• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Au inceput sa apara si replici ale seismului produs langa ins. Rhodos. Totusi, ele sunt mici, avand magnitudini de numai 3-4 pe scara Richter, deci mult mai slabe decat socul principal.
 
Cutremur in Grecia

Seismul cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs astazi in largul Arhipeleagului Dodecanese, a informat Institutul de Fizica a Pamantului din Atena, preluat de AFP.

Evenimentul Zilei
 
Dupa cum vedeti, activitatea migreaza lent spre Turcia. Cum spuneam, Turcia este prinsa ca \"intr-un cleste\". E problema de timp pana cand va bubui la otomani...:worthy: :ack: :ack:
 
Am observat ca in ultimul timp se \"reactiveaza\" mici zone seismice in Europa si Asia Mica.

Polonia, Cehia, Franta, Belgia, Liban, Siria, nordul Italiei...au inceput sa se miste incetisor. Chiar si Germania pare a se trezi. Imi amintesc filmul (de care ne-a atentionat sov) despre cutremure europene si ma gandesc....este posibil sa fie un seism in lant prin Europa? Nu ma tem de Vrancea deoarece aceste seisme nu sunt mari (5-6R) dar fac prapad in zona respectiva deoarece se produc la dancimi mici 2-10km.
Placa africana nu a deranjat asa de mult Europa si nu s-a intamplat nimic relevant- numai in zone recunoscute ca fiind asezate langa falii- Grecia, Turcia, Algeria, etc.
:worthy:
 
Sunt seisme mici, totusi. E adevarat ca in Europa de Vest au fost cazuri de seisme puternice in Evul Mediu, asa cum a fost cel din 1356 de la Basel, Elvetia, care a distrus multe castele si alte constructii. Oricum, zona aia face parte din lantul muntos alpin, si este totusi predispusa la cutremure, toate insa de mica adancime.
 
da, a fost si acel tsunami pe LUcerna..dar eu observam ca incep incet incet mici roiuri seismice in zone care au dormit in ultimii ani...:worthy:
 
E adevarat ca in ultima vreme au fost si cateva seisme mici in Belgia, de exemplu, dar nu stiu daca ele chiar preceda un eveniment mai important. In Germania au mai fost cutremure in ultimul secol, in zona Rinului, unde e un graben, o asociatie de falii, cu un bloc crustal central \"coborat\" in raport cu blocurile vecine, de care este separat prin falii in trepte. De exemplu, in aprilie 1992 s-a produs un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter in zona Roermond, la granita cu Olanda.
 
Ciudat cutremurul de azi din Antarctica. Zona aceea nu prea este cunoscuta ca avand cine stie ce activitate seismica, asa ca un astfel de cutremur ca cel de azi, de 5,3 grade pe scara Richter, e o raritate pentru respectiva zona.
 
Nu sunt totusi semnificative, ca magnitudine. E normal, pana la urma, sa miste, dar nu cred ca au o importanta prea mare.
 
90 de persoane au fost ranite in timpul cutremurului de ieri din insula Honshu.
 
De cateva zile fierbe Indonezia pe diverse etaje si epicentre. S-a miscat Creta un pic, Turcia sta pe un butoi de pulbere si apar seisme mici imorastiate prin Europa sau nordul Africii. Hindu Kush \"stranuta\" si el incetisor iar Iranul, Irakul, Siria nu mai dorm fara vise.
Adancimile seismelor se indreapta catre 100-200km si ma intreb..cat mai sta Vrancea linistita....:ack::worthy::ack::ack:
 
Deocamdata in Vrancea se poate produce un seism de cel mult 5.5-6 grade pe scara Richter.

Legat de Indonezia, Grecia, Turcia, Hindu-Kush sunt zone cu seismicitate extrem de mare si e absolut normal sa apara zilnic seisme chiar de 6 grade. In aceste zone, o activitate seismica scazuta, ar fi ceva anormal si ar duce inevitabil la producerea unor seisme de mare magnitudine.
 
Dodo, a fost seism de 5 grade in Insulele Solomon. L-ai simtit? :worthy:
 
Ce treaba am eu cu acele insule? Hindu Kush, Turcia, Nordul Africii, etc arata presiunea asupra Vrancei:ack:
 
Vedem cateva seisme mici langa coasta de sud-est a Iranului. Speram sa se multumeasca, deocamdata, cu aceste mici \"frecusuri\", si sa nu inceapa sa \"urle\" prea curand in zona, sa nu bubuie rau...:worthy:
 
iti tremura grisinele sau ce? o sa vina odata si odata. =))
 
Observati ce serie interesanta de cutremure: Dorsala Carlsberg (in sud-vestul placii Indiene), sudul si sud-estul Iranului, Muntii Hindu Kush.
Nu sunt evenimente din cale afara, ca amploare, totusi sunt interesante prin faptul ca \"urmaresc\" marginea acestei mari placi tectonice (EarthQuake stie la ce ma refer). Probabil, sunt mici \"frecusuri\" si \"impunsaturi\" cu placile vecine...=)) =)) =))
 
Back
Sus