• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Dupa cum vedem, nu trece luna fara ca in China sa se produca cel putin 1-2 cutremure cu magnitudinea cel putin de 5,0 pe scara Richter. Daca in 2006-2007 seismele in China erau rare, acum sunt foarte dese, fapt remarcat inca de la inceputul acestui an.
 
so, oare de ce nu apar adincimile de la majoritatea cutremurelor din ultima saptamina din zona afganistan, kazahstan, tadjikistan, kirgistan?
 
Pentru cutremurele foarte mici din Asia Centrala (sub 4 grade), intr-adevar nu apare si adancimea. Oricum nu e important, la ultimele seisme de ieri si de azi sunt date adancimile.
 
Pentru cutremurele foarte mici din Asia Centrala (sub 4 grade), intr-adevar nu apare si adancimea. Oricum nu e important

dar care ar fi problema sa afle care e adincimea? de ce nu o pot calcula? in mod normal sint altele mai mici la care apare.
 
Pentru seismele mici si adanci, e oricum mai greu de determinat precis adancimea. Si, pe de alta parte, nefiind importante (un seism de 3,0 nu e considerat semnificativ), probabil nu considera necesar sa revizuiasca datele completandu-le si cu valorile pentru adancime.
 
uita-te ca sint cutremure de 2,1 - 2,9 la care s-a calculat adincimea. e drept ca erau adincimi mici. unde are INFP arhiva pe luna trecuta? pot gasi acolo ceva? vreau sa ma lamureeeeeeeeeeesc! =)) =)) =))
 
Interesanta succesiunea celor 3 seisme de pe \"frontul de est\". Intai a fost un cutremur in nord-vestul Iranului, pe urma unul in Kazahstan, iar in final s-a produs un seism si in estul Turciei. Cele 3 seisme au aparut la intervale de cateva ore sau chiar cateva zeci de minute unul dupa celalalt.
 
Se inmultesc cutremurele moderate pe \"ruta\" araba, pe \"linia\" Iraq-Iran-Turcia, ceea ce e este foarte interesant. Spun ca e interesant, deoarece se pare ce locatiile in care se produc seisme moderate corespund, in buna masura, cu epicentrele unor viitoare cutremure majore care ar urma sa loveasca respectivele zone. Prin urmare, este extrem de interesant sa vedem ce se va intampla in urmatorii cativa ani pe acolo.
 
Au inceput sa se inmulteasca, progresiv, cutremurele in Turcia (mai ales in estul Turciei), in zona Iran-Iraq-Siria, precum si in Muntii Hindu-Kush. Sunt din ce in ce mai dese cutremurele in Hindu Kush...=)) =)) =)) A avut dreptate Dodo...=)) =)) =)) Incet, dar sigur, creste presiunea placiii Indiei asupra marginii continentale a placii Euro-Asiatice, precum si asupra sub-placilor tectonice adiacente (Placa Araba, Platoul Iranina, Placa Anatoliana)...=))
 
As mai face o observatie. Ultimele cutremure de pe \"frontul de est\" au aparut aproape simultan, de fapt unul dupa altul, la intervale relativ scurte. Tadjikistan-Iraq-Turcia, Iran-Turcia-Afghanistan, oarecum in secventa, ceea ce este interesant.
 
Daca o tine tot asa, in special in Iran, nu cred sa treaca mult timp pana la un seism de mare magnitudine in acea zona. Adevarul e ca activitatea seismica scazuta din ultimii ani din Iran, nu e deloc, ceva normal, la cat de activa din punct de vedere seismic este zona aceea.
 
Dupa cum vedeti, zona muntilor Hindu Kush a fost zguduita de un nou cutremur in aceasta dimineata. Desi sesmul a fost de magnitudine medie, totusi el s-a produs pe fondul unei tendinte de crestere progresiva a activitatii seismice in acea zona. De mai multe saptamani am observat ca s-au inmultit cutremurele in zona aia. Lucrurile devin foarte interesante, din ce in ce mai interesante. Legat de Iran, vedem ca si acolo s-au inmultit cutremurele mici si moderate in ultima vreme, ceea ce ar sugera, probabil, o tendinta de crestere-treptata-a presiunii care se exercita asupra acelor zone. Se incurca treaba...=)) Chiar daca Vrancea ramane, momentan, linistita, cel putin in urmatoarele cateva zile, eu cred ca in urmatoarele saptamani si luni se vor vedea anumite efecte a ceea ce se intampla acum in Asia, pe frontul \"de est\". Probabil, vor incepe sa apara intai seisme usoare, de 4,8-5 poate 5 si ceva spre 6 pe scara Richter, in orice caz seisme care sa fie simtite si prin Bucuresti. Alex...camera =))
 
Un cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs in Pakistan

Un cutremur cu magnitudinea de moment 5,6 s-a produs astazi in Pakistan si a fost resimtit in capitala Islamabad si in alte orase. Deocamdata nu exista informatii despre pagube sau victime.

Realitatea
 
Este o activitate seismica puternica in toata lumea. Dar pe noi ne intereseaza ce se intampla in Vrancea si in zonele care o influenteaza, adica Hindu Kush-Iran-Turcia. Si ceea ce vedem este tendinta de crestere a presiunii de la est spre vest. Acum vreo 2-3 saptamani s-a produs un cutremur de 5,7 la granita Iran-Iraq. Acum vreo saptamana a fost cutremur de 5,8 in Hindu Kush. Ieri s-a produs un seism de 6,1 grade in sudul Iranului. Nu m-ar mira daca ar urma si la noi un cutremur vrancean de 5,5-6 grade, sau chiar putin peste 6,0. Contextul extern, de la est, sud-est de Marea Neagra, este destul de tensionat, comparativ cu linistea relativa din ultimii 2-3 ani. De altfel, am vazut cu totii cum s-au inmultit seismele in Iran si in Hindu Kush in ultimele saptamani, ca semn al tendintei de crestere treptata, dar progresiva, a presiunii dinspre est catre vest. E o evolutie, o dinamica foarte interesanta a fenomenelor.
 
Magnitude mb 5.2
Region SOUTHERN IRAN
Date time 2008-09-17 at 17: 43: 52.9 UTC
Location 27.07 N ; 56.11 E
Depth 70 km
Distances 24 km SW Bandar-e \'abbas (pop 317,946 ; local time 22: 13 2008-09-17)
16 km NW Qeshm (pop 16,691 ; local time 21: 43 2008-09-17)

In aceasta seara, in sudul Iranului s-a produs un nou cutremur moderat. Ceea ce face extrem de interesant acest cutremur este adancimea relativ mare la care s-a produs. Producerea de seisme subcrustale (intermediare) in zona Iranului nu este un fenomen foarte obisnuit. De aceea, daca datele nu vor fi revizuite din nou, acest cutremur, desi moderat, ramane o enigma. De fapt, avand in vedere adancimea focala, este clar ca seismul de azi din sudul Iranului nu a fost generat in scoarta terestra, ci in manta, la contactul dintre 2 placi tectonice, in profunzime. Probabil ca acest cutremur este, si el, tot un efect al presiunii care creste, treptat, de la sud-est catre nord-vest. Este un proces extrem de complex, cu o dinamica imprevizibila, practic. Nu ne ramane decat sa vedem ce \"surprize\", ce \"minuni\' ne ofera aceasta evolutie, care incepe totusi sa dea de gandit.
 
Au revizuit seismul de aseara din zona stramtorii Hormuz. Oricum, activitatea seismica ramane crescuta acolo, si e aproape similtana cu cea din estul Turciei.
 
Iata harta EMSC care arata distributia cutremurelor de azi, 5 octombrie, dupa seismele din Kirgistan.
In orice caz, remarcam ca anul asta avem multe cutremure puternice in Asia Centrala. Au fost 5 cutremure cu magnitudini intre 6,0 si 7,2 pe scara Richter in Tibet. A fost un cutremur de 7,9 grade in China in provincia Sichuan. 2 cutremure de 6 grade la granita China-Myanmar. Un cutremur de 6,3 grade in Rusia in zona lacului Baikal. Un cutremur de 5,8 grade in Afghanistan in muntii Hindu Kush. Cutremurele de azi din Kirgistan, practic tot in muntii Hindu Kush. Cutremurul de 6,1 grade in sudul Iranului, zona stramtorii Hormuz. Cutremur de 5,7 grade in Iraq.
Oare ce mai urmeaza ??? =)) =)) =)) =))
Crapa, oare, si Turcia ??? Ca ar cam astepta sa ii vina randul...=))
 
Inteleg ca istoria a aratat cum ca ar fi o oarecare legatura intre cutremurele din Hindu Kush - Turcia si Vrancea. Dar legatura intre adancimile la care se petrec exista?
 
Cutremurul de ieri din Kirgistan (muntii Hindu Kush) a fost mai puternic, revizuirea finala indicand o magnitudine de 6,6 grade. De altfel, dupa cum arata pe seismigrama, era de banuit ca a fost mai mare de 6,5 grade. De asemenea, si cel de-al treilea cutremur, produs in Afghanistan, a fost de 5,9 grade. E o activitate foarte intensa in zona, care, de fapt, continua tendinta observata in acest an, tendinta de crestere a seismicitatii pe marginea placii Asiatice !!!!!
 
Back
Sus