• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

In ultimele zile s-au produs mai multe cutremure mici si moderate la nord de Severnaya Zemlya, si chiar in Marea Groenlandei. Desi seismele au fost mici, interesant e ca secventa e prelungita. Sa erupa vreun vulcan acolo, in nordul Rusiei ? =)) =))
 
Dupa cum vedeti, apar noi si noi cutremure acolo departe, in nord, in zona Groenlandei si in zona insulelor rusesti Severnaya Zemlya. Ciudate cutremure. Nu sunt mari, sunt seisme de magnitudine moderata, in general intre 4,8-5,6 grade pe scara Richter. De cateva zile a crescut activitatea seismica acolo.
 
Mai multe cutremure moderate s-au produs, azi-noapte, la granita Rusiei cu Mongolia. Aceste cutremure au urmat seismelor din nordul Rusiei si din zona Groenlandei. De asemenea, observam o noua crestere usoara a activitatii seismice pe Dorsala Carlsberg, situata la marginea de vest a placii Indiei. Speram sa nu se produca seisme mai mari pe acolo, dar oricum e foarte interesant de urmarit ce se intampla in continuare
 
Asadar, se misca insistent in zona China-Birmania, in miezul Asiei. Ultimele cutremure din regiune au fost moderate, dar vedeti ca secventa e prelungita. Si, cred eu, confirma tendinta observata in acest an. Anul 2008 este anul cutremurelor chinezesti. China a fost zguduita de seisme moderate si puternice incepand din ianuarie. Aproape lunar s-au produs seisme cu magnitudinea mai mare de 5,0 in China si in zone adiacente, ceea ce confirma ca aceasta parte a Asiei a intrat intr-o perioada de crestere a activitatii seismice. Au fost cutremure de 6-6,3 grade in Tibet in ianuarie 2008, iarasi cutremur in Tibet pe 20 martie 2008 (de 7,2 grade), seism catastrofal de 7,9 in China-provincia Sichuan in mai 2008, plus o multime de seisme moderate, replici, si nu numai replici, cu magnitudini de 5-6 grade.
In concluzie, anul 2008 este un an caracterizat prin cresterea activitatii seismice in China.
Intrebarea este: ce va urma in anii urmatori ? Cu cine va continua ??? EarthQuake, un pronostic, ceva ? =)) =))
 
Am pus datele pentru cutremurul din vestul Iranului din buletinul seismic al GFZ Postdam (Geofon), desi sunt inca in stadiu de determinare automatica, nerevizuita.
 
Un nou cutremur s-a produs, in aceasta dimineata, pe Dorsala Carlsberg, la marginea de vest a placii tectonice Indiene. Placa Indiei incepe sa aiba niste comportamente ceva mai interesante, dupa cum discutam si cu EarthQuake aseara (mai bine zis, azi-noapte pe la 12 =)) =)) ). In ultima vreme, au aparut o multime de cutremure de-a lungul marginilor placii Indiei, cam pe toate \"laturile\" acesteia, dar in special pe partea din Asia Centrala si pe latura sa vestica, in zona Dorsalei Carlsberg. Sunt cutremure mici, dar care s-aui indesit, si se repeta, insistent. E o evolutie interesanta.
 
Din datele furnizate pe site-ul programului Geofon (Postam, GERMANIA, care oricum sunt tranmise si la EMSC), vedem ca apar in continuare multe cutremure pe Dorsala Carlsberg, pe latura vestica a placii Indiei. De asemenea, s-a mai produs un cutremur, mai slab, si in Afghanistan, evident legat tot de placa Indiei.
 
Dupa cum vedeti, avem in continuare activitate seismica ridicata in Asia Centrala. In afara de cutremurul din Tibet (zona intens zguduita, inca din ianuarie), apar foarte des seisme in Pakistan, in fostele republici sovietice Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, in lungul Muntilor Hindu-Kush (cu o frecventa sensibil mai mare decat in perioada 2006-2007). De asemenea, apar foarte frecvent seisme in zona Dorsalei Carlsberg, in Oceanul Indian. Toate aceste fenomene, impreuna cu devastatorul cutremur din China din 12 mai (provincia Sichuan) se datoreaza, evident, unei actiuni mai dinamice a placii tectonice Indo-Australiene, placa ce influenteaza, direct sau indirect, mai multe regiuni de mare risc seismic. Este, cred, o evolutie semnificativa, fata de situatia din anii 2006-2007, cand practic toate seismele legate de placa Indiana erau concentrate in zona Sumatrei. Au mai fost cutremure in Sumatra si anul asta, dar la intervale mai lungi, cu magnitudini ceva mai mici fata de ce a fost acolo in perioada 20004-2007. Pentru anii urmatori, cred ca vom asista la evolutii interesante legate de aceasta placa Indiana.
 
Magnitudinea cutremurului de ieri din provincia chineza Xizang-Tibet a fost revizuita la 6,6 grade, fata de 6,2 cat a fost calculat initial. Seismul a fost mai puternic decat cele din ianuarie, dar mai slab decat cutremurul de 7,2 grade din luna martie, care a avut acelasi epicentru, se pare, cu cel de ieri.
 
Cutremurul care s-a produs azi-noapte in zona lacului Baikal, in Rusia, desi nu a avut epicentru la o margine de placa, fiind un eveniment de tip INTRA-PLACA, este legat, cred eu, tot de cresterea presiunii pe care placa Indiei o exercita asupra placii Euro-Asiatice. De la inceputul acestui an, am remarcat mai multe evenimente seismice importante care sugereaza acest lucru. Placa Indiei genereaza o presiune in crestere asupra marginii CONTINENTALE a placii Euro-Asiatice, si in aceste conditii este de asteptat sa vedem noi seisme semnificative de-a lungul marginii continentale a acestei placi tectonice majore, si s-ar putea sa mai vedem chiar evenimente de tip INTRA-PLACA, generate IN INTERIORUL placii Euro-Asiatice. Tendinta a devenit evidenta, in acest sens. Acest sistem tectonic, dominat de interactiunea dintre cele 2 placi majore, cea Indo-Australiana si cea Euro-Asiatica, este unul extrem de interesant !!!!
 
Asta e presa, care transforma Richter in Mercalli, care rastalmaceste si aiureste lumea cu baliverne...
 
cred ca sunt grade hopfenkonig nu mercalii:ack:
 
Dodo, de-a lungul timpului au fost create mai multe scari de intensitate seismica. Nu exista o singura scara pentru intensitatea cutremurului. Ceea ce denumim, in limbaj curent, scara Mercalli, este de fapt scara MM (Mercalli-Modificata), fiindca, fata de varianta initiala a lui Mercalli (creata prin anul 1900 sau 1910), scara a suferit mai multe modificari si completari. Mai recent, s-a incercat corelarea intre fiecare grad de intensitate seismica si o anumita acceleratie maxima a miscarii pamantului. Asa ca scara Mercalli este, de fapt, scara Mercalli-Modificata (pentru a o deosebi de ceea ce a creat italianul Mercalli in 1900). Dar in afara de scara de intensitate Mercalli-Modificata (cu 12 grade), maiu exista scara de intensitate Medvedev-Sponheurer-Kernik 64, creata de catre 2 rusi in 1964; sovieticii au vrut si ei sa aiba scara lor de intensitate seismica. Pai de ce Occidentul da si ei ba, sa se lase mai prejos ??? =)) =)) Scara MSK este oarecum echivalenta cu scara Mercalli, are tot 12 grade. Mai exista o scara japoneza de intensitate seismica, cu 7 grade, cred. Mai demult se folosea scara Rossi-Forel, creata la inceputul secolului trecut de 2 elvetieni, daca nu ma insel. Iata deci ca sunt mai multe scari de intensitate.
 
un seism lung in Iran
5.3R/30km

Dupa cum obsevati cutremurul a fost extrem de lung...sau cel putin asa a fost inregistrat de MLR.
 
Mai multe cutremure s-au produs la Vancouver, Canada, in zona de subductie Cascadia. De altfel, e de remarcat ca in acest an a crescut numarul seismelor produse in acea regiune, nu doar la Vancouver, ci si langa coasta de nord-vest a S.U.A., prin Oregon, pe acolo.
 
Datele privind seismul de la granita Iranului cu Iraqul au fost revizuite de catre EMSC. Cutremurul a fost ceva mai puternic decat se calculase initial, magnitudinea fiind de 5,7 grade pe scara Richter.
 
Priviti harta de la EMSC pentru seismele din ultimele 24 de ore. Foarte interesant sunt distribuite cutremurele in estul Turciei, in linie aproape, urmarind marginea placii Arabe. Un roi de cutremure se observa si in Asia Centrala, in zona muntilor Hindu Kush.
 
Back
Sus