• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Cutremurul de astazi din vestul Afganistanului, desi de magnitudine medie, este interesant prin adancimea mare. De obicei, cutremurele din Afganistan de adancime mare se produc mai spre nord, in muntii Hindu Kush. Cutremurul de azi a fost localizat in vestul Afganistanului, aproape de granita cu Iranul. Adancimea este neobisnuita pentru zona aceea.
 
Iata ca seismul de azi din vestul Afganistanului s-a produs aproape de granita cu Iranul. Deci incet ,incet, presiunea exercitata de placa IndoAustraliana se manifesta de la est spre vest. Teoretic ,in urmatoarea perioada ar trebuii sa avem un seism vrancean de 5 / 5.5 maxim
 
Un nou cutremur de magnitudine 6 a zguduit Afganistanul, avand epicentrul in muntii Hindu Kush. Zona este cunoscuta ca fiind foarte activa seismic, din cauza coliziunii celor 2 placi tectonice continentale, cea Indo-Australiana si cea Euro-Asiatica.
De fapt, formarea lantului muntos Himalaya-Hindu Kush este, ea insasi, consecinta majora, la scara geologica, a faptului ca acum circa 60 de milioane de ani, India a intrat in EurAsia, cu alte cuvinte placa Indiana s-a ciocnit de placa EuroAsiatica. De 60 de milioane de ani, India se lupta cu EuroAsia, cele 2 placi tectonice majore se afla in \"conflict\", adica in coliziune, si da-i si lupta si iarasi lupta si iarasi da-i si iara lupta, si tot asa... :55::worthy::rolleyes::worthy::98:
 
Inca o observatie. Notati succesiunea de cutremure: China (Sichuan-Gansu), Buthan (India-Himalaya) si Afganistan (Hindu Kush).
 
Cum ar trebui interpretata informatia asta? De ce e important de notat? (sper ca nu pun o intrebare prea banala)

Inca o observatie. Notati succesiunea de cutremure: China (Sichuan-Gansu), Buthan (India-Himalaya) si Afganistan (Hindu Kush).
 
E interesanta succesiunea de seisme de la est spre vest. Totusi nu e ceva alarmant pe termen scurt pentru noi. Asteptam Iranul si Turcia, sa vedem ce se intampla pe acolo.
 
Stiu ca s-a mai pus intrebarea.. Ce sanse exista ca regula sa nu se confirme si sa avem o surpriza fara Iran sau Turcia ca precursori?


E interesanta succesiunea de seisme de la est spre vest. Totusi nu e ceva alarmant pe termen scurt pentru noi. Asteptam Iranul si Turcia, sa vedem ce se intampla pe acolo.
 
Eu cred ca pentru un seism vrancean de magnitudine MGR > 7,0 e totusi nevoie de o miscare seismica similara in estul Turciei. Pentru cutremure de mai mica magnitudine, posibilitatile sunt deschise.
 
Nu vi se pare ca toate cutremurele majore din ultimul timp din Afganistan pun mai degraba presiune pe Peninisula Arabiei si Nordul Africii decat sa puna presiune pe noi (via Caucaz-Turcia)? Intreb pentru ca am vazut si asta vara ca presiunea ar circula mai degraba pe undeva pe la sud de noi. In restul Europei (Polonia, Cehia, Germania, Finlanda) sunt cutremure mititele, mitititele. Sincer eu ma asteptam mai degraba sa crape ceva intr-o zona care a mai generat cutremure majore (e.g. Vrancea) decat sa vad un roiulet de cutremure in zone care nu prea le au cu cutremurele.
Pareri?
 
Aschiuta, nu prea as vedea o legatura intre seismele din Afganistan si cele din Nordul Africii-Algeria. Cat despre zona Arabiei, au mai fost seisme mici si moderate in ultimele luni. Acum cateva luni a fost chiar un seism de 5,6 in vestul Arabiei Saudite.
Oricum, seismele din Afganistan nu pot fi considerate ca majore. Cutremur major inseamna seism cu magnitudinea egala sau mai mare de 7,0.
 
Ok, dar asta inseamna ca se misca si placa pe care e Africa si cea din Asia. Dar parca placa pe care e Africa nu se misca. Sa inteleg ca acum sunt active amandoua? Asta inseamna ca pe Vrancea acum actioneaza presiunea din doua directii? Si din Africa si din Asia?
 
Aschiuta, placa Africana nu inceteaza sa se miste. De fapt, e vorba de influenta predominanta. Cand ne influenteaza mai mult Asia, majoritatea seismelor au plan de falie NE-SV, deci sunt generate de microplaca Marii Negre; dar asta nu inseamna ca nu avem deloc seisme generate si de placa Africana. Si invers: in perioadele in care domina actiunea placii Africana, putem avea si seisme generate de subplaca Marii Negre, dar neimportante ca magnitudine.
 
Aschiuta, placa Africana nu inceteaza sa se miste. De fapt, e vorba de influenta predominanta. Cand ne influenteaza mai mult Asia, majoritatea seismelor au plan de falie NE-SV, deci sunt generate de microplaca Marii Negre; dar asta nu inseamna ca nu avem deloc seisme generate si de placa Africana. Si invers: in perioadele in care domina actiunea placii Africana, putem avea si seisme generate de subplaca Marii Negre, dar neimportante ca magnitudine.

Eu nu prea cred in teoria asta. Ar merita analizata mai amanuntit. :55:
 
real, s-a evidentiat o alternanta a unor perioade de 18-20 de ani cand majoritatea seismelor vrancene au un anumit tip de plan de falie, cu o anumita orientare.
 
Studiile au fost probabil efectuate dupa 1977, deci cu un numar relativ mic de seisme puternice, iar teoria este foarte \"subtire\". Cred ca nu s-a analizat suficient legatura cu pozitia epicentrului si au sarit direct la placa africana. Cutremurele din 1990 s-au produs in capatul din NE si la distanta destul de mare de axa de simetrie longitudinala, ceea ce explica un plan de falie diferit de cel obisnuit NE-SV.
 
Da, dar extrapolarea in trecut a aratat tendinta de aparitie a seismelor puternice in anumite perioade, perioade care alternau cu perioade lipsite de seisme mari. Lungimea medie a unei astfel de perioade (cf. Enescu, Constantinescu) ar fi de 18-21 de ani. E adevarat, seismul din 30 mai 1990 a aparut cumva in afara perioadei in care ar fi trebuit sa se produca, dar el nu a fost catastrofal, a avut magnitudinea MGR < 7,0.
De fapt intrebarea este: cum se poate explica alternanta unor perioade de circa 18-21 de ani in care mecanismele de focar predomina de un anumit fel ? Ce \"motor\" intervine in aceasta ritmicitate ?
 
Pai da, dar unele cutremure au planul de falie NV-SE; au fost si cazuri de seisme moderate (M ~ 5,5) cu plan de falie N-S.
 
Intrebarea este totusi ce factori (in special externi) concura la schimbarea aproape periodica (la un interval de circa 18-21 de ani) a mecanismului de focar predominant ?
 
Da, dar extrapolarea in trecut a aratat tendinta de aparitie a seismelor puternice in anumite perioade, perioade care alternau cu perioade lipsite de seisme mari. Lungimea medie a unei astfel de perioade (cf. Enescu, Constantinescu) ar fi de 18-21 de ani.

Pai nici nu avea cum sa fie altfel. Alternanta unor perioade de seisme puternice cu anumite pauze seismice. Pe vremea cand au scris lucrarile respective activitatea microseismica nu era monitorizata atat de eficient. Acum se vede clar la EMSC ca majoritatea tensiunilor care vin de la placa africana se opresc in Bulgaria si Serbia, iar singurele care afecteaza Romania sunt cele care patrund pe falia Timok-Cerna. Nu exista o falie care sa aduca tensiunile produse de placa africana in regiunea Vrancea. Erau niste harti la INFP cu sistemul de falii dar vad ca au disparut. In concluzie tensiunile - nu foarte mari - care afecteaza Vrancea vin pe cele trei falii, oarecum paralele Peceneaga-Camena, Capidava-Ovidiu si IntraMoesica. Capidava-Ovidiu influenteaza direct zona Vrancea, in timp ce Peceneaga-Camena doar capatul din NE, iar IntraMoesica doar capatul din SV. Lucrurile sunt destul de evidente.

E adevarat, seismul din 30 mai 1990 a aparut cumva in afara perioadei in care ar fi trebuit sa se produca, dar el nu a fost catastrofal, a avut magnitudinea MGR < 7,0.
De fapt intrebarea este: cum se poate explica alternanta unor perioade de circa 18-21 de ani in care mecanismele de focar predomina de un anumit fel ? Ce \\"motor\\" intervine in aceasta ritmicitate ?

Cred ca esentiala este pozitia epicentrului fata de axa de simetrie longitudinala. Nu cred ca seismele din 1990 s-au produs sub influenta placii africane ci poate a tensiunilor din nordul Iranului -care ar trebui sa influenteze capatul din NE - si care s-au suprapus cu efectul produs de cutremurul din 1986.
 
Back
Sus