• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Distributia cutremurelor in spatiul mediteranean-asiatic, EMSC 1 mai 2013:

Vezi atașament 3
 

Atașamente

  • harta.jpg
    harta.jpg
    142,4 KB · Vizualizări: 72
Cutremurele de azi din sudul Iranului sunt localizate cumva un pic la nord-est de stramtoarea Hormuz, daca nu ma insel la contactul dintre capatul liniei Makran si inceputul liniei Zagros, deci intre cele 2 seisme din 9 si 16 aprilie.
Interesant e si cutremurul din Libia, care arata si o anumita dinamica a placii Africane.
 
Este foarte interesant ca, in general, cutremurele tind sa se "strecoare" cumva intre zone unde s-au produs miscari anterioare.
De exemplu, marele cutremur de magnitudine 7,8 produs la 16 aprilie 2013 in sud-estul Iranului la granita cu Pakistanul s-a produs intre zona rupta la cutremurul din sud-vestul Pakistanului din 18 ianuarie 2011 (magnitudine 7,2) si zona in care s-au produs cutremurele din sud-estul Iranului din 20 decembrie 2010 (magnitudine 6,5) si 27 ianuarie 2011 (magnitudine 6,0). Cutremurul din 11 mai 2013 din sudul Iranului (magnitudine 6,0-6,2) s-a produs intre zona rupta la 16 aprilie 2013 si zona cutremurului din 9 aprilie 2013 din sud-vestul Iranului, muntii Zagros (magnitudine 6,3). Fenomenul este cumva normal, fiecare rupere tinde sa se produca intre zone rupte anterior, desi lucrurile nu sunt chiar asa de simple, difera mecanismele de focar, structurile geotectonice locale etc.
 
Cutremurele de azi din sudul Iranului sunt, sigur, post-socuri ale cutremurului de magnitudine 6,2 produs sambata trecuta, 11 mai 2013, in aceeasi zona de decrosare de la nordul golfului Oman. Totusi, mie mi se pare ca durata secventei post-soc si marimea socurilor ulterioare celui principal sunt mai accentuate decat in cazul altor cutremure produse in sudul Iranului si de magnitudini in jur de 6. Mecanismul de decrosare este unul complex, si e normal sa existe astfel de miscari post-soc. Dar mai cred ceva. Cred ca este si un efect de destabilizare pe care marele cutremur din 16 aprilie 2013 din zona Khash-Saravan de la granita cu Pakistanul (magnitudine 7,8) l-a avut asupra intregii regiuni de sud a Iranului. Tensiunile eliberate de acel cutremur s-au propagat pe latura sudica a Iranlui. Sa nu uitam ca, exact cu 7 zile inainte de acel eveniment, pe 9 aprilie 2013 s-a produs un cutremur de magnitudine 6,3 in sud-vestul Iranului, avand epicentrul in muntii Zagros. Fenomenele sunt foarte interesante, dar si complexe in acelasi timp. Vom vedea mai departe ce se va mai intampla.
Sa retinem insa 2 date importante: 18 ianuarie 2011 si 16 aprilie 2013. Stim ce evenimente s-au produs la acele date, niste cutremure foarte interesante, dupa parerea mea.
 
Inca ceva. De regula, cutremurele majore subcrustale (de adancime mare) au intr-adevar efecte msi "destabilizatoare" asupra stratelor superioare din crusta terestra. Nu e prima data cand se intampla asa. O ruptura majora in profunzime (asa cum a fost cazul seismului de magnitudine moment 7,8 din 16 aprilie 2013 produs in zona Khash-Saravan de la granita dintre Iran si Pakistan) poate induce efecte la nivel crustal in zone adiacente uneori chiar si la distante mai mari.
De aceea eu cred ca aceasta instabilitate seismica mai accentuata din sudul Iranului ar putea fi corelata si cu efecte suplimentare induse de marele cutremur de luna trecuta.
 
Cutremurele din Kamceatka din ultimele 24 de ore arata un potential de cutremur major (Mw~7-8) undeva in nord-vestul Pacificului, probabil in Japonia sau Kurile-Kamceatka sau Marea Okhotsk sau Extremul Orient Rus-Sahalin. Sa vedem cum evolueaza lucrurile...
 
In Kamceatka situatia ramane fierbinte. Este posibil un mare cutremur undeva in nord-vestul Pacificului, sa vedem cand, unde si cat de mare. Nu exclud sa vina la un moment dat un cutremur chiar foarte mare, Mw=8-8,5. Cand se amplifica in halul asta activitatea intr-o zona din Pacific, e aproape sigur ca urmeaza sa crape rau pe undeva, nu neaparat fix in zona in care se amplifica, ci eventual in regiuni invecinate celei in care apare criza seismica.
 
In general, cutremurele subcrustale majore au un efect destabilizator dpdv seismic si pentru zone vecine sau chiar mai indepartate, pe o durata mai mare sau mai mica. In august 2012 s-a produs un cutremur foarte mare la 620-650 km adancime in Marea Okhotsk (Mw=7,7). Situatia actuala din Kamceatka si chiar Kurile (a se vedea activitatea mai ridicata din Kurile din ultimele luni, inclusiv seismul de 7,2 grade din aprilie, pare a fi fost influentata si de acel mare cutremur de anul trecut, eveniment foarte adanc (profund sau plutonic). Vedeti ca si situatia seismica din sudul Iranului a fost destabilizata de marele cutremur subcrustal din zona Khash-Saravan de la 16 aprilie 2013 (Mw=7,8).
Megaseismul din 11 martie 2011 din Japonia (Mw=9,0) a fost "anuntat" de un cutremur major foarte adanc produs in sudul Japoniei, zona Izu-Bonin cred, in decembrie 2010. Adancimea focala a seismului din decembrie 2010 a fost de circa 400 km (magnitudine moment 7,4).
 
Un fenomen asemanator s-a mai petrecut inaintea marelui cutremur de magnitudine 7,9-8,0 produs la inceputul anului in Santa Cruz.
In cazul evenimentelor din Kamceatka, observam distributia miscarilor seismice perpendiculara pe directia fosei de subductie din ocean, orientare cvasi-lineara.
Am urmatoarea ipoteza: e un proces in evolutie, placa subdusa isi accelereaza coborarea si din cauza asta se produc deformari semnificative succesive pe zona crustala de deasupra planului de subductie. Procesul tinde evolueze in mod accelerat pana la dislocatia majora finala. Nu spun ca sigur se va intampla asa, chiar acum, dar dinamica fenomenului e foarte aparte. Iar zona Kamceatka are antecedente de cutremure foarte mari, megaseisme (Mw=8,5-9,0).
 
Am avut oarecum dreptate cand am zis ca vine ceva mare in nord-vestul Pacificului. Intai a avut loc deformarea amplificata a crustei continentala langa Kamceatka, pe urma s-a dislocat pe planul de subductie in Marea Okhotsk la foarte mare adancime.
 
Dupa miscarea de pe Owen, iata si o miscare usoara la capatul Marii Rosii. Previzibil, nu ? Asa "lucreaza" sistemul.

 

Atașamente

  • emsc_1iunie.jpg
    emsc_1iunie.jpg
    145 KB · Vizualizări: 11
Cutremurul de azi din Australia de magnitudine moment 5,8 a fost cel mai puternic seism produs pe continentul australian in ultimii 30 de ani. Din fericire, epicentrul a fost localizat intr-o zona de desert, slab populata, altfel puteau fi pagube semnificative, asa cum s-a intamplat in 1989 cand un cutremur de magnitudine 5,4 a afectat sever orasul Newcastle din sudul Australiei. Seismul de azi este un exemplu de cutremur intra-placa. Observati ca epicentrul a fost localizat departe de marginile placii tectonice Australiene.
 
Ma asteptam la un cutremur maricel in Indonezia. Acum cateva zile a avut loc un seism moderat in Australia. Desi un eveniment intra-placa, localizat departe de marginile blocului tectonic Australian, totusi el denota o dinamica usor accelerata a Australiei, si acest lucru s-a vazut in producerea cutremurului din aceasta seara de magnitudine 6,7, in sudul insulei Java.
 
Se desprinde usor Australia (mai exact placa Australiana). Am avut cutremur de 5,8 in Australia, cutremur de 6,7 in Indonezia-Java si cutremur de 5,8 in zona insulei Macquarie. Miscarile astea sunt alternativa, se desprinde Indiana dupa o deplasare a placii Australiene, pe urma vine randul sa se desprinda din nou Australiana si tot asa...E un joc foarte interesant.
 
Observ ceva la cutremurele majore produse in lume in 2013 Mw >=7,0 (poate e o intamplare, dar e un pic ciudat).

Vezi atașament 3

Faptul ca avem mai multe cutremure subcrustale, comparativ cu alti ani. In general, cutremurele subcrustale sunt mai putine comparativ cu cele crustale, la nivel global. Or, din cele 12 cutremure majore produse in lume pana acum, avem 7 cutremure subcrustale, inclusiv cel mai mare eveniment, produs in Marea Okhotsk (Mw=8,3). Mai mult de jumatate dintre marile cutremure din acest an au fost de adancime mare, ceea ce scoate in evidenta activitatea seismica din 2013 fata de cea din alti ani, la nivel global. Vedeti si voi lista atasata, preluata dupa EMSC.
 

Atașamente

  • majore2013.JPG
    majore2013.JPG
    77,3 KB · Vizualizări: 10
Este o observatie foarte interesanta. Sa vedem daca fenomenul va mai continua.
 
Mecanismul de focar al cutremurului din golful Aden (EMSC) este unul de tip extensional, ceea ce era previzibil, avand in vedere natura structurii geotectonice locale:

GEF34.jpg


Asta e pentru primul cutremur, dar cred ca si al doilea va avea in final acelasi tip de mecanism.
 
2008:
13 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 4 cu focare mai adanci de 60 km;

2009:
16 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 4 cu focare mai adanci de 60 km;

2010:
23 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 5 cu focare mai adanci de 60 km;

2011:
19 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 5 cu focare mai adanci de 60 km;

2012:
17 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 4 cu focare mai adanci de 60 km;

2013: PANA ACUM!
12 cutremure majore (Mw=7,0+) dintre care 7 cu focare mai adanci de 60 km;

Sa vedem ce se va intampla mai departe. Trebuie sa fie o cauza a intensificarii activitatii seismice de mare adancime la nivel mondial. In medie, anual se produc cam 4-5 cutremure majore la adancimi mai mari de 60 km (intermediare si adanci) din totalul celor 13-23 cutremure majore produse in toata lumea.
Rapoartele pentru perioada 2009-2013 sunt:

4/13, 4/16, 5/23, 5/19, 4/17, 7/12 (!!!).
 
Back
Sus