• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre teleseisme

GeoX

Administrator
Înscris
29 Apr 2018
Mesaje
9.629
Scor reacție
2.345
Aici se discuta despre teleseismele mai importante:discutii mai generale, aspectele specializate vor fi tratate in topicuri specifice de tectonica si seismicitate.
 
Cutremurul de azi din Hindu Kush nu e chiar neobisnuit. Ca magnitudine, se incadreaza in clasa seismelor cu aparitie aproape anuala, de obicei in fiecare an in Hindu Kush se produce cel putin un cutremur cu magnitudinea Mw in jur de 6,0, sa zicem 6,0+/-0,2. Singurul lucru mai notabil e aparitia intr-un context de scartaieli moderate in Asia, inclusiv un cutremur moderat produs mai devreme cu cateva ore in Pakistan.
 
De cateva zile remarcam o activitate seismica in crestere in regiunea Mayotte, langa Comore. Tocmai s-a produs un cutremur moderat acolo, deocamdata cel mai puternic din ultimele zile.
 
De cateva saptamani observam un roi de cutremure moderate in regiunea Mayotte, langa Madagascar si Comore. Vad ca seismele continua inca intr-un ritm destul de sustinut.

https://watchers.news/2018/05/15/ea...-oldest-volcanic-island-in-the-comoros-basin/

Inteleg ca ar fi o veche insula vulcanica, dar e de discutat daca aceste seisme ar putea fi legate de procese vulcanice sau sunt doar seisme tectonice pure. S-ar parea ca sunt parte a unei seismicitati moderate din regiunea Canalului Mozambic:

"Earthquakes in this swarm are of the same order of magnitude as those of 1981 and December 1985," BRGM said. "They are are part of a known and moderate seismicity in the Mozambique Channel, as can be seen in the figure below:"

seismes_mayotte_mai_2018_05.jpg







Moderate but poorly known seismicity in Mayotte

Seismicity in this region remains poorly known. A 2000 BRGM report notes that the seismicity is real as evidenced for example by the event of December 1, 1993 (epicentral intensity VII-VIII; Mb = 5.2 magnitude, depth 10 km), which fortunately occurred at sea about 40 km (25 miles) west of the main island. This earthquake is the strongest recorded in the Comoran archipelago for at least 60 years. Numerous huts in Mayotte were damaged, the agency said.

The archipelago of Comoros presents, along its 500 km (310 miles), a diffuse seismicity which probably has a double volcanic and tectonic origin. This seismicity, however, is regular with a relatively high frequency of earthquakes with magnitude close to 5 (at least five earthquakes recorded over the last 20 years: 21/5/2000 near Moheli (Mw 5.2); 23/6/2007 Bench of Geyser (Mw 5.1); 14/10/2010 North West of Grande Comore (Mw 5.2); 9/9/2011 East of Anjouan (Mw 5.0); 21/9/2016 West of Moheli (mb 5.1). On the other hand, no destructive earthquake of magnitude greater than 6 was recorded near Mayotte.

A seismic hazard study would make it possible to better understand the seismicity of the region and to estimate the return periods associated with events that could impact buildings.


In sursa citata se arata ca Mayotte este o mica insula din Oceanul Indian, cea mai veche insula vulcanica din Bazinul Comore.
Cate ceva despre contextul seismotectonic:

-Riftul Est-African;
-Dorsala Davie;
-Bazinul Mozambic;
-Blocul Madagascar;
-Arhipelagul Comore.

Cutremurele din regiunea Comoirelor ar fi legate de un asa-numit "punct ferbinte" local dar si de procese corelate cu Riftul Est-African (o zona de defornare in fata acestei structuri).

seismes_mayotte_mai_2018_07.jpg



Crusta oceanica din bazinul Comore sustine 4 insule vulcanice, Grande Comore, Moh?li, Anjouan si Mayotte, Mayotte fiind cea mai veche.
Activitatea vulcanica este in prezent limitata la vulcanukl Karthala din Grande Comore, Deschiderea Riftului Est-African continua spre mare prin sistemul de falii al Dorsalei Davie si pare a avansa spre Sud-Est, catre Comore si Madagascar.
 
Se spune ca India s-a desprins de langa Madagascar acum 88 de milioane de ani. Madagascarul pare ca este mult mai bine "fixat" si nu este antrenat de miscarea spre nord existenta la nivelul Oceanului Indian. Chiar dimpotriva, el se deplaseaza spre sud fata de Africa, "alunecand" pe falia de decrosare Davie. In 1951 s-a produs un cutremur mare la sud-est de Madagascar, pe Dorsala de Sud-Vest a Oceanului Indian, in 1983 a fost mai spre nord-est, pe dorsala Chagos, in 2003 a fost spre nord, pe Dorsala Carlsberg, iar in 2012 si 2016 au fost cutremure puternice pe Dorsala Ninety East. Deci nu ar fi exclus sa apara si o decrosare mai serioasa, pe directia nord-sud (asa cum putem deduce din mecanismul de focar al cutremurelor din roiul respectiv), in apropierea insulei Mayotte.
 
E interesant ca in unele cazuri astfel de activitati moderate, aparent "nevinovate", de fapt preceda sau anunta cutremure mari pe structuri mai mult sau mai putin apropiate. Principiul MISCA INTR-UN LOC SI CRAPA IN ALT LOC sau UNDE DAI SI UNDE CRAPA.
 
Este foarte interesant ca, cel putin din ce apare pe EMSC, grosul activitatii seismice pe plan mondial e concentrat in doua "supape": activitatea seismo-vulcanica din Hawaii si roiul de cutremure din Madagascar-Comore regiunea Mayotte, ca si cum saracul Pamant mai rasufla abia prin aceste doua puncte. Uite ca si Vrancea abia mai misca, maine se termina luna mai si nici macar un 3,5, mai mare rusinea, ce sa mai zic.
 
Intr-adevar, pe EMSC observam numai Hawaii si din cand in cate cate un cutremur discret prin alte zone, mai ales in regiunea Mayotte-Comore-Madagascar in Sud-Vestul Oceanului Indian, langa marginea riftului Est-African, unde scartaie aproape zilnic. E un comportament mai aparte al intregii Mame Terra, din cate vad.
 
Activitatea seismica in Mayotte continua:

https://www.hotnews.ro/stiri-intern...-luni-25-cutremure-magnitudine-ntre-4-4-9.htm


image-2018-06-4-22488973-41-mayotte.png
 
Ramane de vazut daca aceasta activitate de acolo, moderata din punct de vedere al magnitudinilor, ar putea avea unele semnificatii mai interesante in ceea ce priveste situatia din Sudul Oceanului Indian. E greu de spus, iar daca da, ramane de vazut si cand.
 
Ceva activitati moderate pe Dorsala Indiana de Sud-Vest. Sa vedem ce mai misca pe acolo si daca se mai propaga ceva usurel si spre nord.
A miscat si in zona Prince Edward. Sa vedem daca scartaielile se propaga si spre nord in urmatoarele cateva zile.
 
Deci acum Dorsala Indiana de SV, sa nu uitam nici cutremurele repetate din Mayotte, peste 800 de cutremure in regiunea Mayotte-Comore incepand din 10 mai. Sa vedem ce mai apare, pot fi semne ale unui proces major in Sudul Oceanului Indian. Sa vedem cand face BUUUM si se desprinde violent Australiana, cu miscare mare spre nord.
 
Inca un hutza-hutza moderat pe Dorsala Indiana de SV. Dupa Mayotte, paraitul Indo-Australienei s-a mutat pe ramura SV a Dorsalei.
 
Scartaie in continuare pe Dorsala Indiana de SV. A cantat pe Mayotte langa Comore, acum s-a mutat pe Dorsala Indiana. Asa se pregateste, incet dar sigur, urmatorul megaseism din Sudul Oceanului Indian, pe care il asteptam in fereastra de timp a urmatorilor ani, vedem cand, in functie de viteza unor procese seismotectonice locale si regionale de acolo.
 
Morala: asa se pregateste, in timp, pe termen probabil mediu sau mai lung, un megaseism in Sudul Oceanului Indian. Cu serii de cutremure moderate in ritm accelerat pe unele structuri geotectonice adiacente sursei megaseismului. Aceste serii de cutremure (Mayotte, Dorsala Indiana de SV) arata ca stressul tectonic creste progresiv pe o anume structura majora din Sudul Oceanului Indian, iar aceasta crestere are efecte colaterale pe multiple structuri geotectonice adiacente. Probabil ca va mai trece un timp pana cand va ceda si se va rupe, poate sa fie vorba de luni sau de mai multi ani, nu putem sa stim sigur, dar e cert ca, in medie, cam la 10-20 de ani vine cate un mare cutremur (cu magnitudinea Mw in jur de 8,0) in Sudul Oceanului Indian. Ultimul a avut loc la 23 decembrie 2004, in zona Macquarie, cu 3 zile inaintea megaseismului din Sumatra.
Cand intr-o anume zona se pregateste un megaseism, de obicei sunt perturbate si unele structuri tectonice vecine, mai mult sau mai putin apropiate. Asa e in firea lucrurilor, asa merg procesele seismotectonice.
 
Ieri am contabilizat 14 cutremure pe Dorsala Indiana de SV, azi 4 pana acum. Cam asa a inceput si seria de cutremure din regiunea Mayotte. In orice caz, procesele seismotectonice din Oceanul Indian si zone adiacente sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Iar cand va veni un mare cutremur in Sudul Oceanului Indian, da, abia atunci treaba va deveni ceva mai interesanta si pentru Vrancea, fireste.
 
Practic Placa Antarctica se deplaseaza spre sud, desprinzandu-se de Placa Somaliei.
 
Ce curios: acum 15 ani, la 15 iulie 2003 s-a produs un cutremur major cu mecanism de decrosare pe Dorsala Carlsberg, iar azi, 15 iulie 2018, notam doua cutremure maricele tot cu mecanisme de decrosare in Golful Aden. Aceste mecanisme sunt oarecum atipice pentru structurile tectonice respective (Dorsala Carlsberg, structurile din Golful Aden).
 
Cutremurele din Iran au urmat celor din Golful Aden. Asa se intampla mereu, multe cutremure din Iran sunt precedate de activitati crescute in Aden, nimic nou.
 
Back
Sus