• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre teleseisme

Nu stiu daca e o coincidenta faptul ca, pe plan mondial, activitatea seismica incepe sa se diversifice ca raspandire doar in momentul unei aparente usoare scaderi in activitatea seismo-vulcanica din Hawaii. Acum vad un cutremur moderat si in Nicobar, Oceanul Indian. E interesant ca seismicitatea mondiala s-a mentinut destul de scazuta cat timp cea din Hawaii a fost ridicata. Sa vedem ce se va intampla acum, in a doua parte a anului: cand si unde se va produce primul cutremur major (cu Mw > 7,0).
In ceea ce priveste cutremurele din Indonezia, ele au avut totusi originea pe partea dinspre Oceanul Pacific, totusi, nu in Oceanul Indian.
 
Deci, scade Hawaii, creste un pic in rest...sa vedem unde ar putea sa se produca un cutremur major. In Hawaii activitatea pare a fi in scadere, cel putin in aparenta, si iata ca pe fondul scaderii din Hawaii incepe sa creasca usor in rest.
 
Morala: cat a tinut Hawaii-ul cu multe cutremure, chiar si foarte mici, seismicitatea globala a scazut. Acum, daca Hawaii-ul pare (deocamdata) a termina sau a fi in scadere temporara, incepe si seismicitatea globala sa revina incet-incet la normal.
 
In orice caz, pe EMSC sunt raportate mai putine cutremure in Hawaii. Acolo tot procesul seismo-vulcanic a debutat la sfarsit de aprilie/inceput de mai, de 3 luni si un pic o tot tine, timp in care pe plan mondial seismicitatea a scazut, iar de Vrancea...nu mai vorbesc. Sa vedem ce se intampla daca se mai calmeaza un pic treaba pe acolo.
 
De altfel, a scazut si frecventa cutremurelor moderate. In perioada de maxima activitate seismo-vulcanica aproape zilnic se produceau seisme locale cu Mw 5,3+/-0,1. Acum, aceste cutremure s-au mai rarit totusi, cel putin pe moment. Probabil microseisme apar in continuare, a scazut insa frecventa seismelor cu magnitudini intre 3-5 grade. Vom vedea daca e ceva temporar sau se manifesta intr-adevar o reducere a intensitatii activitatii hotspot-ului hawaiian. Cred ca am spus mai demult ca s-ar putea sa fie nevoie sa asteptam sa se mai calmeze un pic punctul fierbinte din Hawaii inainte ca seismicitatea globala a Pamantului sa inceapa sa revina la normal.
 
Cutremurele din Indonezia (Lombok) si Fiji (cel mai puternic din ultimii 2 ani) ne arata ca deocamdata discutam doar despre interactiunea placii Australiene cu cea Pacifica; partea Indiana este mai putin activa acum. Sa vedem ce se intampla mai departe.
 
In orice caz, sa retinem "coincidenta" ca pe perioada activitatii seismo-vulcanice intense a hotspotului hawaiian, seismicitatea globala a fost semnificativ mai redusa. Sigur, a fost vorba tot de ceva in placa Pacifica, doar ca acolo nu e SUBDUCTIE, e cu totul altceva, NU E VULCANISM DE SUBDUCTIE in Hawaii.
 
Sa vedem ce mai face Indo-Australiana si pe partea Indiana, pana acum partea Australiana a bubuit bine la interactiunea cu placa Pacifica. Ne amintim recentele cutremure moderate din Macquarie si Balleny, care au indicat o usoara desprindere a partii Australiene cu orientare spre Nord-Est. Miscarea a indus unele influente mici, discrete, si catre regiunea mediteraneana, Turcia si Italia, plus cutremurul mic pe fractura Owen. Totusi 90% din influenta s-a dus catre nord-est, Fiji si Indonezia cu zona Lombok-Bali. Partea Indiana nu este deocamdata foarte activa, dar asteptam sa vedem. Cand incepe adevarata miscare serioasa pe partea Indiana, cu influente majore spre Asia si regiunea mediteraneana, ramane de vazut. Mai asteptam.
Mai devreme sau mai tarziu o sa inceapa si partea Indiana, probabil dupa un impuls foarte mare venit dinspre Sudul Oceanului Indian. Doar ca NU STIM CAND SE VA INTAMPLA ACEST LUCRU.
 
Este foarte interesant ca, mai ales in ultimul an, cutremurele mai semnificative tind sa predomine in zone cu latitudini mici, cam la +/-10-20 de grade Nord si Sud fata de Ecuator. Se pare ca incetinirea rotatiei Pamantului invocata intr-o lucrare recenta pare a stimula seismicitatea mai degraba in partea mai bombata a Pamantului. Stim ca Pamantul nu este, de fapt, o sfera, ci un geoid, mai turtit la Poli si mai bombat la Ecuator. Poate ca incetinirea rotatiei are ca efect accentuarea unor tensiuni in special in zone din regiunea cu bombare mai mare, deci mai aproape de Ecuator. E cert ca deocamdata seismicitatea globala e mai mare in regiunile din partea mai bombata a Pamantului.
 
Desi mecanismul de focar nu este un element foarte relevant in cazul cutremurelor subcrustale, as nota faptul ca, cel putin din punct de vedere parametric, cutremurul din Venezuela aduce mult cu trasaturile seismelor vrancene, iar prin magnitudine si adancime seamana cu cel din 1986. Sigur, structurile geotectonice sunt total diferite, dar priviti mecanismul:

GLNFJ.jpg - Click image for larger version  Name:	GLNFJ.jpg Views:	1 Size:	122.5 KB ID:	2294

Va pare cunoscut ? Pai da, cam asa arata si in cazul cutremurelor vrancene subcrustale puternice.

Magnitude Mw 7.3
Region OFFSHORE SUCRE, VENEZUELA
Date time 2018-08-21 21:31:43.8 UTC
Location 10.78 N ; 63.02 W
Depth 127 km
Distances 165 km W of Port-of-Spain, Trinidad and Tobago / pop: 49,100 / local time: 17:31:43.8 2018-08-21
96 km E of La Asunci?n, Venezuela, Bolivarian Republic of / pop: 35,100 / local time: 17:31:43.8 2018-08-21
29 km NE of Car?pano, Venezuela, Bolivarian Republic of / pop: 113,000 / local time: 17:31:43.8 2018-08-21


Magnitudinea si adancimea sunt foarte apropiate de cele ale cutremurului nostru din 30/31 august 1986. Frumos, ce sa zic. Nu mai vorbesc de "mecanismul de focar" (desi treaba asta, dupa cum spuneam, nu e foarte relevanta pentru seismele subcrustale care nu se produc pe falii), care seamana izbitor cu ceea ce se determina pentru cutremurele adanci din Vrancea, mai ales pentru cele puternice.
 
Iar scartaie discret prin Sudul Oceanului Indian. Ne uitam cu atentie, adica supraveghem mai departe ce se intampla pe acolo. L-):-B
 
Cutremurul din Iran a fost precedat de o serie de cutremure moderate in Oceanul Indian, evenimente succedate intr-un interval relativ scurt. Au fost cutremure pe structuri geotectonice diferite din Oceanul Indian, inclusiv pe Dorsala Carlsberg. Se demonstreaza cu succes corelarea EXCELENTA dintre miscarea placii Indo-Australiene si producerea de cutremure in regiuni oarecum adiacente, legate de placi tectonice care sunt influentate direct sau indirect de miscarea placii majore I-A. Q.E.D.
 
Un cutremur destul de interesant s-a produs azi in Sud-Vestul Pakistanului, s-ar parea ca a avut sursa in zona de subductie Makran, aproape de epicentrul marelui cutremur din 28 noiembrie 1945 (Mw 8.1)!!!


Magnitude mb 5.0
Region OFF COAST OF PAKISTAN
Date time 2018-08-27 12:09:01.8 UTC
Location 24.99 N ; 63.07 E
Depth 10 km
Distances 405 km W of Karachi, Pakistan / pop: 11,625,000 / local time: 17:09:01.8 2018-08-27
77 km E of Gw?dar, Pakistan / pop: 52,000 / local time: 17:09:01.8 2018-08-27
51 km SW of Pasni, Pakistan / pop: 33,200 / local time: 17:09:01.8 2018-08-27


709501.regional.jpg


Da, vom supraveghea si mai departe Indo-Australiana, sa nu mai faca si alte prostii. 8->:-wL-)
 
Nu fac totusi stire pentru acest cutremur, am zis ca pentru cele din Asia si Oceanul Indian fac stire de la evenimente cu magnitudini in jur de 5,5 in sus. Totusi l-am mentionat special pentru ca s-a produs intr-o locatie interesanta, in zona de subductie MAKRAN, in apropierea epicentrului marelui cutremur din 1945. Nu ar trebui sa mai vina prea curand ceva foarte mare acolo, totusi zona de subductie Makran mai are ceva potential pe unele segmente vecine.
 
S-ar parea ca marele cutremur din Fiji a indus ceva agitatie mai mare la nivel global. Sunt studii care arata ca, intr-adevar, cutremurele foarte mari (cu Mw care depaseste bine 8,0) tind sa genereze perturbatii seismice la nivel global, cel putin intr-o fereastra de timp de cateva saptamani.
 
Cutremurul de azi din Indonezia ne arata ca, in urma marelui seism profund din Fiji, tot partea Australiana reactioneaza mai virulent. Partea Indiana este ceva mai modesta in reactii, in ciuda cutremurelor din Iran (puternic) si Pakistan (moderat), precum si a miscarilor repetate de pe diferite structuri geotectonice din Oceanul Indian.
 
O mica reactie si caucazian-caspica. Eu cred ca "reflexele" pe Indiana nu sunt cine stie ce, deocamdata. Sunt ceva "reflexe", doar ca nu prea semnificative totusi.
 
Activitate in crestere in regiunea Insulelor Sandwich din Sudul Atlanticului, acolo sunt posibile si cutremure majore, au fost si vor mai fi. Interesant este si cutremurul din Urali, cel mai puternic produs in ultimele decenii acolo. In general, Uralii au seismicitate scazuta. La putin timp dupa cutremurul din Urali s-a produs si un cutremur moderat pe Dorsala Indiana. Cred ca tot miscarea Indo-Australienei e in cauza, chiar si indirecta, pentru cutremurul din Urali. Sa vedem ce mai apare in aceasta toamna.
 
Este oarecum interensant ca si dupa precedentul cutremur din Fiji, cel din 19 august, a urmat, intre altele, un cutremur in Iran. Probabil se manifesta niste "reflexe" tectonice la nivel global, afectand si microplaca Iraniana.

19 august Fiji 8,2

25 august Vestul Iranului 6,1


6 septembrie Fiji 7,8

7 septembrie Sud-Estul Iranului 5,5
 
Cutremurul produs in aceasta seara in Croatia/Bosnia-Herzegovina ne arata ca micile tensiuni venite dinspre Oceanul Indian si care au avut ceva efecte in Asia (cutremure in Tadjikistan, Afganistan si Iran) au ajuns deja in regiunea adriatica. O schema clasica, ceea ce vine de la est se propaga rapid spre vest si afecteaza inclusiv microplaca Marii Adriatice.

Deja vorbim de o schema clasica, observata si cu alte ocazii, inclusiv in perioada 2015-2016. Miscarile seismice de la est sunt efecte ale unor tensiuni care tind sa se propage uneori destul de repede spre vest. Dupa cum am zis, deja a miscat usor si pe microplaca Adriatica. Schema e deja consacrata.
 
Back
Sus