• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

28.11.2007 12: 53: 55 GMT 45,29N 25,28E 83,8 km ML=2,23
Obs.: seism minor in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)

Observati ca ieri, cu numai 1 minut inainte de seismul crustal din zona Muntilor Buzaului, s-a produs un cutremur destul de ciudat in zona Fagaras-Campulung. Spun ca seismul e ciudat din cauza adancimii destul de mari la care s-a produs, de 83 km !!!! Practic, a fost un cutremur fagarasan subcrustal, intermediar, desi in zona Fagaras majoritatea seismelor sunt superficiale, crustale (adancimi 5-40 km). De aceea zic ca seismul fagarasan de ieri e mai neobisnuit. Probabil a fost declansat de o miscare a microplacii Moesice, care, dupa cum stim, este impinsa din spate de catre placa tectonica majora Africana ! :hypocrite::whistling::biggrin::harhar:
 
Ieri s-au semnalat mai multe cutremure crustale in zona Vrancea (Focsani-Ramnicu Sarat), in Moldova de Sud (Podisul Barladului) precum si un seism mic in zona Fagaras. Nu am timp sa le pun acum, dar promit sa le trec diseara la \"catastif\"...:harhar::hypocrite::hypocrite::biggrin:
 
Va dati seama ce interesant ar fi daca s-ar produce un cutremur crustal (10 km < h < 30 km) undeva in zona Focsani-Ramnicu Sarat, cu magnitudinea in jur de 5 (sa zicem 4,7-5,2) pe scara Richter ??? :harhar::angel::hypocrite: Ce e drept, i-ar zgudui binisor pe moldovenii de sud...:biggrin:
In orice caz, toate aceste cutremure arata ca in Vrancea se produs destul de des si seisme crustale. Observati ca secventa seismica (cel putin 5 seisme consecutive) s-a concentrat in zona Focsani-Ramnicu Sarat, dar au fost si alte 2 cutremure mai la nord, in Moldova de Sud, in speta in Podisul Barladului.
Baba Vrancioaia e oricum activa, e ilogic si neplauzibil ca activitatea seismica sa inceteze. Nu are cum sa inceteze, din cauza ca microplacile nu se opresc, nu \"ingheata\", nu raman nemiscate, e clar.
 
Dupa ce voi pune diseara lista de cutremure din secventa, veti vedea ca pentru socul de la ora 18:50GMT, INFP a calculat o magnitudine Ml de 3,8-3,9 pe scara Richter, iar unele statii locale ale INFP au calculat chiar valori de magnitudine peste 4,0 !!!
 
Si astazi s-au produs, pana acum, 9 cutremure crustale in Vrancea, atat in Muntii Vrancei si ai Buzaului, cat si la est, pe aliniamentul Ramnicu Sarat-Focsani-Marasesti-Adjud. Aveti putintica rabdare, le postez diseara, cand voi completa buletinele seismice pentru 29 si, respectiv, 30 noiembrie. :hypocrite::hypocrite::biggrin:
 
Dupa cum spuneam, voi posta diseara buletinele cu seismele din ultimele 48 de ore. Vedem totusi concentrarea activitarii crustale in zona Focsani-Ramnicu Sarat. Totusi, unele dintre seismele superficiale de azi dimineata s-au produs in Muntii Vrancei si in Muntii Buzaului.
Ok. Pe diseara...:hypocrite::hypocrite::biggrin:
 
Am postat buletinele pentru 29 si, respectiv, 30 noiembrie 2007. Am pus datele atat de la INFP, cat si pe cele de la IRSA.
 
Aceste cutremure crustale (superficiale) care se produc in aceste zile in Vrancea nu sunt neobisnuite, totusi. Am mai spus: in zona Vrancea, in afara de cutremure de mare adancime (60-200 km), se produc si seisme in crusta terestra, la adancimi sub 60 km. Destul de des, astfel de cutremure apar in secvente, uneori prelungite, cu pre-socuri si numeroase after-socuri. Daca seismele vrancene adanci (subcrustale) sunt localizate intr-o arie epicentrala relativ restransa (Muntii Vrancei, ai Buzaului si Subcarpatii Curburii), seismele crustale apar atat in muntii de la Curbura, cat si mai la est, in Campia Siretului Inferior, Moldova de Sud, precum si in zona Ramnicu Sarat. Cutremurele de genul celor care continua sa se produca si azi in Vrancea sunt generate prin reactivarea unor falii crustale din fata Curburii Carpatice. Aceste falii delimiteaza blocuri locale de scoarta. Din cauza miscarii de profunzime a microplacilor care converg spre Curbura, dar si datorita faptului ca blocul litosferic major in care sunt generate marile seisme adanci vrancene nu ar fi total desprins de crusta, ar exista o anumita legatura intre tensiunile din blocul profund si activitatea crustala. Tensiunile de jos \"se reflecta\", cumva, si in crusta terestra, ceea ce determinam reactivarea faliilor din scoarta si, in consecinta, se produc secvente de cutremure de genul celei actuale.
 
Imi permit sa dau si eu un \'add reply\'

Seria de mini cutremure din ultimele doua zile care continua si azi dupa cum se vede poate avea intr-adevar legatura cu ce se afla mult mai jos. Este normal sa avem astfel de minicutremure vand in vedere ca Vrancea nu doarme si nici nu o sa doarma. Totusi, atata timp cat nu avem o serie de minicutremure si mai jos este posibil sa fie doar un semn ca avem de-a face ori cu o simpla reasezare a microfliilor ori o crestere a energiei pentru o viitoare bucurie
De fapt asta este si rostul forumului asta: se fac observatii, ne dam cu parerea si poate reusim sa fim primii care putem anticipa ceva. Asta daca nu taie cei de la infp sursa.
Oricum este de observat ce se intampla si in urmatoarele 24/48 de ore.[/align]
 
Neata carol
Eu voi fi de veghe pe aici aproape toata ziua, sunt cobza de gripat asa ca nu am ce face...:hypocrite::hypocrite::biggrin:
Interesant e ca seismul cel mai important din secventa, cel de magnitudine 3,8 pe scara Richter, s-a produs undeva intre Focsani si Ramnicu Sarat. Totusi, unele dintre microseismele ulterioare au avut alte epicentre, mai la nord, in zona Marasesti sau chiar spre Adjud si Podisul Barladului. Asta arata ca faliile locale au fost \"sensibilizate\" succesiv, deci unele dintre cutremurele ulterioare nu au fost chiar replici. Replicile trebuie sa fie in acelasi loc cu socul principal. Or, un cutremur in zona Adjud nu poate fi o replica la un seism de la Ramnicu Sarat.
 
Scuze, neatza :hypocrite:
Clar ca multi de aici vor \'pierde\' ceva vreme cu un ochi pe monitor.
The last one a coborat putin si a fost la 15 km, asta pe automat, sa vedem si ce se intampla pe manual. Oricum o adancime de 15 km nu este mare lucru
2007-12-01 07:55 45.6 N 27.1 E 15 ML 2.2 A ROMANIA
sursa emsc
 
Da, dar daca se produce un seism de 4,7-5,0 la 15-20 km adancime, ii misca frumusel pe localnicii din Ramnicu Sarat si Focsani. Nu se simte la Bucuresti (decast eventual cu intensitatea III), dar la Ramnicu Sarat un cutremur de 4,7-5,0 la 15 km adancime poate atinge o intensitate de V-VI, le misca lustrele...:hypocrite::harhar::biggrin:
 
Actuala secventa de seisme crustale (superficiale) din Vrancea nu este, totusi, una neobisnuita. Am mai spus: in Vrancea si zonele imediat adiacente se produc si seisme crustale, adesea in secventa. Faliile regionale si micile fracturi locale sunt activate si \"sensibilizate\" seismic tot de miscarea microplacilor. Sa ne amintim ca o serie de cutremure crustale a fost consemnata pe 30 si 31 octombrie a.c. Pe 30 octombrie s-a produs un seism de magnitudine 4 in zona Galati-Braila, iar pe 31 octombrie s-a inregistrat o secventa seismica compusa din mai multe seisme mici, in decurs de cateva ore, localizate in zona Focsani-Ramnicu Sarat. Pe viitor, vom mai vedea astfel de secvente seismice.
Aseara au mai fost cateva seisme mici, le-am postat actualizand buletinul pentru ziua de ieri. De remarcat, in legatura cu seria de mici seisme din perioada 29 noiembrie-1 decembrie 2007, faptul ca, desi socul principal si o buna parte dintre evenimentele consecutive au fost localizate in zona Focsani-Ramnicu Sarat (cam in aceeasi zona cu secventa seismica din 30 aprilie 2004, cu soc principal de magnitudine ML=4,1 pe scara Richter, 3 pre-socuri si o multime de replici in 24 de ore), au aparut si alte cutremure cu epicentrele situate mai la nord, in zona Marasesti-Adjud-Odobesti si chiar spre Podisul Barladului. Acest lucru sugereaza ca blocurile crustale \"miscate\" initial in ziua de 29 noiembrie 2007 au fost progresiv \"sensibilizate seismic\" si \"mobilizate\". Este o caracteristica extrem de interesanta a cutremurelor crustale din zona Vrancea.
 
02.12.2007 05: 47: 23GMT 45,71N 26,28E 135,0 km ML=1,65
Obs.: microseism de adancime subcrustala (intermediara) in Vrancea (Muntii Vrancei)

02.12.2007 08: 58: 18GMT 45,88N 26,35E 84,4 km ML=1,34
Obs.: microseism de adancime subcrustala (intermediara) in Vrancea (Muntii Vrancei)

Iata si 2 seisme vrancene de adancime mai mare, evenimente tipice pentru Vrancea. Ca doar n-om avea pretentii sa \"inghete\" complet...:hypocrite::harhar::biggrin:
 
Astazi s-au produs 2 cutremure mici in Vrancea, de adancime subcrustala. De asemenea, s-a mai produs un cutremur mic in Moldova de Nord, spre Dorohoi, undeva in interiorul Platformei Moldovenesti.
 
GeoX a spus:
Buletin seismic:

Incheiem cel mai linistit an in ceea ce priveste seismele din primul deceniu , chiar daca ar mai putea surveni vreunul mai mic sau mai mare, totusi, asa un an mai rar, dupa 2006 care nu prea a fost nici el darnic in aceasta directie!

Ce dreptate a avut Marmureanu!
Ce inseamna sa fii de specialitate!

Cu respect
Pentru Sihast (alias Lime):

Anul acesta nu a fost totusi lipsit de cutremure. Chiar daca nu au fost cutremure de magnitudine peste 5,0 pe scara Richter, pe 17 ianuarie 2007 s-a produs totusi un seism, la 128 km adancime in Vrancea, care a avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter (valoarea finala, revizuita).
Si un alt lucru, Sihast/Lime: anul cu cea mai scazuta activitate seismice de dupa 2000 a fost anul 2003, fapt confirmat de catre persoane de specialitate. Deci, atentie, 2003 a avut activitatea mai scazuta decat 2007, Sihast/Lime !
 
Inca o precizare. Magnitudinea maxima anuala a seismelor vrancene variaza, in medie, in jurul valorii de 5,0. Dar uneori poate fi si putin sub 5,0 pe Richter, de exemplu 4,7-4,8 (asa cum a fost cutremurul din 17 ianuarie 2007), alteori depaseste 5,0 sau chiar 5,5. Ca e 5,0 sau 4,7 sau 5,3 sau 4,8 sau 5,4 grade, asta depinde.
Offtopic: Pentru Lime/Sihast -De ce te-ai inregistrat cu 2 nickuri diferite ? :harhar::harhar::harhar: Ai uitat cumva parola de la primul cont ? :biggrin::biggrin: Nu vreau sa fiu rau, dar sa stii ca se poate vedea cine e inregistrat de 2 ori. In fine, nu ca as avea cine stie ce de zis, daca ai uitat parola, no problem. Dar figurezi inregistrat de 2 ori..:hypocrite:
Si, repet: anul 2003 a fost anul cu activitatea cea mai scazuta de dupa 2000. O spun persoane care lucreaza in domeniu, si chiar la vremea respectiva discutam cu o fiziciana de acolo care mi-a confirmat ca anul 2003 a fost clar anul cu activitatea cea mai scazuta. Anul 2003 a avut si putine cutremure de magnitudine 3-4 pe scara Richter. Anul 2007, desi cu activitate mai scazuta decat 2005 si chiar decat 2006, nu e totusi la nivelul anului 2003. O spun pe baza discutiei cu o persoana cat se poate de serioasa, fiziciana la Magurele, draga Sihast alias Lime.
P.S.: Cum sa iti spun, Sihast sau Lime ? :harhar:
 
Pe de alta parte, desi suntem in decembrie, nu s-a terminat totusi anul. Un seism de 4,5-4,8 sau chiar 5,0 mai poate avea loc fara probleme, definind activitatea tipica a zonei Vrancea.
Repet: magnitudinea maxima care se inregistreaza, in medie, anula, in Vrancea, este 5,0. Dar nu e obligatoriu sa fie fix 5,0. In unii ani au fost valori de 4,7-4,8 grade, in alti ani au fost cate 2-4 seisme de peste 5,0. 5,0 cu o abatere medie, sa zicem, de plus/minus 0,3 grade. Si, cum seismul din 17 ianuarie 2007 (adancime 128 km) a avut magnitudinea 4,7 grade pe scara Richter, fiind usor resimtit spre Muntenia, rezulta ca si acel eveniment ar putea, totusi, fi incadrat in variatia anuala.
 
pai Vrancea prin caracterul ei este o zona atipica. Nu putem spune k trebuie sa avem x cutremure de 5, x de 4 samd pe an. Anul asta a fost un an placut pana acum. Peste 2 minute dupa ce dau \'Post Repy\' situatia se poate schimba. Asta si este frumusetea vranceana daca pot spune asa :biggrin:
Oricum noi suntem aici si supraveghem din umbra :hypocrite::biggrin:
 
E posibil ca ceea ce asteptati voi, desi termenul ,,asteptati,, nu e cel mai potrivit, sa se fi produs acum vreo ora.

Locuiesc in Bucuresti si mi s-a parut ca am simtit o mica unda seismica, de cel mult o secunda.

Totusi, am sentimentul ca metroul trece pe sub casa, care este una mai veche, cu grinzi de lemn, asa ca orice vibratie se simte mai puternic decat, sa zicem, intr-un bloc.

Daca insa a fost un cutremur, preuspun ca avut o magnitudine mai mare decat in mod normal.

Vom vedea in cateva ore ce si cum.
 
Back
Sus