• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cum se manifesta un cutremur din Vrancea ?

Fiind neinteresat pana de curand de problematica cutremurelor si efectelor lor, as dori sa stiu in ipoteza unui cutremur de 6.9-7 Grd Richter, pe o oscilatie predominant orizontala spre sud-estul Vrancei la o adancime de 76km si care ar dura 67-68 secunde, ce efecte s-ar simti in Bucuresti?
Ce pericol ar ridica?

Ce masuri de precautie ar trebui luate?
 
Bun venit pe forum, JOHNNY_KEY.
Pai, ca orice cutremur vrancean resimtit la Bucuresti, va exista decalajul tipic intre sosirile celor 2 unde, P si S. Un cutremur de genul mentionat ar fi oarecum asemanator cu cel din 30 mai 1990, care a avut magnitudinea MGR=6,7. Iar efectele au fost intr-adevar mai amplificate spre Muntenia, la Bucuresti intenstatea a fost de VII grade pe scara Mercalli. Ceva mai mare decat la Iasi, totusi. Au cazut balcoane si au murit cativa oameni atunci, cand le-au cazut in cap ghivece si parti din balcoane. Si asta fiindca nu au apucat sa se departeze de cladirea respectiva. Tu ai prins cutremurul din 1990 ? Daca da, ai putea sa stii cam la ce sa te astepti.
Inca ceva. De regula, seismele de tipul asta au epicentrele in capatul nord-estic al Vrancei, iar daca ai avertizor, trebuie sa stii ca in acest caz intervalul de alarmare e mai lung, aproape de 30 de secunde, fata de intervalul de cca. 25-26 secunde care e tipic pentru seismele foarte adanci de la 150 km. Paradoxal, nu ? Este si nu este, pentru ca de fapt conteaza si pozitia epicentrului, nu doar adancimea focarului. Oricum,nu sunt de asteptat efecte de tip 1977, magnitudinea pe care ai dat-o e semnificativ mai mica. Oricum, nu ar fi de dorit sa te prinda in centrul vechi sau, mai general, langa orice cladire veche. Poti fi surprins de caderea unor obiecte, balcoane, parti din frontoanele/fatadele cladirilor vechi respective; cam astea ar fi pericolele mai importante in cazul unui astfel de seism.
De retinut manifestarea tipica, cu saltat incepator si decalajul pana la sosirea undei S. Atentie insa ca un seism de marimea data nefiind totusi din clasa celor majore-catastrofale (MGR > 7,0), saltatul incepator nu e prea intens, simti mai degraba o trrepidatie, nu e ceva foarte brutal la inceput.
 
Am scris sud-est, unda de propagare orizontala, am vrut sa spun sud-vest.
Este un cutremur in masura sa produca victime in centrul vechi, deci.
Dar totusi blocurile mai vechi din anii 1920-1930 care nu sunt identificate cu bulina vor avea de suferit? Adica vor fi posibile prabusiri partiale de imobile? In 1990 imi aduc aminte ca a fost resimtit totusi bine cutremurul si aflandu-ma la et 11 al unui bloc din 1977 a durat parca o eternitate sa cobor pe scari la parter, iar cand am ajuns s-a oprit. Pagubele au constat doar in fisurarea peretilor din spaleti de BCA. Dar, acum imi pun problema ca prea multe blocuri si case vechi au ramas neconsolidate, asteptandu-se parca un seism sa solutioneze aceasta problema spinoasa, de aceea am intrebat ce se poate intampla in aceasta ipoteza. Si adancimea relativ mica ma ingrijoreaza. Sunt si proprietarul a 2 case in stare jalnica, asimilabile ca ruine (pe care pana acum le-as fi facut super-rezistente daca nu era legislatia "spagii") si cum trendul merge spre inasprirea conditiilor in care proprietarii isi pot consolida imobilele, in urma unor specializari a muncii functionarilor autoritatilor locale in folosul celor cu pile care mai si ameninta ca daca nu li se vand casele lor sau cunoscutilor lor, proprietarii vor plati amenzi usturatoare pentru lasarea in degradare a proprietatilor, ma tem sa nu se intample in loc de o relaxare a conditiilor de efectuare a unor lucrari de consolidare, o lege de expropiere si demolare a imobilelor cu factor de risc, cum Ceausescu a profitat de 1977 pentru a incepe sistematizarea orasului.
Si mai am un apartament situat la et 6 dintr-unul din primele blocuri pe structura de beton armat (B 150 approx) si care a fost consolidat de forma mai mult in 1978 de catre ICRAL, iar de atunci are armaturi dezgolite si corodate prin subsol, pe la placa balcoanelor, iar cand am cerut sa mi se elibereze o Autorizatie de consolidare (o firma de instalari Aer Condit. a mai retezat si 3 armaturi ale planului inferior ale unei grinzi de rezistenta pt. montajul unei tubulaturi cand nu am fost eu de fata, la alta grinda in alta camera au "turtit" o armatura similara si au dat alta gaura pe langa prima ramasa goala, la instalarea unei noi coloane de gaz metan firma autorizata a terminat 2 intersectii de armaturi ale campurilor inferior si superior ale placii de pe hol in dreptul usii de acces in apt.) mi s-a raspuns ca nu se poate elibera asa ceva, adica remarcand o reticienta enorma din partea autoritatii locale care da foarte selectiv asemenea autorizatii de construire, fiind in fapt o frana maxima in calea securitatii cetateanului, iar inasprirea legii fiind de maxima forta in mana lor.
In mod normal, cred ca si abordarea autoritatilor este gresita total. In anii 90 s-au facut proiecte de consolidare pe banda pt. imobilele din Buc, dar doar cateva s-au pus in aplicare, in timp ce functionarii autoritatii locale cu competente in constructii si Politia locala s-au imbogatit pe spaga data de catre cei ce "penetreaza" zidul inconstientei.
De aceea ma preocupa acest subiect si am convingerea ca anul acesta va fi un cutremur mediu care va prevesti venirea fratelui "mare" pe care-l vom resimti cu totii. 25 ani se implinesc de la cel din 1990, dar daca optica nu se va schimba in materia securitatii cetateanului, nu va mai fi atat ragaz pana la cutremurul cel mare, foarte mare, iar prioritatea alesilor si numitilor e "spaga", nu viata cetatenilor.
 
Legat de adancime, citeste ce am mai scris si la alte topicuri (Tipuri de cutremure vrancene, Ipoteze privind urmatorul cutremur vrancean, etc.). Pe scurt, cred ca deocamdata nu mai e foarte probabil un alt seism de magnitudine 6+ la adancime sub 110 km in capatul din nord-est al Vrancei, asa cum au fost cele din 1977, 1990,2004. Cel putin nu pana nu vine intai un cutremur mai maricel pe capatul de SV, si mai adanc, cel putin la 120 km.
Cat despre cel mare, eu tot cred ca intai trebuie sa vina un seism de magnitudine in jur de 6,0 sau chiar peste 6,0 grade, undeva in palierul de adancime 120-135 km si probabil pe partea vestica a Carpatilor de Curbura. Asta ar fi "vestitorul". Cutremurul de magnitudine 5,6 produs la 6 octombrie 2013 la adancimea de 135 km nu cred ca e suficient.
 
Atunci s-ar confirma si ipoteza unuia de 7.8 Richter in existenta noastra contemporana, in urma celui de 6.9 din acest an. Intrebarea nu este daca va veni sau nu, ci cum se resimte, ce pagube produce si ce masuri vor trebui luate pentru eliminarea multiplelor efecte ale viitoarelor cutremure mari. Care sunt orele cele mai periculoase pentru oameni, in afara de cele ale noptii in situatia acestor cutremure? Intervalul de timp de 1 minut este mare chiar pentru un cutremur moderat? Efecte secundare semnificative se pot produce?
 
Johnny...de ce ai tu certitudinea ca anul acesta va fi..."cel mare"? Poate fi...sau poate sa nu fie. Nu s-au mai vazut 50-60 de ani fara mari cutremure? Sau mai bine zis fara cutremure care sa ne darame blocurile in cap? Eu nu spun ca nu-i bine sa ne preocupam de casa in care stam, dar nu trebuie sa stam treji noptile asteptandu-l pe cel sigur si mare...! Poate va fi un 6...6 si ceva, poate 7...dar crezi tu ca SIGUR VA FI?

Legat de locuinta...am mai scris undeva aici: 1986, 1990, 2004, 2009, 2013, coincidenta sau nu, nici unul nu m-a prins acasa! E vorba si de noroc.

Oricum, eu merg pe optimism si sper ca desi vor fi cutremure, sa nu fie nimic distrugator pana dupa 2040...2060 incolo... Sau poate nici atunci! Daca intre 1940 si 1977 sunt 37 de ani, nu inseamna ca o data la 37 de ani vine un cutremur distrugator. Spunea cineva: 'Vrancea nu stie matematica"!
Cu respect!
 
O anumita statistica se respecta, dar asta nu inseamna ca fix la 30-40 de ani trebuie sa fie un cutremur catastrofal. Intre 1838 si 1940 nu a avut loc nici un cutremur cu magnitudinea MGR > 6,8. Deci nu se poate trage o astfel de concluzie, ca sigur urmeaza un cutremur major acum. Statistica trebuie totusi corelata cu fenomenele care se petrec la scara locala, regionala si chiar globala. Se vede ca seisme cu caracter catastrofal au fost cele din 1620, 1681, 1738, 1802, 1838, 1940 si 1977. Atat. Intre cutremurele foarte mari vin, uneori, si cutremure mai mici, cu magnitudini de pana la 6,7-7,0 grade.
 
Cat despre 7,8 in Vrancea, e discutabil oricum. Cutremurul cel Mare de la 1802 este evaluat, din diferite surse, cu magnitudini MGR intre 7,5-7,7 grade. Si e vorba doar de un singur cutremur intr-un interval de cel putin 600 de ani. Sigur ca din principiu, magnitudinea maxima teoretica se da cam cu o zecime de grad peste un maxim istoric cunoscut sau inregistrat instrumental. Deci aici lucrurile sunt oricum foarte discutabile, nu sunt fixe.
 
Oricum, observati ce schimbare totala intre 2013 si 2014? Anul trecut erau seisme mici si dese (chiar zilnice). De la 1 ianuarie s-a schimbat totul: cutremurele sunt muuuult, mult mai rare, 3-4-5 zile intre ele! Parca ar avea Vrancea calendar si ar sti ca a mai trecut un an...!!:))
 
Back
Sus