Bun venit pe forum, JOHNNY_KEY.
Pai, ca orice cutremur vrancean resimtit la Bucuresti, va exista decalajul tipic intre sosirile celor 2 unde, P si S. Un cutremur de genul mentionat ar fi oarecum asemanator cu cel din 30 mai 1990, care a avut magnitudinea MGR=6,7. Iar efectele au fost intr-adevar mai amplificate spre Muntenia, la Bucuresti intenstatea a fost de VII grade pe scara Mercalli. Ceva mai mare decat la Iasi, totusi. Au cazut balcoane si au murit cativa oameni atunci, cand le-au cazut in cap ghivece si parti din balcoane. Si asta fiindca nu au apucat sa se departeze de cladirea respectiva. Tu ai prins cutremurul din 1990 ? Daca da, ai putea sa stii cam la ce sa te astepti.
Inca ceva. De regula, seismele de tipul asta au epicentrele in capatul nord-estic al Vrancei, iar daca ai avertizor, trebuie sa stii ca in acest caz intervalul de alarmare e mai lung, aproape de 30 de secunde, fata de intervalul de cca. 25-26 secunde care e tipic pentru seismele foarte adanci de la 150 km. Paradoxal, nu ? Este si nu este, pentru ca de fapt conteaza si pozitia epicentrului, nu doar adancimea focarului. Oricum,nu sunt de asteptat efecte de tip 1977, magnitudinea pe care ai dat-o e semnificativ mai mica. Oricum, nu ar fi de dorit sa te prinda in centrul vechi sau, mai general, langa orice cladire veche. Poti fi surprins de caderea unor obiecte, balcoane, parti din frontoanele/fatadele cladirilor vechi respective; cam astea ar fi pericolele mai importante in cazul unui astfel de seism.
De retinut manifestarea tipica, cu saltat incepator si decalajul pana la sosirea undei S. Atentie insa ca un seism de marimea data nefiind totusi din clasa celor majore-catastrofale (MGR > 7,0), saltatul incepator nu e prea intens, simti mai degraba o trrepidatie, nu e ceva foarte brutal la inceput.