• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremur 1977

....... aveau timp sa se informeze, sa inteleaga fenomenul, etc ........
Si cu ce ma ajuta pe mine daca inteleg fenomenul, atata timp cat stau la etaju zece intr-un bloc de 12 etaje si am \"bafta\" sa ma prinda cutremurul acasa???
Adica, daca e sa se darame blocul, totul tine DOAR de hazard in ceea ce priveste sansele de supravietuire sau schilodire.
DEci...ce este de facut?IN afara de stat calm, ascundere la coltul camerei...
 
Bine ai venit :harhar:
Parerea mea este ca daca intelegi fenomenul, nu o sa iesi in pielea goala, de nebun, pe scari, cand se misca jucaria.
De acord cu tine, daca se darama blocul, e chestie de hazard. Dar daca nu se darama si iti cade veioza de pe sifonier in cap? Sau tabloul de deasupra patului? Tot victima a cutremurului esti, desi nu s-a daramat blocul :rolleyes:

Bogdan
 
Am si eu o intrebare:am citit intr-o revista despre caracterul multisoc al cutremurului din 1977.Acolo scria ,ca in aceea seara au avut loc de fapt 4 seime:unul de 4,5,altul de 4,8 si inca 2 de 6,5 si 7,2 grade pe scara Richter.Toate ar fi avut loc in mai putin de 4 minute.Este adevarat sau nu?
 
ai putea sa-mi spui exact unde ai citit?
 
te-am intrebat fiindca ai dreptate, a fost multisoc, dar acum nu stiu daca acelea au fost exact magnitudinile
 
Dar de ce in 1977 la 7,2 grade au fost mai multe cutremure si in 90\'sau in 86\' la 6,7 si 7,0 grade nu?
 
Multisocul din 1977 s-a datorat ruperii unor asperitati multiple (in acceptiunea geotectonica, o asperitate este o zona de minima rezistenta dintr-un bloc litosferic); acest proces a condus la declansarea consecutiva a 4 socuri succesive, pe aceeasi suprafata de faliere, echivalente unor cutremure consecutive cu magnitudini de 5,5 grade, 6,5 grade, 6,5 grade si in final 7,2 grade pe scara Richter. Caracterul multisoc este specific cutremurelor vrancene foarte puternice, de magnitudine peste 7,0. Pentru cutremurele de mai mica magnitudine (6,7-7,0), acest caracter este mai putin evident sau absent.
 
Daca cutremurul din 77 a aveut 9 grade pe scara Mercalli, cat Dumnezeu poate avea urmatorul, care dupa spusele lui Marmureanu va fi si mai mare?
 
Intensitatea maxima a fost IX in 1977, la Bucuresti ar fi fost VIII sau VIII-IX cel mult. In 1940 intensitatea maxima ar fi fost IX-X spre Focsani-Panciu, si VIII-IX sau IX la Bucuresti.
 
@ arkan: sa inteleg ca la Iasi a fost de 7 intensitate? Suceava pare destul de ferita, am vazut asta si pe scenariul lui Marmureanu. Oricum, vad ca incercarile mele de a-mi convinge familia sa ne mutam la Cluj au esuat. Deocamdata =)). Mai incerc totusi =))
 
Da, intensitatea 7, e posibil insa ca un cutremur mai adanc sa dea o intensitate mai mare, 8, 8 si ceva, dar as risca sa zic ca sigur nu 9. Eu mi-as face mai multe probleme pt posibilitatea aparitiei fenomenului de lichefiere a solului, dar in zona particulara in care stam noi in Iasi, nu poate fi cazul de asa ceva, cred. In zona asta s-a escavat mult, s-au facut fundatii adanci si nu exista deloc izvoare subterane, nivelul panzei fratice e destul de scazut.
Eu zic ca cel mai bine e sa iei in considerare urmatorul raport: a te muta intr-un alt oras inseamna un stres enorm, o cheltuiala enorma (apartamentele in cluj sunt s mai scumpe decat aici), inseamna izolare de prieteni, de relatii, de locuri de munca, de tot felul de legaturi, inclusiv traseele obisnuite. Pentru ce? Pentru un plus de siguranta o data la 30-40 de ani? Dupa cum zicea si Bogdan, daca pica blocul, e aproape in totalitate hazard, daca insa blocul ramane in picioare si tu faci totul conform planului inainte stabilit, nu poti pati nimic rau.
Oricum, ne-am mutat in blocul in care stam in perioada in care se termina construirea blocului tau. Stiu de la vecinii care au observat \"desfasurarea evenimentelor\" ca la acele blocuri nu s-a facut rabat de la calitate. Ce iti ramane sa te informezi e daca s-au facut modificari importante (daca vecinii au dat jos pereti, de ex) si, daca da, sa actionezi in consecinta; ISC-ul sau ITC-ul, cum se cheama, abia asteapta sa dea amenzi.
 
@ arkan: da, asta mi-a zis si familia. Eu personal nu sint de acord. N-am absolut nici o problema sa ma mut in alt oras. In plus, eu lucrez de acasa ca freelancer, deci nu depind deloc de loc de munca. Pot sa-mi fac treaba oriunde in lume =)).

In bloc din cate stiu s-au spart pereti, chiar vecinul de la ultimul etaj de deasupra mea si-a spart pereti (si-a unit balconul cu sufrageria si a dat jos o bucata din peretele de la bucatarie). Aici sint grinzi, asa ca peretii nu stiu ce rol au. Oricum sint din BCA. Poate gresesc, dar eu nu am observat vreun perete mai zdravan care sa nu sune a gol. Oricum intentionez sa ma mut din cauza zgomotului, aici toata lumea deranjeaza pe toata lumea =)). Si nu din rautate, dar peretii din BCA sint groaznici. In loc sa atenueze zgomotul parca-l amplifica.
 
Multisocul din 1977 s-a datorat ruperii unor asperitati multiple (in acceptiunea geotectonica, o asperitate este o zona de minima rezistenta dintr-un bloc litosferic); acest proces a condus la declansarea consecutiva a 4 socuri succesive, pe aceeasi suprafata de faliere, echivalente unor cutremure consecutive cu magnitudini de 5,5 grade, 6,5 grade, 6,5 grade si in final 7,2 grade pe scara Richter. Caracterul multisoc este specific cutremurelor vrancene foarte puternice, de magnitudine peste 7,0. Pentru cutremurele de mai mica magnitudine (6,7-7,0), acest caracter este mai putin evident sau absent.

Ai idee linga ce localitati au avut loc fiecare dintre aceste socuri ale cutremurului din \'77? De ex acum daca te uiti pe site-ul INFP-ului, iti arata pt fiecare cutremur in parte care este cea mai apropiata localitate (ex: Nereju, etc). Am tot cautat pe net sa aflu linga ce localitate a fost epicentrul seismului din 77 dar nu am gasit - maximum ce am gasit a fost informatia asta data de tine ca a fost multisoc. Dar nu am gasit pe nicaieri care au fost localitatile cele mai apropiate de epicentrul fiecarui soc (vroiam sa imi fac o imagine asupra marimei lineare a zonei de rupere - intre cele mai distantate doua epicentre ale socurilor distincte).

Apropo - fiecare soc e ca un cutremur separat doar ca primul l-a declansat pe urmatorul care apoi l-a determinat pe urmatorul si tot asa, in secventa, eventual sumandu-se in timp prin suprapunerea duratelor?
De ex, daca ai doua suprafete in contact in patru puncte de contact si aplici o forta sa le misti, daca se rupe prima asperitate (primul punct de contact), atunci forta se va redistribui pe cele ramase (mai putine ca numar, deci mai multa forta pe fiecare) si pe urmatoarea o va rupe si mai usor (aceeasi forta pe o suprafata totala de contact mai mica) si apoi pe urmatoarea si mai usor, etc
Ca daca ar fi asa, ar insemnaca orice cutremur de 5 grade Richter ar putea (teoretic) sa fie urmat (sa declanseze?) altul mai mare?
Care este de fapt mecanismul?
 
Ce semne precursoare au existat inainte de cutremurul din \'77? Si cu cat timp ininte de cutremur au inceput eventualii precursori sa atinga un prag de alarma?
Ma refer la parametrii masurabili (gen camp electric, camp magnetic, perturbatii electromagnetice, etc), nu la chestii subiective gen comportamentul animalelor. Sau ma refer la eventualele perioade de activitate seismica redusa anterioare cutremurului din 77 - a existat vreo astfel de perioada? Cat a durat? etc)
 
Back
Sus