• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2009-2014 ?

Avem trei factori de baza si unul cu caracter complex:

1. de termen lung, seismul din Turcia, care de obicei isi face aparitia inaintea celui mare din Vrancea

2. de termen mediu, perioada cresterii activitatii solare, care de obicei este situata in intervalul marilor seisme

3. de termen scurt RADONUL, problema cu seismul din Italia recent!!!

4. si ca intotdeauna factorul surpriza, acel parametru geospiritual

Statistic se observa o regularitate pentru cele trei etaje principale.

Cand acest factori se afla in armonie, atunci probabilitatea producerii este maxima!

Sigur ca linistea actuala de vreo 2 ani incoace este o constanta.Intr-o zi ne vom reobisnui cu peisajul din 1998-2006 cand Vrancea a fost activa,seismele fiind moderate sau slabe.

Chestia cu 2024 este exagerata, deoarece initial nu seismul maxim, de peste 7 grade era prevazut pana in 2024, ci cel de-al doilea, replica sau nu! cu grad mai mic, sub 7!

Salut =))
Am si eu niste intrebari =))
1. Cat de sigur e ca inaintea unui cutermur major in Vrancea e musai sa se intample cele de mai sus?
2. Ce inseamna activitate solara si in ce se masoara; si eventual exita vreun site car ofera data in timp real?
Mersi :ack:
 
\"parametru geospiritualiritual\" =))
Fara suparare, incepe sa arate ca forumul lui ion tabarca, sau cum il cheama pe marele prezicator!!!
 
Cele de mai sus sunt, intr-o buna parte, o opinie personala si atat. Eu unul tind sa nu prea iau in calcul partea cu activitatea solara si cu siguranta nu iau in calcul faza cu \"parametrul geospiritual\". Calitatea (sau defectul) unui forum de discutii e ca fiecare utilizator are parerea sa, bazata pe diverse credinte, dovezi stiintifice, etc, fiind alegerea fiecaruia sa aleaga opiniile care i se par pertinente.
Dintre cele enumerate acolo, de primul si al treilea punct sunt sigur, din diverse motive. Din cate stiu, exista o problema cu emisiile de radon in cazul cutremurelor adanci, dar parca Marmureanu spunea ca e o chestiune de urmarit. Eu unul nu mi-as bate capul cu soarele (in ceea ce priveste legatura sa cu seismele), dar daca cineva are o alta opinie, bineinteles ca o astept cu interes.
 
Dintre cele enumerate acolo, de primul si al treilea punct sunt sigur, din diverse motive. Din cate stiu, exista o problema cu emisiile de radon in cazul cutremurelor adanci, dar parca Marmureanu spunea ca e o chestiune de urmarit.

Radonul provine din dezintegrarea uraniului si este un posibil precursor in cazul seismelor crustale. Pentru cele intermediare cum sunt cele din Vrancea nu prea cred sa dea rezultate. Oricum solul trebuie sa contina uraniu altfel nu are de unde sa apara radon.
 
@ arkan: eu nici nu rpea am luat in seama parametrul geospiritual, m-am gandit ca o fi vreo gluma de care nu m-am prins. Oricum, tot nu m-am prins =)). Nici de radon nu m-a interesat, pentru ca stiu ca nu se aplica la cutermurele de mare adancime. Cel mai important mi s-a parut cutremurul din Turcia. Sper ca atunci cand va fi acel cutremur in Turcia sa se anunte si aici, si cu litere mari \"ASTA E BRE CUTREMURUL DIN TURCIA PE CARE-L ASTEPTAM\" =)).
 
Evident ca nu luam in seama chestia cu \"parametrul geospiritual\", desi poate ca e o formulare nefericita. =)) Ce sa caute spiritualitatea in producerea cutremurelor ? :ack: :ack: =))
 
Nici nu stiam ca exista cuvantul geospiitual =)). Prima data am crezut ca e o aluzie numele tau Geo =))
 
am o nelamurire:
Locuiesc in Bacau,destul de aproape de Vrancea.Intrebarea ar fi(in conditiile in care se vorbeste de un mare cutremur de adancime mare care va afecta orase precum Bacau,Iasi,Chisinau etc.) in ce masura conteaza distanta la care te afli de epicentru.In cazul unui cutremur de mare adancime e bine sa fii mai aproape sau mai departe?Si daca tot locuiesc in Bacau,cam in ce masura ar fi afectat acest oras?
Multumesc:smile:
 
Bun venit pe forum, lebaner =)) =))
Cutremurele vrancene au \"proprietatea\" ca dau efecte severe la distante mari de epicentru. In orice caz, in cazul unui seism foarte adanc, conform teoriilor/modelelor actuale, efectele mai grave vor fi pe directia Focsani-Iasi-Chisinau. Sa nu uitam insa ca in 1940 orasele Focsani si Panciu, aflate relativ aproape de epicentru, au avut mult de suferit.
 
\'bogdan\' pid=\'29198\' dateline=\'1255014902\' a spus:
Pe ambele culoarea este galbena. 2 sau 3.
Unde ai vazut tu mov (extrem)?

http://www.accuweather.com/world-maps.asp?partner=accuweather&traveler=0&site=ro&type=uvi&fday=5

Foarte interesant. Interesant si faptul ca o sa avem niste zile extrem de innorate, asa ca movul ala chiar este pus aiurea acolo.
Uite, de aceea folosesc eu http://www.metoffice.gov.uk/weather/europe/europe_uv.html =))
 
am o nelamurire:
Locuiesc in Bacau,destul de aproape de Vrancea.Intrebarea ar fi(in conditiile in care se vorbeste de un mare cutremur de adancime mare care va afecta orase precum Bacau,Iasi,Chisinau etc.) in ce masura conteaza distanta la care te afli de epicentru.In cazul unui cutremur de mare adancime e bine sa fii mai aproape sau mai departe?Si daca tot locuiesc in Bacau,cam in ce masura ar fi afectat acest oras?
Multumesc:smile:
Intotdeauna este bine sa fii mai departe. Chiar daca seismele de adancime disipa energia pe suprafete intinse.
Referitor la un oras (in cazul tau Bacau) nu cred ca se va hazarda cineva sa spuna \"in Bacau vor cadea x% din blocuri\" deoarece exista foarte multe variabile de luat in calcul. Si dintre acestea pot sa enumar, dar sa nu ma limitez, la adancimea seismului, magnitudinea, caracterul mono sau multisoc, conditii geologice, tipul de cladiri, tipul de modificari suferite de cladiri, rezistenta materialelor, activitatile postseism (cred ca vor fi mai multe pagube datorita exploziilor acumularilor de gaze si incendiilor decat datorita seismului propriuzis) si inca un milion de alti factori.
Ca sa concluzionez, personal cred ca zonele apropiate de epicentru vor avea de suferit. DAR sa nu uitam ca majoritatea a fondului locativ din orase este construit avand la baza niste cerinte minime.
 
Intr-adevar, in cazul din 1986 a existat un studiu al unor factori precursori, o evidentiere a unor anomalii aparute in activitatea seismica vranceana de dupa anul 1980, anomalii care au fost mai pronuntate in special in perioada 1985-1986 ! Aceste anomalii au inclus, intre altele, activitati seismice de tip crustal (de mica adancime) anormal de intense in Vrancea, migratii/progresii hipocentrale pe verticala, scheme prelungite de calm seismic, explozii de activitate, activizari urmate de latente anormale etc.

Poti sa explici mai clar in ce anume exact au constat \"schemele prelungite de calm seismic\"? Ca tocmai ne aflam intr-o perioada de aproape o luna de relativ calm seismic iar in ultimile doua luni nu a fost nici un cutremur de 4R.

Iarasi daca poti explica concret in ce au constat \"exploziile de activitate\" si in ce au constat \"activizari urmate de latente anormale\"?

Putem considera o \"explozie de activitate\" succesiunea de cutremure de 4,5R apoi 5,5 apoi 4,1 din luna a 4-a?

Dar latenta de aproximativ doua luni jumate in producerea seismelor >= 4 (din 25.07)?
 
Eu cred ca seismul din 1986 este o consecinta directa a celui din 1977 la care a contribuit si cutremurul din estul Turciei din 1983 de magnitudine mai mica

1983-10-30 42.2 40.3 6.9 1400 EASTERN TURKEY

Sunt multe exemple de astfel de ruperi alternative intre capetele din NE si SV.

Interesant este ca acest cutremur s-a produs langa Gura Teghii in zona intermediara, unde nu prea se produc cutremure de magnitudine medie. Din studiul seismelor +5.5MGR rezulta ca aici au fost doar doua cutremure 1908 si 1986, cu magnitudini foarte apropiate. Ce este si mai interesant pentru studiul mecanimului seismelor vrancene este ca ambele cutremure au fost urmate de ruperi similare, de magnitudine mai mica, in capatul de NE, in 1912 si 1990.

Asa ca nu cred sa existe scheme precursoare pentru cutremurele din zona superioara de langa Vrancioaia si pentru cele intermediare de langa Gura Teghii. Sigur dupa o anumita pauza se poate presupune ca energia se acumuleaza si seismele care vor urma pot avea magnitudinea ceva mai mare. Dar asta nu ne ajuta prea mult in vederea previziunilor pentru cutremure majore ci pare mai degraba o caracteristica a seismelor de magnitudine medie. Totusi in cazul cutremurelor adanci se poate presupune ca vor fi precedate de o intensificare a seismicitatii moderate in zona respectiva chiar cu cativa ani inainte.
 
Cum poate fi cutremurul din 1986 o consecinta a celui din 1977, cand cel din 86 s-a produs la 130 km adancime, iar cel din 77 la 95 km adancime?
 
Real32, mi-as dori sa fi putin mai clar in exprimare. De ex spui:

Sigur dupa o anumita pauza se poate presupune ca energia se acumuleaza si seismele care vor urma pot avea magnitudinea ceva mai mare.

Ce intelegi prin \"anumita pauza\" si \"magnitudine mai mare\"? Cat de mare ar fi pauza inaintea unui seism mare (>7R)? Si despre ce fel de \"pauza\" vorbim? Pauza in sensul ca nu exista activitate seismica aproape deloc intr-o luna (asa cum a fost luna aceasta cand au existat doua perioade in care au lipsit de tot cutremurele in vrancea), sau pauza in sensul ca nu exista cutremure de >4R cateva luni consecutive (asa cum nu au existat in lunile august si septembrie anul acesta)?

Cam acelasi lucru l-am rugat / intrebat si pe Geo:

Poti sa explici mai clar in ce anume exact au constat \\"schemele prelungite de calm seismic\\"? Ca tocmai ne aflam intr-o perioada de aproape o luna de relativ calm seismic iar in ultimile doua luni nu a fost nici un cutremur de 4R.

Iarasi daca poti explica concret in ce au constat \\"exploziile de activitate\\" si in ce au constat \\"activizari urmate de latente anormale\\"?

Putem considera o \\"explozie de activitate\\" succesiunea de cutremure de 4,5R apoi 5,5 apoi 4,1 din luna a 4-a?

Dar latenta de aproximativ doua luni jumate in producerea seismelor >= 4 (din 25.07)?

Apoi, Real, poti explica mai clar, eventual cu exemple concrete, la ce te referi cand spui:

Totusi in cazul cutremurelor adanci se poate presupune ca vor fi precedate de o intensificare a seismicitatii moderate in zona respectiva chiar cu cativa ani inainte.

Pentru ca daca de ex selectezi de pe INFP cutremurele produse in aria de adancimi dintre 110 si 130 km adancime de peste 2R de ex, am avea, pe ani:
- in 2007 - 8 cutremure
- in 2008 - 2 cutremure
- in 2009 - 15 cutremure

Din acest punct de vedere pare ca deja in 2009 s-a intensificat f mult activitatea seismica din zona de adancimi intre 110 si 130 km. Si se pare ca anul trecut a fost o mare \"pauza\" a seismicitatii pe segmentul 110 - 130km (ca tot vorbiti voi de \"pauze\").

Lista ar arata cam asa:

13.09.2009 20:16:20 45.57N 26.59E 110 ROMANIA 2.1ML manual
18.08.2009 20:00:20 45.57N 26.48E 116 ROMANIA 2.2ML manual
08.08.2009 04:39:30 45.81N 26.73E 118 ROMANIA 3.2ML manual
27.07.2009 10:23:45 45.45N 26.24E 115 ROMANIA 2.9ML manual
25.07.2009 05:57:42 45.51N 26.28E 128 ROMANIA 2.9ML manual
29.05.2009 00:30:52 45.73N 26.72E 125 ROMANIA 2.9ML manual
12.05.2009 01:15:12 45.55N 26.39E 126 ROMANIA 4.3MS / 4.3ML manual
09.05.2009 09:00:30 45.46N 26.32E 121 ROMANIA 2.9ML manual
01.05.2009 14:04:52 45.53N 26.47E 118 ROMANIA 2.8ML manual
16.04.2009 17:44:06 45.55N 26.61E 110 ROMANIA 2ML manual
06.04.2009 18:25:32 45.80N 26.81E 128 ROMANIA 2ML manual
03.04.2009 03:47:42 45.40N 26.27E 120 ROMANIA 2.7ML manual
01.04.2009 00:51:22 45.56N 26.44E 123 ROMANIA 2.3ML manual
23.03.2009 17:19:45 45.39N 26.28E 124 ROMANIA 2.6ML manual
18.03.2009 22:20:42 45.55N 26.57E 127 ROMANIA 2.6ML manual
31.05.2008 13:59:28 45.63N 26.78E 120 ROMANIA 3.2ML automat
25.05.2008 02:33:46 45.47N 26.84E 120 ROMANIA 2.5ML automat
05.12.2007 08:19:14 45.34N 26.22E 120 ROMANIA 3.2ML automat
30.10.2007 03:22:27 45.65N 26.64E 120 ROMANIA 3.6ML automat
29.10.2007 19:30:19 45.65N 26.64E 130 ROMANIA 2.8ML automat
17.10.2007 11:26:29 45.74N 26.76E 130 ROMANIA 2.9ML automat
02.10.2007 17:56:27 45.62N 26.53E 130 ROMANIA 2.5ML automat
15.08.2007 02:41:15 45.59N 26.58E 120 ROMANIA 3.4ML automat
27.05.2007 10:06:54 45.62N 26.53E 120 ROMANIA 3.2ML automat
17.01.2007 13:17:22 45.56N 26.41E 120 ROMANIA 4.4ML automat
 
Cum poate fi cutremurul din 1986 o consecinta a celui din 1977, cand cel din 86 s-a produs la 130 km adancime, iar cel din 77 la 95 km adancime?

Este destul de limpede. Exista multe astfel de exemple de ruperi alternative a celor doua capete. Dintre cele inregistrate experimental in secolul trecut:
-1977/1986/1990
-1908/1912
Dintre cele probabile:
1829/1938
1893/1994

Vrancea nu trebuie privita ca o singura zona in care evenimentele se desfasoara liniar pe adancime. Are un anumit mecanism - destul de simplu, care explica ruperile alternative NE/SV si directionalitatea SV sau NE.
Iar ruperile trebuiesc studiate in ipoteza unui bloc litosferic subdus care este \"suspendat\" deoarece hipocentrele sunt intr-un plan vertical.

Cand se rupe puternic un anumit capat tensiunile se muta spre capatul opus care se va rupe destul de repede, in general printr-un seism de magnitudine mai mica, daca tensiunile care vin pa falii nu sunt prea mari.

Din analiza epicentrelor se contureaza sase grupuri care si acestea se rup alternativ. Cele mai multe ruperi +4R sunt in grupul de langa Nehoiu, dar acest grup pare sa dea cel mult seisme de magnitudine moderata. Seismele puternice - care produc alternanta intre ele doua capete - se produc spre Vrancioaia si langa Gura Teghii. Aceasta rezulta din analiza evenimentelor seismice inregistrate instrumental. Sigur, nu sunt excluse si alte posibilitati.
 
Nu este prima data cand se semnaleaza producerea unor seisme importante, de magnitudine peste 6,7 grade, la adancimi diferite, dar la intervale relativ scurte, de cativa ani. Real32 a prezentat deja aceste exemple: 1977/1986/1990, 1893/1894/1908, 1829/1838, 1790/1802. Exemplele pot continua in trecut.
Exista teoria (plauzibila, zic eu) conform careia tensiunile eliberate de un cutremur pot induce (in ce fel, depinde, nu e usor de spus, sunt ipoteze diferite) tensiuni suplimentare care pot fi la originea unui alt cutremur.
Chiar am un articol in care se sugereaza faptul ca, totusi, seismul din 1986 ar fi fost \"stimulat\" intr-un fel de cel din 1977. Voi parcurge arhiva de acasa si iti voi indica titlul si autorii articolului respectiv. Bine,e vorba de o ipoteza, dar e interesanta totusi.
De fapt, teoria transferului de stress in declansarea seismelor nu este noua. Relativa noutate ar putea fi aplicarea acesteia la zona Vrancea.
 
De fapt, grupul de cutremure din 1829/1838 a constat din 2 evenimente similare celor din 1977 si 1986, cu diferenta ca primul eveniment, cel din 26 noiembrie 1829, a fost de mai mica magnitudine (similar cu cel din 1986), iar al doilea eveniment (din 23 ianuarie 1838) a fost mai puternic, similar celui din 1977.
 
Back
Sus