• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremure primare si cutremure secundare in regiunea Vrancea

Si inca ceva. Eu am vrut sa atrag atentia ca simpla aplicare a unor modele energetice ar duce la concluzia ca Vrancea se descarca asa usor, cu un cutremur de 6,8 grade sau mai multe cutremure de 6-6,5 grade. Nu e asa, de aia spun ca toate calculele alea energetice sunt irelevante daca nu se tine cont si de natura fenomenelor. In sensul asta am invocat exemplul 1790-1802, cutremurul din 1790 nu prea a descarcat nimic, dupa cum bine spunea si real, cutremurul de la 6 aprilie 1790 mai mult a dezechilibrat blocul litosferic, grabind producerea marelui cutremur din 1802...care oricum trebuia sa vina. Modelele alea energetice simpliste, aplicate din pripa, ar fi sugerat ca in 12 ani s-a acumulat tensiunea pentru cutremurul din 1802. Nu e asa.
 
Ca sa stii si tu, Cristi, calcule energetice pentru Vrancea a facut si dnul Enescu, fost director al INFP, geofizician de meserie, Dumnezeu sa-l odihneasca, dar ele nu au fost suficiente pentru cazurile 2006-2011, 2011-2012. Ultimele lucrari ale dansului, publicate inainte sa moara, sugerau asa:

-cutremur de MGR 6,4-6,5 in 2011-2012, sau/si
-cutremur de MGR 7,0-7,2 in 2011-2015 sau/si
-cutremur de MGR 6,7-6,8 in 2018-2019

Cate modele, atatea rezultate, da, Cristi ? Asa ca, te rog, mai usor cu
GeoX, tu tot o dai in stanga si in dreapta cu "studiul de caz" 1790-1802
. Mai bine citeai studiile dnului Enescu, inainte sa ma tragi pe mine la raspundere, da ?
 
http://www.nipne.ro/rjp/2009_54_1-2/0231_0239.pdf

The application of the first method indicates that the next Vra
ncea earthquake (MW ? 6.7) will occur in the time period (?), or in the case (?),
while according to the second method the major event would occur in the period . For this purpose, I use two alternative approaches based on the Benioff graphs and on the theory of Wiener filters, respectively.

Mw 6,7 inseamna MGR 6,4.

The Benioff graphs seem to indicate that the next Vrancea event
will occur earlier in the time period (?), or in the case (?), (MGR ? 6.5; MW ? 6.7)(?)
2.
The results obtained using the predictive Wiener filter suggest
that the next major Vrancea earthquake MW > 6.7 will occur in the time period .
3.
The Vrancea earthquakes with MGR < 6.5 or MW < 6.7 could occur any time;
they are not considered dangerous.
 
http://www.nipne.ro/rjp/2008_53_3-4/0567_0575.pdf

In this article I continue the forecasting study of Vrancea earthquakes based on the extrapolation in time of the square root of the seismic energy Es . For this purpose, Iuse two alternative approaches based on
the theory of Wieners filters and Benioff graphs, respectively. The application of the first method indicates that the next major Vrancea
earthquake (MGR > 6.5(6.7)) will occur in the time period, while according to the second method the major event would occur earlier, in the time period .

Deci mai usor, Cristi. Fiindca nu e asa simplu precum cred unii. Citeste te rog studiile dnului Enescu.
 
http://www.constructii-neamt.ro/wp-content/uploads/2014/03/zone-seismice-romania.jpg

Din harta din link-ul de mai sus eu inteleg urmatoarele: subplaca Marii Negre impinge in zona de curbura subplaca intra-alpina; subductia fiind incheiata aceasta deplasare produce o compresiune si .... curbarea scoartei: Dobrogea si zona Galatiului coboara, zona de curbura se inalta, podisul Transilvaniei coboara, Muntii Apuseni se inalta; apare deci o frumoasa deformare a scoartei sub forma unei sinusoide.
Rotirea locala a scoartei in zona "bolovanului" de sub zona Vrancei, produsa in urma decrosarilor masive din est, o scoate din starea de echilibru relativ pe baba. Reechilibrarea sistemului se face prin seriile de seisme majore si catastrofale.
 
Cu alte cuvinte, in traducere libera, la ce a spus Mojo faptul ca tot ce inseamna miscare crustala din zona Dobrogei, Galati, Marea Neagra, Transilvania si zonele limitrofe care inconjoara "baba" nu fac decat sa puna presiune pe aceasta (la adancime) pentru a echilibra sistemul. Vorba aceea pana acum "s-a batut" din plin la portile ei din toate directiile la nivel crustal, creand probabil sau nu diferite tensiuni care o streseaza.

Cum spunea mai sus si GeoX "...care oricum trebuia sa vina" avand in vedere ca suntem la 25 de ani de ani de la 1990 de cand nu am mai avut nimic peste 6 grade in Vrancea. Sa mai tinem cont si de faptul ca Vrancea a avut perioade de calm relativ de-a lungul istoriei si de 60-80 de ani ... ptr evenimente majore (de-a lungul unui secol)

Asa pare si din analiza acelei fotografii :)

Mizez oricum desi putin improbabil pentru un prim eveniment din acest secol undeva prin jurul lui 2017-2018, ca o predictie desi nu fac predictii. Doar mai mult pe acumularea de energii care tot se aduna din evenimentele crustale. Vrancea prin seriile de 3.8-4+ nu se descarca suficient, parca mai mult s-ar increti. Evident conteaza si factorii externi. Doar o parere ...
 
Miscarea crustala nu incarca Vrancea, doar "ajusteaza" local variatiile verticale si orizontale din lungul faliilor aparute in urma ciocnirilor placilor si subplacilor tectonice.
 
Observati ca si dnul Enescu, in analizele si modelele domniei sale, a luat in considerare, drept cutremure vrancene semnificative, doar evenimentele cu magnitudini MGR 6,4-6,5+ sau cu Mw 6,7-6,8+. Acelasi criteriu il aplic si eu in discutia despre cutremure primare si cutremure secundare. Este vorba de acele cutremure subcrustale vrancene care ating, punctual, intensitati mai mari de VII grade pe scara Mercalli (de la VII-VIII in sus), iar aria acoperita de intensitatea VII cuprinde mai multe judete. Cutremurele vrancene subcrustale cu MGR < 6,4 sau Mw < 6,7 nu au aceste caracteristici de intensitate.

In secolul XX, cutremurele de acest tip au fost:


1908-1912
1940-1945
1977-1986-1990


In secolele XVIII si XIX, cutremurele de acest tip au fost, potrivit catalogului lui Cornelius Radu:


1701-1711
1738-1740
1790-1793-1802
1829-1838
1868-1880
1893-1894


Cu mov am marcat cutremurele catastrofale (MGR > 7,0).
Remarcam, astfel, ca seismele cu MGR 6,4+ tind sa apara grupate in serii de evenimente; evenimentele singulare au probabilitate mica de aparitie. Fac, de asemenea, o observatie asupra cutremurului din 8 decembrie 1793; a fost un seism resimtit intens la BUCURESTI, dar si in sudul si centrul Moldovei. In unele cataloage apare un cutremur la 26 noiembrie 1793; de dapt datarea corecta este 8 decembrie 1793 (stil nou). Cutremurul de la 6 aprilie 1790 pare a fi fost din categoria celor de la capatul de SV, Muntii Buzaului, adancime 120-135 km, efecte simetrice spre Moldova si Transilvania; evenimentul a generat, se pare, un trasfer rapid si agresiv de tensiuni catre NE, deci spre Muntii Vrancei.
 
GeoX a spus:
Chestiile astea nu sunt suficiente pentru a spune ce va fi mai departe. Iti reamintesc ca dupa 3 cutremure puternice, 1802, 1829, 1838, similare celordin secolul XX, 1940, 1977, 1986, a urmat o pauza relativa de peste 100 de ani. Criteriul energetic insa nu e suficient ca sa spui si cand va fi un cutremur important, de exemplu sa spui ca pana in ianuarie 2016 vine un cutremur de 6,8 grade. Mai ales daca nu tii cont de influentele externe din estul Turciei si nord-vestul Iranului. Toate cutremurele primare au venit dupa mai multe seisme puternice in estul Turciei si nord-vestul Iranului, ceea ce inca nu e cazul acum, e evident pentru oricine. Am trecut cu bine de perioada 2006-2011, la fel si de 2013-2014, deci mai usor cu absolutizarea modelelor energetice, care nu pot fi oricum baza pentru predictii seismice, fie ele pe termen scurt sau mediu, sau pentru prognoze pe termen lung. Modelele energetice, fara corelarea cu factori externi, nu sunt decat constatari vizuale sau matematice, bazate pe ipoteze specifice, ale unei stari de fapt. Atat. Pana una alta lipsesc cutremurele mari pe partea estica a faliei Nord-Anatoliene, lipsesc cutremurele mari in nord-vestul Iranului, si in conditiile astea va tot mirati ca nu misca Vrancea ??? Eu nu de nebun insist pe acele influente, si pana acum am avut dreptate. Altii vin cu afirmatii grave de genul "pana in ianuarie 2016 va fi cutremur de 6,8 grade" dar pentru care nu aduc nici o justificare. Deci mai usor, Cristi, pentru ca am ajuns in 2015, ne cam indepartam de inceputul de secol si Vrancea...nimic. Din fericire, dar si spre deziluzia disperatilor de tot felul.
Oricum, sa evaluezi cantitativ stressul de la 100-150 km adancime e cam dificil asa. Sa nu uitam ca in geneza cutremurelor vrancene sunt implicate si procese gravitationale si procese termice, tendinta de incalzire a corpului respectiv, plus o mica subimpingere externa.
Inca din primul comentariu ai demonstrat ca nu ai inteles mai nimic din ce am spus:

1. Unde vezi ca eu am spus ca trebuie sa absolutizam rolul/valoarea eliberarii unei cantitati de energie din Vrancea? Eu voiam doar sa combat absolutizarea ta legata de influentele externe care actioneaza pe termen mediu sau lung asupra Vrancei... Dupa parerea mea, este o greseala importanta sa nu tii cont de faptul ca dupa seismele catastrofale din 1802 si 1838, am avut o pauza de 102 ani fara astfel de seisme, dar totusi, simultan s-a completat norma de seisme de peste 7,0 MGR per secol si in secolul XIX, dar si in secolul XX... Asa e Vrancea, reactioneaza mai repede/mai incet la influentele externe in functie de anumiti factori externi, dar si INTERNI... Cand vine vorba de factorii interni, ma refer la situatii de genul 1790-1802, cand dupa un seism mai mic de 7,0 MGR, totusi, a venit cel mai mare seism din istoria inregistrarilor seismice in zona Vrancea(7,6 MGR) din doua motive: un seism mai mic de 7,0, precum cel din 1790 nu a fost suficient sa descarce tot ce era de descarcat in Vrancea, ba chiar a destabilizat si mai mult blocul paleosubdus vrancean, care nu a mai avut nevoie decat de un singur ghiont extern(marele seism din Sumatra din 1797) pentru a descarca acea cantitate uriasa de energie, dar si la situatii de genul 1977-1986, cand, dupa un seism de peste 7,0 MGR, incomparabil mai mic decat cele din 1802 si chiar 1940, Vrancea nu a descarcat suficienta energie acumulata, nu doar din cauza intervalului relativ lung de timp dintre 1940 si 1977 nu doar fara seisme de peste 7,0, dar chiar si de peste 6,0-6,5 MGR, in contextul a 3 seisme de peste 6,7 MGR in estul Turciei si a altor seisme cu o mai mare sau mai mica influenta pentru Vrancea, acest lucru a dus la nevoia Vrancei de a mai da doua seisme de peste 6,7 MGR in urmatorii 13 ani... dar, in niciun caz la unul de peste 7,0, pentru ca repet a N oara, Vrancea cat o fi ea de tensionata de anumiti factori interni si externi, are tabieturile ei in privinta eliberarii serioase de energie si aici ma refer strict la seismele de peste 7,0 MGR. Da-mi tu un singur exemplu din istoria Vrancei in care s-au succedat doua seisme de peste 7,0 MGR in 9 ani... Repet, am explicat foarte clar, dupa parerea mea, de ce seismul din 1986 nu a fost mai mare de 7,0 MGR...
2. Eu nu am spus ca sunt de acord cu danezia in privinta acelui pariu, ba dimpotriva. Nu stiu daca ai observat, dar cand vine vorba de predictii apocaliptice sau pe termen lung eu nu prea ma bag pentru ca e un teren prea alunecos pentru orisicine, nu doar pentru mine.
3. De acord, seismele primare nu vin decat dupa niste seisme externe de magnitudini mari si care au influenta asupra Vrancei, dar eu nu am vrut sa sesizez decat faptul ca POATE gresesti un pic atunci cand absolutizezi(ca tot ma acuzai pe mine de asta) rolul influentelor acestor seisme asupra Vrancea, nemaitinand cont de mecanismul intern specific unei regiuni care acumuleaza o anumita cantitate de energie neeliberata in functie de anumite cauze gravitationale, termice si chiar externe, cele din urma cauze, neintelegand cum, pentru dumneata facand motiv de abstractizare a valorilor energetice... Crede-ma eu nu sunt danezia(daca asta face el, desi nu mi se pare), sa fac calcule strict matematice asupra acestor cantitati de energie eliberata in Vrancea STRICT in scopul de a masura cata energie neeliberata a mai ramas pentru restul unei saptamani/luni/ani/decenii/secole etc. pentru a putea "stabili" cand si ce magnitudine va avea umratorul seism vrancean important... Deci nu sunt niste simple calcule statistice, robotizate, "tepene", astea pe care le fac, ba chiar doresc sa fie si poate chiar sunt utile in a intelege mai bine fenomenul/fenomenele si mecanismele de producere a seismelor vrancene, in niciun caz de predictie a unor seisme mari, pentru ca iti spun sincer ca si eu sunt cel putin la fel de interesat ca si tine de fenomenul in sine de producere al seismelor vrancene si nu numai, doar in scop strict educativ, nu in unul de predictie amanuntita... A, ca mai fac si eu cate un pariu, sau ca ti-am mai cerut un interval de timp POSIBIL pentru un seism vrancean de un anumit tip, pai chestiile astea sunt si ele parte din intelegerea fenomenului de existenta/intexistenta a potentialului de a corela rolul activitatilor energetice vrancene cu rolul exercitat de influentele seismelor externe mari asupra Vrancei... Deci, cand mie imi spui ca am mentalitate de mobotix, sau ceva de genul, din cauza ca as fi "obsedat" de predictii ale seismelor vrancene mari, lucru care a fost imposibil de realizat chiar si de catre mari seismologi precum Enescu sau Atanasiu, chiar ma jignesti... Eu nu inteleg cum de tocmai tu, care lucrezi cu multe cifre acolo la serviciu, faci abstractie de acest rol al valorilor energetice, nu neaparat de calculele valorilor exacte ale energiei, cat de rolul lor in sine al acestei energii asupra marimii si datei unui anumit seism din Vrancea... In fine, e treaba ta, in fapt, ce parere ai despre mine, dar eu ti-am spus ceea ce gandesc sincer... Nu am venit aici sa schimb mentalitatea oamenilor, ci doar pareri...
4. Nu am vazut raspunsul legat de situatia 1977-1990 vs. 1990-1999... Eu cred ca asta tine mai mult de rolul valoarii energetice decat de cel al influentelor externe asupra Vrancei...
 
Vrancea nu se incarca pentru ca nu prea are de unde. Tensiunile care vin din sud-est sunt totusi relativ mici si ar justifica un cutremur de magnitudine 7 la multe sute de ani. Daca nu se incarca, evident ca nici nu are de unde sa se descarce astfel ca seismele foarte mari pot destabiliza si mai mult blocul subdus. Astfel dupa cel mai mare cutremur de pe falia Nord-Anatoliana din 1668 au urmat doua (sau poate chiar trei) cutremure in Vrancea, ambele produse in august:
- 1679 directionat spre Moldova evaluat la o magnitudine de 7.5
- 1681 directionat spre Muntenia, de magnitudine 7.1

Dupa cutremurele de la Tabriz(1721, 1727) s-au produs in Vrancea cutremurele din 1738 (de magnitudine 7.7) si 1740 (de magnitudine 7.3)

Cel mai clar exemplu ramane totusi cutremurul 1802. Hai sa acceptam ca seismul din 1790 a fost mai mic si nu a eliberat toata energia acumulata. Astfel, dupa doar 64 de ani cutremurul catastrofal din 1738 vine unul si mai mare in 1802. Dar nici asta din 1802 nu elibereaza energia acumulata pentru ca avem in continuare cutremure maricele in 1812 (6.5), 1821 (6.6, 6,1, 6.5), 1835 (6.5) si cutremure mari in 1829 (7.3) si 1838 (7.5).
 
Mai usor, Cristivs. Mai usor, da ? Sa nu mai repet.
 
Aparitia grupata a seismelor vrancene puternice (MGR 6,4+ sau Mw 6,7+) mi se pare unul dintre cele mai interesante fenomene caracteristice ale Vrancei. Iar volumul litosferic foarte redus totusi in care apar aceste serii de tip cutremur primar-cutremur secundar arata ca succesiunea acestor cutremure nu se justifica numai prin teoriile energetice clasice.
 
real32 a spus:
Vrancea nu se incarca pentru ca nu prea are de unde. Tensiunile care vin din sud-est sunt totusi relativ mici si ar justifica un cutremur de magnitudine 7 la multe sute de ani.

Da, dar cauzele termice si gravitationale actioneaza in mod continuu spre deosebire de cauzele externe care vin relativ spontan si la perioade lungi de timp si coroborandu-se toate aceste cauze de asta avem in medie 2 seisme de peste 7,0 MGR per secol in Vrancea.

real32 a spus:
Daca nu se incarca, evident ca nici nu are de unde sa se descarce astfel ca seismele foarte mari pot destabiliza si mai mult blocul subdus.

Poate doar aparent... Tine cont, totusi, ca dupa doua seisme de peste 7,0 MGR in 36 de ani, primul avand o magnitudine record (7,6 MGR) a urmat o liniste seismica de 102 de ani in privinta unor astfel de seisme... Acest fapt demonstreaza ca un seism care a eliberat cea mai mare energie printr-un singur seism, dintre toate seismele inregistrate in zona Vrancea, care a mai dezechilibrat ce-i drept, unele treburi care au dus la seismul de peste 7,0 MGR din 1838 si la alte seisme de peste 6,0 MGR in urmatorii ani, a descarcat, totusi, suficienta energie cat sa nu mai vina un seism de peste 7,0 MGR pentru mai bine de un secol! Eu cred ca lucrurile astea nu sunt intamplatoare...

real32 a spus:
- 1679 directionat spre Moldova evaluat la o magnitudine de 7.5
- 1681 directionat spre Muntenia, de magnitudine 7.1

Sincer, nu am deloc incredere in magnitudinile date de wikipedia in privinta seismelor vrancene, chiar si cele in jur de, sau peste 7,0 MGR produse inainte de secolul XIX... Nu cred ca la un interval de numai 2 ani s-au putut succeda in Vrancea doua seisme de peste 7,0 MGR, cel mult Mw poate...

real32 a spus:
Dupa cutremurele de la Tabriz(1721, 1727) s-au produs in Vrancea cutremurele din 1738 (de magnitudine 7.7) si 1740 (de magnitudine 7.3)

Cel mai clar exemplu ramane totusi cutremurul 1802. Hai sa acceptam ca seismul din 1790 a fost mai mic si nu a eliberat toata energia acumulata. Astfel, dupa doar 64 de ani cutremurul catastrofal din 1738 vine unul si mai mare in 1802. Dar nici asta din 1802 nu elibereaza energia acumulata pentru ca avem in continuare cutremure maricele in 1812 (6.5), 1821 (6.6, 6,1, 6.5), 1835 (6.5) si cutremure mari in 1829 (7.3) si 1838 (7.5).

E diferentea prea mare intre un seism de 7,6 si 6,1 sau chiar 6,5 ca sa aiba vreo relevanta sa spui ca nu a descarcat suficienta energie acel seism din 1802 din moment ce am avut o pauza de 102 ani fara seisme de peste 7,0... Pai sesmul din 1738, fiind totusi destul de evident mai mic decat cel din 1802(e altceva 7,3 fata de 7,6 MGR...), nu a putut duce la o pauza de peste 100 de ani fara seisme de peste 7,0 MGR... Dupa parerea mea doar seismele peste 7,5 MGR pot face asa ceva, iar acest lucru sugereaza in mod evident, dupa parerea mea, ca seismele de peste 7,0 MGR si chiar peste 6,7 MGR sunt relevante in privinta caracterului energetic al zonei seismice Vrancea in raportul de incarcare-eliberare al energiei seismice in Vrancea mai ales daca ne uitam la situatii de genul: 1802+1838=> >100 de ani fara seisme >7,0 MGR, dar chiar si in privinta unor seisme de peste 6,7 MGR succedate la diferente mici de timp: descarcare de energie uriasca in 1977-1990 vs. epuizare care sa sugereze o lipsa a nevoii de descarcare a energiei, pentru ca ea nu exista in 1990-1999, sigur, aceste efecte avand si cauze gravitationale si termice, cele termice fiind mai bine coroborate cu cele seismice, pentru ca presupun ca dupa perioada extrem de intensa dintre 1977 si 1990 zona s-a infierbantat atat de tare incat s-a mai topit un pic din rocile din jurul magmei care generau acea presiune ce se acumula prin manifestarea unor blocaje ce se eliberau prin seisme, in 1990-1999 presiunea fiind mult mai mica datorita eliberarii acestor blocaje prin topirea rocilor din jurul magmei in perioada 1977-1990, topire care a cauzat acea lipsa a nevoii de descarcare a energiei seismice in 1990-1999...
 
M-ati innebunit cu energia, incarcarea si descarcarea. Pana una alta, Enescu a aplicat mai multe modele energetice in studiile dansului, si...cate modele, atatea rezultate diferite: 2006-2011 sau 2011-2015 sau 2016-2020. 3 modele diferite aplicate pe aceleasi seturi de date primare l-au condus la rezultate diferite pentru perioada urmatorului cutremur vrancean important de magnitudine 6,4+. Asta am vrut sa arat punand linkurile si citand studiile dansuluiu. Vrancea nu e chiar zona de compresiune pura, in care abordarea strict energetica sa fie singura valabila.

Dupa cutremurul din 1802, blocul litosferic a ramas suficient de dezechilibrat pentru a mai da o pereche de cutremure puternice in 1829-1838, plus alte seisme mai mici in 1812 si 1821. Conform teoriei energetice pure, cutremurele din 1829 si 1838 nu mai aveau ce cauta. Si totusi au venit bine-mersi, fara sa tina cont de marele cutremur din 1802 care a eliberat, cica, toata energia Vrancei.
Teoriile energetice pure nu tin cont de tipurile de cutremure, care au caracteristici specifice. Unel cutremure "atrag" alte seisme puternice in intervale de 1-2, 4-5 sau 8-12 ani; alte cutremure stabilizeaza situatia pentru mai multe decenii. Cine face abstractie de asta ignora de fapt caracteristicile intrinseci ale Vrancei.
 
Mie mi se pare evident ca Vrancea nu se incarca pentru ca nu are de unde. Tensiunile relativ mici care mai vin de pe falia Nord-Anatoliana nu pot justifica nici macar un cutemur de magnitudine 6.5 pe secol. In plus nici nu are unde sa se incarce, cei 70x40 de km reprezinta doar o zona unde blocul subdus se desprinde de crusta. Asta este blocul subcrustal din Vrancea, o veche zona de subductie care a ramas agatata de crusta pe o portiune foarte restransa si acum se desprinde. Modelul este cat se poate de simplu si explica foarte bine de ce alterneaza cutremurele care bat spre Muntenia cu cele care bat spre Moldova.

Cristivs a spus:
real32 a spus:
- 1679 directionat spre Moldova evaluat la o magnitudine de 7.5
- 1681 directionat spre Muntenia, de magnitudine 7.1

Sincer, nu am deloc incredere in magnitudinile date de wikipedia in privinta seismelor vrancene, chiar si cele in jur de, sau peste 7,0 MGR produse inainte de secolul XIX... Nu cred ca la un interval de numai 2 ani s-au putut succeda in Vrancea doua seisme de peste 7,0 MGR, cel mult Mw poate...

Din alte surse dupa marele cutremur din 1668 de pe falia Nord-Anatoliana au urmat in Vrancea trei curemure catastrofale la intevale de numai 2 ani. Se vede foarte bine alternanta tipurilor de cutremure.

??1677 : cutremur puternic la Bucuresti. S-a daramat Biserica romano-catolica Baratia.

9 august 1679, ora 3 : mare cutremur in Moldova, s-au prabusit turnul mare al cetatii Sucevei, citeva biserici si numeroase case.

19 august 1681 : intre orele 1 si 2: puternic cutremur, timp de un sfert de ora, in Moldova, Muntenia si Transilvania, resimtit indeosebi in curbura Carpatilor; pagube mari: s-au prabusit biserici, castele, locuinte.
 
Pe marile falii de decrosare (gen San Andreas, Nord-Anatoliana), ruperea unui segment printr-un cutremur major se realizeaza cam la 150-200 de ani sau mai mult. In aceste conditii, este chiar o anomalie faptul ca Vrancea da 2 cutremure de magnitudini peste 7,0 cam in fiecare secol. Iar aceste cutremure de magnitudini 7,0+ apar adesea in mod grupat, asociate cu alte seisme importante de magnitudini 6,4-6,9. Iarasi e anormal si inexplicabil prin modele energetice pure. Daca functiona exclusiv modelul acumulare-eliberare, pai dupa marele cutremur din 1802 nu mai aveau ce cauta seismele puternice din 1829 si 1838 cel putin pana pe la 1870 sau 1900 asa. Cutremurul de magnitudine 7,7 din 1802 ar fi trebuit sa "goleasca" cazanul timp de cel putin 70-100 de ani sau mai mult.
Modelele energetice pure nu tin cont de tipurile de cutremure vrancene, or asta e ceva foarte important. Plus ca unele cutremure genereaza niste reactii in lant, baleieri repetate NE-SV-NE, cu treceri ale focarelor intre diferite paliere de adancime. Iarasi modelul simplu acumulare-eliberare nu explica asta.
Teoriile energetice care tot circula prin presa, gen "e bine sa fie mai multe cutremure mici si medii, ca se elibereaza energia si scapam de unul mare" nu prea tin. S-a vazut in 1940 ca mai multe cutremure moderate de magnitudini intre 5,5-6,2 grade nu ne scapa de unul mare, ba dimpotriva.
 
O sa facem cate o discutie separata despre fiecare dintre gruparile de tip cutremur primar-cutremur secundar: 1790-1793-1802, 1829-1838, 1868-1880, 1893-1894, 1908-1912, 1940-1945, 1977-1986-1990. Atrag din nou atentia asupra cutremurului de la 8 decembrie 1793 (data din catalogul lui Cornelius Radu), despre care am mentiuni ca s-a simtit intens la BUCURESTI, a provocat avarii la mai multe case subrezite de cel de la 6 aprilie 1790, plus ca s-a smtit bine si la FOCSANI. Practic, am avut o serie de 3 cutremure semnificative, de fapt: 1790-1793-1802. Nici nu e de mirare, totusi.
 
GeoX a spus:
Teoriile energetice care tot circula prin presa, gen "e bine sa fie mai multe cutremure mici si medii, ca se elibereaza energia si scapam de unul mare" nu prea tin. S-a vazut in 1940 ca mai multe cutremure moderate de magnitudini intre 5,5-6,2 grade nu ne scapa de unul mare, ba dimpotriva.
As adauga ca nici cele de 6,2-7,1 nu ne scapa de nimic, ba pot sa faca situatia mai rea decat era.

Vrancea isi are energia necesara mereu la indemana, datorita echilibrului gravitational precar al blocului subdus. Cred ca nici nu ne putem imagina cata energie are Vrancea, ca ne-am ingrozi. Practic nelimitata. De aici si impredictibilitatea magnitudinilor. Eu nu sunt convins ca Vrancea are o "magnitudine maxima rezonabil posibila", asa cum au focarele de pe faliile de subductie. Poate nici nu are o repartizare uniforma in timp a energiei eliberate si ne chinuim degeaba cu modele energetice.

Cutremurele pe care le numim "primare" ar putea sa continue o rupere neterminata in alta secventa temporala si sa faca in sectiunea respectiva "curatenie", ceea ce ar asigura o liniste relativa la acel nivel, pentru catva timp. Dar, spre surprinderea noastra, de cele mai multe ori ele par mai degraba sa zgandare fisuri deja existente, marind labilitatea echilibrului si grabind declansarea altor seisme (nu rareori mai mari), care oricum s-ar fi produs, dar ceva mai tarziu. Cand spunem "lasa dom'le ca poate veni acum doar unul de 6,8, nu ala mare" inseamna de fapt ca ignoram evidentza ca un 6,8 dupa o perioada lunga de liniste inseamna ca abia incepe balul si ca in orizontul imediat de timp ne putem astepta la orice altceva.
 
Vrancea este un sistem gravitational: un bloc aproape vertical legat de o scoarta care se curbeaza din cauza presiunilor din est , a soarelui, a lunii si a fenomenelor interne despre care ati vorbit in posturile anterioare.
 
real32 a spus:
??1677 : cutremur puternic la Bucuresti. S-a daramat Biserica romano-catolica Baratia.

9 august 1679, ora 3 : mare cutremur in Moldova, s-au prabusit turnul mare al cetatii Sucevei, citeva biserici si numeroase case.

19 august 1681 : intre orele 1 si 2: puternic cutremur, timp de un sfert de ora, in Moldova, Muntenia si Transilvania, resimtit indeosebi in curbura Carpatilor; pagube mari: s-au prabusit biserici, castele, locuinte.

La ce "consolidari" antiseismice erau pe vremea aia, nici nu ma mir ca s-au daramat locuintele... Daca nu au murit oameni precum in timpul unor seisme cu adevarat puternice precum in 1940 si 1977, cand, desi aveam blocuri consolidate seismic au murit mii de oameni, unii dintre ei chiar si in blocuri daramate doar partial sau deloc, e clar ca nu a fost cine stie ce surpriza ca am avut pagube la seismele din secolele XVIII, iar casele alea probabil erau facute din materiale care nici nu zgariau oamenii...:)) Si castelele si bisericile(mai ales turlele) au de suferit si la un seism de 6,5 MGR pentru ca sunt cele mai intale edificii si din aceasta cauza subrezimea data de vechime si-a spus cuvantul chiar si in pofida unui seism de "doar" 6,5-6,6 MGR... ;)) Hai sa zicem cu indulgenta ca primul dintre cele 3 seisme a depasit magnitudinea de 7,0-7,1 MGR...
 
Back
Sus