La topicul
Tectonica Marii Negre am postat ca link aceasta imagine:
Observati Dorsala Andrusov din Marea Neagra. Figura este relevanta deoarece sustine cu
elemente tectonic-structurale corelatia dintre Vrancea si jumatatea estica a faliei Nord-Anatoliene. Asta arata foarte clar de ce mai degraba
partea estica a faliei NA are o oarecare influenta asupra Vrancei, cea vestica in mult mai mica masura. Tensiunile se propaga de pe jumatatea estica a faliei NA prin Dorsala Andrusov catre sistemele de falii care delimiteaza un panou litosferic prelungit spre Nord-Vest pana in Vrancea (terminatia asa-zisei microplaci a Marii Negre). Iata de ce eu imi mentin parerea ca un
cutremur primar puternic in Vrancea nu poate sa vina asa de usor. Un
cutremur primar puternic (MGR
6,4-6,5+) necesita totusi si ceva tensiuni mai mari la nivel regional, tensiuni care sa se manifeste in apropierea Marii Negre. Trebuie sa fie oricum o conjunctie de factori interni si externi, chiar si in cazul
cutremurelor secundare mai trebuie niste lucruri, vezi cazul cutremurului din
1986 care a fost precedat de seismele din estul Iranului, provincia Kerman (doua cutremure de
6,7-7,1 grade in vara lui
1981) si de cutremurele din estul Turciei: Erzurum
1983 6,9, Marea Neagra-granita cu Armenia
septembrie 1984 6,4. Deci inainte de
cutremurul secundar din
1986 (generat ca reactie interna vranceana la cel din
1977) tot a fost nevoie de
doua cutremure mari in estul Iranului si de doua cutremure importante in estul Turciei.
In orice caz, pentru
cutremur primar trebuie niste tensiuni regionale semnificative si sustinute.
Cel putin 2-3 cutremure puternice la nivel regional, altfel tot ce se poate obtine ar fi o variatie trecatoare de seismicitate, eventual un cutremur vrancean moderat de magnitudine
5,5-6,25. Sigur, trebuie si ca Vrancea sa fie intr-una dintre perioadele ei specifice, fiindca in Vrancea cutremurele din clasa de magnitudini
5,5+ nu vin oricand, in orice moment, ci in perioade specifice.
Pai uitati ce s-a intamplat in
2011. La
23 octombrie 2011 s-a produs un cutremur major in zona Van-Ercis, estul Turciei, evident nu pe NAF. Or, mecanismul nu a fost tipic pentru cele care influenteaza Vrancea, mai degraba a impins niste lucruri spre granita cu Siria-Iraq, spre sud, nu spre nord, am fost norocosi atunci. Chiar si in aceste conditii, este de notat ca luna
octombrie 2011 a avut activitate intensificata in Vrancea, cu 5 cutremure intre
4,0 si
5,3 ML. Activitatea a inceput sa creasca in Vrancea din a doua parte a lunii
august 2011, a atins maxim in
octombrie 2011, luna in care a crapat si estul Turciei in zona Van, apoi s-a linistit. Asta sugereaza totusi o oarecare legatura, dar una benigna, nu maligna, deci se poate si asa, nu cu ceva grav. Uitasem:
septembrie 2011 cutremur moderat de
5,5 la Erzincan, pe NAF, apoi pe
4 octombrie cel de
5,3 din Vrancea, iar pe
23 octombrie cel de
7,2 de la Van.
Cred totusi ca pana nu avem tensiuni regionale semnificative, undeva langa Marea Neagra, mai pe la est sau sud-est asa, si care tensiuni sa apara in preajma unei perioade propice pentru un maxim vrancean, nu sunt sanse de
cutremur primar puternic in Vrancea, deci de magnitudine MGR
6,4-6,5+. Este necesara conjunctia de factori interni si externi, cu accent pe cei regionali care sa amplifice fenomene/procese specifice dinamicii interne din Vrancea. De aia nu a venit pana acum nici un cutremur semnificativ in Vrancea. Poate si pentru ca, asa cum spunea real, intervalul considerat in studiile seismologilor romani (Enescu, Radulian s.a.),
2006-2011, nu a fost cel corect; intervalul corect, din punctul de vedere al regularitatilor maximelor vrancene, era cel care include subperioadele
2013-2014 sau/si
2018-2021. Sa zicem, avand in vedere situatia actuala, intervalul
2017-2021.