• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele crustale din Vrancea

Multumesc mult pt raspuns, asta explica intensitatea/magnitudinea contradictorie a celor 2 seisme.
Daca ce am simtit eu in noiembrie nu a fost nici macar intensitate VII mi se face pielea de gaina la ce inseamna intensitate VIII...mai mult nici nu vreau sa ma gandesc...
 
5,7 la 9 km adancime, Banat, 12 iulie 1991 Intensitate maxima VIII concentrata local
5,7 la 39 km adancime, Vrancea, 22 noiembrie 2014 Intensitate maxima VI-VII concentrata local
5,7 la 110 km adancime, Vrancea, 25 aprilie 2009 Intensitate maxima VI in zone izolate distantate (Husi, Babadag, Marasesti, Rm. Sarat), caracter difuz si uniformitate pentru intensitatea V si V-VI
 
Nu e totusi cam mare o intensitate de VI-VII a cutremurului din 2004, tinand cont ca seismul de 6,4 din 1990, produs ceva mai sus, la 87 km adancime, a avut intensitatea de VI-VII. Nu prea se "pupa" unele chestii.
 
Cel din 31 mai 1990 a avut MGR 6,1 totusi. 6,1-6,2 cel mult. Cel din 1999 de 5,7 a mai avut intensitatea VI in judetul Galati; la GALATI au picat niste tigle pe unele case, elemente din niste fatade (mici, e drept). Cred totusi ca intensitatea celui din 2014 a fost putin mai mare, pe o arie limitata din judetul Vrancea, in epicentru si in jurul epicentrului, decat a celor subcrustale de 5,7-6,0 grade. Oricum sunt si alte elemente care diferentiaza crustalele de subcrustale, nu doar diferentele de atenuare.
A, cel din 2004. Asa era dat in informare, dar un cutremur subcrustal de 5,9-6,0 poate sa atinga o intensitate maxima de VI-VII. La BUCURESTI intensitatea a fost de VI grade.
 
Eu merg pe datele INFP, ca astea sunt publice si ma refer de obicei la magnitudinea Mw. Asta avem, cu asta defilam. Eventual sa urce cineva datele transformate in ML.

Care au fost pagubele seismului din 2004, ca pana la urma intensitatea corecta se bazeaza pe pagubele inregistrate in teren? Ciudat ca atunci nu prea s-a facut tam-tam in presa.
 
Oricum ceea ce am simtit eu in 2004...corespunde perfect la intensitatea de VI grade.
 
Geo, cum un cutremur ca cel din exemplul tau poate avea la magnitudine 5,7 intensitate VIII?!? Mai ales daca "scara" e pana la X(sau nu)? Atunci cel din Haiti cat a avut? XI? Sau cel din 2011 Japonia?!?
 
takuma, cutremurul din 12 iulie 1991 din Banat, zona BANLOC, Timis, s-a produs la 9 km adancime. Cu cat focarul e mai apropiat de suprafata, cu atat intensitatea maxima e mai mare.
Scara de intensitate Mercalli Modificata are 12 trepte, deci gradatie de la I la XII.
Conteaza foarte mult si adancimea focarului.
 
Si cele din ex meu sunt tot de suprafata! Haiti de ex e la 13 km...cel din Japonia la 30...
Ok. Deci are 12 trepte, nu 10. Asta explica. Multumesc.
 
Efectele locale ale unui cutremur depind de:
-adancimea focarului;
-natura solului;
-caracteristicile cladirilor;
-mecanismul de focar si directivitatea din sursa
.
 
Ok. Acum ca tot am divagat, putem concluziona ca pt unii acest crustal din noiembrie 2014, a fost cel mai puternic seism de dupa cel din 30 mai 1990(repet 30, nu replica din 31)!
 
Nu stiu daca s-au prea respectat codurile de proiectare seismica in Banat, sau dupa cum zic unii, cutremurul ar fi fost ceva mai mare.

(VI) Miscarea este simtita de toata lumea producand panica. Tencuiala cade, cladirile sufera avarii. Avarii Insemnate la cladirile slab executate.

(VII) Produce panica, iar oamenii parasesc locuintele. Avarii usoare pana la moderate la structurile de rezistenta obisnuite. Avarii considerabile la constructile slab executate sau necorespunzator proiectate. Cosurile se prabusesc.

(VIII) Avarii usoare la structurile proiectate seismic. Avarii considerabile la cladirile obisnuite. Prabusirea structurilor de rezistenta defectuos executate. Dislocari ale zidariei de umplutura, caderea cosurilor Inalte, monumentelor etc.

http://adevarul.ro/locale/timisoara...jutoare-1_50ad996d7c42d5a66397f04b/index.html
 
Sa revenim totusi la cutremurele crustale din Vrancea, si mai ales la cel din 22 noiembrie 2014. El s-a produs intr-o zona apropiata de cea a cutremurelor din 14 octombrie si 11 noiembrie 1990. Cutremurul de magnitudine ML 4,6 din 14 octombrie 1990 s-a produs langa MARASESTI, la o adancime de cca. 20 km, si a avut intensitatea maxima de V grade pe scara Mercalli-Modificata in zona epicentrala, la MARASESTI.
De remarcat faptul ca seismul crustal din 14 octombrie 1990 s-a produs in crusta superioara, in timp ce evenimentul de 5,7 grade din 22 noiembrie 2014 s-a produs in crusta inferioara.
Din cate s-a anuntat atunci in presa, cutremurul respectiv s-a simtit in judetul Vrancea, dar si in judetele Galati si Bacau, relativ slab in Vaslui si Buzau.
 
In toamna lui 1990 s-au produs de fapt 2 cutremure crustale in zona MARASESTI: cel de 4,6 grade din 14 octombrie si apoi unul mai mic, de 4,3 grade, pe 11 noiembrie. Cel de-al doilea a venit ceva mai de la nord de fapt, mai spre ADJUD. Oricum, vedem ca si in 2014 au fost tot 2 cutremure: cel de 5,7 grade din 22 noiembrie si apoi unul de 4,5 grade pe 7 decembrie. In 2014 a fost implicata crusta inferioara, in 1990 s-a rupt ceva in crusta superioara.
 
Ca tot ai amintit de cel din 7 decembrie...a fost singurul cutremur sub 5 pe care l-am simtit vreodata(nici macar pe cele de 4,8-4,9). As zice ca a fost destul de puternic, am simtit unda P...in schimb a fost extrem de scurt.
 
Back
Sus