• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele subcrustale din Vrancea si seismicitatea crustala

Am vrut sa va atrag atentia ca au crezut unii, imediat dupa cutremurul din 22 noiembrie 2014, ca gata, e cica stadiul final si cica o sa crape Vrancea. Ei, uite ca nu a fost asa, si se vede acum cine a avut dreptate. Vedeti, au facut unii abstractie de cutremurul din 6 octombrie 2013, de fapt cred ca trebuie luate in considerare si seismele moderate anterioare din 2004, 2005 si 2009, pentru a vedea ca, de fapt, aveam si avem inca o situatie total diferita de cea din 1893-1894. Sa zicem ca seismele moderate din 2004, 2005, 2009 si 2013 au destabilizat/tensionat si crusta terestra pe anumite aliniamente tectonice (nu uitati si cutremurul moderat de pe Sf.G, zona TULCEA, din 3 octombrie 2004), in 2013 s-au propagat tensiuni pe PC si Sf.G, generand seismicitatea din zona Galati pe falia perpendiculara pe cele doua falii mentionate anterior. S-a produs cutremurul moderat din 6 octombrie 2013, care a calmat situatia din zona Galati, dar tensiunile din crusta s-au propagat mai departe pe extensia vranceana a faliei Peceneaga-Camena, asa ca la 22 noiembrie 2014 s-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Si, dupa cum spuneam, cu asta...basta deocamdata. Danezia: GRABA STRICA TREABA! :devil::devil::devil: Eu ti-am zis ca nu se poate trage concluzia ca vine acum un cutremur mare in Vrancea, ca intensificarea seismicitatii crustale poate sa apara si DUPA un cutremur vrancean moderat. Este iarasi caz de Quod erat demonstrandum.
 
Dupa cum am aratat la topicul Faliile crustale din Romania, activitatea seismica pe faliile Sf.Gheorghe, Peceneaga-Camena, Capidava-Ovidiu si chiar Intra-Moesica s-a corelat bine cu producerea seismelor vrancene cu ML 5,5+.
 
Nu inca. Am zis ca situatia nu e asa de rea cum o cred unii. Si s-a vazut ca am avut dreptate. Nu e deloc o intamplare ca nu s-a mai intamplat nimic din 2004 incoace, adica nici un cutremur cu magnitudinea mai mare de 5,5-5,7 grade. Seismicitatea crustala e un indicator pentru cea subcrustala, dar nu inseamna oricum ca vine ceva imediat dupa un cutremur crustal moderat.
Spuneam ca falia CO ramane inactiva pe extensia ei vranceana de la RAMNICU SARAT, asa ca oricum nu e nimic serios cel putin pana in jurul anului 2018. Seismicitatea regionala din Turcia si Iran e oricum scazuta. Q.E.D.
 
Eu cred ca am fost destul de clar, si aici si la alte topicuri, cand am spus ca nu sunt conditii de cutremur mare in Vrancea. Cand prezint aceste falii si evolutia seismicitatii asociate, nu inseamna ca fac aluzie ca ar urma cine stie ce. Nu inteleg de ce se grabesc unii sa interpreteze in acest fel ce am prezentat. Pana una-alta, se vede ca au trecut aproape 12 ani de la cutremurul din 2004 (care nu a fost unul mare); la randul lui, acesta a venit la 14 ani si ceva dupa cutremurul din 1990. Si nu s-a schimbat mai nimic. Am spus ca seismicitatea crustala tinde sa se coreleze, atunci cand se intensifica peste anumite praguri, cu cea subcrustala, mai ales in cazul cutremurelor vrancene cu magnitudini ML 5,5+. De aici pana la a interpreta in mod alarmist lucrurile e cale lunga totusi. Corelarea poate functiona inainte sau/si dupa un cutremur vrancean subcrustal cu magnitudinea ML 5,5+.
Si apropos: in 2015 si 2016 seismicitatea crustala a scazut, comparativ cu ceea ce s-a intamplat in perioada 2013-2014.
 
Back
Sus