• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din 77 - amintiri

Desi am vazut poze in ziare si au dat imagini la tv nici eu nu imi amintesc. Poate ca socul a fost dupa, asa cum spune silverstar.Stiu ca a fost plin de poze dar ce nu mai stiu. Zilnic dadeau la tv imagini cu cei care cautau supravietuitori si povestea lui Sorin Crainic a tinut cateva zile de telejurnal.
Un om obisnuit devenise vedeta. Toti sperau in minuni.
 
Pe mine cutremurul din \'77 m-a scapat de invatat lectia la istorie. Eram disperat, n-aveam nici un chef si doream sa se intample ... ceva ... sa scap. Si ceva s-a si intamplat. Sper ca n-am puteri paranormale...
Pe atunci locuiam la parter intr-o casa cu un etaj despre care nu stiam cat e de rezistenta. Casa avea o crapatura si cand eram mic tot intrebam: \"De ce e zidul crapat aici?\" si mi se raspundea: \"De la cutremur, din \'40\". Si asa am invatat ce-i aia cutremur. Ce n-am invatat atunci era ca cel din \'40 nu a fost ultimul. Mai stiam eu ceva de cel din 1802 ca intrebam: \"Dar altul inainte a mai fost?\" Si nimeni nu stia. Asa ca nu prea ma asteptam sa mai vina unul.
Cand a inceput, adapostit sub masa, m-am gandit imediat la acea crapatura. Am simtit intai miscarile pe verticala, apoi, inainte de a se termina cele verticale au inceput si cele orizontale... nu se mai termina. Apreciez acum din amintiri amplitudinea miscarilor orizontale cam de 20 cm si frecventa cam de 2Hz dar este imposibil pentru ca asta corespunde unei acceleratii de 3g. Mama, foarte speriata de cutremure, stia lectia din \'40: sub tocul usii. Pisica iesise afara asa cum iesise si pana atunci de nenumarate ori asa ca n-am avut posibilitatea sa-i urmaresc comportamentul. In timpul cutremurului s-a oprit lumina; nu imediat, cam dupa 20 de secunde.
Dupa cutremur am gasit apa oprita si flacara de la aragaz stinsa - precizez ca aveam aragaz cu butelie. Bineinteles am oprit imediat gazul dar am ramas cu intrebarea cum s-a stins focul.
Am incercat sa dam telefon dar nu aveam ton. Telefoanele mergeau dar erau suprasolicitate. Intr-un tarziu am primit un telefon de la un coleg care locuia pe strada Paleologu nr. 3 (fost cu bulina rosie) care m-a intrebat daca s-a daramat scoala.
M-am uitat pe geam; autobuzele circulau deviat. Am vrut sa ies afara sa vad orasul dupa cutremur. Nu m-au lasat parintii ca daca mai vine unul, ca daca imi cade in cap ceva de pe casa.
Nu am avut aproape nici o paguba, doar o farfurioara sparta. Vecinul de la etaj a aruncat insa la gunoi o galeata plina de cioburi.
Incredibil dar ... ne-am culcat si am reusit sa dormim!!! A doua zi m-am dus normal la scoala, evident cu lectia la istorie neinvatata. Nu ne-au lasat sa intram ca nu se stia sigur daca scoala prezinta siguranta. Am plecat prin oras si abia atunci am vazut nenorocirea.
Mai bine luam nota mica la istorie.
 
Pe mine nu m-au lasat parintii sa merg in oras, eram prea mica:ack:
Mare branza nu cred ca am inteles atunci desi pot reda amintiri din acele clipe.De speriat nu m-am speriat pentru ca nu stiam ce este si tineam de televizor si de vitrina ca sa nu mai zangane.
S-au spart 2 lustre, o vaza( vaza mea preferata din sticla \"chioara\" )si deasupra usii langa un hol a crapat molozul.
Cam astea au fost pagubele intr-un bloc din caramida cu beton, etaj superior.Mobila s-a mutat prin casa pe parchet si un perete portant s-a deplasat cam 5 cm spre interior( cel din balcon).
 
:crybaby:Nu stiu ce tot incarca ca nu vad nimic. Mai tipa din cand in cand ceva cu error on page:crybaby:
Iconul ala albastru il vad dar nu apare nici filmulet:crybaby: nici altceva:ack:
Am dat ok active x dar nimic:ack:
 
Am dar tot nu functioneaza. Da o eroare de plug in si nu stiu ce inseamna. Vad tot ce este pe pagina dar nu misca nimic, numai niste reclame.
Arata ca incarca un mp4 dar incarca un secol?Eu am cablu asa ca ar trebui sa mearga repejor.
 
Incearca sa actualizezi Quick time...poate ai o versiune mai veche...
 
In zilele care au urmat a fost o minivacanta. Nu mai tin minte cat a durat. 2-3 zile poate. Am tot umblat prin oras. Am vazut multe constructii care nu aveau nimic. Am vazut blocuri prabusite, gramezi uriase de moloz langa cladiri aparent absolut nevatamate de parca cutremurul alesese sa loveasca numai in anumite puncte. Am mai observat multe cosuri daramate.
Transportul in comun a fost puternic restructurat, multe trasee impartite in doua, unele noi, unele deviate. Unele modificari, atunci provizorii, au \"rezistat\" pana azi. Au fost construite linii provizorii de tramvai si de troleibuz, unele \"rezistand\" tot asa pana azi. La gara era lume multa. Trenurile n-au mai plecat cel putin 16 ore.
Multe constructii au fost consolidate provizoriu cu stalpi de lemn (popi) sub partile in consola; probabil ca erau si cladiri cu popi pe dinauntru dar asta nu vedeam. Pe 26 martie a murit preafericitul Justinian, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Aparuse un banc atunci. Se zicea ca patriarhul a murit fericit ca toata lumea se sprijina pe popi. Ulterior au aparut numeroase constructii consolidate cu tiranti, niste X-uri metalice mari pe dinafara prinse cu cabluri prin interior de X-urile pereche de pe peretii vecini. Din pacate consolidarea constructiilor avariate continua si astazi, mi se pare Spitalul de Urgenta Floreasca este inca in curs de consolidare si in biserica Rusa schela este instalata in interior si se spera sa se consolideze turla.
 
da, asa este Iepurila. Cateva zile lumea era prea bulversata iar noi copii am avut o mini vacanta.Mult timp dupa seism toti discutau numai despre asa ceva.
 
Un cutremur puternic este de neimaginat pentru cine nu l-a simtit. Nu e nici ca in masina, nu e nici ca pe mare. E ca si cum ai vrea sa-i explici unui orb din nastere ce e lumina. Cine crede ca cel din 27.10.2004 a fost bun de model ca sa stie ce-i aia se insala. Nu se compara. Probabil, tot asa, nu poate fi folosita experienta din 1977 pentru a intelege ce a fost in 1802.
Cred ca pentru multi dintre noi este incredibil ca s-ar mai putea produce vreodata un cutremur. Adica desi accepta ideea rational, in adancul sufletului tot nu cred asa ceva.
 
Asa este.In 77 ma zguduiam cu totul si nu stiam de ce.Senzatia este total aiurea si dupa cum am mai spus in 2004 nu am realizat ca este seism desi eram in pat si nu adormisem.Am crezut ca e vijelie afara.
In \'77 am avut imprsia ca imi pica peretii in cap cu tavan cu tot si dormeam de 2-5 minute.
Un seism serios aduce mai mult cu un tren care merge cu viteza destul de mare si zangane rau pe linii, ceva asemanator simti intre vagoane dar atunci stii exact ca depinde de tine sa faci un pas, ca nu iti cade nimic in cap,etc.Scrasnetul de beton amestecat cu huruitul de afara al pamantului este sinistru. Totul dureaza secunde dar ai impresia ca sunt ore.
 
Eu am stiut exact ce este. Asta ca eram treaz, simtisem si cutremure mai slabe, cel din 1.10.1976 (cred) ma prinsese singur acasa si am tras o spaima grozava. In plus pana atunci ma documentasem sumar despre cel din 1940. Stiam de Carlton si ca cele mai multe cladiri au ramas in picioare. Stiam de periodicitate dar nu stiam cand a fost cel dinainte. Socoteala mea era pe atunci 1802 - 1940 - aproximativ 2078 si eram linistit.
Matusa mea care a prins cutremurul din 1940 in tren zicea ca parca mergea trenul pe pamant. Deci nici ca in tren nu cred ca este. Si poate sa nu dureze secunde ci mai mult. Mi se pare in 1977 in Bucuresti a durat peste un minut.
 
Eu nu stiam cuvantul cutremur in \'77. Cand am ajuns afara si i-amauzit pe cei mari spunand ca a fost cutremur am intuit doar dar nu stiam cu ce se mananca. Despre 1940 si 1802 nu mai discut.
 
Istoria se repeta. Azi multa lume, tot asa, nu stie ce-i aia cutremur. N-ar strica platforme seismice prin parcurile de agrement. Ma intreb cat ar costa si cata putere ar consuma asa ceva si daca este realizabil.
 
4 martie 1977

O zi de primavera, relativ calda din cate imi aduc eu aminte.
Inseara zilei de 4martie, imi facusem temele, fiind elev la acea data, si ca de obicei ,cam ora 9 era ora de somn.
Mama mea viziona  acel film bulgaresc, a carui denumire imi scapa in acest moment.
Nu  am apucat sa adorm bine, eram putin atipit, si la un moment dat am simtit cum  totul in jur incepe sa se legene, sa se miste.
Mama s-a aruncat asupra mea , stand in maini si in genunghi si-mi soptea mereu este cutremur, se termina acum,nu este nici o problema, stai linistit;
Aceleasi cuvinte le-am auzit pana in momentul in care cutremurul a incetat..
In acel haos, in timpul seismului , am observat si eu la un moment dat ca apartamentul , de fapt blocul se apleca atat de  tare, incat atingea plopii din fata lui (la cativa metri de bloc , aprox. 2-3m erau niste plopi care erau aproape cat  inaltimea blocului la acea vreme ) de fapt de cateva ori au si lovit cu crengile lor in geam..
In cateva clipe(care mie mi s-a parut totusi destul de mult) totul s-a terminat.
Toata lumea a iesit afara, bineinteles si noi , si am discutat despre grozavia care ne lovise.
Era primul seism major dupa cel din 1940, pe care de altfel multa lume nu-l cunostea.
Am stat afar aprox 3-4 ore, dupa care incet incet am inceput toti sa mergem in casa, si numai somn nu s-a numit in acea noapte, in care toata lumea de afara discutate ca va mai fi cel putin o replica la seismul care deja avusese loc.
A doua zi dimineata am mers la scoala, si acolo stupoare, nu ne primeau la cursuri!
Am fost imediat directionati spre casele noastre , si ajungand acasa am realizat grazavia dezastrului!!!
Blocul era crapat pe afara bine de tot la etajul 1-2 , pe casa scarii era aceeasi situatie, se vedeau armaturile scarilor la toate imbinarile, iar cei de la etajele 1-2 au avut peretii crapati foarte rau, se putea vedea la vecini; erau crapaturi si la etajele superioare, dar nu asa dramatice.
Ajungand acasa, am ascultat stirile radio, tv-ul nu functiona  datorita dezastrului si a ‘’regulilor’’.
Am vizualizat la tv totusi grozaviile seismului din 04.03.2007, televiziunea a fost  monotona si plina de dezinformare in acele momente, avand instructiuni probabil din partea partidului’’ care se afla la putere, dar datorita dezastrului care a avut loc, a trebuit sa prezinte situatia reala.
In ziua de 06.03.1977 , la orele 08.30 aveam vizitatori pe bunicii mei care erau din giurgiu, iar la momentl cutremurului se aflau acasa, la giurgiu.
In  ziua imediat urmatoare cutremurului , au plecat spre ploiesti, dar a durat ff mult ptr ca ei sa ajunga la noi, pe de o parte din cauza lipsei mijloacelor de transport , care erau insuficiente la acea data+afectate de seismul devastator, pe de alta parte datorita comunistilor care indrumau pe toti cei ce tranzitau bucurestiul sa nu spuna ce au vazut.
Ajungand in ploiesti, in fata blocului unde locuiam bunici imei, vazand blocul asa de avariat, au avut indoieli in privinta rezistentei lui si cu greu au urcat la noi in apartament.
Bineinteles ca ne-au solicitat tot timpul sa parasim acel bloc si sa venim la giurgiu unde ei aveau o foarte frumoasa casa, si foarte bune conditii de locuit, lucru care nu s-a intamplat.
In scurt timp totul a inceput sa reintre in normal, datorita celor din conducerea de partid  care incercau pe diverse cai  sa musamalizeze urmarile acestui mare dezastru.

Aveam 8ani, dar evenimentele mi s-au intiparit in minte asa cum au fost, si am ramas marcat pe viata ,cuteama de seisme !
Aceasta grozavie care avea sa fie seismul din 1977 a facut multe victime, deopotriva barbati,femei si copii.
A fost cel mai mare dezastru (dupa parerea mea) a ultimului secol.
Am prins apoi o teama teribila de seisme.

Anul acesta se implinesc 30 de ani de la dezastru

DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA PE TOTI IN PACE
 
Atunci nu erau psihologi pentru copii si am auzit mai multe cazuri asemanatoare.Copii de atunci au ramas marcati. Asta e....
 
Pe 4 martie 1977, la ora 21.22 a avut loc unul dintre cele mai mari seisme din Romania. Magnitudinea a fost de 7,2 grade Richter, epicentrul in zona Vrancea, la circa 94 km adancime. Dupa cum se stie, magnitudinea este cantitatea de energie eliberata de un seism, iar intensitatea Mercalli descrie efectele sale la un anumit moment, intr-un anumit loc.

Prima unda seismica – si cea mai puternica, evident – a durat 55 de secunde, lasand un bilant tragic. La nivelul intregii tari s-au inregistrat 1578 de morti (dintre care 1424 numai in Bucuresti) si peste 11.300 de raniti, iar pagubele estimate la aproximativ 35.000 de locuinte distruse in totalitate, pe nedoritul loc intai situandu-se tot Capitala, cu peste 33 de cladiri si blocuri mari prabusite. Pierderile economice nu se pot calcula exact, dar se apreciaza ca au fost intre 2 si 3 miliarde de dolari, din care 60% in domeniul locuintelor. Extrem de afectat a fost si orasul Zimnicea, distrus in proportie de 80%, dar aici au existat numai 5 morti. Comparativ cu evenimentul din ’77, seismul din 10 noiembrie 1940, care a avut 7,7 grade Richter, s-a soldat cu circa 1000 de morti si 10 milioane de dolari pierderi.

Magazin
 
Asa cum spuneam aseara, articolul este slab din multe puncte de vedere. Amesteca valori reprezentand magnitudinea moment Mw cu magnitudinea Ms, copiaza chestii aiurite cum ar fi cea cu seismul care ar dura mai putin de 2 secunde !!! :harhar::ack: Singurul lucru interesant il reprezeinta descrierea efectelor pentru fiecare grad de intensitate pe scara Mercalli. In rest, e apa de ploaie ! :harhar:
 
In plus, dupa cum a fost si demonstrat deja, 2 cutremure de magnitudine 4 nu amana sau anuleaza un seism de magnitudine 7 ! Prin urmare, articolul e plin de lucruri deformate, si are doar un singur lucru demn de interes ! Restul sunt amestecuri din surse dubioase ! :harhar: Faza cu seismul care dureaza mai putin de 2 secunde este antologica, ce mai ! Rad si curcile, nu altceva ! :harhar::harhar::harhar: De altfel, n-ar fi chiar prima oara cand revista Magazin vine cu lucruri traznite si rasucite ! :harhar::rolleyes:
 
Back
Sus