• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din Ucraina resimtit in Maramures

ovidiu

New member
Scor reacție
0
Cutremurul din Slovacia s-a simtit relativ puternic la Baia Mare. Am vorbit imediat dupa cutremur cu parintii mei care erau foarte speriati de senzatia traita, nu se asteptau ca in Baia Mare sa se simta atat de puternic un cutremur. Nu au fost pagube materiale insemnate, dar multi oameni au tras o sperietura zdravana.

La 10km adancime Vrancea nici nu se simte sa reactioneze dar Banatul, Dobrogea, etc Da!
Se pare ca seismul a produs si mici pagube in nordul Romaniei.

Problema nu e ca influenteaza sau nu Vrancea pe termen scurt. NU O INFLUENTEAZA !!!
Problema e tendinta, Dodo ! Cutremure la sarbi si macedoneni, cutremure in crestere in Estul Turciei, seisme adanci in Caucaz...asta e tendinta. Daca placile imping tare, preseaza intr-o anumite directie, se reactiveaza faliile crustale si se declanseaza secvente de astfel de seisme. Vrancea tace pe moment, dar va reactiona la un moment dat la asa niste presiuni.

Cat poate fi influentata Vrancea de astfel de seisme? Dupa seismul din Asia toti erau speriati ca se misca Vrancea dar era ilogic ca un seism crustal sa deranjeze probl de la 100km adancime.

Potrivit directorului Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, cutremurul a fost simtit in Romania pana in muntii Apuseni, unde o statie a inregistrat intensitatea de 4 pe scara Richter.

Autoritatile din cele doua judete au comunicat ca pana in acest moment nu au fost inregistrate victime omenesti sau pagube materiale.

Marmureanu a spus ca seismul a fost de suprafata, deci nu va avea replici. De asemenea, din cauza ca epicentrul cutremurului a fost la doar 20-25 de kilometri adancime, miscarile tectonice au fost verticale, fiind simtite mult mai puternic.
Hotnews

Dodo, nu un cutremur influenteaza Vrancea. Eu ma refer la o TENDINTA, o TENDINTA PE TERMEN LUNG SI MEDIU. Repet: o TENDINTA !!!! Daca placile imping tare de la est la vest, spre Carpatii, reactiveaza falii locale. Dar NU REACTIVAREA FALIILOR LOCALE INFLUENTEAZA VRANCEA. CI TENDINTA DE MISCARE A PLACILOR DE LA EST SPRE VEST INFLUENTEAZA VRANCEA !

Da sosolino dar aici este vorba de placi care sunt deasupra zonei sensibile din Vrancea. Normal ca influenteaza dar un seism adanc chiar impinge serios Vrancea si o forteaza sa bubuie.

Dodo, iti dai seama cat de complexa e miscarea placilor tectonice. Gandeste-te, de exemplu, la faptul ca presiunea existenta inaintea cutremurului din 1986 a reactivat focarul de la Ramnicu Sarat. Intre 27-29 aprilie 1986 s-au produs 400 de cutremure la Ramnicu Sarat, la 5-25 km adancime, cu magnitudini intre 2,0 si 5,2 pe scara Richter: 2 socuri principale la jumatate de ora unul dupa altul pe 27 aprilie 1986 (5,2 si 4,5). Iata deci, draga Dodo, cu miscarile placilor POT REACTIVA FALII CRUSTALE !!!!

da dar erau la Ramnic nu la ucrainieni.
era mai aproape de Vrancea.

Am vorbit in aceasta dimineata cu cativa prieteni din BAIA MARE, care mi-au spus urmatoarele: cutremurul a durat aproximativ 3-4 secude dupa spusele unora, 2 secunde aproximativ dupa spusele altora. Un fost coleg de liceu care sta la etajul 8 mi-a spus ca s-a trezit din somn in urma undei seismice foarte speriat iar cainele lui latra disperat.
Si Campia de Vest a simtit unda seismica. La Satu Mare si Carei s-a simtit cutremurul mult mai usor decat la Baia Mare, dar s-a simtit.

Marmureanu a spus la tv ca unii l-au comparat cu \'77. Habar nu au multi ce inseamna un seism adevarat, chiar daca ramai cu teama toata viata.Teama nu paranoia.

va spun eu cum s-a simtit la satu mare,sunt din negresti oas.
destul de nervos dar timpul alocat a fost foarte scurt de maximum 5 minute.problema a fost ca miscarea undelor a fost pe verticala,deci s-a simtit destul de nasol.:ack:am fugit din ploiesti ca sa scap de cutremure si am nimerit la nici mai mult de 70 de km de alta sursa:crybaby:

salutare lupule alb :ack:

eu sunt din baia mare, dar din prea multa plictiseala acolo m-am mutat in Bucuresti, urla adrenalina in mine :hypocrite: am vorbit cu un prieten in Satu Mare iar pentru cateva secunde nu stia ce se intampla cu el, mi-a zis: (textual) \"Sa-mi bag p ..., nu am baut nimic de 2 saptamani, dar ziceai ca-s manga.\" ...
deci se pare ca nici negrestiul n`a fost scutit de unda seismica. oare sapanta? :harhar:

Pe de alta parte nu putem compara cutremurul de azi din NV Romaniei cu ce se intampla in sud, in Muntenia, Moldova si Bucuresti. Doar ca senzatia traita de satmareni, baimareni si altii care s-au aflat in calea undei telurice a fost ceva necunoscut pentru ei. Daca un bucurestean sau buzoian a mai avut parte de un cutremur cat de mic ... ehh acelasi lucru nu se poate spune despre un ardelean. Cred ca panica si socul au avut proportii destul de mari in zona respectiva, cu atat mai mult cu cat se stie ca e o zona linistita. O scoala din Baia Mare a fost evacuata de teama unor replici.

Ciudat este si faptul ca tocmai in Baia Mare cutremurul s-a simtit foarte puternic, in comparatie cu: Seini, Satu Mare, Carei, Halmeu sau Negresti Oas. Poate si pentru ca Baia Mare este asezat intr-o depresiune fiind de jur imprejur inconjurata de dealuri, mai putin partea estica cu deschizatura spre Satu Mare unde nu sunt dealuri.

Salut whitewolfgun si bine ai venit pe forum! Spune-ne si noua unde te aflai cand a avut loc cutremurul?

:ack:S-a ales praful de topicul meu de informatii.O sa faca iar Alex split caci deja sunt multe discutii despre seismul din Ucraina.
Nu contest ca a fost o mare sperietura pentru cei din nordul tarii dar va spun din experienta ca un seism vrancean mare e belea.
torzneste tot, geamurile zanganesc, afara huruie, vecinii tipa, cad carti, vase, cratiti, bibelouri, etc si peretii scrasnesc.
Incercii sa te tii pe picioare si te uiti ca tampitul la lustra caci nu prea ai ce face.Daca reusesti te rogi la Dumnezeu in gand sa se termine cat mai repede iar dupa seism respiri adanc.

Lupule bun sosit pe forum:17:. dodo trimite bezele motzilor:17:

motzi sunt in apuseni dodo, si te rog nu protesta :ack: referitor la forumul tau de informatii, aici se discuta la cald, aici discutam. e ca si cum mi-ai spune vino la tigara la 8, dar defapt stai ca la 8 nu discutam despre cutremure, si trebuie sa mergem la 9 ... ehhh. :hypocrite:

deci lupule, bine ai venit pe forum, si detaliaza te rog unde erai cand s-a intamplat \"nenorocirea\".

ai mei sunt in baia mare intr-un apartament la et 4 dintr-un bloc cu 10 etaje.
si l-au simtit bine de tot.

SABOTAJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
mi-a fugit topicul de sub nas iar acum trebuie sa imi mut catrafusele aici:ack::ack:

RE: [split] Cutremure 2006 Romania

bine atunci in Oas sunt motzatzi
E bine asa?
Au cipilica aia haioasa foc si dodo a primit una cand era de vreo 5ani old
In viteza si buimaciti de seism nu s-a gandit nimeni sa deschida topic si discutam de-a valma.
Cert este ca orice seism mediu sau major ne sperie serios.
La tv au aratat cum au iesit oamenii pe strazi speriati de replici dar se pare ca numai Vrancea da tripleti si dubleti.Replicile vrancene sunt mici.

Gata, am facut si curat la locul de munca ca sa nu ma ciufulizeze alex. Mi-am mutat mobila si cratitile aici.:ack:

Back
Sus