Este usor de deosebit o explozie nucleara subterana de un cutremur natural. Oricum, insa, zona Maramuresului este cunoscuta ca fiind zona seismica, cu numeroase epicentre localizate in lungul granitei cu Ucraina. Sunt cutremure de suprafata, produse la adancimi de 5-15 km, uneori chiar 30 km. De-a lungul timpului s-au produs destul de multe cutremure locale in zona, in special in ariile epicentrale Satu Mare-Halmeu, Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag, Baia Mare-Baia Sprie-Cavnic. Aceste arii epicentrale se prelungesc si in Ucraina pana in dreptul granitei cu Ungaria si Slovacia. Sunt cutremure asemanatoare cu cele din Banat, si destul de des apar in secventa, adica serii de cutremure. De exemplu, in 1979 s-a semnalat o serie de cutremure intre Baia Mare si Sighet, pe 8,28 si 30 martie, cu numeroase replici; socurile principale au avut magnitudini de 4,0 apoi 4,3 apoi 4,7 pe scara Richter. In lucrarea CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA a lui Ion Atanasiu, dansul consemna o serie de cutremure intre 1876 si 1926, dintre care unele au atins, local, intensitati de VI grade pe scara Mercalli. Deci este totusi vorba despre o zona seismica cunoscuta. Apare pe harta de zonare seismica a teritoriului Romaniei. Toata partea de nord a tarii are cutremure, incepand din Crisana, continuand cu Maramuresul, nord-vestul Transilvaniei si Bucovina. Evident, seismele sunt locale, mai rare decat cele adanci vrancene si atunci cand se produc, provoaca panica si mirare. Asa s-a spus si in 1991 cand a fost seria de cutremure din Banat, cica \"ar fi aparut o noua zona seismica\". Gresit. Tin minte ca in 1991 apareau prin ziare titluri socante, NOUA ZONA SEISMICA DIN BANAT, bla-bla-bla. Fals ! :ack::ack: De-a lungul timpului, Banatul a dat multe cutremure. Vezi, de exemplu, seria ampla de cutremure din 1879 de la Moldova Noua, cu mai multe socuri principale de intensitate VIII pe scara Mercalli; la 10 octombrie 1879, primul soc a distrus orasul Moldova Noua in proportie de 93%, s-au format cratere din care a tasnit nisip si, ulterior, gropile s-au umplut cu apa !!!!! In 2002, cand au mai fost cutremure la Moldova Noua, mai slabe insa decat in 1879, iar s-au vehiculat informatii ca cica fac sarbii experiente nucleare subterane ! Iarasi fals ! :hypocrite::ack: Faliile din zona sunt arhi-cunoscute !!!!
De-a lungul timpului, in Romania s-au resimtit cutremure provocate de numeroase surse epicentrale, situate in interiorul tarii sau la vecini in apropierea granitelor. Un alt exemplu: 10 august 1994 cutremur de magnitudine 4,7 si intensitate VII in zona Dej-Gherla, Somes, intr-o zona unde ultimul cutremur fusese in anul 1885 !!!!!! Toata lumea s-a mirat atunci, dar sursa seismica somesana era cunoscuta de catre geologi, chiar daca se manifesta rar.
In cazul cutremurelor superficiale, diferenta de timp de sosire intre undele P si S este foarte mica, spre deosebire de seismele vrancene adanci. Asa ca nu prea cred ca ne provoaca vecinii cutremure prin explozii nucleare. Mai corect spus: e greu de dovedit asta, in conditiile in care zona este una seismica. Ion Atanasiu observa, insa, in monografia sa consacrata cutremurelor din Romania, ca activitatea seismica din Maramures se caracterizeaza prin alternanta unor perioade de ani sau zeci de ani de calm relativ (cu miscari seismice slabe si izolate) cu perioade de timp de intensificare a activitatii seismice, in care incep sa apara secvente de cutremure, deci seisme repetate la intervale de ore, zile, saptamani sau luni, si cu epicentre care migreaza in lungul faliilor. Studiile geotectonice au aratat ca zona Maramuresului este traversata de numeroase fracturi ale scoartei terestre; sunt falii de \"varsta\" neogena, fracturi care delimiteaza blocuri de scoarta, blocuri cazute si ridicate; aceste blocuri de scoarta, cazute si ridicate, separate de aceste falii locale, se reechilibreaza prin acumularea de tensiuni elastice care se elibereaza brusc, prin cutremure. Adesea, reechilibrarea blocurilor de scoarta se face in etape, succesiv, de la un \"nod\" la altul, astfel incat destul de des se intampla ca seismele maramuresene sa apara IN SECVENTA. Nu intotdeauna, evident, dar destul de des apar in secventa. De exemplu, intre 1999-2001 au aparut secvente de cutremure in zona Viseul de Sus si pana la granita cu Ucraina. Cutremurele erau superficiale, la adancimi de 5-10 km, nu aveau magnitudini mari (3-3,7 grade pe scara Richter), si erau resimtite local sub forma unor miscari bruste verticale.
Faliile de acolo sunt legate, cumva, de fostii munti vulcanici, Gutai-Tibles parca. A existat activitate vulcanica, s-a stins in timp, pe masura inghetarii procesului de subductie intre marea placa tectonica est-europeana si subplaca tectonica intra-alpina, dar au ramas aceste falii. Activitatea seismica a acestei zone arata, totusi, ca faliile isi mentin inca un caracter tectonic activ, si se explica si prin aceea ca placa est-europeana continua sa impinga, incet-incet, spre subplaca intra-alpina (microplaca transilvano-panonica). Acest proces de coliziune intre 2 mari unitati tectonice, proces care se mentine si astazi in lungul Carpatilor Orientali, reactiveaza si faliile crustale, determinand declansarea de cutremure de mica adancime in Maramures, Bucovina, precum si in lungul Carpatilor Orientali din Bucovina pana in partea de sud a Carpatilor Orientali, inclusiv in zona Vrancea !!! A fost identificata o fractura majora, numita FALIA CARPATILOR ORIENTALI, care se intinde din Bucovina pana in Vrancea !!!!!!! In lungul acestei falii s-au produs, de asemenea, numeroase cutremure crustale, la adancimi de 5-60 km, unele cu magnitudini de pana la 4,5-5 pe scara Richter.
Concluzia pe care as trage-o este ca toate aceste cutremure nu reprezinta ceva nou, s-au semnalat destul de des in trecut si se vor mai inregistra si in viitor. Nu e nimic neobisnuit.
Wolfy, sa nu zici ca sunt carcotas dar pur si simplu ceea ce am spus aici este publicat in reviste stiintifice de specialitate, sunt concluzii ale geologilor si geofizicienilor. Faliile locale din Maramures apar pe harta geotectonica a Romaniei ! Se vad clar, ca aliniamente care se intind pe zeci de kilometri. Iar falia Carpatilor Orientali este una foarte importanta, cu semnificatii geologice si geotectonice extrem de interesante. Intr-adevar, savantii au ajuns la concluzia ca aceasta mare fractura a Carpatilor Orientali a avut un rol extrem de important in trecutul geologic, si este si astazi destul de activa.