• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din Ucraina resimtit in Maramures

Adevarul cel mare este ca a trecut!Dar tipii de la majoritatea posturilortv romanesti ne anunta ca putem asista la replici.Sa speram ca se inseala!
Eu totusi raman atent asupra batranei Vrancioaia.Este linistita dar destul de capricioasa.Cu siguranta sunt de acord ca acest cutremur nu poate influenta zona batranei.Exista un \\"DAR...\\"Luna aceasta prea a fost linistita...Face cumva colacei de sf.Niculae?!:ack:
Nu vreau sa par pesimist si nici zvonac sau raspandac din fire,dar din cate am citit pana acum si m-am documentat,lucrurile nu stau tocmai a la \\"Marmureanu\\"...
Evident ca nu poate face previziuni ,altfel ar pune in alerta populatia marilor orase din sud,dar haideti sa gandim omeneste...
Reamintesc ca aceasta zona a celor trei grupe de lanturi muntoase ,Oas Gutai,Tibles sunt de origine vulcanica.Nu am cunostinta de originea zonei din Ucraina,dar vreau sa reflectati la vibratiile ce se pot transmite .Credeti ca cei de la infp stiu concret toate faliile,au habar cumva de legaturile dintre ele,de presiunile ce pot apare sau nu in mod direct sau involuntar?
Pe aici circula zvonuri din batrani ca dunarea ar avea legaturi cu apele subterane de pe aici?De unde stiu ei asa de bine ce este sub 50 km sub pamant...sau 100 respetiv 150 de km?
Le-ar trebui aparate ultraperformante!Ei au facut harti pana acum functie de seismografele montate la exterior sau fata de felul in care se propaga undele la nivelul scoartei terestre.Vreau sa va reamintesc ca de fapt noi oamenii locuim pe o scoarta de marimea unei coji de ou fata de ceea ce reprezinta volumul pamantului.
Poate chiar in acest moment se infiltreaza magma chiar sub nasul nostru,fara sa avem habar,adevarul cel mare este ca suntem exact pe unbutoi de pulbere...De-abia de aici incolo stiinta se poate sesiza ca este de-abia la inceput de cariera.:hypocrite:

Niciodata lucrurile nu au stat \"a\' la Marmureanu\" fiindca el, ascunzandu-se dupa sintagma \"sa nu panicam populatia\" a reusit sa transforme INFP in institutul cel mai secretos si mai lipsit din transparenta din Romania, reusind sa devanseze chiar si SRI-ul de pe locul intai (fiindca SRI face publice informatii din arhivele sale, dar INFP nu!).

Pe langa faptul ca nivelul nostru de cunoastere reprezinta mai mult o presupunere asupra a ceea ce se intampla la sute de kilometri adancime, gandeste-te ca sunt multe situatii in care civilizatii stravechi care nu dispuneau de tehnologia noastra au facut descoperiri pe care noi nu ni le putem explica inca.

Ce facem acuma este sa ne legam orbeste de tehnologia care a evoluat asa cum stim si sa incercam marea cu degetul facand tot felul de presupuneri. Ce va fi... nu avem de unde sa stim...
 
Wolfy nu ma baga nimeni in seama la vulcani dar crezi ca nu au legatura seismele cu ce se intampla langa noi in Italia? Acolo este si unmega vulcan care ne face statui pe toti. Magma aia nu e un furuncul ci un lant intreg subteran care se miossca zilnic. Vrancea doarme si ar fi culmea sa ne trezim si cu un vulcan acum, slabe sperante.
Nu cred ca vor fi replici mari la seismul de astazi asa ca puteti dormi linistiti.
INFP nu se sinchiseste de ce vrem noi caci ei primesc bani din cer:ack:
 
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca seismul a fost resimtit puternic in nordul tarii, deoarece s-a produs la o adancime de numai 25 de kilometri. \"Cutremurul a avut loc la ora 9.15, cu o magnitudine de 5,5 pe scara Richter. La noi, cel mai puternic s-a simtit in nord-vestul tarii, in special la Satu-Mare si Baia Mare, unde aparatele noastre au inregistrat o intensitate de IV pe scara Mercali. Fiind de suprafata, oamenii l-au simtit foarte puternic\", ne-a explicat Marmureanu.
Averea
 
Cetatenii s-au speriat foarte tare, mai ales cei aflati la etaj. \"Lucrez la etajul doi, eram in picioare si am auzit un zgomot puternic, ca si cand ar fi scapat cineva ceva greu pe jos. Peretii s-au scuturat bine, dar totul nu a durat decat sub doua secunde.Colegii au tasnit pe coridoare, sunau acasa\", ne-a declarat Bogdan F. din Baia Mare.
Gandul
 
Sa vedem ce scrie aici!
Intre 60 si 200 de kilometri adancime este zona cutremurelor puternice. Ele se produc la intersectia celor trei placi tectonice continentale. Sunt cutremure subcrustale, au energie mare si foarte mare si sunt resimtite pe arii intinse. Sunt produse de asa-numitele \"forfecari determinate de compresiune\". Adica placile continentale se imping intre ele si una cedeaza, \"se rupe\", la o anumita adancime. Miscarea nu este una \"locala\". Ea este determinata de presiunile exercitate de miscarile marilor placi terestre si de influentele pe care acestea le au asupra micro-placilor sau subplacilor din Romania.


SEISMELE DE SUPRAFATA

Romania este insa incercata si de alte cutremure. Cum sunt cele produse la o adancime cuprinsa intre 5 si 40 de kilometri. Aceste seisme \"intracrustale\" au loc in zonele unor rupturi de falie, precum cele din Muntii Fagaras, din zona Timisoara, in sistemul de falii din Carei - Oradea, in falia Sf. Gheorghe de pe marginea Dobrogei de Nord sau in Maramures, spre Vest de-a lungul Tisei. Cutremurele de suprafata sunt de joasa energie si intensitate (magnitudinea lor nu depaseste 6,5-6,7).
Intre 40 si 60 de kilometri adancime nu se intampla nimic. Nici o activitate seismica nu tulbura pamantul. STAM PE TREI PLACI

Romania sta pe trei placi tectonice continentale, al caror punct de intalnire este zona Vrancea: placa Est-Europeana (practic, coltul de Sud-Vest a marii placi Est-Europene - in zona de Nord-Est a Romaniei, cu granita sub Carpatii Orientali), subplaca Intra-Alpina (cea care ocupa Transilvania si este parte componenta a placii Vest-Europene) si subplaca Moesica, cea din sudul Romaniei, care reprezinta zona frontala a microplacii Marii Negre. Fiecare dintre aceste placi tectonice continentale este direct influentata de miscarile sau presiunile la care este supusa \"placa-mama\", cea din care face parte.
Cele mai tari cutremure



STEFAN CEL MARE CUTREMURAT

29 august 1471, ora 12.00. Un cutremur cu o magnitudine de 6,9 - pe actuala scara Richter si o intensitate de VIII - pe actuala scara Mercalli (au spus unii) sau 7,1 - Richter si IX - Mercalli (dupa parerea altora). S-a petrecut \"in vreme ce au sezut Domnul Stefan cel Mare la masa in Cetatea Sucevei, deplasandu-i masa\", dupa insemnarile cronicarului Grigore Ureche. O parte a turnului Nebuisei din Cetatea Sucevei \"s-a pravalit in rapa\", iar domnitorul Stefan a iesit si a poruncit pivnicerului Andronic sa \"strapunga un butoi de vin de Cotnari pentru slujitori\". Cutremurul era interpretat ca fiind un semn bun.



S-A RUPT TURNUL COLTEI

26 octombrie 1802, ora 12.55. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,7 Richter si intensitate IX - X Mercalli. S-a intamplat la \"7 pol ceasuri din zi, au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot. Aice in Bucuresti s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene\", reiese din cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe. Cele mai multe case de lemn ale Bucurestiului din acea vreme au ars, dar nu au existat date privind pierderile de vieti omenesti. \"De-ar fi tinut mai mult poate se strica pamantul, cufundandu-se, caci in multe locuri s-a desfacut pamantul jelind apa (ori pacura, dupa unele cronici-n.r.)\"



NEPREGATITI

10 noiembrie 1940, ora 3.39. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter si o intensitate de IX pe Mercalli a fost precedat de un altul, in 22 octombrie , cu o magnitudine de 6,2, la ora 8.27. A fost primul mare cutremur de pamant din perioada Romaniei contemporane, care ar fi oferit ocazia strangerii unor date de baza in privinta comportarii constructiilor la cutremure de acest fel.
Din pacate, \"ne-a prins nepregatiti\" si nu a fost inregistrat - in sensul obtinerii unei accelerograme. Seismul a avut loc la o adancime de 133 de kilometri si efectele lui au fost resimtite in partile centrale si de sud ale Moldovei, dar si in Muntenia.



SEISMUL DIN \'77 - CEL MAI DISTRUCTIV

4 martie 1977, ora 21,22. Cu o magnitudine de 7,2 si o intensitate resimtita la Bucuresti de IX, cutremurul din \'77 este considerat - din cauza efectelor sale - cel mai distructiv soc seismic din Romania contemporana. Ruperea s-a produs la o adancime de 93 kilometri, dar a fost un cutremur multisoc, antrenand mai multe focare. Orientarea efectelor a fost catre Sud-Vest, zona care a facilitat si intensificarea lor. Desi cutremurul din 1940 a fost mai puternic, efectele celui din 1977 au fost mult mai mari. La nivelul integii tari, s-au prabusit ori au fost avariate 33.000 de locuinte. Si-au pierdut viata 1.571 de oameni, iar 11.300 au fost raniti. S-a impus si s-a trecut la o noua proiectare antiseismica.



CUTREMURE \"DE CERCETARE\"

Cutremurul din 30 august 1986, cu o magnitudine de 7,0 si intensitate VIII a fost - dupa aprecierile dr. Marmureanu, directorul Institutului Roman de Fizica a Pamantului - cumva similar celui din 1940. Mai ales ca a avut loc la aceeasi adancime: 133 kilometri. Au urmat apoi doua alte cutremure destul de mari, pe 30 mai 1990, cu magnitudinea 6,7 la 90 kilometri adancime si pe 31 mai 1990, cu magnitudinea 6,2 la 79 kilometri adancime. Nu au existat victime ori pagube materiale. In schimb, aceste seisme au oferit informatii esentiale - datorita numarului mare de accelerograme obtinute - pentru realizarea unor harti reprezentand distributia acceleratiilor in teritoriul extracarpatic.



CARLTONUL, EROARE DE PROIECTARE

Cea mai cunoscuta cladire prabusita la cutremurul din 1940, blocul Carlton din Bucuresti, era o constructie cu structura de beton armat, cu doua subsoluri, sala de cinema si 12 etaje. Blocul s-a prabusit de la primele vibratii, ingropand sub daramaturi aproape toti locatarii. A urmat un proces din care a rezultat ca a fost vorba de o eroare de proiectare. Cifra exacta a victimelor n-a fost cunoscuta, pentru ca in perioada razboiului informatiile erau cenzurate. S-a apreciat ca au fost in jur de 1.000 de morti si 4.000 de raniti, majoritatea in Moldova.



CUM S-A FORMAT LACUL ROSU

23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate. Acest cutremur a provocat modificari importante in relieful extracarpatic. Ca urmare a prabusirii unui munte, s-a format Lacul Rosu.
:ack:
 
wolfy te asteptam si \"alaturi\" pe www.gfxworld.info:angel:
avem si felicitari acolo:harhar:
gasca vesela are aceleasi nick-name:biggrin:
 
Ce nu va spune \"Presa Libera\" din Romania si institutele de seismologie platite din banii contribuabililor
Nuclear Experiment in Ukraine/CUTREMUR DECLANSAT DE UN EXPERIMENT NUCLEAR IN UCRAINA

NUCLEAR UNDERGROUND TEST IN EUROPE MADE BY UKRAINE TODAY 23 NOVEMBER 2006 (7:15 UTC) IN SLOVAKIA-UKRAINE BORDER REGION
TEST NUCLEAR SUBTERAN IN EUROPA REALIZAT DE UCRAINA LA GRANITA CU SLOVACIA SI ROMANIA, CARE A CREAT UN SEISM DE 5,5 IN ROMANIA AZI 23 November 2006 ORA 9:15(ORA ROMANIEI)
Azi 23.11.2006 la ora 9:15
 
Ce nu da INFP da GFZ(Geofon), Emsc, etc
Sa isi pastreze secretele ca noi ne descurcam cumva.
Acolo sunt obligati sa trimita date corecte caci este un lant intreg.
 
Bun, dar problema este ca cel care a facut site-ul se contrazice: intai spune ca a fost vorba de un cutremur produs de o explozie atomica, apoi ca este un seism din categoria celor datorate schimbarii axei... ma rog...

Existenta unei explozii nucleare subterane este usor tradata in primul rand din cresterea nivelurilor de radiatie din atmosfera iar in al doilea rand de o intensificare a activitatii seismice din zona, DUPA explozie. Numai ca nu am observat nici una nici cealalta dintre variante.

Despre \"peretele\" de care spune acolo, am explicat un pic mai devreme de ce apare.

Sincer sa fiu, mai credibila mi s-ar parea o teorie a unui seism artificial indus cu aparatura importata de la rusi decat o explozie atomica subterana...
 
Bun, dar problema este ca cel care a facut site-ul se contrazice: intai spune ca a fost vorba de un cutremur produs de o explozie atomica, apoi ca este un seism din categoria celor datorate schimbarii axei... ma rog...

Existenta unei explozii nucleare subterane este usor tradata in primul rand din cresterea nivelurilor de radiatie din atmosfera iar in al doilea rand de o intensificare a activitatii seismice din zona, DUPA explozie. Numai ca nu am observat nici una nici cealalta dintre variante.

Despre \\"peretele\\" de care spune acolo, am explicat un pic mai devreme de ce apare.

Sincer sa fiu, mai credibila mi s-ar parea o teorie a unui seism artificial indus cu aparatura importata de la rusi decat o explozie atomica subterana...

cat de adevarata este varianta unor miscari telurice provocate de om?
 
Este usor de deosebit o explozie nucleara subterana de un cutremur natural. Oricum, insa, zona Maramuresului este cunoscuta ca fiind zona seismica, cu numeroase epicentre localizate in lungul granitei cu Ucraina. Sunt cutremure de suprafata, produse la adancimi de 5-15 km, uneori chiar 30 km. De-a lungul timpului s-au produs destul de multe cutremure locale in zona, in special in ariile epicentrale Satu Mare-Halmeu, Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag, Baia Mare-Baia Sprie-Cavnic. Aceste arii epicentrale se prelungesc si in Ucraina pana in dreptul granitei cu Ungaria si Slovacia. Sunt cutremure asemanatoare cu cele din Banat, si destul de des apar in secventa, adica serii de cutremure. De exemplu, in 1979 s-a semnalat o serie de cutremure intre Baia Mare si Sighet, pe 8,28 si 30 martie, cu numeroase replici; socurile principale au avut magnitudini de 4,0 apoi 4,3 apoi 4,7 pe scara Richter. In lucrarea CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA a lui Ion Atanasiu, dansul consemna o serie de cutremure intre 1876 si 1926, dintre care unele au atins, local, intensitati de VI grade pe scara Mercalli. Deci este totusi vorba despre o zona seismica cunoscuta. Apare pe harta de zonare seismica a teritoriului Romaniei. Toata partea de nord a tarii are cutremure, incepand din Crisana, continuand cu Maramuresul, nord-vestul Transilvaniei si Bucovina. Evident, seismele sunt locale, mai rare decat cele adanci vrancene si atunci cand se produc, provoaca panica si mirare. Asa s-a spus si in 1991 cand a fost seria de cutremure din Banat, cica \"ar fi aparut o noua zona seismica\". Gresit. Tin minte ca in 1991 apareau prin ziare titluri socante, NOUA ZONA SEISMICA DIN BANAT, bla-bla-bla. Fals ! :ack::ack: De-a lungul timpului, Banatul a dat multe cutremure. Vezi, de exemplu, seria ampla de cutremure din 1879 de la Moldova Noua, cu mai multe socuri principale de intensitate VIII pe scara Mercalli; la 10 octombrie 1879, primul soc a distrus orasul Moldova Noua in proportie de 93%, s-au format cratere din care a tasnit nisip si, ulterior, gropile s-au umplut cu apa !!!!! In 2002, cand au mai fost cutremure la Moldova Noua, mai slabe insa decat in 1879, iar s-au vehiculat informatii ca cica fac sarbii experiente nucleare subterane ! Iarasi fals ! :hypocrite::ack: Faliile din zona sunt arhi-cunoscute !!!!
De-a lungul timpului, in Romania s-au resimtit cutremure provocate de numeroase surse epicentrale, situate in interiorul tarii sau la vecini in apropierea granitelor. Un alt exemplu: 10 august 1994 cutremur de magnitudine 4,7 si intensitate VII in zona Dej-Gherla, Somes, intr-o zona unde ultimul cutremur fusese in anul 1885 !!!!!! Toata lumea s-a mirat atunci, dar sursa seismica somesana era cunoscuta de catre geologi, chiar daca se manifesta rar.
In cazul cutremurelor superficiale, diferenta de timp de sosire intre undele P si S este foarte mica, spre deosebire de seismele vrancene adanci. Asa ca nu prea cred ca ne provoaca vecinii cutremure prin explozii nucleare. Mai corect spus: e greu de dovedit asta, in conditiile in care zona este una seismica. Ion Atanasiu observa, insa, in monografia sa consacrata cutremurelor din Romania, ca activitatea seismica din Maramures se caracterizeaza prin alternanta unor perioade de ani sau zeci de ani de calm relativ (cu miscari seismice slabe si izolate) cu perioade de timp de intensificare a activitatii seismice, in care incep sa apara secvente de cutremure, deci seisme repetate la intervale de ore, zile, saptamani sau luni, si cu epicentre care migreaza in lungul faliilor. Studiile geotectonice au aratat ca zona Maramuresului este traversata de numeroase fracturi ale scoartei terestre; sunt falii de \"varsta\" neogena, fracturi care delimiteaza blocuri de scoarta, blocuri cazute si ridicate; aceste blocuri de scoarta, cazute si ridicate, separate de aceste falii locale, se reechilibreaza prin acumularea de tensiuni elastice care se elibereaza brusc, prin cutremure. Adesea, reechilibrarea blocurilor de scoarta se face in etape, succesiv, de la un \"nod\" la altul, astfel incat destul de des se intampla ca seismele maramuresene sa apara IN SECVENTA. Nu intotdeauna, evident, dar destul de des apar in secventa. De exemplu, intre 1999-2001 au aparut secvente de cutremure in zona Viseul de Sus si pana la granita cu Ucraina. Cutremurele erau superficiale, la adancimi de 5-10 km, nu aveau magnitudini mari (3-3,7 grade pe scara Richter), si erau resimtite local sub forma unor miscari bruste verticale.
Faliile de acolo sunt legate, cumva, de fostii munti vulcanici, Gutai-Tibles parca. A existat activitate vulcanica, s-a stins in timp, pe masura inghetarii procesului de subductie intre marea placa tectonica est-europeana si subplaca tectonica intra-alpina, dar au ramas aceste falii. Activitatea seismica a acestei zone arata, totusi, ca faliile isi mentin inca un caracter tectonic activ, si se explica si prin aceea ca placa est-europeana continua sa impinga, incet-incet, spre subplaca intra-alpina (microplaca transilvano-panonica). Acest proces de coliziune intre 2 mari unitati tectonice, proces care se mentine si astazi in lungul Carpatilor Orientali, reactiveaza si faliile crustale, determinand declansarea de cutremure de mica adancime in Maramures, Bucovina, precum si in lungul Carpatilor Orientali din Bucovina pana in partea de sud a Carpatilor Orientali, inclusiv in zona Vrancea !!! A fost identificata o fractura majora, numita FALIA CARPATILOR ORIENTALI, care se intinde din Bucovina pana in Vrancea !!!!!!! In lungul acestei falii s-au produs, de asemenea, numeroase cutremure crustale, la adancimi de 5-60 km, unele cu magnitudini de pana la 4,5-5 pe scara Richter.
Concluzia pe care as trage-o este ca toate aceste cutremure nu reprezinta ceva nou, s-au semnalat destul de des in trecut si se vor mai inregistra si in viitor. Nu e nimic neobisnuit.
Wolfy, sa nu zici ca sunt carcotas dar pur si simplu ceea ce am spus aici este publicat in reviste stiintifice de specialitate, sunt concluzii ale geologilor si geofizicienilor. Faliile locale din Maramures apar pe harta geotectonica a Romaniei ! Se vad clar, ca aliniamente care se intind pe zeci de kilometri. Iar falia Carpatilor Orientali este una foarte importanta, cu semnificatii geologice si geotectonice extrem de interesante. Intr-adevar, savantii au ajuns la concluzia ca aceasta mare fractura a Carpatilor Orientali a avut un rol extrem de important in trecutul geologic, si este si astazi destul de activa.
 
cat de adevarata este varianta unor miscari telurice provocate de om?

A fost pe Discovery un documentar acum catva timp despre un aparat facut de oamenii de stiinta care lucrau pentru armata rusa care poate declansa cutremure artificiale. Din pacate nu mai tin minte cum se numea documentarul. Dupa caderea comunismului in Rusia aparatul a fost vandut Statelor Unite. Aratau imagini de arhiva cu aparatul respectiv, era o chestie montata pe o platforma de camion.

Pe de alta parte acum cateva saptamani se discuta la noi o lege (nu mai stiu daca a fost votata sau nu) referitoare la reglementarea utilizarii metodelor de producere si modificare a evenimentelor atmosferice (controlul artificial al vremii), chestie care inseamna ca deja Romania detine metode de control si modificare artificiala a evenimentelor atmosferice... foarte interesant...
 
Alty a spus:
cat de adevarata este varianta unor miscari telurice provocate de om?

A fost pe Discovery un documentar acum catva timp despre un aparat facut de oamenii de stiinta care lucrau pentru armata rusa care poate declansa cutremure artificiale. Din pacate nu mai tin minte cum se numea documentarul. Dupa caderea comunismului in Rusia aparatul a fost vandut Statelor Unite. Aratau imagini de arhiva cu aparatul respectiv, era o chestie montata pe o platforma de camion.

Pe de alta parte acum cateva saptamani se discuta la noi o lege (nu mai stiu daca a fost votata sau nu) referitoare la reglementarea utilizarii metodelor de producere si modificare a evenimentelor atmosferice (controlul artificial al vremii), chestie care inseamna ca deja Romania detine metode de control si modificare artificiala a evenimentelor atmosferice... foarte interesant...

Documentarul respectiv l-am vazut si eu si este destul de adrevarat, se vehicula la un moment dat ideea ca seismul distrugator din sumatra ar fi fost unul provocat, dar nu s-a dorit o asemenea magnitudine, ci pur si simplu \" a scapat de sub control\".
Cat despre romania , este destul de interesant daca detine asemenea aparatura, sau poate se face referire la acele rachete care sparg norii foarte incarcati ptr a reduce cantitatile de precipitatii.
 
Alex a spus:
Alty a spus:
cat de adevarata este varianta unor miscari telurice provocate de om?

A fost pe Discovery un documentar acum catva timp despre un aparat facut de oamenii de stiinta care lucrau pentru armata rusa care poate declansa cutremure artificiale. Din pacate nu mai tin minte cum se numea documentarul. Dupa caderea comunismului in Rusia aparatul a fost vandut Statelor Unite. Aratau imagini de arhiva cu aparatul respectiv, era o chestie montata pe o platforma de camion.

Pe de alta parte acum cateva saptamani se discuta la noi o lege (nu mai stiu daca a fost votata sau nu) referitoare la reglementarea utilizarii metodelor de producere si modificare a evenimentelor atmosferice (controlul artificial al vremii), chestie care inseamna ca deja Romania detine metode de control si modificare artificiala a evenimentelor atmosferice... foarte interesant...

Documentarul respectiv l-am vazut si eu si este destul de adrevarat, se vehicula la un moment dat ideea ca seismul distrugator din sumatra ar fi fost unul provocat, dar nu s-a dorit o asemenea magnitudine, ci pur si simplu \" a scapat de sub control\".
Cat despre romania , este destul de interesant daca detine asemenea aparatura, sau poate se face referire la acele rachete care sparg norii foarte incarcati ptr a reduce cantitatile de precipitatii.

Salve Sorin (as), departe de mine gandul de a te contrazice, nici nu vreau sa devin vre-un raspandac, dar sunt multe franturi de adevar in \"politichia\" damboviteana..Rachetele antigrindina..a fost un proiect pilot (dezvoltat de o fosta unitate militara de cercetare de prin zona Ploiestiului-unitate desfintata) care a dat rezultate..s-a dorit aplicarea pentru mai multe zone (mai ales datorita fenomenelor meteo necontrolate-grindina cu gheata cat \"oul de rata\"), dar pentru asta trebuiau fonduri, care sunt prevazute de la buget (local/central nu mai are importanta), care trebuie sa aiba un capitol bugetar separat, deci o lege specifica....
Restul sunt povesti despre cine?, ce a vrut? unde? altfel spus, mass media, iar cand sunt amestecate si cu accese politice, iaca na \'ese un taraboi...Este adevarat ca exista cercetari fundamentale in diverse directii, inclusiv fizica pamantului, este adevarat ca exista si aplicatii mai putin ortodoxe, dar nu la amploarea citata mai sus...Iar anumite emisiuni de pe canalul Discovery trbuie tratate cu ceva rezerva (personal cred ca sunt comandate..cineva trebuie sa plateasca cohorta de cameramani, fotografi si vedete care fac reclama la diverse situ-ri istorice):ack:
 
sorinas a spus:
Alex a spus:
Alty a spus:
cat de adevarata este varianta unor miscari telurice provocate de om?

A fost pe Discovery un documentar acum catva timp despre un aparat facut de oamenii de stiinta care lucrau pentru armata rusa care poate declansa cutremure artificiale. Din pacate nu mai tin minte cum se numea documentarul. Dupa caderea comunismului in Rusia aparatul a fost vandut Statelor Unite. Aratau imagini de arhiva cu aparatul respectiv, era o chestie montata pe o platforma de camion.

Pe de alta parte acum cateva saptamani se discuta la noi o lege (nu mai stiu daca a fost votata sau nu) referitoare la reglementarea utilizarii metodelor de producere si modificare a evenimentelor atmosferice (controlul artificial al vremii), chestie care inseamna ca deja Romania detine metode de control si modificare artificiala a evenimentelor atmosferice... foarte interesant...

Documentarul respectiv l-am vazut si eu si este destul de adrevarat, se vehicula la un moment dat ideea ca seismul distrugator din sumatra ar fi fost unul provocat, dar nu s-a dorit o asemenea magnitudine, ci pur si simplu \" a scapat de sub control\".
Cat despre romania , este destul de interesant daca detine asemenea aparatura, sau poate se face referire la acele rachete care sparg norii foarte incarcati ptr a reduce cantitatile de precipitatii.

Salve Sorin (as), departe de mine gandul de a te contrazice, nici nu vreau sa devin vre-un raspandac, dar sunt multe franturi de adevar in \"politichia\" damboviteana..Rachetele antigrindina..a fost un proiect pilot (dezvoltat de o fosta unitate militara de cercetare de prin zona Ploiestiului-unitate desfintata) care a dat rezultate..s-a dorit aplicarea pentru mai multe zone (mai ales datorita fenomenelor meteo necontrolate-grindina cu gheata cat \"oul de rata\"), dar pentru asta trebuiau fonduri, care sunt prevazute de la buget (local/central nu mai are importanta), care trebuie sa aiba un capitol bugetar separat, deci o lege specifica....
Restul sunt povesti despre cine?, ce a vrut? unde? altfel spus, mass media, iar cand sunt amestecate si cu accese politice, iaca na \'ese un taraboi...Este adevarat ca exista cercetari fundamentale in diverse directii, inclusiv fizica pamantului, este adevarat ca exista si aplicatii mai putin ortodoxe, dar nu la amploarea citata mai sus...Iar anumite emisiuni de pe canalul Discovery trbuie tratate cu ceva rezerva (personal cred ca sunt comandate..cineva trebuie sa plateasca cohorta de cameramani, fotografi si vedete care fac reclama la diverse situ-ri istorice):ack:

Si acum sa-ti raspund , acele unitati militare care se ocupau si cu \"degrindinarea\" mai functioneaza, si functioneaza si aparatura respectiva; asta iti spun ptr ca am vazut in vara cu ochii mei cu au spart norii, plus ca am si prieteni care lucreaza in aceasta unitate militara.
Cat despre ceea ce afirmi despre Discovery, este foarte posibil , este normal ca acei salariati trebuie pltiti si atunci se pot face fel de fel de \"artificii\".
 
Back
Sus