• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din Ucraina resimtit in Maramures

Nu e nimeni din zona sa ne povesteasca?
Numai wolfy care a fugit.

Aici sunt seismogramele de la statiile care au inregistrat cutremurul. Multumim Geofon pentru informatii.

Si inca doua seismograme, obtinute tot prin Geofon

sunt aici fratilor.incerc sa ma dezmeticesc.deci ma aflam in gata calculatorului ,la etajul casei mele(brb...a socrilor)am simtit cum se misca masa de la calculator si am crezut ca am eu ceva personal,nefiind obisnuit cu astfel de jucarii in zona oasului.Fratilor sunt ploiestean la origine,deci stiu ce inseamna sa fii zgaltait ,mai ales ca stateam la etajul patru.
curios este ca inainte de cutremur am simtit o caldura inexplicabila si am deschis larg geamul sa ma aerisesc,am pus acest simptom pe baza oboselii,am fost 12 ore de serviciu pe noapte.
de-abia cand s-a zgaltait mobila mi-am dat seama ca nu sunt eu de vina.
vreo 4 sau 5 secunde a durat dar a fost curioasa unda de soc.era pe verticala.pacat ca nu am avut un pahar de apa in fata,...mi-as fi dat seama mai bine.
cert este ca am tacut malc pana am vazut stirile de la protv,care la randul lor m-au surprins.:ack:

ar trebui sa ne punem alte intrebari!Zona aceasta este noua?eu stiam de o zona seismica in regiunea Careiului,cam moarta de obicei!stau si ma gandesc ca muntii din zona aceasta ,a oasului sunt de origine vulcanica,zona destul de veche si linistita.Oare seismul din zona Ucrainei ar putea avea repercursiuni?A se vedea ca si la turci au fost de curand seisme...
Eu nu stiu cum sunt altii dar pe mine cand ma surprinde un asemenea eveniment raman statuie:unsure:
Curios ca Vrancea sta linistita deocamdata.Doamne fereste de o replica pe acolo...am parintii in Ploiesti:worthy:

Deci nu a fost nici o miscare pe orizontala, doar pe cea pe verticala ai simtit-o? Ce anume te-a surprins la stirile de la PRO TV? Intreb ca eu nu le-am vazut... au zis ceva mai deosebit?

de obicei sunt obisnuit cu cutremurele de la vrancea.(efectul de barca),cel putin asa le simteam in Ploiesti.Acest seism insa m-a surprins prin verticalitatea miscarii sale.E mai nasol,credeti-ma!Probabil ca a fost cutremur de suprafata!Curios este faptul ca spre deosebire de Ploiesti aici nu am auzit acel vuiet,zgomot specific seismului.O liniste de mormant!
In schimb a fost foarte mic ,nu ti-a dat voie sa te edifici ce a fost.La stirile protv am fost mirat de efectul asupra locuitorilor din Baia Mare.Ori nu sunt ei obisnuiti cu seismele ,a fost mai nasol avand in vedere ca sunt in depresiune si sunt inconjurati de munti,au o singura fereastra spre Satu Mare.Probabil ca undele seismice la Baia Mare s.au lovit de rezistenta inaltimilor inconjuratoare si s-au reantors spre oras.:ack:

Eu am vazut stiri la Realitatea si au aratat imagini filmate de amator cu oameni pe strada.
Cred ca erau din Baia Mare.
Exista multe \"focare\" seismice in Romania si daca vezi harta wolfy te iei cu mainile de cap. Nu avem liniste nicaieri dar Vrancea este zona critica.
A mai fost intre timp un seism in Albania si Mediterana.

da asa este Vrancea leagana, efect de barca cum spune wolfy.
In \'77 a fost si vertical, la sfarsit cand se pare ca au picat multe blocuri.

sotia imi este la arad i mi-a spus ca nu s-a simtit nimik acolo.am luat legatura si la beclean in bistrita si colegul de acolola fel,nu a simtit nimik.:ack:
Sa ma uit la harta cu centrele seismice din Romania?wew!ok!

Salut Wolfy ! :harhar: Cum s-ar zice, avem un martor direct al evenimentului :ack:
Dar sa stii ca Maramuresul ete o zona seismica, sunt falii ale fundamentului cristalin al scoartei terestre. Cutremurele sunt de mica adancime, sunt aliniamente seismice care se intind pana in Ucraina. Epicentrele mai active de-a lungul timpului au fost la Baia Mare (1979), Sighetu Marmatiei (1978), Ocna Sugatag si Satu Mare-Halmeu (1999). Seismele superficiale maramuresene se produc la adancimi intre 5 si 15 km de obicei, dar seismul din 4 ianuarie 1999 (M=4,9) s-a produs chiar la 29-30 km adancime. Dupa cum vezi, zona nu e chiar aseismica. :hypocrite::harhar:

Earthquake Details
Magnitude 4.6 (Light)
Date-Time Thursday, November 23, 2006 at 07:15:21 (UTC)
= Coordinated Universal Time
Thursday, November 23, 2006 at 9:15:21 AM
= local time at epicenter Time of Earthquake in other Time Zones

Location 48.381

Marmureanu o sa zica asa: \"A fost un seism in Slovacia, de 4,6 grade, ne asteptam sa se produca, nu a prezentat nici un pericol, este un eveniment care se incadreaza in activitatea seismica normala din zona, care nu prezinta motive de ingrijorare. Nu are nici o legatura cu Vrancea, nu vom avea un seism mare in Vrancea din cauza acestuia, nu ne asteptam la un seism mare in Vrancea pana dupa 2008.\" Pariu pe 3 beri. Are textul deja facut de la ultimul interviu pe care l-a dat.

revin cu o completare la mesajul lupisorului, am vorbit cu mama la telefon imediat dupa cutremur si mi-a spus ca a auzit un huruit infundat, dar destul de lung, dupa care a vazut geamurile de la mobila de bucatarie cum se clatinau, si lustra din camera se auzea cum zdranganea. ai mei stau la et 4, deci nu e o inaltime foarte mare. nu vreau sa ma gandesc ce-au simtit cei de la 10.

corectie: seismul a fost in UCRAINA, nu in Slovacia, si intr-adevar este oarecum la confluentza granitelor dintre UCRAINA/ROMANIA/UNGARIA/SLOVACIA, dar nu a fost in SLOVACIA, s-a petrecut pe teritoriul UCRAINEI.

Numai de bine.

ar trebui sa ne punem alte intrebari!Zona aceasta este noua?eu stiam de o zona seismica in regiunea Careiului,cam moarta de obicei!stau si ma gandesc ca muntii din zona aceasta ,a oasului sunt de origine vulcanica,zona destul de veche si linistita.Oare seismul din zona Ucrainei ar putea avea repercursiuni?A se vedea ca si la turci au fost de curand seisme...
Eu nu stiu cum sunt altii dar pe mine cand ma surprinde un asemenea eveniment raman statuie:unsure:
Curios ca Vrancea sta linistita deocamdata.Doamne fereste de o replica pe acolo...am parintii in Ploiesti:worthy:

Zona nu este noua ....este cunoscuta pentru cutremure \"mici\" si rare, dar are alte intensitati fata de ce se-ntampla in Vrancea...

ce e porcaria asta de cutremur din Ucraina? cu inceputul ca un perete?? n-o fi vreun experiment nuclear ???:ack:

Adevarul cel mare este ca a trecut!Dar tipii de la majoritatea posturilortv romanesti ne anunta ca putem asista la replici.Sa speram ca se inseala!
Eu totusi raman atent asupra batranei Vrancioaia.Este linistita dar destul de capricioasa.Cu siguranta sunt de acord ca acest cutremur nu poate influenta zona batranei.Exista un \"DAR...\"Luna aceasta prea a fost linistita...Face cumva colacei de sf.Niculae?!:ack:
Nu vreau sa par pesimist si nici zvonac sau raspandac din fire,dar din cate am citit pana acum si m-am documentat,lucrurile nu stau tocmai a la \"Marmureanu\"...
Evident ca nu poate face previziuni ,altfel ar pune in alerta populatia marilor orase din sud,dar haideti sa gandim omeneste...
Reamintesc ca aceasta zona a celor trei grupe de lanturi muntoase ,Oas Gutai,Tibles sunt de origine vulcanica.Nu am cunostinta de originea zonei din Ucraina,dar vreau sa reflectati la vibratiile ce se pot transmite .Credeti ca cei de la infp stiu concret toate faliile,au habar cumva de legaturile dintre ele,de presiunile ce pot apare sau nu in mod direct sau involuntar?
Pe aici circula zvonuri din batrani ca dunarea ar avea legaturi cu apele subterane de pe aici?De unde stiu ei asa de bine ce este sub 50 km sub pamant...sau 100 respetiv 150 de km?
Le-ar trebui aparate ultraperformante!Ei au facut harti pana acum functie de seismografele montate la exterior sau fata de felul in care se propaga undele la nivelul scoartei terestre.Vreau sa va reamintesc ca de fapt noi oamenii locuim pe o scoarta de marimea unei coji de ou fata de ceea ce reprezinta volumul pamantului.
Poate chiar in acest moment se infiltreaza magma chiar sub nasul nostru,fara sa avem habar,adevarul cel mare este ca suntem exact pe unbutoi de pulbere...De-abia de aici incolo stiinta se poate sesiza ca este de-abia la inceput de cariera.:hypocrite:

ce e porcaria asta de cutremur din Ucraina? cu inceputul ca un perete?? n-o fi vreun experiment nuclear ???:ack:

Nu, stai linistit:biggrin: Inceputul acela brusc pe seismograma a fost datorat faptului ca inregistrarile au fost realizate de catre seismografe aflate foarte aproape de epicentru. Din cauza aceasta nu a mai fost o defalcare intre undele s si cele p. Cu toate astea pe seismograma din Polonia de la Suwalky se vede mai bine intai sosirea undei s apoi a undei p, fiindca a fost mai departe de epicentru.

Back
Sus