• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Declaratii Marmureanu

Problema e ca atunci cand lumea afla ca urmatorul cutremur o sa fie prin 2040 sau dupa 2040, nu prea mai poti convinge pe nimeni de necesitatea cosolidarii cladirilor subrezite sau de importanta educatiei. Omul va zice, pe buna dreptate, ca de vreme ce se stie ca nu va fi nimic semnificativ pana in 2040, ce rost mai are sa ne batem capul cu "prostii", nu ? Un pensionar care locuieste intr-un astfel de bloc va refuza sa isi dea acceptul pentru consolidare, va refuza sa se mute pe perioada lucrarilor, daca tot se "stie" ca nu va fi nimic mare timp de 35 de ani de acum inainte. Pensionarul va spune ca "eu oricum nu mai traiesc in 2045, deci ce rost are sa ma chinui acum ?"
Asta ajunge la urechile oamenilor, si eu critic acest aspect. Oamenii nu sunt atenti la detalii, la fineturi, la "da, dar...",cand aud ca nu vine timp de cateva zeci de ani, incep sa caraie ca de ce sa se dea bani pentru consolidari, sa inceapa consolidarile prin 2020, e suficient timp, nu ? Eu ma refer la aceste aspecte, fiindca pot fi niste efecte nedorite.
 
Cum spuneam si altadata, trebuie facuta o diferenta intre cutremurele cu MGR < 7,0 si cele cu MGR > 7,0. Seisme de pana in 7,0 (chiar 7,00) au mai fost, 1986,1908,1894,1893, 1868,1829...fara a avea urmarile celor din 1802, 1838,1940 si 1977.
 
evident, vorbele i-au fost iar rastamacite. dar ce ma mai mir?
 
Mărmureanu : Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricând


Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat pentru Gândul, care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure de magnitudini mari.

"Este o activitate intensă pe tot globul. Plăcile tectonice sunt în mişcare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra până în 2022, cel puţin aşa reiese din analizele noastre. Cutremurul din Fiji s-a produs la o adâncime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. În această zonă a lumii şi în Japonia vor mai fi cutremure foarte mari până în 2022-2023", a spus profesorul Mărmureanu.

El este liniştit în privinţa activităţii seismice din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs seisme şi de 4,2 grade pe scara Richter. "Blocul indo-australian nu influenţează activitatea seismică din Vrancea. Suntem foarte departe şi sunt plăci tectonice diferite. În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.
În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidenţă datorită aparaturii extrem de puternice şi sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferenţă foarte mare
".

Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".

În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.

MEDIAFAX
 
Ideea e ca nu trebuie sa ne ambalam, pana in 2040 nu vom avea cutremur mare. Maximul posibil e 6,5-6,7 grade, care nu e catastrofal. Chiar si un cutremur de 6,5 grade nu e obligatoriu sa fie in perioada anilor urmatori, s-ar putea sa vina de abia prin 2020.
 
http://www.realitatea.net/marmurean...-activitatea-seismica-din-vrancea_881221.html


"Cutremurul din Turcia este grav pentru că magnitudinea este de 7,2. Important este că e un cutremur de suprafaţă, la cca. 20 de km, este pe falia nord-anatoliană, care porneşte de la graniţa dintre Turcia şi Armenia. La o asemenea magnitudine, fireşte că vor fi multe pierderi de vieţi omeneşti şi multe blocuri căzute", a explicat Mărmureanu, la Realitatea TV.

Potrivit seismologului, toate aceste cutremure care au loc pe falia nord anatoliană nu afectează niciodată activitatea seismică din Vrancea deoarece sunt la alt etaj faţă de cele din Vrancea.

"Aici discutăm de adâncimi de 10-30 de km, pe când în Vrancea vorbim de 100-200 km", explică Mărmureanu.

Totodată, seismologul avertizează că Turcia va înregistra mai multe replici ale cutrebmurului, din fericire din ce în ce mai mici.

Potrivit acestuia, Turcia a mai fost zguduită de un cutremur devastator în 1939, care a avut o magnitudine de 7,4 pe Richter. Atunci, 35.000 de oameni au murit şi 250.000 de locuinţe au fost distruse."
 
De fapt, Vrancea este influentata de cutremurele din estul Turciei. Dar influenta e mai puternica sau mai slaba, mai rapida sau mai lenta in functie de localizarea epicentrelor seismelor din estul Turciei, nord-vestul Iranului, respectiv in functie de starea interna a Vrancei.
 
Back
Sus