• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Documentar despre cutremure la TVR

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Tocmai s-a terminat filmul, si voi face cateva comentarii referitoare la acesta. Evident, a fost \"prezent\" si Marmureanu, care a spus ca placa Indiana inca nu impinge foarte tare spre vest, adica e ca si cum \"nu stie ce sa faca\"...:harhar::harhar::unsure::wink:...sigur, o formulare destul de plastica...:harhar: Un lucru este destul de vizibil, EarthQuake (zica Marmureanu orisice, el spune multe, si uneori mai \"calca in strachini\"...:harhar::harhar:): intr-adevar, inca nu apar cutremure mari la est de noi, tot ziceam eu mereu de marginea sudica a placii EuroAsiatice. Or, asta si mie imi sugereaza totusi ca presiunea placii Indiene spre vest nu e inca foarte mare ! Va fi la un moment dat, adica eu sunt convins ca nu vom scapa de ce ne e frica...:harhar::harhar: Ca mai avem un oarecare ragaz, mai lung sau mai scurt, in care ne vom cutremura doar \"moderat\", cam asa se intrezareste acum. Spun \"se intrezareste\"...
Ati vazut ca a aratat si papagalii de la Vrancioaia...:harhar: Stefan Tataru, seful Statiei Vrancioaia, s-a referit la animalele pe care le au ei acolo. A mentionat si la pesti care ar sari din acvariu. Tot dansul spunea ca in Vrancea trebuie sa fie cutremur de magnitudine 4 cam o data sau de 2 ori pe luna. Faptul ca intr-o perioada pot fi mai multe cutremure nu e sigur ca e neaparat un lucru bun sau neaparat un lucru rau. Deci ramana inca o anumita incertitudine si in privinta asta...cel putin asa reiese din ceea ce a spus Tataru.
Foarte interesanta mi s-a parut si expunerea lui sever...cu interiorul unei locuinte. Sever a accentuat faptul ca nu trebuie sa fugim din locuinta in timpul seismului, ci de plecat, daca e cazul, numai dupa ce se termina, si cu atentie sa nu calcam peste cioburi,asa ceva. Foarte importanta e oprirea imediata a gazului de la aragaz, eventual inchiderea robinetului de la teava de legatura, intrare spre aragaz. Sever a aratat niste dulapioare de bucatarie, suspendate, din care pot cadea obiecte, borcane, etc. ce pot rani cumva o persoana aflata aproape de acele dulapuri. A prezentat si baia, cu usa de la baie incadrata intr-un perete de rezistenta. Iarasi nu e bine sa tasnim din baie :ack:) Putem aluneca foarte usor, si consecintele ar putea fi nu tocmai placute ! Par cumva comice aceste lucruri, dar cred ca sunt totusi cat se poate de serioase.
Au mai fost 2 supravietuitori, scriitorul Romulus Rusan si un prof. Atanasiu. Nu, Alty, acel domn Atanasiu nu cred ca are vreo legatura cu geologul Ion Atanasiu (decedat cu multe decenii in urma). Nici nu prea seamana, la fata.
Cam astea sunt detaliile, asa, la putin timp dupa terminarea filmuletzului. Au dat si imagini din 1940, respectiv 1977.
Care ati mai vazut filmul ? Ca eu acum merg sa fac nani :) :p
 
La TVR a fost difuzat in aceasta seara un documentar despre cutremure, produs de Mercury Promotions pentru TVR, finantat de Ministerul Administratiei si Internelor, facand parte din campania Sanse in Plus.

Din pacate, asa cum ma asteptam, aceasta campanie inseamna mai putin indeplinirea scopurilor oficiale pentru care a fost lansata si mai mult cum sa cheltuim banii mai rapid si mai prost.

Nu stiu cati bani a primit Mercury Promotions ca sa faca filmul asta, cert este ca rezultatul a fost dezastruos.

- nu a existat scenariu
- nu a existat regie

Operatorul cred ca era convins ca trebuie sa faca un material despre \"cum se pot incalca toate regulile de incadratura si filmare in cel mai scurt timp.\" - cu bonus pentru repetarea greselilor. Asta daca era operator pe bune. Daca iei un aurolac de pe strada si ii dai o camera, garantez ca ar iesi o filmare mai buna.

Pentru operator, sau asa-zisul operator, cateva sfaturi:

1. sa afle ce inseamna incadratura
2. sa afle ce inseamna luft
3. sa afle cum se face albul la camera (chiar daca si albastrul e culoare)
4. sa afle cum se foloseste un trepied

nu... e inutil sa insir aici toate cate ar trebui sa le stie. Mai bine ar lua o carte sau manual pentru operatorii incepatori si ar incepe sa citeasca de acolo. Sau ar putea sa caute pe Google.

Ca avea baiatu probleme cu verticala? Ca obliga spectatoru\' ba sa aplece capu\' in stanga, ba in dreapta? Asta se intampla daca bei in timpul serviciului.

Montajul: cut-cut, saritura-n cadru.

Evident, sa pui o voce sa-ti ragaie in microfon pe fundal, costa. Basca mai trebuie sa si scrii un text pe care sa-l citeasca ala. Deja complexitate maxima.

Sunetul: pe 3 sferturi inexistent. Dar tara a reusit sa afle cum e sa tragi voce de interviu cu microfonu\' de pe camera. La noi la nunta merge si asa, hai ma, ce dracu dai 600 de ioroi pe un microfon? Haide nashu\' mare cu daru\'! A, stai, ca poate camera nu avea intrare separata de microfon... da... ce mai, profesionisti!

O carca de cadre fara sunet. Macar ar fi luat ambianta de la materialele de arhiva cu sunet si o repetau, da\' e iar prea complicat. Nu le-au rezistat neuronii.

Regizoru\'... ce mai, super artistu\' de valoare de-a inceput lumea sa boceasca-n sala. Super spectacol emotionant cand pe scara sclipicea neonu\'. Grav.

Din pacate, daca ar fi filmat asa la o nunta nu si-ar fi luat banii niciodata. Pai de-asta a luat un contract cu statu... sa manance si gura lor ceva de foame ca sa nu moara cu copilasi cu tot, mancatz-ash.

Nota: -2
Recomandari: la echipa de productie sa mai citeasca ceva din domeniu, si dupa aia poate reusesc cu un efort deosebit sa ajunga la un nivel acceptabil care sa le permita sa execute video-clip-urile lui Gutza si Fane de la Tartasheshti (pentru Taraf TV).

Concluzia: din pacate statu\' continua obiceiul bine-impamantenit de a da cu mucii in fasole atunci cand vine vorba de cetateni pe de o parte si de niste bani de tocat pe de alta. Credeam ca voi fi martor la o minune iar aceasta campanie va fi facuta profesionist.

Da\' de unde.

Sunt dezamagit. Mi-am pierdut juma\' de ora din viata ca sa vad o porcarie. Si mi-am pierdut increderea ca aceasta campanie va putea sa aiba vreun impact la public. Cel putin filmul asta eu nu l-as fi dat nici pe OTV.

:harhar:
 
Alex, e discutabila, fireste, \"forma\", ca sa zic asa. Dar pe mine m-a interesat continutul, in primul rand...:harhar: Si la continut nu am cine stie ce obiectii majore. Bine, lucruri cunoscute in mare masura (de catre cei interesati...:harhar:), dar nici nu le pretindeam sa vina sa ne spuna cand vine Cel Mare ! Nu am obiectii nici fata de ceea ce a spus nenea Marmureanu...:harhar::harhar::harhar: Da, dansul \"calca\" uneori \"in strachini\", asa e, si pot sa reiau exemplele in care mnealui a plimbat frumusel ursul. :harhar: Dar aici sunt de acord cu ce a spus dansul. Acum, sa nu zici ca m-am razgandit de florile marului....:harhar: Am mai spus, la est de noi continua sa nu apara cutremure mari. E o realitate obiectiva, asta e ! :unsure: Inainte de marile cutremure vrancene din 1802,1838,1940 si 1977, cu pana la 1 an, au avut loc seisme foarte mari in estul Turciei si spre Caucaz. Asa ca deocamdata eu sunt de acord cu ideea expusa, anume ca placa indiana inca nu impinge foarte tare spre vest. Suntem sub influenta asiatica, da, dar aceasta inca nu e suficient de puternica pentru a determina o crestere a stressului tectonic la un nivel critic si pentru Vrancea. A trecut deja mai mult de 1 an de la cutremurul din Pakistan din octombrie 2005, si nu a mai aparut nimic ! Tot asteptam sa vedem ce se intampla in \"limita\" de 1 an de la acel mare cutremur din Kashmir, si nimic !
Da, eu comentez aici ideile expuse, deci ma axez exclusiv pe continut ! Forma poate fi criticata, si eu am obiectii si rezerve. Dsr, repet, aici comentez \"fondul\" problemei, continutul, ideile expuse. Cu care, in mare masura, sunt de acord.
 
Pai referitor la continut, au dat 30% din cata informatie se putea da. Gandeste-te ca singura informatie a fost cea data de sincroane, iar 70% din material, e vorba de ilustratie, nu a fost sustinuta de nici un comentariu. Iar sincroanele au fost atat de prost ciuntite si deslanate incat si informatia din ele a fost prost organizata. Nu au avut un scenariu, un set de intrebari, pur si simplu i-a lasat pe intervievati sa vorbeasca \"la liber\" si intr-un domeniu atat de larg nici nu stii ce sa alegi daca e sa vorbesti.

A fost cel mai jenant documentar pe care l-am vazut in viata mea. Sincer, nu am vazut pana acum nici un material facut atat de prost. Pe de alta parte ma gandesc ca e nevoie de o sclipire de geniu sa faci o porcarie atat de mare. Pana si filmele \"de cineclub\" au mai multa informatie, mai corect structurata si mai bine prezentata decat a avut asta. Nici materialele facute in posturile locale de televiziune din cele mai mici orase nu sunt chiar atat de proaste pe cat a fost documentarul asta.

Gandeste-te si tu cate ai fi spus tu, pentru telespectatorii neavizati, in plus fata de ceea ce s-a spus...
 
Pai ce sa spuna ? Despre cutremurul din 1802 ? :harhar: Uite cum s-a speriat cck doar la o simpla descriere a efectelor, si care descriere am luat-o cuvant cu cuvant din mai multe carti...:harhar::rolleyes: M-am simtit un pic jenat, fiindca eu nu mi-am propus sa sperii lumea...
Ca mi-am pus problema daca mai tb. sa continui cu topicul Cutremure din trecut...:harhar::rolleyes: Unele lucruri socheaza, intr-adevar...
Pe de alta parte, e foarte adevarat ca degeaba intentia si ideile sunt bune, daca forma e slaba. Departe de mine de a contesta acest lucru...:harhar::hypocrite: Si nici faptul ca nu s-a spus tot ce se putea spune, intr-adevar (si prin \"ce se putea spune\" nu inteleg, fireste, si \"cand vine...Cel Mare...si cat de mare...\").
Acum, ca cineva :)harhar:) e de vina ca lumea nu prea stie ce si cum, asta e de asemenea adevarat. Si in acest sens, nici mie nu mi-a placut, de exemplu, cand se baga textul ala pe fond negru, fara sunet, si trebuiai sa citesti repede ce scrie acolo...:harhar:
 
Apropos, Alex, eu nu vreau sa apar la tv...:harhar::harhar::harhar: Ti-am mai zis de ce...:harhar::biggrin:
 
Eu nu am fost acasa aseara si nu am reusit sa vad documentarul - dar bag de seama ca nu am pierdut nimic...:harhar:
 
Nu :harhar: Dimpotriva :harhar: Ai castigat timpul pe care l-ai fi pierdut uitandu-te la el :harhar:
 
Cercetătorii italieni de la Laboratorul de Biologie Moleculară din San Marino au formulat o nouă teorie privind schimbările ADN-ului uman. Aceasta susţine că ADN-ul uman se adaptează factorilor de mediu în care trăiesc oamenii.
Antena3

1977 - CUTREMUR DEVASTATOR ÎN BUCUREŞTI
La Antena 3, puteţi urmări duminică, între orele 16 şi 18, o ediţie specială - 30 de ani de la cutremurul din martie 1977.
 
Datorita faptului ca nu ma pricep la \"cum\" se fac filmele, nu-l contrazic pe Alex. Pentru restul...mai sunt si alte nuantari...Filmul nu este nici slab, nici bun, nu este nici ieftin, nici scump...face parte dintr-o campanie...probabil ca nu s-a ales o varianta \"hard\", a la PRO Tv, desi sunt putin surprins de \"amatorism-ul\" afisat de cei care au realizat filmul. Sa inteleg ca societatea de consum de astazi doreste doar ceva cu multe cadavre ca sa fie impresionata?...Mai ramane sa se prezinte, in direct, o disectie de la Morga, si poate asa cativa \"neimpresionabili\" ar putea sa vada si dincolo de cateva evocari.
Filmul nu s-a dorit decat un \"remember\" si sper ca atat.
Prost, bun, unii l-au apreciat...
Sorry, Alex nu sunt de acord cu tine...Pana la o supraproductie cu specialisti bine platiti, mai exista si rateuri...Asa evolueza totul cu critici (pozitive -la ceva care se face, exista) nu cu critici negative (ca de ce nu se face...)
Sa speram ca lucrurile nu se vor opri aici, ca urmatoarele filme, filmulete vor fi mai bine executate...iar gradul de penetrare la populatie (al naibii limbaj de lemn) va fi corespunzator..:harhar:
 
un film bun e facut de pasionati sau pe bani.Mi-a povestit si mie Alex cat de prost a fost documentarul si cred ca mai bine il faceai tu acasa Alty.
 
Dodo adn-ul neuronilor poate sintetiza o proteina noua in cazurile in care individul este comfruntat cu o situatie noua , neobisnuita.iar un seism major reprezinta o astfel de situatie.De altfel pe tot parcursul vietii cand apare o situatie noua ,neobisnuita la care individul trebuie sa-si modifice comportamentul se sintetizeaza o noua proteina in neuroni.e vb bineinteles de situatii deosebite care trebuie sa ne modifice radical comportamentul in raport cu ce am trait pana atunci
.Contrar parerilor medicale mai vechi adn-ul neuronal poate sintetiza proteine noi si in cursul vietii proteine ce modifica inf. genetica si se transmit si la copii.in schimb inf venite de la organele de simt se pare ca sunt codate in arn-ul neuronal si constituie ceea ce specialistii numesc urma mnezica.este vb de o mica parte din inf primita de la organele senzoriale .procesul apare in timpul somnului paradoxal(cu vise) in care memoria pe termen scurt(o mica parte a ei) este validata sa fie inreg ca memorie pe termen lung.detalii despre aceste procese nu dau pt. ca o sa ziceti cu totii ca ma dau mare sau citesc de undeva ceea ce este fals!!.lucrurile astea pt. mine sunt elementare:whistling:
 
foarte interesant ce ai spus. nu stiam. am gasit stirea si am pus link pentru cei interesati.
multumesc de explicatie:17:
 
pt cei interesati de aceste fen. care par la granita stiintei voi reveni cu detalii.deocamdata ma rezum la inf. elementare pt a nu fi suspectat ca plictisesc oamenii .astept ca si Alty sa se alature acestei discutii care este in limitele definite clar de stiinta moderna:rolleyes::harhar:
 
Duminica la realitatea tv-\"deschide lumea\" sunt invitati marmureanu, sorin crainic, nistorescu, etc ca sa povesteasca despre \'77.
 
Filmul nu este nici slab, nici bun, nu este nici ieftin, nici scump...

Filmul a fost foarte slab. Atat din punct de vedere \"tehnic\" (modul de realizare) cat si din punct de vedere informativ (cantitatea si calitatea informatiilor prezentate, precum si modul in care s-a facut aceasta).

probabil ca nu s-a ales o varianta \\"hard\\", a la PRO Tv

nu exista termen de comparatie

Sa inteleg ca societatea de consum de astazi doreste doar ceva cu multe cadavre ca sa fie impresionata?...Mai ramane sa se prezinte, in direct, o disectie de la Morga, si poate asa cativa \\"neimpresionabili\\" ar putea sa vada si dincolo de cateva evocari.

Nu chiar. Asta era o optiune valabila pentru perioada 1992-1997. Din 1997 populatia nu mai reactioneaza atat de bine la cadavre si chestii de-astea. Pur si simplu a ajuns la un \"prea-plin\", a intervenit fenomenul de toleranta (ca la medicamente).

Filmul nu s-a dorit decat un \\"remember\\" si sper ca atat.

Probabil \"s-a dorit\" dar nu a fost decat un esec lamentabil.

Prost, bun, unii l-au apreciat...

Dar l-au apreciat cei carora le era dedicat? Nu poti spune asta decat daca vezi datele de audienta si numeri cati au schimbat canalul dupa primele 10 minute de documentar. Eu banuiesc ca din cei care se uitau pe TVR la inceputul programului, peste 90% au schimbat canalul dupa primele 10 minute de emisiune.

Sorry, Alex nu sunt de acord cu tine...

Asta nu-i o problema, problema este ca nu se poate schimba realitatea si raul a fost deja facut...

Pana la o supraproductie cu specialisti bine platiti, mai exista si rateuri...

Vrei sa spui ca aici s-a lucrat cu amatori platiti cu maruntis? De ce s-a apelat la amatori? Si daca s-a dorit sa se lucreze cu amatori de ce nu s-a apelat la acei amatori care, pentru a-si promova numele pe TVR ar fi dispusi sa lucreze pe bani putini si sa faca o productie de calitate? E plin ATF-ul de studenti in ultimii ani care ar fi dispusi sa lucreze pe foarte putini bani si care sunt extraordinar de capabili. Dar totusi, de ce apelandu-se la profesionisti a iesit un rezultat atat de lamentabil?

Asa evolueza totul cu critici (pozitive -la ceva care se face, exista) nu cu critici negative (ca de ce nu se face...)

Daca statul isi permite sa faca experiente de management cu o campanie serioasa... e foarte rau. De fiecare data cand s-a mers pe ideea asta in diverse campanii, rezultatul a fost aproape de dezastru. Si exista exemple numeroase pe care le cunoaste toata lumea: Cosmote, National TV, campania de reducere a accidentelor rutiere, etc.

Sa speram ca lucrurile nu se vor opri aici, ca urmatoarele filme, filmulete vor fi mai bine executate...iar gradul de penetrare la populatie (al naibii limbaj de lemn) va fi corespunzator..

Iti dau in scris: deja campania porneste de la un nivel mai scazut de acceptare de catre populatie decat inainte de documentar. Au pierdut din start pe toti cei care s-au uitat la documentar si nu l-au urmarit pana la sfarsit. Ar trebui sa se intample o minune ca aceasta campanie sa se intoarca pe directia corecta si sa aiba succes. Ceea ce ma indoiesc amarnic ca se va intampla.

Cine dintre cei care au plecat de pe TVR in timpul emisiunii se vor mai uita la urmatoarele documentare din campania asta? Poate 2-3. Cand mananci intr-un restaurant pentru prima oara si nu iti place, nu te mai intorci acolo sa vezi daca au inceput sa faca mancare buna.

Dezamagitor.
 
Cateva detalii (care poate ar trebui sa dea de gandit). Din cate stiu campania a debutat cu un sondaj de opinie...Printre intrebari au figurat (in chestionarul general, adresat populatiei) si cateva intrebari legate de \"ce se mai stie despre cutremure\", despre evenimentul din 1977, sau cel din 1940.
Uimitor, filmul are la baza raspunsurile (sau non raspunsurile) din acel chestionar...
Alex, inca o data, nu contest ceea ce stii tu cel mai bine sa faci. Numai ca filmul nu s-a adresat unei paturi (extraordinar de mici, numeric vorbind) de cunoscatori, iar necesarul de informatii este exact cel asteptat. Nu ma contrazice inutil, astazi foarte multi dintre concitadinii nostri, trateaza problema cutremurului ca un eveniment care se intampla la altii (plus reactii de respingere, etichetare a celor care ating subiectul ca fiind urmasii lui \"Hancu\", sau circul din jurul \"bulinei rosii\")....Daca sunt furnizate prea multe detalii, se risca exarcebarea unei panici la nivel instinctual (plus polemici \"politicianiste\"), daca nu sunt ..revine intrebarea obsesiva \"Ce fac autoritatile?\" In tara nu se stie mai numic, altele sunt prioritatile romanilor...
Inteleg ca doresti sa argumentezi la obiect, dar, te rog, nu mai diseca fiecare fraza pe care o scriu, ma simt pus la zid (sau alege alta modalitate de argumentare).
 
Eu nu cred ca un astfel de documentar despre cutremur ar trebui sa insiste intr-o maniera socanta pe imagini cu cadavre, eventual corpuri omenesti in saci la morga, fragmente de madulare si alte asemenea ! :harhar: Nu vad absolut nimic educativ in asta ! Da, cred ca oamenilor trebuie sa li se spuna in fraze simple, clare, cum stam in materie de cutremure, sa se explice ca de-a lungul timpului au fost si cutremure mai mari decat in 1977, sa se insiste pe ce ar trebui facut inainte, in timpul si dupa cutremur, dar nu detalii exagerate cu morti si alte asemenea ! Nu cred ca foloseste la ceva, ci are un efect nefavorabil ! La urma urmei, toata lumea poate intui ca la cutremur se poate muri, deci nu e cazul sa se insiste pe imaginim cu morti in fel de fel de pozitii ! :harhar: Ce este util in imagini cu cadavre si fragmente de madulare omenesti ? Nimic ! In schimb, mai util e ca oamenii sa fie informati, pe intelesul lor, despre cutremur, despre situatia noastra seismica, dar nu cu termen foarte savanti. Cartea lui Enescu din 2000, pe care o are si Dodo, este foarte buna, din acest punct de vedere. Corect, Dodo ? :harhar::hypocrite::harhar:
 
Nu incercam sa pun la zid pe nimeni, imi pare rau ca te simti asa, ci am facut sa para ca fiind o discutie :harhar:

Sorin, nimeni nu a zis de madulare de oameni si chestii de-astea. Daca am zis eu asa ceva, te rog sa imi reamintesti unde.

Alty, nu ma asteptam ca documentarul sa se adreseze unei paturi extraordinar de restranse, cum suntem noi, pasionatii de seismologie. Si nu am zis asta niciodata. Din contra, el se adreseaza (sau ar fi trebuit sa se adreseze) unei paturi extrem de largi, needucate in acest sens.

Iti respect parerea ta, cum ca acest documentar si-a indeplinit scopul propus. Te rog respect-o si pe a mea, unde spun ca pentru populatie, la nivelul sau de educatie in domeniu, acest documentar a avut o valoare negativa (care probabil va trebui recuperata pe parcurs).

Cumva (probabil din cauza proastei mele exprimari), tu si sorin ati inteles ca mi-ar fi placut un documentar facut \"ca pentru mine\", legat de nivelul meu de cunostinte si in domeniul seismologiei si in domeniul jurnalistic / video. Sau ca as fi vrut sa vad bucati de femur si un matz de care sa atarne eventual ceva maruntaie. Imi cer scuze ca am gresit in exprimare. Nu asta am asteptat. Pe de alta parte problema este ca au dat astfel de cadre, iar eu personal am fost deranjat de faptul ca nu au fost scoase la montaj (daca vreti print-screen-uri va fac).

Dar am asteptat un documentar bine facut. Inchegat. Care sa faca telespectatorul sa stea cu ochii la ecran, asa cum face BBC Prime, asa cum face TV5, asa cum face 3sat sau Deutsche Welle. Cam cum stateam si urmaream pe TVR Teleenciclopedia. Mai tineti minte cum erau facute acele documentare? Acelea sunt un exemplu.

Nu m-am asteptat sa se fi dat mai multa informatie. Ar fi putut sa dea chiar si mai putina, dar bine structurata. Daca revezi documentarul ai sa vezi ca sunt cateva cadre in care Sever vorbeste, dar montajul a fost atat de prost incat frazele au fost ciuntite si au fost lasate fara subiect sau predicat, si nu se mai intelege nimic. La fel si cu interviul de la Observatorul Seismologic din Vrancea.

Believe it or not, omul obisnuit care sta la televizor si se uita, percepe inconstient toate greselile pe care eu le-am vazut in documentar si am stiut sa le detectez. Inconstient, este deranjat de ele. Si atunci schimba canalul sau / si mai rau, asociaza informatia cu starea de disconfort, la fel cum din cauza unei profesoare proaste nu ne placea chimia in liceu.

Daca institutiile statului sunt multumite cu astfel de rezultate, cu o astfel de campanie, foarte bine, la urma urmei ce poti sa le ceri? Dar eu nu sunt multumit. Si imi dau seama cand o campanie se da de gard.
 
Back
Sus