• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Fukushima 2011

Guvernul japonez a aprobat marţi constituirea unei comisii de experţi independenţi pentru a ancheta criza nucleară de la centrala de la Fukushima şi pentru a pune în aplicare modalităţi de a evita în viitor accidente similare, informează AFP.



Un profesor emerit de la Universitatea din Tokyo, Yotaro Hatamura, veteran al cercetării erorilor umane, va conduce grupul ce va avea acces la documente legate de accident.

Specialiştii, în principal universitari, vor putea să-i interogheze pe tehnicienii de la compania Tokyo Electric Power / Tepco/, pe membrii guvernului şi pe funcţionari, a explicat secretarul general adjunct al guvernului, Yoshito Sengoku, în cursul unei conferinţe de presă.
http://www.agerpres.ro/media/index....reeaza-o-comisie-de-ancheta-independenta.html
 
Sacrificiu japonez. Batalionul sinucigaşilor: 180 de pensionari vor repara centrala de la Fukushima

Zeci de pensionari se pregătesc să-şi rişte vieţile în mod eroic într-o încercare de a repara sistemul de răcire de la centrala nucleară de la Fukushima. “Tinerii au mai multe motive să trăiască”, spune un veteran.
Corpul veteranilor calificaţi - Skilled Veteran Corps - aşa cum s-au autointitulat, a recrutat circa 180 de membri cu vârstele între 54 şi 78 de ani, informează Daily Mail. Aceştia vor fi întâmpinaţi cu bucurie de angajaţi centralei nucleare, care se luptă să răcească reactoarele din momentul în care cutremurul şi tsunamiul din 11 martie au lovit zona provocând o criză nucleară.
Noii recruţi – printre care se află bărbaţi şi femei – sunt toţi pensionari şi vor avea misiunea de a recrea sistemul de răcire de la centrală. Aceştia se vor confrunta cu riscul de a fi expuşi la nivele mortale de radiaţii, dar oamenii spun că oricum se apropie de sfârşitul vieţii şi nu au atât de multe motive să trăiască în comparaţie cu cei mai tineri decât ei.
“Generaţia noastră, cea care conştient sau inconştient, a aprobat construirea centralei de la Fukushima şi care s-a bucurat de beneficiile surplusului de energie este prima care trebuie să se alăture Corpului Veteranilor Calificaţi”, a declarat fostul inginer Yasuteru Yamada.
“Tinerii cu un viitor îndelungat nu trebuie puşi în postura de a a-şi asuma această misiune. Expunerea la radiaţii a generaţiei care naşte generaţia viitoare trebuie evitată”, a adăugat acesta.
“Este clar că activitatea umană este esenţială. Locul este contaminat şi radiaţiile sunt foarte puternice. Este normal ca cei bătrâni să aibă prioritate în a lucra la centrală”, mai spune bătrânul.
Printre voluntari se află universitari pensionaţi, operatori de buldozere, muncitori în construcţii, ingineri, dar şi foşti membri ai forţelor de apărare japoneze.
Marţi, compania Tepco, care deţine centrala de la Fukushima, a recunoscut în cele din urmă că miezul a trei reactoare nucleare s-a topit în zilele care au urmat cutremurului din martie.

Sursa
 
Incendiu la cea de-a doua centrală de la Fukushima

Compania Electric Power (Tepco) a anunţat că incendiul s-a declanşat la un panou electric de la subsolul unei clădiri situate în apropiere de reactorul 1 al centralei Fukushima Daini (numărul 2), aflată la circa zece kilometri sud de o altă instalaţie.

[attachment=22591:fukiushima_62203600.jpg]
Incendiu la cea de-a doua centrală de la Fukushima / FOTO: planetsave.com

Un incendiu fără gravitate s-a produs vineri într-o centrală nucleară situată în apropiere de Fukushima Daiichi (numărul 1) din nord-estul Japoniei, unde a avut loc în martie cel mai grav accident nuclear din ultimii 25 de ani, a anunţat operatorul.
Compania Electric Power (Tepco) a anunţat că incendiul s-a declanşat la un panou electric de la subsolul unei clădiri situate în apropiere de reactorul 1 al centralei Fukushima Daini (numărul 2), aflată la circa zece kilometri sud de o altă instalaţie.
Incendiul a fost controlat imediat de angajaţi, a adăugat un purtător de cuvânt al Tepco. "Nu există răniţi, nici vreo scurgere radioactivă", a precizat el.
Cele patru reactoare de la Fukushima Daini au fost oprite în urma cutremurului cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, care au afectat nord-estul Japoniei la 11 martie.
Catastrofa a avariat în schimb patru dintre cele şase reactoare de la centrala Fukushima Daiichi şi a provocat topirea parţială a combustibilului nuclear.

Sursa
 
au cedat pompele care raceau reactorul 5 cu apa de mare. temperatura in miezul reactorului a crescut de la 68 la 93.6 grade. au fost pornite pompele de rezerva si temperatura a scazut la 83 de grade.

restul aici http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110529x1.html

stabilizarea reactoarelor pina la sfirsitul anului, e considerata imposibila de catre conducerea TEPCO

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110530a2.html

oficialii TEPCO admit ca nu sint pregatiti pentru a face fata taifunului Songda care se indreapta spre centrala avariata

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13587264
 
Nivel ridicat de radioactivitate la reactorul 1 al centralei de la Fukushima

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, TEPCO, a detectat radiaţii de până la 4.000 milisievert pe oră în interiorul reactorului nr. 1 al centralei, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel înregistrat până în prezent, informează sâmbătă agenţia niponă Kyodo.
Măsurătorile au fost făcute vineri cu ajutorul unui robot trimis în interiorul reactorului. Radiaţiile ar putea proveni de la apa contaminată acumulată în reactor.
Operatorii de la Fukushima lucrează zi şi noapte pentru a ţine sub control centrala, ale cărei sisteme de răcire au fost grav afectate de cutremurul şi de tsunamiul devastator din 11 martie. Eforturile lor sunt îngreunate de apa radioactivă care se acumulează în instalaţii, estimată la peste 105.000 de tone şi care blochează pătrunderea în unele zone ale centralei.

Sursa
 
Copiii din Fukushima vor primi dozimetre
 
In data de 30 iunie, conform Itabashi, la o scoala in Tokio, la ceaiul pregatit conform programului scolar s-au inregistat "1,300 becquerels of cesium 134 per kilogram and 1,400 becquerels of cesium 137 per kilogram". Este prima data cand se inregistreaza cesiu radioactiv in ceai cultivat in Tokio.


Sursa
 
Japonia: Închiderea centralei nucleare Fukushima ar putea dura zeci de ani


Premierul japonez, Naoto Kan, a afirmat astăzi că ar putea dura zeci de ani pentru ca operaţiunile de închidere a centralei nucleare de la Fukushima să fie finalizate, în urma celui mai mare dezastru atomic după accidentul de la Cernobîl.
Este pentru prima dată când autoritățile de la Tokyo vorbesc despre o perioadă de timp în care consideră că vor putea fi finalizate operaţiunile de închidere a centralei, notează agențiile de presă.
"O să dureze trei, cinci, zece sau chiar, poate, câteva zeci de ani pentru a ne ocupa de acest lucru”, a declarat Kan, într-o întâlnire, la, Tokyo.
Centrala nucleară Fukushima a fost grav avariată după ce circuitele de răcire au fost avariate în urma cutremurului urmat de un tsunami de proporţii, din 11 martie. Acesta a fost considerat cel mai grav accident nuclear din istoria Japoniei. 80.000 de oameni au fost obligaţi să evacueze zona din jurul centralei, din cauza riscurilor de la radiaţii.


Sursa
 
CNN informeaza ca autoritatile japoneze vor sa construiasca un acoperis suplimentar peste reactorul 3 al centralei de la Fukushima, pentru a-l proteja de un taifun care se apropie de coastele Japoniei
 
Criza nucleară de la Fukushima a fost luată sub control, aşa cum se plănuia, la patru luni de la debutul celui mai grav accident nuclear civil din ultimii 26 de ani, a declarat primul ministru nipon Naoto Kan, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.

"Prima etapă a calendarului de stabilizare a centralei va fi finalizată astăzi, practic la termenul fixat", a afirmat marţi, în parlament, şeful guvernului nipon, adăugând că autorităţile "sunt pe cale cale să înceapă a doua etapă" de normalizare a situaţiei de la Fukushima.

Executivul şi compania care administrează situl avariat, Tokyo Electric Power (Tepco), lucrează de mai multe săptămâni la punerea în funcţiune a unui sistem de răcire a combustibilului nuclear pentru a stabiliza temperatura reactoarelor la sub 100 de grade Celsius până în luna ianuarie.

"Ne îndreptăm spre depăşirea stării de criză gravă", a remarcat premierul de centru-stânga al Japoniei, în pofida temerilor privind extinderea contaminării radioactive a produselor alimentare. "Nu vreau să spun că am marcat numărul maxim de puncte, dar echipa mea a făcut ceea ce trebuia să facă în astfel de situaţii într-un mod curajos şi progresele nu s-au lăsat aşteptate", a subliniat acesta.

http://www.novanews.ro/stire/naoto-...ucleara-fukushima-pe-cale-de-a-fi-stabilizata
 
Criza nucleară din Japonia, mai gravă decât s-a crezut iniţial

Autorităţile japoneze au dat publicităţii, în această săptămână, informaţii mai îngrijorătoare despre criza nucleară decât a admis, anterior, Guvernul, vorbind de peste 1.600 de muncitori posibil expuşi la radiaţii imediat după catastrofă.

Potrivit Washington Times, peste 1.600 de muncitori ar fi putut fi expuşi unor niveluri de radiaţii periculoase, în primele săptămâni după cutremurul de la 11 martie, urmat de un tsunami, care a avariat centrala nucleară Fukushima Daiichi, potrivit unui raport al Guvernului, finalizat în aprilie, anunţă Mediafax.

De asemenea, Ministerul Agriculturii a anunţat că cel puţin 2.900 de vite au consumat paie de orez contaminate cu izotopi radioactivi peste limita legal admisă. Astfel, mii de consumatori din întreaga Japonie se întreabă dacă au ingerat particule care cauzează cancer.

SURSA
 
Nivel-record de radiaţii la Fukushima


Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat luni că un nivel-record de radiaţii a fost înregistrat între clădirile celor două reactoare avariate ale centralei nucleare de la Fukushima. TEPCO gestionează centrala avariată de cutremurul devastator din 11 martie.
Nivelul de radiaţii atinge cel puţin 10 sieverţi pe oră, în apropierea molozului st râns între reactoarele 1 şi 2 ale acestei centrale avariate de cutremurul urmat de un tsunami uriaş care a devastat nord-estul Japoniei, în urmă cu aproape cinci luni, potrivit TEPCO.
Cel mai ridicat nivel anterior de radiaţii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost înregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei până la patru sieverţi pe oră, în interiorul reactorului numărul unu, anunţă Le Figaro.
Facem verificări asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate, a asigurat un purtător de cuvânt al companiei.
Guvernul şi TEPCO vor să stabilizeze situaţia de la Fukushima, făcând eforturi să aducă reactoarele către o stare numită de "oprire la rece", până în ianuarie. Astfel că, de la accident, au avut loc diferite acţiuni, pentru coborârea progresivă a temperaturii combustibilului, mai ales cu ajutorul unui sistem de circulare a apei de răcire.
După 11 martie, la centrala Fukushima a avut loc o serie de avarii, între care şi explozii de hidrogen, care au distrus o parte a clădirilor şi au determinat emanaţii importante de substanţe radioactive în mediul înconjurător.
Recent, Guvernul a anunţat că nivelurile de radiaţie din împrejurimile centralei au înregistrat o valoare cu două milionimi mai mică decât vârful înregistrat la 15 martie.
Circa 80.000 de persoane, care locuiau, anterior, pe o rază de 20 de kilometri de centrală sau în localităţi care au fost contaminate şi nevoite să îşi abandoneze locuinţele, din cauza pericolului pentru sănătate.


Sursa
 
Veşti bune de la centrala nucleară Fukushima 1.

Tokyo Electric Power Co a anunţat luni că temperatura în partea inferioară a containerului de presiune al reactorului nr. 3 a scăzut sub 100 grade. Situaţia la reactorul 1 este şi mai bună (sub 90 grade). Cu toate acestea, TEPCO ramâne prudent, anunţând că este prea devreme pentru a se putea afirma că s-a obţinut o oprire la rece, fiind necesară o reevaluare a cantităţii de combustibil ramase.

Sursa
 
Alerta in Japonia. A fost descoperit pamant contaminat cu plutoniu la 45 km de Fukushima

[attachment=25059:60519329.jpg]

Pentru prima data de la producerea catastrofei din 11 martie, autoritatile japoneze au descoperit cantitati de plutoniu in mediul inconjurator, despre care se banuieste ca provine din centrala nucleara Fukushima.
Una dintre zonele contaminate cu aceasta substanta radioactiva se afla la aproximativ 45 de kilometri de centrala nucleara Fukushima.
O harta care a fost realizata de Ministerul Educatiei, Culturii, Sportului, Stiintei si Tehnologiei din Japonia arata ca plutoniul a fost gasit in mostre de pamant extrase din sase locatii - toate din Prefectura Fukushima.
Aceasta harta a fost elaborata in baza unui studiu demarat de minister, care vrea sa afle care este suprafata de pamant contaminata cu plutoniu si strontiu, din jurul centralei nucleare.
Oricum, un reprezentant al ministerului, citat de The Daily Yomiuri a declarat ca, deocamdata, cantitatile descoperite in cazul celor 2 substante sunt mici, astfel ca eforturile de decontaminare ar trebui sa se concentreze pe cesiu radioactiv.

Sursa
 
Japonia: Strontiu radioactiv, detectat la Fukushima

Izotopi de strontiu radioactiv au fost detectati in zona centralei nucleare Fukushima, au anuntat autoritatile japoneze.
Prezenta izotopilor de strontiu-90, pe o raza de 100 de kilometri in jurul centralei Fukushima, a fost observata in urma testelor realizate pe materiale luate de pe acoperisul unui bloc de apartamente din Kohoku, informeaza publicatia nipona Asahi Shimbun.
Este pentru prima oara cand a fost detectat strontiu radioactiv in zona centralei, iar descoperirea are implicatii majore pentru situatia ecologica din zona.
Strontiul radioactiv are o durata de injumatatire de aproape 30 de ani, iar faptul ca a fost gasit pe o raza de 100 de kilometri de centrala arata cat de extinsa a fost contaminarea mediului. Strontiul este solubil in apa si se poate acumula in organismul uman, in special in oase.
Autoritatile nu au testat solul pentru a descoperi urme de strontiu, deoarece se credea ca elementul este prea greu ca sa fi fost transportat pe distante atat de mari, iar analizele pentru detectarea sa sunt foarte scumpe. Mostra de sol a fost analizata initial de un proprietar al blocului, intr-un laborator privat.
Centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de cutremurul cu magnitudinea de 9 grade din martie si de tsunami, iar cantitati mari de substante radioactive periculoase au fost eliberate in mediu.

Sursa
 
Back
Sus