• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Fukushima 2011

Zona Fukushima ar putea ramane pustie 20 de ani


[attachment=20981:zona-fukushima-ar-putea-ramane-pustie-timp-de-20-de-ani.jpg]

Situatia de la centrala Fukushima nu s-a imbunatatit. Autoritatile au ridicat alerta nucleara de la 5 la 7, acesta fiind cel mai ridicat nivel pe scara evenimentelor nucleare, acelasi nivel ca la Cernobil.


Oficiali ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au declarat ca masurile autoritatilor nipone par suficiente pentru moment, iar premierul japonez a apreciat ca situatia se stabilizeaza “pas cu pas”.
Locuitorii de langa Fukushima nu sunt primiti in centre de cazare
Intre timp insa, locuitorii de langa Fukushima care au fugit din zona nu sunt primiti in centrele de cazare din teama de a nu contamina alte persoane. Mai mult, acestia au nevoie de certificate care sa ateste ca nu reprezinta riscuri si ca pot fi primiti in centrele de cazare.
Un expert medical din prefectura Fukushima a declarat ca doar angajatii de la centrala pot reprezenta un risc, dar ca ingrijorarea generala poate duce la acte de discriminare.
Printre persoanele care nu au avut loc in centrele de cazare s-a numarat si o fetita de opt ani. Aceasta nu avea certificat privind radioactivitatea.


Zona Fukushima, nelocuita timp de 20 de ani
Un consilier guvernamental japonez a declarat ca regiunea din jurul centralei ar putea ramane nelocuita mai mult timp, pana la 20 de ani. “Nu se poate trai acolo deocamdata. Iar aceasta situatie ar putea dura intre zece si 20 de ani”, a declarat Kenichi Matsumoto, consilier la biroul premierului japonez.
In urma accidentului de la centrala Fukushima Daiichi, produs dupa seismul si tsunamiul din 11 martie, Guvernul japonez a instituit o zona de evacuare pe o raza de 20 de kilometri.
Luni, Executivul de la Tokyo a anuntat ca intentioneaza sa extinda acest perimetru de securitate.


Sursa
 
Sarcofagul, ultima soluţie pentru centrala de la Fukushima


[attachment=20986:160862-reuters-2011-04-12t025308z-572270461-gm1e74c0tk001-rtrmadp-3-japan.jpg]

Japonia trebuie să construiască un „sarcofag” deasupra reactorului de la Fukushima. Ar putea fi singura soluţie pe care experţii japonezi mai pot conta pentru a ţine sub control urmările catastrofei nucleare de la complexul Fukushima Daiichi, sunt de părere specialişti ruşi citaţi de agenţia RIA Novosti. „Nu cred că ja­po­nezii mai pot face ceva pentru a evi­ta acest scenariu. Singura întrebare este ce tip de sarcofag vor cons­trui”, a declarat, pentru agenţia ru­seas­că, Leonid Bolshakov, directorul Institutului pentru Siguranţă Nucleară din Rusia.
Declaraţia expertului rus vine în contextul în care Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat ieri accidentul nuclear de la centrala Fukushima la nivelul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radio­logice (INES). Catastrofa se plasează, astfel, la acelaşi nivel de gravitate cu cea de la Cernobîl. Agenţia a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10% din cel măsurat în 1986, după accidentul de la centrala din Ucraina. Leonid Bolshakov este însă de părere că „este prea devreme să situăm aceste două catastrofe la acelaşi nivel”.
În timp ce autorităţile de la Tokio se străduiesc să ţină sub control situaţia de la Fukushima, japonezii dau încă o lecţie despre solidaritate şi curaj. Pentru a-i susţine pe agricultorii din zonele cele mai afectate de catastrofă, autorităţile le-au pregătit o piaţă specială unde să-şi vândă produsele.
Produse care s-au epuizat rapid, deşi este vorba despre fructe şi legume recoltate din zona care se situează în raza de 50 de kilometri de centrala avariată. Piaţa volantă a fost deschisă aproape de o staţie de metrou din capitala Japoniei, iar toate produsele au trecut testele menite să demonstreze că nu sunt radioactive.
A fost prezent la eveniment şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. El a făcut un tur al pieţei şi a degustat câteva căpşune şi o roşie. „Serviţi, vă rog. Nu sunt aduse la vânzare decât produse sănătoase”, a spus Edano.
Guvernul japonez a ridicat recent interdicţiile la vânzarea unor produse agricole din patru prefecturi de lângă Fukushima. Interdicţia le dăduse o grea lovitură fermierilor din această regiune recunoscută pentru calitatea unor produse precum spanacul, laptele sau carnea de vită.


Fără riscuri pentru România
Institutul român de Fizică Nucleară a anunţat că apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv. Studiul a fost făcut fără le­gă­tură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, iar con­centraţiile identificate sunt infinit mai mici faţă de maximele admise. Totuşi, aceste teste trebuie refăcute, pentru a se constata cu certitudine dacă există într-adevăr iod radioactiv şi în ce cantitate, a declarat ieri mi­nis­trul Agriculturii, Valeriu Tabără. El a arătat că este posibil ca în lapte să exis­te anumite urme de iod, deoarece acesta este folosit ca dezinfectant la vaci­le cu lapte şi la alte animale. Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri despre acest raport după ce va primi toate datele necesare din partea ins­ti­tu­ţ­i­i­lor de resort.
Tot ieri, Co­mi­sia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nu­cle­a­re (CNCAN) a anunţat că emi­siile radioactive de la centrala Fukushima-Daiichi nu prezintă risc radiologic pentru Ro­mâ­nia. De asemenea, ana­li­za centralei de la Cer­­na­­vodă arată că aceasta este mai sigură decât cea din Japonia. „Având în vedere circulaţia maselor de aer în perioada emisii­lor radioactive, prognoza pe următoarele zile, precum şi distanţele foarte mari pe care masele de aer contaminate le-au stră­bă­tut din momentul emi­siei, ţinând cont de procesele de dispersie atmosferică şi diluţia po­lu­an­tului pe durata transportului la lungă distanţă, pentru Europa şi implicit pentru România, emisiile radioactive de I-131 care au survenit accidental în perioada 14-30 martie 2011 la cen­trala nuclearoelectrică de la Fukushima-Daiichi nu reprezintă risc radiologic”, indică CNCAN, potrivit Mediafax.


Despăgubiri-record
Valoarea totală a cererilor de des­pă­gubire cu care se va confrunta compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei Fukushima Daiichi, ar putea trece de 23 miliarde de dolari. Estima­rea aparţine societăţii de investiţii JP Morgan, citată de BBC. Analiştii afirmă că nivelul acestora de­pin­de de felul în care este interpretată legislaţia cu privire la aceste cazuri. Potrivit legislaţiei ja­po­ne­ze, operatorii unei instalaţii nu­cle­a­re pot fi scutiţi de orice răs­pun­dere dacă se consideră că accidentul a fost declanşat de un dezastru natural „excepţional”. „O problemă-cheie privind compensarea pagubelor va fi dacă accidentul de la centrala nucleară Fukushima va fi considerat un dezastru natural ce nu putea fi evitat”, a declarat Tomohiro Jikihara, din cadrul JP Morgan. Guvernul japonez urmează să decidă dacă va consi­dera cutremurul urmat de un tsunami drept un dezastru excepţional.


Sursa
 
TEPCO a confirmat ca miezul reactorului 4 este deteriorat.
TEPCO a supus analizei 400 ml apa de la reactorul nr 4. S-a constatat deteriorarea unor bare de combustibil si un nivel mai mare decit cel normal de iod radioactiv-131, cesiu-134 şi cesiu-137. Aceasta confirma o reacţie de fisiune in curs de desfasurare. Daca barele au cazut in piscina, procesul devine de necontrolat. Din pacate, domul de protectie fiind fisurat dupa explozia de hidrogen, fisiunea se petrece practic in aer liber.

Autoritartile au ordonat revizuirea noormelor de rezistenta la cutremur a centralelor nucleare.
 
Tepco Said to Plan for Three Months of Cooling at Fukushima
 
Nivelurile de iod radioactiv si cesiu in apele subterane din apropierea reactoarelor 1 şi 2 au crescut de pina la citeva zeci de ori intr-o saptamana, ceea ce sugereaza ca apa s-a infilrat din turbina, a declarat Tokyo Electric Power Co.
restul aici
 
Sumulare realizata de catre Institutul de Protecţie Radioactivă şi Siguranţă Nucleară al Franţei privind deplasarea norului radioactiv de la Fukushima

[media]
 
Oncologii japonezi vor sa recolteze celule stem de la muncitorii care au lucrat la Fukushima.
In caz de iradiere puternica, principalele probleme care necesita atentie sint arsuri la nivelul pielii si distrugerea celulelor maduvei osoase, care ar putea cauza caderea sistemului imunitar. Tehnica presupune recoltarea de celule stem din singe. Acestea pot fi apoi transplantate pentru a trata anumite forme de cancer, pentru a produce noi celule la pacientii ale caror tumori u fost eliminate prin radioterapie.
Din pacate, TEPCO se opune recoltarii pe motiv de stricare a reputatiei.
Le Monde
 
Nivel de radiatii crescut in Marea Japoniei, semn ca probabil au aparut noi scurgeri de la reactoare
 
Fresh leak fears as Japan rocked by ANOTHER earthquake



RADIATION levels around Japan’s stricken nuclear plant soared after another earthquake jolted the ­country yesterday.
Engineers fear the 5.9 quake may have caused fresh leaks at ­Fukushima Dai-ichi, north of Tokyo.
Levels of radioactivity rose sharply in seawater near the plant. It happened shortly after the Tokyo Electric Power Company had beefed up safety ­systems. TEPCO has been fighting leaks at the plant since it was crippled by a tsunami on March 11.
Politicians – reportedly considering breaking up the ­company – think the ­problems will get worse. A government adviser said yesterday: “We are far from the end. There will be mountains to climb.”


Sursa
 
TEPCO incearca sa curete marea, aruncind saci cu zeoliti in apa, pentru a absorbi cesiul radioactiv.
 
TEPCO a stabilit un plan pe durata a 9 luni pentru a stabiliza situatia la Fukushima. In primele 3 luni se urmareste refacerea racirii normale a reactoarelor, iar in urmatoarele 6 luni, reactoarele vor fi complet oprite si vor fi construite sarcofagele. Oricum,, fara a scoate barele de combustibil din reactoare si din bazine, nu se va putea rezolva nimic.
CNN

http://www.tepco.co.jp/en/news/110311/
poze de la fukushima, facute publice de TEPCO
 
Doi roboti telecomandati au itrat in cladirea reactorului 3, pentru a transmite imagini si a face masuratori de la fata locului. TEPCO nu a dat inca publicitatii informatii despre ce s=a gasit in cladire. Se doreste trimiterea robotilor si in reactoarele 1 si 2.
Un muncitor a masurat simbata nivelul de radiatii linga usa reactorului 3 si a gasit ca era 270 milli-sievert/hour.
 
Operatiune periculoasa la Fukushima


Muncitorii mobilizati la centrala de la Fukushima au inceput sa pompeze apa radioactiva din reactorul numarul 2. In urma operatiunilor de racire a celor 6 reactoare ale centralei, in salile masinilor s-au acumulat peste 70.000 de tone de apa.
Evacuarea apei, care ar putea dura cateva saptamani, le va permite tehnicienilor sa inceapa repararea propriu-zisa a sistemelor de racire, care au cedat in urma cutremurului si tsunamiului de la 11 martie. Operatorul centralei nucleare, TEPCO, a trimis luni un robot sa masoare din nou nivelul radiatiilor in reactorul numarul 2, insa incercarea a esuat din cauza umiditatii extrem de ridicate din interiorul instalatiei. "Nu am vrut sa pierdem legatura cu robotul, astfel incat am decis sa-l retragem de acolo", a explicat purtatorul de cuvant al TEPCO, Hikaru Kuroda.


Contaminare de durata
Specialistii banuiesc ca invelisul care protejeaza barele de uraniu are o fisura, explicatia cea mai plauzibila pentru radioactivitatea atat de mare a apei, 1.000 milisieverti pe ora, detectati la ultima masuratoare. Pomparea apei din reactorul 2 este o operatiune extrem de periculoasa. Trei dintre muncitorii care au intrat saptamanile trecute in contact cu apa radioactiva au suferit arsuri grave la membrele inferioare. Desi Guvernul de la Tokyo a anuntat ca in noua luni situatia de la Fukushima va fi sub control, organizatia ecologista Greenpeace sustine ca zona din jurul centralei va ramane contaminata zeci de ani.


Efecte in magazine
Un sondaj publicat de ziarul "Nikkei" arata ca 70% din niponi vor demisia premierului Naoto Kan pentru proasta gestionare a situatiei de la Fukushima. Efectele crizei nucleare din Japonia se resimt si in magazinele din Europa, unde camerele digitale, telefoanele mobile, laptopurile si LCD-urile produse in Tara Soarelui Rasare s-au imputinat, noteaza "Financial Times".


Sursa
 
Japonia a recunoscut ca barele de combustibil de la reactoarele 1 si 3 s-au topit partial. Totusi, o topire totala a miezului reactorului este improbabila, deoarece se reuseste racirea lui.
De asemenea, se presupune ca si miezul reactorului 2 este partial topit.
 
Regiunea Fukushima va fi curăţată cu ajutorul marijuanei


[attachment=21149:article_282607_1.jpg]

Cercetătorii au constatat, în urma unor studii, că marijuana absoarbe foarte bine substanţele radioactive din sol. Oamenii de ştiinţă de la Compania Phytotech şi Institutul Agricol din Ucraina spun că rădăcinile acestei plante acţionează ca un veritabil filtru şi contribuie la dezintegrarea metalelor grele din sol.
Testele efectuate de specialişti la Cernobîl au demonstrat o purificare a zonei contaminate cu circa 80%. Procedeul, numit fitoremediere, ar putea fi folosit şi în Japonia, în regiunea din jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima.


Sursa
 
imagini din reactorul 1 luate de unul dintre roboti
[media]
 
un reportaj in doua parti foarte la obiect despre situatia de la fukushima. puteti vedea si spitalul pregatit pentru cei iradiati. e in franceza
[media]
[media]
 
Incepind de joi noaptea, accesul este interzis pe o raza de 20 km in jurul centralei de la Fukushima, au declarat azi surse guvernamentale.
 
Premierul japonez, Naoto Kan, a anuntat joi ca o suprafata de 20 km din jurul centralei nucleare Fukushima a fost declarata zona interzisa.


[attachment=21175:fukushima-geiger1.jpg]

Anuntul premierului nipon a fost facut dupa o vizita la centrala grav avariata de seismul din 11 martie, urmat de un devastator val tsunami. El a adaugat ca riscul la care s-ar expune locuitorii in cazul in care ar ramane in zona este "enorm". Interdictia va intra in vigoare in noapte de joi spre vineri.
Masura a fost luata in contextul in care politia a descoperit faptul ca peste 60 de familii nu si-au parasit locuintele, in ciuda nivelului ridicat al radioactivitatii. De la declansarea crizei nucleare, aproape 80.000 de locuitori au evacuat zona afectata de radiatii.
Cei care incalca restrictia risca amenzi de pana la 1.200 de dolari si chiar 30 de zile de arest.
In urma cu cateva zile, reprezentantii TEPCO au anuntat ca sunt necesare aproximativ 3 luni pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.


Sursa



S-a scurs in ocean apa cu un nivel de radiatii de 20.000 de ori peste limite


[attachment=21176:no-nuclear-power.jpg]

Apa contaminata cu substante radioactive care s-a scurs in oceanul Pacific de la centrala nucleara Fukushima Daiichi la inceputul lui aprilie a depasit de 20.000 de ori limita anuala admisa de emisii radioactive, a anuntat joi operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), transmite Kyodo.
Potrivit Tepco, scurgerea de substante radioactive s-a produs intre 1 si 6 aprilie, de la reactorul 2 al centralei avariate de seismul de la 11 martie, interval in care au ajuns in ocean 520 de tone de apa contaminata. Cantitatea de materiale radioactive ajunse in apa ar putea fi insa si mai mare, avand in vedere ca s-a constatat contaminarea oceanului inca de la sfarsitul lui martie.
Cei 5000 de terrabecquereli de substante radioactive ajunsi in ocean – in principal iod 131, cesiu 134 si cesiu 137 – inseamna totusi mult mai putin decat cantitatea emisa in atmosfera de la inceputul crizei, estimata intre 370.000 si 630.000 de terrabecquereli. In acelasi timp, este un nivel de radiatii de 30.000 de ori mai mare decat al celor circa 10.000 de tone de apa cu nivel scazut de radioactivitate eliberata de Tepco in ocean, pentru a asigura spatiu de stocare pentru apa cu nivel sporit de radioactivitate.
Multi dintre locuitorii din zona evacuati dupa dezastru nu se vor putea intoarce acasa inca o buna perioada de timp, in conditiile in care continua eforturile de stabilizare a situatiei la reactoarele 1-4 ale centralei, care si-au pierdut functia de racire. Centrala are 6 reactoare.


Sursa
 
Back
Sus