• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Fukushima 2011

Tokyo Electric Power Co spune ca s-a detectat plutoniu in 5 probe de sol recoltate din jurul complexului nuclear. unul dintre conducatorii companiei sustine ca nivelul Pu este extrem de scazut si ca nu este periculos.

Greenpeace spune ca expertii sai au gasit un nivel de radiatii de peste 10 microsieverts pe ora in localitatea Iitate, la 40km northwest de centrala, la 20 de km de zona de siguranta.
 
Fukushima: Nivelul iodului radioactiv din apa de mare este de 3355 mai mare decât normal


Probele prelevate anterior indicau un nivel de 1.850 de ori mai mare decât limita admisă. Autorităţile nu ştiu deocamdată cum a ajuns materialul radioactiv în mare.


Sursa
 
despre muncitorii care incearca sa evite dezastrul nuclear.
dorm pe unde apuca, au doua mese pe zi, au lucrat continuu, fara electricitate. nici nu vreau sa ma gindesc cum lucrezi noaptea, la lumina unor lanterne chioare, intre darimaturi, sub presiunea amenintarii unei explozii...lucreaza 3 zile, cite 12 ore si au libera o zi, pe care o petrec intr-o zona sigura.
unul dintre muncitori spune ca familia i-a fost luata de ape, nu mai stie nimic de ei.
"Plinsul este inutil", a spus altul. "Daca acum sintem in iad , tot ce putem face este sa ne ridicam spre cer."

CNN
 
Japan_Nuclear_update940.jpg
 
norul radioactiv de la Fukushima e deasupra Romaniei, la 2500 m altitudine
 
Echipa sinucigasa de la Fukushima e platita regeste. Cat valoreaza samuraii


60480000.jpg


“Echipa sinucigasa” sau “samuraii”, cum a fost numit grupul de muncitori care incearca in continuare sa evite un dezastru nuclear la Fukushima, este platita foarte bine de catre guvernul japonez pentru sacrificiul de care da dovada.

Miezul reactorului 2 s-a topit aproape complet


Miezul reactorului 2 de la Fukushima se pare ca s-a topit aproape complet, a avertizat marti un expert, raspandind temeri ca muncitorii nu vor putea salva reactorul si ca gazele radioactive ar putea ajunge in atmosfera.
Richard Lahey, care a fost unul dintre sefii cercetarilor de siguranta a reactorului la General Electric cand compania a instalat unitatile la Fukushima, a spus ca muncitorii care au tot pompat apa peste trei reactoare in incercarea de a evita topirea combustibilului radioactive, au pierdut practic batalia.


Muncitorii de la Fukushima, platiti cu 1.000 de euro pe zi
Potrivit The Independent, muncitorii primesc sume cuprinse intre 80.000 si 100.000 de yeni pe zi, adica in jur de 1.000 de euro. Suma a fost dezvaluita de catre un fost muncitor care a facut parte din echipa care a lucrat la Fukushima.
Anuntul ingrijorator a venit pe fondul informatiilor potrivit carora angajatii, ramasi la Fukushima si care se expun la un nivel inalt de radiatii in incercarea de a controla reactoarele supraincalzite ale centralei nucleare, sunt platiti cu sume imense pentru efortul imens, dar sinucigas, in acelasi timp.


Radiatiile, inamicul care pandeste la tot pasul
Intre timp, operatorul centralei, TEPCO, spera sa opreasca o noua criza a contaminarii radioactive care ar putea duce la evacuarea altor 130.000 de oameni. Oricum, urme de radiatii au fost gasite in lapte, legume si apa de la robinet si chiar in apa oceanica din jurul centralei. Teste facute de guvernul japonez au aratat marti ca o cantitate mica de plutoniu, unul dintre cele mai periculoase elemente chimice, s-a inflitrat in solul din afara centralei.
Televiziunea de stat japoneza, NHK, a relatat ca tunelele subterane care leaga reactoarele 1, 2 si 3 sunt pline cu apa in care nivelul radiatiilor este extrem de ridicat: 1.000 de milisiverti pe ora. O parte dintre muncitorii de la Fukushima incearca sa opreasca scurgerea apei in ocean, la doar 55 sau 70 de metri distanta, cu saci cu nisip care contin concentratii de Cesiu 137.
Lupta inignerilor de la Fukushima Daiichi este un titanica. Pe de o parte incearca sa reporneasca sistemul de racire si se expun la radiatiile ucigatoare, iar pe de alta, in lipsa curentului electric, actioneaza pe intuneric si de multe ori sunt nevoiti sa faca un pas inapoi, sa se retraga.


Sursa
 
Solutia Cernobil: Cea mai mare pompa de ciment din lume, trimisa in Japonia

Cea mai mare pompa de ciment din lume se indreapta spre Japonia, unde oficialii se lupta sa stabilizeze reactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi. Mega-pompa isi are "domiciliul" la santierul unde guvernul american ridica o fabrica de combustibil MOX.

Solutia-Cernobil--Cea-mai-mare-pompa-de-ciment-din-lume--trimisa-in-Japonia.jpg

"Japonezii au mai mare nevoie de aceasta unitate decat noi, asa ca renuntam, la ea", a spus Jerry Ashmore, a carui companie, Ashmore Concrete Contractors, Inc., din Agusta, SUA, furnizeaza ciment pentru fabrica, informeaza Augusta Chronicle.
Pompa, produsa de compania germana Putzmeister, poate fi controlata prin telecmanda si are un brat de 70 de metri, ceea ce o face potrivita pentru munca in mediu radioactiv, asa cum este la Fukushima.

"Sunt doar trei astfel de pompe in lume, din care doar doua sunt potriivt pentru astfel de treburi, asa ca trebuie sa o tirmitem pe aceasta in Japonia cat putem de repede", a spus Ashmore, care a mai precizat ca nu-si va recupera pompa de la japonezi, intrucat va fi, mai mult ca sigur, contaminata cu elemente radioactive.

Pompa a plecat miercuri de pe santierul de constructie, va fi usor modificata si transportata la aeroportul international din Atlanta, unde cel mai mare avion cargo din lume, Antonov 225 de constructie ruseasca, o va transporta la Tokio, unde va ajunge, cel mai probabil, saptamana viitoare.

Potrivit website-ului producatorului Putzmeister, patru pompe mai mici lucreaza deja la Fukusima, imprastiind apa peste reactoare.

Echipamente Putzmeister au fost folosite si in anii '80, cand cantitati uriase de beton au fost turnate peste reactorul de la Cernobil.

In prima etapa, mega-pompa va turna apa peste reactoare, dupa care va fi folosita la turnarea cimentului necesar ingroparii reactoarelor intr-un sarcofag.

Sursa
 
s-au descoperit fisuri de 20 cm in betonul reactorului 2, prin care apa radioactiva se scurge in mare. s-a incearcat o ”sigilare” prin stropire cu o rasina speciala. esec :D

si cind te gindesti ca zilele acestea ar fi trebuit sa fie sarbatoare pentru ei...au inflorit ciresii...
 
[attachment=20659:radiation_chart_3.png]
 
New York Times aici puteti vedea starea celor 6 reactoare, reactualizata zilnic

si o filmare din elicopter [media]
 
un grafic foarte sugestiv, despre nivelul Cs-137 in aerul din Stockholm, in diferite momente ”nucleare”
grafic
 
Japonezii vor deversa 11.500 de tone de apa radioactiva in ocean


Operatorul centralei nucleare japoneze Fukushima, TEPCO, a anuntat luni ca va deversa in Oceanul Pacific 11.500 de tone de apa radioactiva care s-a acumulat in instalatiile avariate.
Un purtator de cuvant al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat ca "circa 10.000 de tone de apa stocate in cuve si 1.500 de tone aflate in prezent in reactoarele 5 si 6" vor fi deversate in Oceanul Pacific.
El a subliniat ca este vorba despre apa usor radioactiva, scrie Mediafax.
"Nu avem alta optiune decat sa deversam aceasta apa contaminata in ocean, ca masura de securitate", a declarat purtatorul de cuvant a Guvernului, Yukio Edano.


Sursa
 
Japonia cere ajutor Rusiei in legatura cu apele radioactive. Rusia detine un echipament care trateaza lichidele radioactive de la submarinele nucleare.
 
Scurgerile nu pot fi oprite decât după câteva luni
Iodul radioactiv de lângă Fukushima, de 7,5 milioane de ori peste limită


[attachment=20727:1302001503Fukushima.jpg]

Tepco, operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima, a anunţat, marţi, că nivelul iodului radioactiv în apa oceanică colectată de lângă clădirile reactoarelor este de 7,5 milioane de ori mai mare decât limita normală, scrie DPA. Cantitatea de Cesiu 134 din apă este de 2 milioane de ori mai mare decât limita, iar cea de cesiu 137 este de 1,3 milioane de ori mai mare. Compania Tokyo Electric Power a constatat că apa contaminată din reactor se scurge direct in mare, însă nu a reuşit să depisteze fisura cu pricina.


„Cu timpul, iodul radioactiv este metabolizat de plancton, care apoi este ingerat de peşti. Nivelul iodului radiaoctiv va scădea pentru că timpul de înjumătăţire al izotopului este de opt zile. Însă cesiul radioactiv este o problemă mult mai mare. Toate produsele provenind din mările Japoniei vor fi probabil considerate nesigure şi alte state vor învinovăţi Japonia pentru radioctivitatea din mările lor", spune profesorul Masayoshi Yamamoto, citat de "Japan Times".


Spre deosebire de iodul 131, cesiul 134 are o perioadă de înjumătăţire de de doi ani, iar cesiul 137 de 30 de ani, astfel încât aceşti izotopi periculoşi se vor concentra în cantităţi mult mai mari pe lanţul trofic.


Guvernul japonez a decis să modifice limita de radiaoctivitate pentru peşti şi vegetaţia marina, după ce s-a descoperit că peştele pescuit la jumătatea distanţei dintre Fukushima şi Tokyo continea mai mult iod radioactiv decât limita, iar nivelul de cesiu radioactiv se afla imediat sub această limită, scrie AP.


Nivelul iodului radioactiv este de câteva ori mai mare decât cel din apa colectată în zilele anterioare. Sâmbătă, la reactorul 1 acesta era de 480.000 mai mare decât limita, la reactorul 3 de 380.000 de ori mai mare, iar la reactorul 4 de 350.000 de ori mai mare.


În Japonia limita normala a radiaţiilor emise de izotopul 131 al iodului în apa oceanului este stabilită la 0,04 becquerel pe centimentrul cub de apă. Guvernul a anunţat că ar putea dura mai multe luni până când scurgerile de apă contaminată să poată fi oprite. Tepco a început deja sa deverseze în ocean apă puţin contaminată, pentru a face loc în rezervoare unor volume mult mai radioactive.


În Pacific sunt deversate 11.500 de tone de apă pentru a se face loc pentru 60.000 de tone de apă foarte radioactivă acumulată în bazinele celor trei reactoare avariate.


Sursa
 
Japonia a reuşit să oprească scurgerile de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima


Inginerii au oprit scurgerile de apă radioactivă în Oceanul Pacific, într-o luptă continuă cu cea mai mare criză nucleară de la Cernobîl încoace.
Cu toate acestea, operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) este încă nevoit să pompeze apa contaminată în mare, din cauza lipsei de spatiu de depozitare în instalaţie.
"Scurgerile au fost încetinite ieri după ce am injectat un amestec de lichid de sticlă şi un agent de întărire iar acum au fost oprite", a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO pentru Reuters.
Inginerii disperaţi s-au luptat pentru a opri scurgerile şi au folosit rumeguş, ziare şi un lichid de sticlă pentru a încerca să oprească fluxul de apă extrem de contaminată.
Probele de apă utilizată pentru răcirea reactorului numărului 2 au indicat un nivel de radioactivitate de 5 milioane de ori mai mare decât limita legală, au declarat marţi oficialii, adăugând că se tem că apa contaminantă s-a răspândit mult dincolo de zona dezastrului.
Guvernul are în vedere impunerea unor restricţii privind consumul fructelor de mare pentru prima dată după începutul crizei nucleare, la scurt timp ce s-au găsit peşti contaminaţi.


Sursa
 
Reactorul 1 are in prezent cea mai mare presiune si temperatura dintre cele sase, de aceea se pregateste o injectare cu azot pentru a preveni o posibila explozie de hidrogen.
Procesul de injectare va dura citeva zile, si poate duce la eliberarea de substante radioactive in aer.

Inginerii se confrunta in continuare cu problema celor 60 milioane de litri de apă de mare contaminata, utilizata pentru racirea combustibilului.


http://au.ibtimes.com/articles/131443/20110407/after-reactor-2-leak-reactor-1-heats-up.htm
 
TEPCO anunta ca recentul cutremur de 7,1 nu a inrautatit situatia de la Fukushima.
 
Back
Sus