• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Fukushima 2011

[font=Verdana,]
[font=Verdana,]Radioactive contamination[/font]
[font=Verdana,]U.S. 7th Fleet, positioned about 100 miles northeast of the Fukushima Daiichi nuclear power plant[/font]
[font=Verdana,]
[/font]Seventeen U.S. Navy crew members have been contaminated with low-levels of radiation during disaster relief missions in Japan, military officials said Monday. The radioactivity was detected when the service members returned to the aircraft carrier Ronald Reagan aboard three helicopters. They were treated with soap and water and their clothes were discarded. "No further contamination was detected," the military said. The helicopters were also decontaminated. The U.S. 7th Fleet, positioned about 100 miles northeast of the Fukushima Daiichi nuclear power plant to deliver aid to Japan's coastal region, moved its ships further away due to "airborne radioactivity" and contamination found on its planes. The military noted, however, that the level of contamination was very low, and the ship movement was merely a precaution. "For perspective, the maximum potential radiation dose received by any ship's force personnel aboard the ship when it passed through the area was less than the radiation exposure received from about one month of exposure to natural background radiation from sources such as rocks, soil, and the sun," the Navy said. The Fukushima nuclear power plant suffered a second explosion Sunday. At least six workers at the plant were injured in the blast, officials said. A smaller explosion rocked the plant on Saturday. Radioactive steam was vented recently from the plant in order to ease pressure on the reactors and prevent another meltdown, CNN reported. It is believe that a meltdown previously occurred in at least one of the reactors in the last few days. "We remain totally committed to our mission of providing assistance to the people of Japan," Navy spokesman Jeff Davis said.
[/font]
[font=Verdana,]
[/font]
[font=Verdana,]Sursa[/font]
 
nu pot sa cred! guvernul japonez avertizeaza: risc major de topire a miezului la 3 reactoare de la Fukushima.
 
De ce se poate topi un miez?

In mod normal, barele de combustibil, sint scufundate in lichidul de racire. Barele, datorita reactiei de fisiune produc o cantitate uriasa de energie, cam 200 MeV atit ca radiatii electromagnetice cit şi ca energie cinetica a fragmentelor de fisiune (care provoaca incalzirea barelor). Apa se evapora partial si paraseste reactorul. In cazul reactorului de la Fukushima, reactorul este proiectat sa opereze cu 12 ÷ 15% din apa din partea superioara a miezului sub forma de abur, deci barele nu sint complet scufundate in lichid.
La Fukushima, a picat circuitul primar de racire, au picat si cele doua auxiliare, de aceea barele nu mai sint scufundate cit ar trebui in lichidul de racire. Desi barele de control, care incetinesc fisiunea au fost introduse total, reactia continua. Specialistii spun ca ramine o caldura latenta, de pina in 10 % care in lipsa agentului de racire poate provoca topirea portiunii barelor care nu e scufundata in apa. Ce inseamna asta? Topitura poate trece prin fundatia reactorului si se poate infiltra in sol si pina se raceste poate contamina totul in jur.
 
anda link a spus:
De ce se poate topi un miez?

In mod normal, barele de combustibil, sint scufundate in lichidul de racire. Barele, datorita reactiei de fisiune produc o cantitate uriasa de energie, cam 200 MeV atit ca radiatii electromagnetice cit şi ca energie cinetica a fragmentelor (care provoaca incalzirea lor). Apa se evapora partial si paraseste reactorul. In cazul reactorului de la Fukushima, reactorul este proiectat sa opereze cu 12 ÷ 15% din apa din partea superioara a miezului sub forma de abur, deci barele nu sint complet scufundate in lichid.
La Fukushima, a picat circuitul primar de racire, au picat si cele doua auxiliare, de aceea barele nu mai sint scufundate cit ar trebui in lichidul de racire. Desi barele de control, care incetinesc fisiunea au fost introduse total, reactia continua. Specialistii spun ca ramine o caldura latenta, de pina in 10 % care in lipsa agentului de racire poate provoca topirea portiunii barelor care nu e scufundata in apa. Ce inseamna asta? Topitura poate trece prin fundatia reactorului si se poate infiltra in sol si pina se raceste poate contamina totul in jur.


In plus, cand "topitura" se scurge, poate intalni panza freatica, ceea ce ar duce la o explozie, nu nucleara, dar care ar face ca cea de la Cernobil sa para o gluma


[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Japonia a cerut oficial Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită la Tokyo echipe de experţi, după o serie de explozii produse la centrala nucleară Fukushima, a anunţat, luni, directorul general al agenţiei, Yukiya Amano.[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
centrala-fukushima-2-afp.jpg

[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Guvernul japonez a cerut astăzi (luni - n.red.) Agenţiei să trimită misiuni de experţi. Discutăm cu autorităţile japoneze pentru a stabili detaliile", a afirmat Amano, conform transcrierii declaraţiilor făcute în cursul unei prezentări tehnice desfăşurate cu uşile închise.

AIEA şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor încă de vineri, când Japonia a fost afectată de un cutremur violent, care a avariat centrala nucleară Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri de Tokyo.

[/font]Sursa
 
[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]O explozie s-a auzit la primele ore ale dimineţii de marţi în Japonia (ora locală 6.10) la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, o nouă sperietură pentru ţara care se află încă sub imperiul şocului suferit vineri.

japan_6f0cd256db.jpg
[/font]

[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"] [/font]
[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]Este a treia explozie înregistrată la centrala Fukushima, unde operatorii încearcă disperaţi de câteva zile să răcească trei reactoare. Primele două explozii (la reactoarele 1 şi 3) au fost cauzate de acumulările de hidrogen. Este neclar încă ce anume a provocat a treia explozie, dar primele semne arătau că aceasta a fost mai serioasă. Un incendiu izbucnit la reactorul 4 (care nu este activ) a complicat şi mai mult lucrurile. Incendiul a fost stins în cele din urmă. Nivelul radiaţiilor este însă acum periculos pentru sănătate.


05.52 Indicele principal al bursei japoneze, Nikkei, a scăzut cu peste 8% după comentariile premierului şi pe fondul crizei de la centrala Fukushima.

05.42 O cantitate mică de substanţe radioactive a fost detectată la Tokyo, anunţă agenţia de ştiri Kyodo. BBC notează că Air China a anulat zborurile de la Shanghai şi Beijing către Tokyo.

05.25 Întrebarea care nu a primit încă un răspuns clar de la autorităţile japoneze: cât de avariat este învelişul reactorului 2?

Guvernul japonez se va reuni în curând pentru a discuta despre operaţiunile de salvare şi despre problema centralei nucleare. Au apărut tot mai multe critici care vizează informaţiile insuficiente oferite de autorităţi cu privire la criza nucleară de la Fukushima.

05.10 Agenţia de ştiri Kyodo citează TEPCO care anunţă că incendiul de la reactorul 4 pare să fi fost stins. Unitatea 4 adăpostea doar combustibil uzat, au anunţat autorităţile.

04.40 Nivelul radiaţiilor în apropierea reactorului 3 este de 400 de ori mai mare decât limita admisă într-un an. Nivelul este foarte periculos pentru om, explică un expert pentru televiziunea NKH, cei 50 de lucrători rămaşi la centrală poartă evident echipament de protecţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, spune că cea mai probabilă cauză a nivelului crescut al radiaţiilor este incendiul izbucnit la reactorul 4 şi nu explozia de la reactorul 2. El a admis că o cantitate redusă de radiaţii va ajunge în zone mai îndepărtate de centrală, notează The Guardian.

04.15 Premierul a mai declarat că nivelul radiaţiilor la centrala Fukushima a crescut considerabil şi că riscul scurgerii de material radioactiv este mare. El a solicitat evacuarea tuturor locuitorilor pe o rază de 20 de km şi a cerut celor care locuiesc pe o rază între 20 şi 30 de km să rămână în case. A insistat că populaţia trebuie să îşi păstreze calmul.

04.10 Premierul japonez Naoto Kan anunţă că un incendiu a izbucnit la reactorul 4 al centralei Fukushima.

02.40 Nivelul radiaţiilor la centrală imediat după explozie este ridicat, nu atât de ridicat pentru a reprezenta o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor, au asigurat oficialii TEPCO. Agenţia de ştiri Kyoto a precizat însă că există temeri privind o posibilă scurgere de materiale radioactive.
[/font]

[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]02.30 Reprezentanţii companiei Tokyo Electric Power Co (TEPCO), care operează centrala, au anunţat la mai puţin de o oră după explozie că o parte din angajaţii care lucrează acolo au fost evacuaţi - 50 au rămas totuşi la faţa locului. Ei au precizat că este posibil ca explozia să fi avariat bazinul folosit pentru răcirea reactorului, aflat la baza vasului de izolare. Nu au clarificat însă dacă deflagraţia a afectat învelişul reactorului. În vreme ce au evitat să ofere detalii exacte despre natura exploziei şi despre efectele ei, directorii companiei şi-au cerut însă, în mod repetat, scuze. "Ne cerem scuze pentru grijile şi neplăcerile pe care le-am provocat", au insistat reprezentanţii TEPCO, în faţa reporterilor care îi presau pentru a afla mai multe despre explozie. În cursul zilei de luni, guvernul japonez a admis că este foarte probabil ca barele de material radioactiv din cele trei reactoare ale centralei să fi început să se topească. Autorităţile au subliniat însă că "depun toate eforturile, în pofida circumstanţelor dificile, să stabilizeze centrala nucleară şi să asigure securitatea mediului înconjurător".

Metoda japonezilor de a răci reactoarele - cu apă de mare, în condiţiile în care sistemele de răcire ale centralei sunt în pană - nu a avut rezultatele aşteptate. Nivelul apei nu a crescut iar barele de material radioactiv din reactorul 2 au rămas luni, timp de cel puţin câteva ore, complet expuse.

Sursa

[/font]

[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]Explozia de la reactorul 2[/font]
[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"][media]
[/font]

[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]Pare mult mai mare decat celelalte[/font]
 
Franta: Accidentul nuclear din Japonia este de gradul 6 din 7

Agentia pentru Siguranta Nucleara de la Paris acuza Japonia ca reduce importanta accidentului de la centrala Fukushima 1. Expertii francezi cred ca situatia este mult mai grava decat cea prezentata de Tokyo.
André-Claude Lacoste, presedintele Organizatiei pentru Siguranta Nucleara a Frantei, spune ca Japonia ar "degrada" importanta crizei prin care trece, aratand ca suntem in acest moment cel putin la nivelul 5 sau poate chiar 6 pe scara pericolului nuclear. Nivelul maxim posibil este 7, care inseamna catastrofa nucleara si este sinonim cu ceea ce s-a petrecut la Cernobil.
Lacoste sustine ca, in ciuda remarcilor Agentiei internationale pentru Energie Atomica, nu trebuie exclusa posibilitatea ca avem de a face cu un al doilea Cernobil, scrie est republicain.fr.
Agentia pe care o conduce Lacoste este responsabila pentru siguranta a 58 de reactoare nucleare in Franta, asa ca expertii ii dau dreptate oficialului francez.

60479480.jpg



Alerta nucleara de gradul 5 inseamna

Impact asupra oamenilor si mediului
• Eliminare limitata de radiatii si material radioactiv
• Oameni morti prin iradiere

Pana pe 13 martie, peste 185.000 de rezidenti au fost evacuati din apropierea centralelor Fukushima Daiichi 1 si Fukushima Daini 2.

Sursa
 
COŞMARUL FUKUSHIMA: Lupta cu flăcările la reactorul 4

În Japonia, primele ore ale dimineţii de miercuri au adus noi motive de îngrijorare - un incendiu a izbucnit la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima. O explozie şi un incendiu au avut loc şi marţi dimineaţă în acelaşi loc, dar guvernul japonez a anunţat ulterior că a reuşit să stingă focul.

FUKUSHIMA_a3f563f45e.jpg



02.00 În prezent, notează agenţia Kyodo, angajaţii centralei fac eforturi pentru a ridica nivelul apei în bazinul cu combustibil uzat din reactorul 4 şi pentru a arunca acolo acid boric, în încercarea de a preveni o reacţie nucleară.
Munca oamenilor este îngreunată de faptul că nu se pot apropia prea mult de reactor, din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor. Din cei aproximativ 800 de operatori ai centralei, 750 au fost evacuaţi după explozia de ieri de la reactorul 2. În jur de 50 au rămas pentru a face faţă unei crize nucleare cu final imprevizibil.


01.56 Oficialii TEPCO au anunţat că barele de combustibil nuclear de la reactorul 1 au fost distruse în proporţie de 70%, iar cele de la reactorul 2 - în proporţie de 33%. Se presupune că miezul reactoarelor s-a topit după ce cutremurul şi tsunamiul de vineri au provocat o pană a sistemului de răcire.
01.45 TEPCO a anunţat că incendiul a fost stins
12.45 Anunţul privind izbucnirea incendiului a venit la câteva ore după ce oficialii TEPCO, compania care operează centrala, au declarat că intenţionează să arunce apă de la bordul elicopterelor în bazinul reactorului 4, pentru răcirea combustibilului nuclear uzat (un plan la care se pare că s-a renunţat între timp). Marţi seară, oficialii TEPCO admiteau că apa din rezervorul care conţine combustibil uzat de la reactorul 4 al centralei - unitate în prezent inactivă - ar putea fierbe, ceea ce ar duce la scăderea nivelului lichidului.

Combustibilul uzat aflat în bazinul din clădirea reactorului 4 este încă radioactiv şi deosebit de periculos în cazul în care nu rămâne sub apă.
Unităţile centralei Fukushima Daiichi (sau Fukushima1), aflată în nord-estul Japoniei, au avut sau au încă probleme serioase, la cinci zile după cutremurul cu magnitudinea 9 şi tsunamiul care au lovit Japonia. Mai multe explozii au avut loc până acum, după ce sistemul de răcire a reactoarelor 1, 2 şi 3 a cedat, iar operatorii au făcut eforturi pentru a coborî temperatura cu apă de mare. Deflagraţia care a avut loc ieri la reactorul 2 a afectat vasul de izolare a reactorului şi a dus la o emisie de radiaţii periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Nivelul radiaţiilor a scăzut între timp, dar reactorul rămâne instabil iar autorităţile au admis încă de ieri că barele de material radioactiv au rămas expuse. Probleme asemănătoare au avut loc şi la reactoarele 1 şi 3, dar autorităţile spun acum că situaţia acolo este stabilă şi că nivelul apei pompate a crescut.
Inactive în momentele şocurilor de vineri, reactoarele 4, 5 şi 6 au problemele lor - bazinele cu material radioactiv uzat, încă periculos. Problemele sunt în toi la unitatea 4, iar autorităţile au anunţat că urmăresc cu atenţie reactoarele 5 şi 6 unde au observat o creştere a temperaturii.

Sursa

Poza a rectorului nr 4 de la centrala Fukushima 1


20110316-865463-1-L.jpg


Sursa
 
in sfirsit, se pot folosi elicopterele care arunca apa din mare peste reactoare si tunurile cu apa. totodata se incearca reconectarea la energia electrica, sperind ca astfel se poate pompa apa care sa asigure racirea reactoarelor.

The level around the plant's quake-proof building at which workers are standing by had risen to about 3,000 microsievert per hour, it said in the morning. The level compares to 1,000 microsievert, or 1 millisievert, to which people can be safely exposed in one year.
 
[font=Arial, Helvetica, sans-serif]
NORULUI RADIOACTIV de la Fukushima - HARTA INTERACTIVĂ


Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia [color=#0494E1 !important]online a ziarului New York Times. [/color]

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite . Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.


Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite şi având sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv.

Prognoza ia în considerare actualele informaţii despre viteza şi direcţia rafalelor de vânt din Pacific.[/font]

20110315-fuku-i-131.gif


Sursa
 
[font=Verdana, Geneva, sans-serif]
Apocalipsa devine oficiala. "Lasam totul in mana lui Dumnezeu"
[/font]

[font=Verdana, Geneva, sans-serif]Angela Merkel si Dmitri Medvedev au descris pentru prima data, in termeni dramatici situatia de la centrala atomica Fukushima, dupa ce comunitatea internationala a fost retinuta in evaluarea dimensiunile tragediei nucleare.

[url="http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/roman-din-japonia-de-ce-nu-vrea-sa-plec-de-aici-219797.html"]Romania Libera: Roman din Japonia: De ce nu vrea sa plece de aiciLa 27 de ani, George Ianus este cercetator si doctorand in cadrul Universitatii din Tokyo si face parte din echipa care lucreaza la proiectarea viitorului avion hipersonic al Japoniei pentru zboruri comerciale. Tanarul spune ca nu are de gand sa plece din Japonia in aceste momente grele, chiar daca multi dintre colegii sai au facut-o. „Profesorii de aici mi-au oferit o sansa extraordinara de a-mi realiza educatia la standarde inalte. Asa ca vreau sa fac tot ce pot sa ii ajut la randul meu", spune tanarul.Evenimentul Zilei[/url]: Este un accident de "proportii cu adevarat apocaliptice", a avertizat Merkel intr-un discurs in Camera inferioara a parlamentului german, in timp ce liderul de la Kremlin a vorbit despre "o catastrofa" si "un dezastru national colosal". Situatia de la centrala nucleara Fukushima evolueaza dupa un scenariu dramatic, iar consecintele sunt imprevizibile, a mai spus seful executivului de la Berlin in fata deputatilor germani. Merkel a subliniat in discursul sau ca Germania nu isi va inchide toate cele 17 reactoare nucleare ca urmare a crizei din Japonia, ci doar sapte, cele construite inainte de 1980. Cu o seara inainte, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, descria mult mai sumbru situatia de la complexul de la nord de Tokio. "Practic, totul a scapat de sub control si nu exclud ceea ce este mai rau in orele si zilele urmatoare. Vorbim despre o apocalipsa si cred ca acest cuvant este foarte potrivit pentru aceasta situatie", a avertizat comisarul german, miercuri, in fata Comisiei de mediu din Parlamentul European.

Gandul: Incercari disperate de a scapa lumea de un nor radioactiv ridicat de la Fukushima De o saptamana incoace, in lumea intreaga, se fac comparatii cu dezastrul de la Cernobal (aprilie 1986), expertii rusi cred ca nu se poate stabili o echivalenta intre cele doua evenimente. Atunci, un reactor a explodat, pe cand acum, "cel mai rau scenariu" ar fi topirea combustibilului nuclear din toate cele patru reactoare avariate, considera Sergei Kiriyenko, seful Rosatom - Agentia nucleara a Federatiei Ruse. Chiar si in acest caz, nu ar exista o explozie, asadar radiatiile emise nu vor fi atat de puternice, estimeaza Kiriyenko. Previziunea optimista a fost facuta fara acces la fata locului, dupa ce Japonia a respins oferta ca o echipa formata din 15 experti rusi - dintre care doi direct implicati in operatiunile de salvare de la Cernobal - sa vina la Fukushima. Mai mult, opinia rusilor a fost exprimata in conditiile in care tehnologia centralelor nucleare din cele doua tari (sovietica, respectiv americana) difera.

Sursa

[/font]
 
explicatii despre ce s-a intimplat cu reactorul [media]
 
JAPONIA LIVE. Acccidentul de la Fukushima, mult mai grav. Nivelul de gravitate s-a schimbat de la 4 la 5
Dacă iniţial accidentul de la Fukushima a fost clasat la nivelul 4 pe scara incidentelor nucleare internaţionale, oficialii niponi au schimbat astăzi încadrarea la categoria 5. În urmă cu câteva zile, Agenţia franceză pentru securitate nucleară a clasat incidentul la nivelul 6 (maximul 7, a fost atins în 1986 în urma accidentului de la Cernobâl), însă Japonia a negat. Între timp, autorităţile nipone au reînceput astăzi operaţiunile de răcire a reactorului 3 e la Fukushima, cu ajutorul camioanelor cisternă echipate cu tunuri cu apă. Cel puţin 7 vehicule aruncă tone de apă de mare pentru a împiedica barele de combustibil să intre în fusiune şi să evite astfel un accident nuclear major. Astăzi, este fix o săptămâna de la cutremurul cu magnitudine istorică 9, urmat de un tsunami devastator. Bilanţul victimelor a ajuns la 16.000 de morţi şi dispăruţi.

[font="Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif"]Sursa[/font]

[/color]
 
ma intreb, cine are interesul de a cataloga ce se intimpla la Fukusima drept cea mai mare catastrofa a tuturor timpurilor? ca ar fi apocalipsa? de 5 zile se spune non stop ca ”urmatoarele ore vor fi critice” si vad ca oamenii aia tin situatia sub control.
 
prim ministrul Kan a anuntat ca situatia e sub control la reactorul 3, au reusit sa-l raceasca si incearca acelasi lucru cu reactorul 4.
 
alimentarea cu energie electrica e restabilita pentru 4 din cele 6 reactoare. se incearca repornirea pompelor la reactorul2
 
Back
Sus