• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Fukushima 2011

in ciuda replicii, pomparea de apa pentru racire continua
 
un filmulet facut in zona de evacuare din jurul centralei de la fukushima
[media]
 
Toshiba va demonta reactoarele avariate de la Fukushima


Conglomeratul japonez Toshiba si-a pus la dispozitie serviciile pentru a demonta in zece ani cele patru reactoare avariate de la centrala nucleara Fukushima, relateaza sambata AFP si Kyodo.


Prin comparatie, dezmembrarea centralei americane Three Mile Island 2, unde miezul unui reactor s-a topit in 1979, a durat aproape 14 ani.
Toshiba, unul dintre cei doi fabricanti de reactoare nucleare din Japonia alaturi de Hitachi, si-a trimis propunerea companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) operatorul si totodata proprietarul centralei nucleare Fukushima Daiichi, dar si guvernului, a precizat Kyodo, citand surse nespecificate.
Reprezentantii Toshiba sustin ca pot folosi experienta acumulata de filiala sa americana, Westinghouse Electric, in gestionarea accidentului de la Three Mile Island, pentru a accelera procesul de la Fukushima, potrivit Kyodo.
"In conformitate cu termenii propunerii, va fi nevoie de aproximativ 10 ani pentru a retrage barele de combustibil din reactoare si combustibilul uzat din bazinele de dezactivare, pentru a demola instalatiile si a decontamina solul", potrivit aceleiasi surse.


Sursa
 
Monştrii de la Fukushima: Cesiu 137 şi Iod 131. Şi eroina: iodura de potasiu

[attachment=20853:cesiuiod_5c7f828541.jpg]

În urma cutremurului devastator din Japonia (11 martie 2011) îşi fac apariţia pe scena coşmarurilor noastre monştri care sunt minusculi, dar pot ucide.
Este vorba despre substanţe radioactive care provin de la centralele nucleare de la Fukushima, şi care, în urma accidentului ce a avut loc, au început să se răspândească în mediul înconjurător. Numele acestor monştri sunt: cesiu 137 şi iod 131. Facem pe scurt cunoştinţă în acest articol cu aceşti monştri tăcuţi dar extrem de ofensivi, care pot genera boli necruţătoare sau chiar ucide rapid.
Nu există probabil persoană la ora actuală care să nu fi auzit despre devastatorul cutremur de 9 grade pe scara Richter care a avut loc în Japonia. În urma cutremurului, dezastrul s-a abătut asupra Japoniei, venind dinspre ocean. Pe 11 martie 2011, data care va rămâne marcată cu roşu în calendarul omenirii, la ora locală 14.46, un violent seism cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de circa 24 km în largul oceanului, la circa 130 km de oraşul japonez Sendai, puternic afectat.
Cutremurul, cel mai puternic din istoria Japoniei, şi unul din cele mai puternice din istoria seismologiei, a ţinut mai bine de 2 minute şi a generat o serie de dezastre: de la un tsunami uriaş care a măturat coastele Japoniei, la incendii devastatoare şi daune asupra centralelor nucleare de la Fukushima. Zeci de mii de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute. Violenţa cutremurului a dus inclusiv la deplasarea axei terestre.
Reactoarele de la Fukushima au fost puternic afectate – se tot discută în ultima vreme despre cât de grave pot să fiu daunele provocate; alerta este maximă în Japonia, dar nici ţările învecinate nu sunt liniştite. Norul (mai mult sau mai puţin) radioactiv este urmărit cu mare interes de către populaţie şi monitorizat în trecerea lui de la un continent la altul. Nivelul de radioactivitate, cel puţin în Europa la ora actuală, nu este un pericol pentru populaţie.
Cei care însă în mod eroic lucrează la centralele de la Fukushima pentru a îndepărta, pe cât posibil, pericolul, îşi pun cu adevărat viaţa în pericol. Din ce cauză? Din cauza unor elemente invizibile însă extrem de dăunătoare. În funcţie de tipul şi cantitatea de radiaţie absorbită, şi vom reveni asupra acestui subiect (daunele biologice ale radiaţiilor), se poate muri extrem de rapid, sau daunele se pot manifesta mult timp după iradiere: prin apariţia unei forme tumorale sau prin mutaţii genetice care pot afecta generaţiile viitoare.

Primul monstru: Cesiul 137
Cesiul, simbolul chimic Cs, este un element care are în nucleu un număr de 55 de protoni şi care se prezintă în natură sub forma metalică cu punctul de topire la 28 C (deci într-o zi de vară ar fi în stare lichidă). În funcţie de numărul de neutroni care se află în nucleu poate fi stabil (Cs 133) sau radioactiv (cum ar fi Cs 137). Cesiul radioactiv care ne interesează pe noi, şi anume Cs 137, are un număr de 82 de neutroni în nucleu şi nu este stabil; se transformă cu un timp de înjumătaţire de circa 30 de ani în bariu, printr-un proces de dezintegrare beta (cu emisie de electroni şi antineutrini).
Cesiul radioactiv se formează în urma proceselor de fisiune nucleară care au loc într-un reactor nuclear. În momentul în care se petrece un accident nuclear, Cesiul radioactiv poate ajunge în apă şi poate contamina produsele alimentare. În felul acesta poate ajunge în final în organism unde se poate fixa în ţesuturile moi sau în oase şi muşchi, unde, prin radiaţia pe care o emite, poate genera diverse forme tumorale.

Al doilea monstru: Iodul 131
Iodul este un element solid, ne-metalic, care se prezintă în natură atât sub forma radioactivă cât şi sub forma stabilă. Toţi atomii de iod au în nucleu un număr de 53 de protoni. Numărul de neutroni poate varia, şi este acest număr cel care defineşte natura radioactivă sau nu a iodiului.
Iodul 127 de exemplu, cel care are 74 de neutroni în nucleu, este stabil. Există însă un număr mare (36) de izotopi ai iodului care sunt radioactivi. Printre aceştia se numară şi Iodul 131, care are în nucleu un număr de 78 de neutroni.
Iodul 131 este produs în urma proceselor de fisiune care au loc într-o centrală nucleară şi în momentul producerii unui accident poate fi eliberat în atmosferă, se poate acumula în sol sau iarbă, intrând în felul acesta în circuitul alimentar. Are un timp de înjumătăţire de circa 8 zile şi se transformă în Xenon prin procesul de dezintegrare beta (vezi mai sus ce înseamnă).
Iodul are un rol extrem de important la nivelul tiroidei, unde contribuie la sinteza hormonilor tiroidieni, cei care controlează practic activitatea întregului organism. În momentul în care în tiroidă intră iodul radioactiv, iodul 131, acesta poate da naştere, prin radiaţia pe care o emite, unor forme tumorale.

Eroina: Iodura de Potasiu
Iodura de potasiu, KI, este o sare (sare iodată) – un produs compus din atomi de iodiu şi potasiu. Sarea iodată introduce în organism iod ne-radioactiv, care este absorbit de tiroidă, saturând-o cu iod. În felul acesta, tiroida, neavând nevoie de alt iod, nu mai absoarbe iod radioactiv (dacă acesta intră în organism) şi ne putem proteja de efectele nocive asupra tiroidei ale Iodului 131.
Iodura de potasiu trebuie consumată însă în mod raţional şi doar la indicaţia medicului, întrucât un consum exagerat poate genera daune chiar mai mari decât cele cauzate de o eventuală expunere la iod radioactiv în cantităţi mici.
Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro. Autoarea multumeşte pentru colaborare dnei Diana Sirghi.

Sursa
 
iodura de sodiu nu este sare iodata!!!
 
TEPCO spera sa opreasca deversarea apelor radioactive in ocean luni, citeva zile mai tirziu decit era prevazut
 
Japonia intentioneaza sa extinda zona de evacuare din jurul centralei, din cauza nivelului ridicat de radiatii.
Zona de 20 km din jurul centralei a fost declarata zona de excluziune, pentru ca guvernul sa aiba controlul asupra ei, dupa ce au aparut rapoarte ca unii locuitori s-ar fi reintors acasa. Astfel, orice persoana care intra in zona poate fi obligata sa o paraseasca imediat.
 
harta masuratorilor de radioactivitate facute de Greenpeace
 
dupa seismul de 6.7 de azi, electricitatea s-a intrerupt la reactoarele 1 si 2
pompele de la unitatile 1, 2 si 3 s-au oprit
 
Comisia pentru siguranta nucleara din Japonia a publicat luni un calcul preliminar afirmind ca la Fukushima au fost eliberati pina la 10.000 terabecquerel de materiale radioactive pe ora timp de mai multe ore.
Aceasta evaluare a determinat guvernul sa ia in considerare cresterea nivelului de severitate a accidentului de la 5 la 7, cel mai mare pe o scara internaţionala, au declarat surse guvernamentale. Nivelul de 7 a fost atribuit doar catastrofei de la Cernobil in 1986.
Kyodo
 
Probleme la Fukushima: Incendiu la reactorul patru

ALERTA NUCLEARA. Reactorul nr 4 al centralei atomice Fukushima Daiichi a fost cuprins de un incendiu, a anunţat marţi operatorul Tokyo Electric and Power (TEPCO), deşi flăcările şi fumul nu mai sunt în prezent vizibile din exterior, informează Reuters, citat de Agerpres.
[attachment=20921:176383-japonia-reactor.jpg]
Un angajat al TEPCO a văzut flăcări lângă reactorul nr. 4 în jurul orei 06.38 (21.38 GMT luni) şi o unitate de pompieri a fost trimisă să stingă incendiul, a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO.
'Flăcările şi fumul nu mai sunt vizibile dar aşteptăm să aflăm dacă focul a fost stins complet', a adăugat el.
Japonia depune mari eforturi pentru a aduce sub control centrala grav avariată în urma cutremurului devastator urmat de tsunami de luna trecută, notează Reuters.
Guvernul japonez ia în considerare o eventuală ridicare a nivelului de gravitate a crizei nucleare de la Fukushima de la cinci la şapte, nivel similar cu cel adoptat după accidentul nuclear de la Cernobâl din 1986, informează agenţia de ştiri Kyodo.
Potrivit Kyodo, Comisia pentru siguranţă nucleară a estimat că cantitatea de material radioactiv eliberată de reactoarele de la Fukushima, din nordul Japoniei, a atins un maxim de 10.000 terabequereli (TBq) pe oră într-un anumit moment şi s-a menţinut timp de mai multe ore, ceea ce ar face ca accidentul să poată fi clasificat drept unul major pe scara INES.

Sursa

Japonia a ridicat nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima Dai-ichi de la gradul 5 la gradul 7.

Sursa
 
Fukushima, la o luna de la cutremur si tsunami

[attachment=20922:rtr2k74m.jpg]

[attachment=20923:01-fukushima-6-reuters-ho-new-resize.jpg]

[attachment=20925:excavator-teleghidat-resize.jpg]

[attachment=20927:fukushima-1-reuters-ho-new-resize.jpg]

[attachment=20928:fukushima-2-reuters-ho-new-resize.jpg]

[attachment=20929:fukushima-3-reuters-ho-new-resize.jpg]

[attachment=20930:fukushima-4-reuters-ho-new-resize.jpg]

[attachment=20931:fukushima-reuters-ho-new-resize.jpg]

Sursa
 
Muncitorii de la Fukushima au inceput marti, pregatirile pentru a elimina apa radioactiva din instalaţie, ca parte a eforturilor de a pune capat crizei nucleare.
In jurul orelor 19.30, Tokyo Electric Power Co, operatorul centralei, a început pomparea de apa foarte poluata dintr-un tunel subteran, intr-o zona de depozitare in apropiere de turbina reactorului No. 2

Aproximativ 700 de tone urmeaza sa fie transferate la un condensator unde, in mod normal, aburul condenseaza si se tranforma in apa. Operatia este de asteptat sa dureze 40 de ore.

kyodo
 
Back
Sus