• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Impresii de calator in Tara Vrancei...

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Miercuri revin in Bucuresti, iar vineri plec in al 2-lea sejur montan, in Vrancea. Voi sta la Lepsa, in Muntii Vrancei, voi incerca sa prind si o drumetie spre Andreiasu de Jos, sa vad Focul Viu. Poate voi discuta si cu ceva localnici de pe acolo, sa vedem ce zic si ei in legatura cu acest Foc Viu :clapping: Evident voi face si poze in zona... :huh:
 
Impresii de calator in Tara Vrancei...
Am inceput astazi un sejur turistic in Tara Vrancei, mai exact la Lepsa, Muntii Vrancei. O zona foarte pitoreasca, cel putin asta este prima mea impresie. O localitate rurala vranceana, inconjurata de versantii mandri ai Muntilor Vrancei, formand un fel de depresiune ingusta. Din pacate, de aici nu voi putea ajunge la Andreiasu de Jos, pentru a vedea Focul Viu, dar voi putea merge la cascada Putnei si voi ajunge si in Rezervatia naturala Cheile Tisitei, ambele reprezentand cele mai importante obiective turistice ale zonei.
Pensiunea la care stau se afla intr-o zona linistita, mai departata de sosea, inconjurata de multa verdeata. Conditiile sunt foarte bune, am si acces la net wireless :huh: :blink: :clapping:
Deocamdata atat pentru azi, maine voi merge la cascada Putnei... =)) =)) =))
 
Astazi am mers la Cascada Putnei. O zona frumoasa. Acum, nu va imaginati ceva foarte spectaculos, totusi raul Putna se "strecoara" printre niste bolovani mari, si sunt niste caderi de apa, succesive, intre 2 margini abrupte ale versantilor muntosi. Veti vedea in poze. Am stat la cascada vreo 2 ore, lumea sta pe marginea versantului si admira peisajul. Zgomotul provocat de apa care curge vijelios e destul de intens.
Maine merg la rezervatia naturala Cheile Tisitei, celalalt obiectiv turistic major al zone Lepsa. Lepsa este un sat, parte a comunei Tulnici, aflata in partea de nord a muntilor Vrancei. In ultimii ani, au rasarit o multime de pensiuni si vile aici, altele inca sunt in constructie. Pensiunea la care stau eu, Estera, este plasata nu departe de centru, dar nu chiar langa sosea, ci intr-un cadru marcat de verdeata, spre versant, cu liniste. Conditiile sunt foarte bune, iar pretul a fost acceptabil.
 
Buna seara
Dupa cum spuneam ieri, sejurul meu turistic din Tara Vrancei a continuat astazi cu o drumetie prin rezervatia naturala Cheile Tisitei, parte a Parcului Natural Putna-Vrancea. O regiune foarte pitoreasca, si destul de salbatica, aflata in partea central-nordica a Muntilor Vrancei.
Am parcurs toata rezervatia, de fapt traseul de 7 km de la intrare pana la tunelul care strabate muntele. Acest tunel, lung de 267 de metri, e cam plin cu apa, cel putin in prima jumatate cine merge prin el trebuie sa treaca prin apa adunata in timp, din cauza infiltratiilor de apa prin roca friabila din care e constituita baza versantului care duce spre Saua Geamana (traseu care s-ar parcurge in 5 ore, incepand de la tunelul respectiv). Eu nu am intrat in tunel, de fapt am ramas la intrare, dar cativa curajosi s-au aventurat sa parcurga ceva din el. Inca de la intrare se vedea si luminita de la capatul (celalalt al) tunelului =)) :clapping:
Traseul de 7 km de la intrarea in rezervatie si pana la tunel este foarte pitoresc, din pacate drumul principal prin rezervatie a fost grav afectat de inundatiile din 2008, care au afectat zona Lepsa si imprejurimile. Parte din drum a fost dislocat, de aceea traseul actual spre tunel include zone mai accidentate, destul de dificile pe alocuri, de asemenea in cateva locuri este aproape inevitabila trecerea directa prin apele raului Putna. Am trecut si eu prin rau, din fericire apa Putnei nu era foarte rece. E adevarat, la un moment dat am incercat sa evit trecerea prin rau urcand la o podisca paradita din lemn (veti vedea in poza) si trecand pe acea punte prapadita. Din pacate, lumea s-a pacalit, trecerea puntii din lemn (o punte cam subreda, miscatoare asa) nu ne-a scutit de trecerea prin rau, doar ca a scurtat-o; de "scaldatoare" nu am scapat. "Scaldatoare" este numele pe care turistii l-au dat portiunii pe unde am traversat raul Putna pentru a ne continua traseul. In sfarsit, dupa ce am trecut, mai cu chiu, mai cu vai, de "scaldatoare" :huh: :blink:, am continuat drumetia prin rezervatie, admirand salbaticia peisajelor inconjuratoare, asprimea coastelor stancoase care margineau cararea noastra. Doar parcurgeam Cheile Tisitei, nu ? Numele de Tisita este un fel de diminutiv de la Tisa, o specie de arbust de la care a fost numit muntele Tisei, situat langa Lepsa. Drumul a fost cand mai lin, dar a inclus si cateva rape si zone in care am mers lipiti de peretele stancos. Nu ca ar fi fost cine stie ce prapastie, dar jos erau apele raului, si preferam sa nu ne udam tot drumul. In sfarsit, ajungem la tunel, dar si aici trebuie sa trecem prin apa, deci iar ne-am descaltat. Unii au incercat sa paseasca peste pietroaiele care impanzeau albia raului, dar erau cam alunecoase, si riscai sa te trezesti cu incaltarile ude. =)) Am riscat, si cu chiu cu vai am pasit peste pietre. Ceea ce era incomod la trecerea prin rau e faptul ca bolovanii mai maricei de pe fundul apei sunt foarte alunecosi, iar cei mici te cam inteapa la talpa =)) Veti vedea, in cateva poze, ce manevre faceau unii turisti pentru a incerca sa incropeasca un fel de punte din bolovani, pentru a putea ajunge la intrarea in tunel. Cum spuneam, unii au mers mai departe traversand tunelul, altii (intre care si subsemnatul) s-au limitat la a ramane la intrarea in tunel. Nu vroiam sa trec prin apa adunata in tunel. Am stat ceva acolo, pe urma am pornit inapoi, admirand in continuare frumusetea locurilor din aceasta rezervatie naturala.
Nu am vazut animale salbatice, am inteles ca ursii sunt mai frecvent intalniti catre Soveja. Oricum, zona e pitoreasca, pacat ca traseul prin rezervatie e marcat de acele zone accidentate. O sa va pun niste poze, dupa ce le descarc, si va veti face o idee despre Cheile Tisitei si traseul pe care l-am facut azi. Inchei aici impresiile de azi de turist in Tara Vrancei.
 
Buna seara
Astazi am facut o drumetie mai usoara, comparativ cu cea de ieri. Am mers in sus, pe drumul spre Soveja, pana am intrat in padure. O preumblare prin padurile Tarii Vrancei (evident, in zona circulata, cat de cat :clapping:). De fapt, drumul dintre Lepsa si Soveja (in lungime de circa 15 km) a fost afectat, de asemenea, de inundatiile din 2008, astfel incat el este practic inchis circulatiei rutiere. Dar se fac din el niste drumuri forestiere, prin padure, iar lumea se plimba. Sunt si zone de campare de-o parte si de alta, in care lumea isi pune corturi, in fine, tot tacamul.
Dupa-amiaza am facut ceva poze si in Lepsa, cu unele vilute si pensiuni, inclusiv de la pensiunea la care stau. Desi Lepsa are statut de catun, apartinand, din punct de vedere administrativ, de comuna Tulnici, totusi localitatea s-a extins in ultimii ani, prin construirea de vile, vilisoare, pensiuni. Aici ai destul de multe posibilitati de cazare, iar proprietarii pensiunilor sunt foarte primitori, nu stiu cum sa faca sa te simti mai bine. Bine, vorbesc acum prin generalizare de la experienta personala (pensiunea Estera), dar pana la urma e si normal, sa atraga turisti. Pacat ca accesibilitatea zonei nu este foarte usoara, problemele fiind cauzate, evident, de starea infrastructurii rutiere. Oricum, zona are potential turistic serios, iar drumetiile prin Cheile Tisitei sau pe calea catre Soveja, mai sus de manastire, sunt o modalitate de refacere fizica si psihica pentru toti cei obositi de munca din cursul anului. Imi propun, oricum, sa mai revin pe aici. Pana la urma, este ceva nou fata de sejururile turistice de pana acum.
 
te-ai bucurat si de atentia babei :clapping: l-ai simtit?
 
Nu l-a simtit aproape nimeni in Lepsa. Nu ma mira, cutremurele adanci din Vrancea nu ating intensitatile maxime chiar in epicentru, in zona de munte, ci "bat" spre zona de campie, fie din Moldova, fie din Muntenia. Nici eu nu l-am simtit, ma miscam prin casa, de fapt tocmai ma duceam la bucatarie sa imi iau ceva rece de baut :clapping: :huh: :blink: Cand deodata...primesc sms =)) Si ce vad ??? =))
Azi am fost la Barlogul Ursului, de unde se pot admira versantii care marginesc la vest Lepsa, intr-o vedere aproape panoramica. =)) =)) Barlogul Ursului este, de fapt, o pensiune construita pe o mica inaltime la marginea estica a satului, deci mai sus, se urca un pic, din pacate prin zone cam deschise, prin soare.
 
Incep, in seara asta, sa ilustrez cu poze sejurul meu vrancean din perioada 12-17 august. Am fost la Lepsa, localitate rutala situata in partea de nord-vest a Muntilor Vrancei, la circaq 45 km de Targu Secuiesc. Lepsa este, de fapt, un sat care apartine de comuna Tulnici. Localitatea se afla pe malurile raului Putna. Satul este inconjurat de versanti muntosi care nu sunt la fel de inalti si de semeti ca Bucegii sau Fagarasii, evident.

[attachment=24869:p1040216.JPG]

[attachment=24870:p1040234.JPG]

Raul Putna

[attachment=24871:p1040241.JPG]

face parte din viata localnicilor, cu bune si cu rele. Spun si cu rele, pentru ca in 2008 localitatea a fost inundata in urma unor ploi torentiale care au durat 3 zile. Nici pana azi infrastructura rutiera locala nu a fost complet refacuta, drumul de acces are zone mai dificile.

Spuneam ca versantii care inconjoara satul nu au semetia Bucegilor

[attachment=24872:p1040268.JPG]

totusi cadrul este pitoresc, e o zona depresionara in care iernile sunt foarte geroase (dupa cum mi-a spus proprietara pensiunii), desi gerul nu e foarte taios pentru ca vantul nu se intensifica semnificativ.

(Va urma)
 
In prima seara, am facut o plimbarica pana la iesirea dinspre Tulnici.

[attachment=24873:p1040283.JPG]

Mi-au atras atentia niste bolovani din Putna...

[attachment=24874:p1040298.JPG]

[attachment=24875:p1040299.JPG]

[attachment=24876:p1040304.JPG]

(Va urma)
 
...precum si un versant care pazeste intrarea in localitate.

[attachment=24877:p1040305.JPG]

Cum o fi ajuns pietroaia asta aici ?

[attachment=24878:p1040310.JPG]

O creasta ascutita, in varful versantului de "veghe" de la intrarea dinspre Tulnici:

[attachment=24879:p1040315.JPG]

[attachment=24880:p1040317.JPG]

Voi mai reveni la acest colt oarecum bizar...

(Va urma)
 
O casuta, sub creasta colturoasa....

[attachment=24882:p1040323.JPG]

...si inca una.

[attachment=24884:p1040327.JPG]

Iesirea dinspre sud-est, catre Tulnici...

[attachment=24885:p1040340.JPG]

Putna...

[attachment=24886:p1040342.JPG]

(Va urma)
 
Inserare, la intrarea in Lepsa, dinspre Tulnici. Putna este pasnica...

[attachment=24887:p1040346.JPG]

Aceesi creasta, asupra careia am tot revenit.

[attachment=24888:p1040367.JPG]

Pozele sunt facute in seara zilei de 12 august.

[attachment=24889:p1040371.JPG]

Bolovanii de pe Putna...

[attachment=24890:p1040374.JPG]

(Va urma)
 
Din ce spunea lumea, rocile nu ar fi asa dure aici.

[attachment=24891:p1040375.JPG]

Din nou Putna si bolovanii ei, in lumina apusului...

[attachment=24892:p1040376.JPG]

Ok, sa mergem mai departe. In dimineata zilei de 13 august am facut prima drumetie, avand ca tinta cascada Putnei. La cascada Putnei se ajunge inainte de intrarea in Lepsa (cea dinspre Tulnici, deci in partea de sud-est a satului). Asadar, in dimineata de 13 august am pornit spre cascada, oprindu-ma sa mai fac ceva poze pe drum...

Eterna si fascinanda Putna...

[attachment=24893:p1040399.JPG]

Pe drum, dar cu vedere inapoi...

[attachment=24894:p1040406.JPG]

Si acelasi versant de la intrarea in Lepsa, asupra caruia am tot revenit...

[attachment=24895:p1040411.JPG]

(Va urma)
 
Un versant care se inalta ca un fel de dintisor...

[attachment=24896:p1040416.JPG]

Am stat mult cu ochii pe creasta "crenelata" de la intrarea dinspre Tulnici...

[attachment=24897:p1040426.JPG]

[attachment=24898:p1040428.JPG]

Intrarea in Lepsa, venind dinspre sud-est, de la Tulnici...

[attachment=24899:p1040430.JPG]

Cateva casute cochete (pensiuni/vilisoare), la intrarea in Lepsa...

[attachment=24900:p1040437.JPG]

(Va urma)
 
Pentru a ajunge la cascada Putnei, am mers aproximativ 1 km jumate fata de centrul localitatii. La cascada se ajunge inainte de intrarea in Lepsa (respectiv intrarea de la sud-est, dinspre Tulnici). Pe drum, am mai imortalizat peisaje diverse...cum ar fi cel care include acest versant, pe care Putna il ocoleste mandra... :huh:

[attachment=24909:p1040439.JPG]

Pe drum spre cascada, dar privind inapoi spre Lepsa...

[attachment=24910:p1040441.JPG]

Iata si o vilisoara cocheta...

[attachment=24911:p1040445.JPG]

Versantul "marit"...ca asa am vrut eu :clapping:

[attachment=24912:p1040453.JPG]

Iata si Putna, consecventa cu ea insasi...

[attachment=24913:p1040455.JPG]

(Va urma)
 
Podul peste care treci ca sa ajungi la intrarea in rezervatia naturala Cheile Tisitei. E un drum care se face din soseaua principala, si care, la randul lui, se ramifica, o parte o ia spre pensiunea Tisita, iar cealalta o ia spre rezervatie. Pentru Cascada Putnei, care e ceva mai departe, nu am trecut acest pod, ci am tinut pe sosea...

[attachment=24914:p1040458.JPG]

Un popas, sa mai admiram peisajele...

[attachment=24915:p1040464.JPG]

Am poposit si la podul cu pricina, dar pentru cascada am revenit in soseaua principala...

[attachment=24916:p1040465.JPG]

Vederi de pe pod, imprejurimile...

[attachment=24917:p1040467.JPG]

Putna, saraca...

[attachment=24918:p1040469.JPG]

(Va urma)
 
Continui pe calea catre cascada Putnei. Se merge pe sosea, dincolo de intrarea dinspre sud-est in Lepsa. Am facut un mic popas la podul peste care se trece pentru a merge la rezervatia Cheile Tisitei. De pe pod, niste instantanee...

[attachment=24944:p1040472.JPG]


si indicatorul catre rezervatie...Incotro ?

[attachment=24945:p1040474.JPG]

Un tunelas sapat in versant, si o sageata rosie care indica drumul spre intrarea in rezervatie.

[attachment=24946:p1040475.JPG]

o alta vedere spre pod...Inainte de a continua drumul spre cascada...

[attachment=24947:p1040481.JPG]

Ok, pornim mai departe...

[attachment=24948:p1040482.JPG]



(Va urma)
 
Continui pe soseaua principala, avand ca obiectiv cascada Putnei. Paduricea care margineste soseaua...

[attachment=24954:p1040483.JPG]

Stanci, bolovani de pe un versant de langa sosea...

[attachment=24955:p1040490.JPG]

[attachment=24956:p1040491.JPG]

Mai privim in urma, de pe sosea...

[attachment=24957:p1040492.JPG]

...inainte de a ajunge la...

[attachment=24958:p1040493.JPG]

(Va urma)
 
Inca o privire inapoi...

[attachment=24972:p1040494.JPG]

...inainte de a cobori spre...

[attachment=24973:p1040495.JPG]

E si tarif de vizitare...

[attachment=24974:p1040496.JPG]

Eee, si iata cum se strecoara Putna, vijelios, printre pietroaie de tot felul...

[attachment=24975:p1040499.JPG]

[attachment=24976:p1040500.JPG]

(Va urma)
 
Acum, in plina iarna, mi-am gasit si eu sa continui "serialul" fotografic de drumet in Tara Vrancei (august 2011).
Ultima data, ramasesem la cascada Putnei, important obiectiv turistic din Lepsa. Cascada nu e foarte spectaculoasa, practic vezi Putna cum bolboroseste si se strecoara printre bolovani. Totusi e primul obiectiv vizitat de turistii care vin in Lepsa.

Raul Putna, in zona cascadei...peisaj pitoresc din Muntii Vrancei


[attachment=25425:p1040501.JPG]


[attachment=25426:p1040502.JPG]

Valtoarea apei...

[attachment=25427:p1040504.JPG]

[attachment=25428:p1040507.JPG]

[attachment=25429:p1040508.JPG]

[attachment=25430:p1040509.JPG]

(Va urma)
 
Back
Sus