• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

In cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

Credeti ca in cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

  • Da

    Votes: 1 5,9%
  • Nu

    Votes: 14 82,4%
  • Nu stiu

    Votes: 2 11,8%

  • Total voters
    17
Haideti sa va povestesc ce fac autoritatile turcesti ca actiuni preventive.
Echivalentul institutului de fizica din Turcia estimeaza ca in 30 de ani va veni un cutremur mare la ei (asta insemnand peste 7 grade) pe care il asteapta in zona marii Marmara. Cel mai mare risc il are Istambul. Pana aici situatia este foarte asemanatoare cu a noastra: noi cunoastem acelasi lucru, avem acelasi interval de risc, iar in Romania zona maxima de risc o constituie tot capitala, dar din cu totul alte motive (adica ei estimeaza un cutremur in apropierea Istambulului, de suprafata in timp ce la noi este mai departe, dar solul pe care stam favorizeaza "simtirea" mai puternica).

Si de aici incep diferentele:
La nivel global:
Guvernul turc este constient ca cu cat mai tare va fi lovit Istanbulul cu atat mai tare va fi lovita economia turceasca, ca atare guvernul a inceput constructia de apartamente sociale pentru sinistrati, dar a inceput sa construiasca si apartamente pentru cei care stau in case subrede pentru a-i muta (si aici nu este nimic de negociat am inteles ii ia dintr-o parte si ii muta in alta - fara comentarii!), iar casele/blocurile vechi le vor darama. Fac asta de vreo 10 ani. De ce e mai usr tolerata aceasta migrare in cazul lor? Pentru ca Istambulul nu are numai un singur centru, are mai multe, toate avand acelasi rang asa ca oamenii nu se simt discriminati daca sunt mutati dintr-o parte in alta.

La capitolul preventie:
- au schimbat standardele de constructie in sensul ca iau in considerare cutremure de 8 grade pe Richter (si noi le-am schimbat in practica, dar in sens invers)
- fac pregatiri frecvente cu copii in scoli, iar copii cu parintii acasa (pe langa identificarea zonelor de risc din casa, au pregatit un rucsac cu cele urgente in caz de risc).

Aici aveti un link cu un overview asupra managementului riscurilor. La pagina 10 se vede sum s-a miscat epicentrul de-a lungul timpului si de ce se asteapta la unul in Marea Marmara.

Si link-ul:
http://emi.pdc.org/cities/CP-Istanbul-09-05.pdf
 
primaria capitalei a hotarit sa imparta 4000 de genti de supravieturire (in val de 220.000 E) celor care locuiesc in blocurile cu risc de prabusire. geanta va contine apa, mincare pt 3 zile, patura tip NASA (?!?) si fluier
 
Aschiuta a spus:
Cel mai mare risc il are Istambul. Pana aici situatia este foarte asemanatoare cu a noastra: noi cunoastem acelasi lucru, avem acelasi interval de risc, iar in Romania zona maxima de risc o constituie tot capitala

O precizare: Capitala Turciei este Ankara
 
Dupa parerea mea, vor face fata, insa nu atat de repede si de bine, pe cat ne-am dori. Depinde si de cat de mari vor fi distrugerile.Spre ex., citeam in anii trecuti, ca anumite detasamente de pompieri din Bucuresti se afla in zone cu, cladiri ce se pot prabusi la un seism important si prabusirea lor ar putea bloca caile de acces ale salvatorilor, asa incat nu s-ar mai putea deplasa la interventii. Si anumite spitale am citit, ca ar putea avea probleme in cazul unui seism major venit din Vrancea. Acum depinde si de cat de norocoase vor fi autoritatile la momentul respectiv.
 
Probabil SMURD-ul va face fata, restul nu cred.
De curiozitate, spitalele private ce s-au construit in ultimul timp sunt incluse in planul unui seism major? Pun pariu ca nu.
In plus sunt tare dezamagita de prestiatia doctorilor din astfel de spitale. De 2 ori am apelat la ei si de fiecare data a trebuit sa apelez la BGS ambulanta care s-a crucit de medicatia data de astfel de doctori.
 
La Arena Nationala au fost aduse mii de paturi de campanie. In cazul unui cutremur devastator, stadionul se va transforma intr-o imensa tabara de sinistrati.

http://stirileprotv.ro/stiri/social...na-nationala-intr-o-tabara-de-sinistrati.html


Primaria Capitalei a consolidat in ultimii 10 ani doar 19 cladiri incadrate in clasa I de risc seismic prin programul national de consolidare, care vizeaza cladirile private. Primarul Sorin Oprescu spune ca, desi au fost bani alocati pentru acest proiect, evolutia lui este nesatisfacatoare deoarece proprietarii refuza consolidarea, aceastia nefiind obligati prin lege. In paralel cu consolidarea, Primaria Capitalei a luat mai multe masuri in caz de cutremur, amenajand in 12 scoli si pe Arena Nationala spatii de campare pentru circa 40.000 de sinistrati. Edilul spune insa ca proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieti omenesti sau de vatamari corporale din cauza ca nu si-a pus in siguranta proprietatea va raspunde penal.

http://www.hotnews.ro/stiri-adminis...pund-penal-pentru-victimele-unui-cutremur.htm
 
Iata ca a venit un raspuns cat se poate de pertinent la intrebarea din titlul acestui topic. S-a dovedit ca, in ciuda bunei credinte si a profesionalismului factorilor implicati, exista o limita destul de usor de atins in capacitatea de interventie. A fost cazul unui incendiu strict localizat, petrecut la o ora fara mare aglomeratie de trafic si intr-un oras perfect functional si dotat cu unitati spitalicesti la un nivel ce depaseste probabil de zece ori media pe tara.

Un exercitiu simplu de imaginatie ne poate sugera cum s-ar petrece lucrurile cand numarul victimelor ar fi de zeci / sute / mii / zeci de mii de ori mai mare, raspandirea lor in teritoriu ar viza si localitati lipsite de retea sanitara performanta, spitalele insele ar fi avariate grav sau nefunctionale, iar drumurile de acces ar fi in mare parte impracticabile, ca sa nu mai vorbesc de lipsa tehnologiei si logisticii specifice interventiei pe o ruina de mari dimensiuni. Toate acestea fac parte insa inevitabil din scenariul unui cutremur cu magnitudine 7.X, iar acest X face diferenta intre energii de pana la sute / mii de ori mai mari eliberate si s-a dovedit ca poate varia intre 0...8 cel putin in cazul Vrancei.

Nu, nu vor face fata situatiei si nici nu avem cum sa ajungem la o asemenea performanta. Sigur nici alte tari cu mult mai dezvoltate nu ar putea. Trebuia sa se ia din timp masuri de preventie care nu ar fi costat aproape nimic statul, respectiv ingradirea serioasa a dreptului de a realiza constructii inalte, cu permiterea doar a unor exceptii absolut justificate si care sa fie supuse unor exigente de calitate mult sporite fata de actualul sistem, ce ia in considerare doar o comportare fara colaps pana la un nivel mediu statistic al fortelor orizontale dintr-un seism unic.
 
Back
Sus