• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Indonezia, placa tectonica Indo-Australiana si zona Vrancea

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Dinamica placilor si sub-placilor tectonice este extrem de complexa. Una dintre aceste placi tectonice majore, a carei dinamica complicata influenteaza foarte multe zone, din Pacific pana in Asia Centrala si din Indonezia pana la Curbura Carpatilor Orientali (zona Vrancea) este asa-numita placa tectonic INDO-AUSTRALIANA. Pe hartile EMSC, observam ca aceasta placa apare oarecum \"despartita\" in 2 sectoare, sectorul Indian si sectorul Australian. Totusi, in literatura de specialitate, ea este denumita Indo-Australiana.
Daca pornim de la titlul acestui topic, se pune intrebarea: Care ar putea fi legatura (daca exista) intre zona Indoneziei (cu deosebire a Sumatrei), placa tectonica Indo-Australiana si zona Vrancea ? Explicatiile de mai jos se bazeaza, desigur, doar pe modele elaborate de geologi si seismologi, pe ipoteze stiintifice care, de la un punct incolo sunt totusi relative si perfectibile.
As incepe cu un moment foarte indepartat in timp, respectiv acum aproape 50 de milioane de ani. Ce s-a intamplat, de fapt, atunci ? \"Venita\" dinspre sud, purtate de o mare placa tectonica aflata in deplasare catre nord, India s-a ciocnit de EurAsia, a patruns, practic, in continent, determind, in cadrul unui fenomen complex de orogeneza, formarea lantului de munti tineri care traverseaza de la est spre vest Asia Centrala (Himalaya-Hindu Kush). Acest proces continua si azi, extrem de lent; coliziunea dintre cele 2 placi, Indo-Australiana si Euro-Asiatica are drept consecinte activitatea seismica din China pana in zona Vrancea (in mod indirect, prin intermediul unor microplaci tectonice presate de catre cele 2 placi majore, dar si de cea Africana).
Acum, evenimentele seismice extrem de puternice produse in Indonezia, in zona Sumatrei, in ultimii ani, incepand din anul 2004, ridica o serie de probleme. In perioada 2004-2007, in zona Sumatrei s-au produs 3 mega-seisme, cutremure extrem de violente, cu magnitudini moment peste 8,0 astfel: 26 decembrie 2004 Sumatra-Simeulue-Nicobar (India) Mw=9,1-9,3; 28 martie 2005 ins. Nias Mw=8,7 si 12 sept 2007 Sumatra-Mentawai Mw=8,4. Aceste cutremure s-au datorat presiunii pe care placa Indo-Australiana a exercitat-o catre est; tototdata, este de remarcat faptul ca pe partea vestica a placii Indo-Australiene activitatea seismica a fost relativ slaba. De exemplu, in Iran si Turcia nu s-au produs seisme majore. Ca o consecinta a acestei situatii, nici in Vrancea nu s-a mai produs acel cutremur prevazut initial, in anumite studii, pentru perioada 2006-2008. Prin urmare, se pare totusi ca exista o anumita legatura intre evenimentele din zona Sumatrei si cele din Vrancea. Legatura care s-a manifestat a constat in intarzierea producerii unui seism major in Vrancea. Aceasta s-a intamplat din cauza faptului ca presiunea placii Indo-Australiene catre vest a fost considerabil mai scazuta decat se astepta initial.
Cum vor evolua lucrurile mai departe ? Se stie ca Vrancea se va afla sub influenta predominanta a placii Indo-Australiene in perioada 2006-2024. Deci in toata aceasta perioada va conta foarte mult dinamica placii Indo-Australiene in declansarea seismelor vrancene. In general, toate seismele vrancene puternice (magnitudine peste 6,7) apar in perioadele de influenta predominanta Indo-Asiatica. Totusi, nu este obligatoriu ca in fiecare astfel de perioada sa se produca si seism catastrofal, de magnitudine strict mai mare decar 7,0; au existat cazuri in care, desi Vrancea s-a aflat sub influenta placii Indo-Australiene, totusi nu s-au produs cutremure cu magnitudinea mai mare de 6,7-7,0, cutremure care nu au fost catastrofale.
Ceea ce se intampla in Indonezia, zona Sumatrei, are o legatura si cu evolutia viitoare a zonei Vrancea. Deocamdata, situatia seismica in Indonezia este foarte tensionata. O serie de studii recente au aratat ca in zona Sumatrei a mai ramas un sector de falie, sector nerupt in perioada 2004-2007, si sector care cumuleaza tensiunile transferate de la toate cele 3 mega-seisme, din 26 decembrie 2004, 28 martie 2005 si 12 septembrie 2007. Acest sector a ramas imobil, dar extrem de tensionat, si exista sanse mari ca un nou megaseism de magnitudine peste 8,0 sa loveasca zona, megaseism care va elibera restul tensiunilor ramase acumulate langa Sumatra. Practic, placa Indo-Australiana ar fi \"tinuta inca ocupata\" de aceste tensiuni. In momentul in care in zona Sumatrei se vor elibera si ultimele tensiuni, printr-un nou megaseism, este posibil sa se realizeze o schimbare dramatica de situatie, in sensul ca se vor crea premise serioase pentru ca placa Indiana sa inceapa sa \"lucreze\" foarte puternic si spre alte directii, in principal pe partea sa vestica. Pana cand nu se va produce acest megaseism din Sumatra, placa Indo-Australiana nu va genera tensiuni majore pe flancul sau vestic, deci nici Vrancea nu poate fi influentata in sensul producerii unui seism catastrofal. Putem avea cel mult un cutremur de magnitudine 6,7-6,9 grade, care este departe de a fi catastrofal.
Cand se va produce acest megaseism in Sumatra ? Este cert ca in viitor zona va fi lovita de un nou megaseism, care va rupe si ultimul sector de falie, inca nedizlocat. Ma hazardez la urmatoarea speculatie: cu cat megaseismul din Sumatra intarzie mai multi ani, cu atat este mai bine pentru noi, deoarece daca acel eveniment cataclismic se va produce spre anul 2020, Vrancea nu va mai avea timp sa concentreze tensiuni intr-un volum litosferic suficient de mare pentru producerea unui cutremur de magnitudine peste 7,0; astfel, vom scapa doar cu un seism de 6,7-6,8 grade, urmand ca marele cutremur de magnitudine peste 7,0 sa se produca abia dupa anul 2040 (la urmatorul ciclu de influenta IndoAsiatica asupra zonei Vrancea). Daca marele cutremur din Indonezia-Sumatra vine mai devreme, atunci cresc sansele ca dupa el sa se realizeze o \"reorientare\" a activitatilor seismice majore catre zona de vest a placii Indiei. Practic, placa Indo-Australiana este tinuta \"ocupata\", in mare masura, de acele tensiuni inca neeliberate in zona Sumatrei.
Nu putem face decat sa asteptam sa vedem ce se mai intampla in Indonezia.
 
Nu putem face decat sa asteptam sa vedem ce se mai intampla in Indonezia.

Cred ca o sa fie destul de cald la ei in zilele care or sa vina, spre deosebire de cat de frig o sa fie la noi.=))

Totusi, ca sa fiu, cat de cat, on-topic, pot sa spun ca ar fi interesant sa fie asa pentru ca s-ar putea \"prevede\" si mai mult pe viitor ce si cum o sa fie.
Asadar, pe langa Turcia, Iran sau chiar Arabia, mai adaugam si Indonezia (ca factor indirect mai indepartat).
 
Mai multi specialisti in seismologie si geotectonica avertizeaza ca in zona Sumatrei s-au putea produce in curand un nou mega-seism de magnitudine Mw=8,5, care sa genereze un tsunami cu urmari grave. De fapt, de cativa ani s-a evidentiat un sector nerupt, pe care s-au cumulat toate tensiunile eliberate de mega-seismele din 26 decembrie 2004, 28 martie 2005 si 12 septembrie 2007. Se pare ca sabia lui Damocles sta deasupra acelei zone, pana la urma ultimul sector nedislocat va trebui sa cedeze. Cand ? Ramane de vazut. Oricum, succesiunea celor 2 seisme majore, de 7,6-7,7 grade, cel din 30 septembrie 2009 si cel de anul asta din Nordul Sumatrei, arata ca sunt tensiuni foarte mari in zona. Pana la urma, va plezni, sa "scape" ce trebuia sa scape...
 
A urmarit cineva legatura dintre Sumatra si influentele spre Vrancea?

ma refer la activitatea Vrancei la 1738, 1802, 1838, 1940.

Ce s-a intimplat atunci in Sumatra?

Pe 26 decembrie a avut loc in Marea Andaman, in regiunea Sumatra acel 9,1 si tot nu a fost seismul din Vrancea, dar a avut loc unul in Vrancea de 6 grade inainte cu 2 luni de cel din Sumatra.



http://www.tectonics.caltech.edu/outreach/highlights/sumatra/

http://www.nipne.ro/rjp/2009_54_1-2/0239_0249.pdf


Este adevarat ca se spune ca numai 25% din energia faliei a fost eliberata. Se asteapta unul si mai mare! Dar Vrancea are nevoie de un impuls prin microplaca Marii Negre, iar marimea acelui seism de la sfarsitul anului 2004 a fost uriasa!

Problema pentru impulsul necesar a fost indeplinita, ca va mai fi unul sau vor fi mai multe de 9 grade nu mai este important pentru Vrancea. Impulsul s-a dat.

Raspunsul este in timp! Aici este si SECRETUL, IN TIMP!
Deci undeva 2010-2014!

http://www.searchanddiscovery.net/documents/2005/berman/images/03.htm
 
Problema e mai complexa. Este foarte adevarat ca, de exemplu, in zona Sumatrei s-au produs cutremure foarte mari, generatoare de tsunami devastatoare pentru Asia de Sud-Est in perioada 1797-1833 (ultimul seism generator de tsunami de proportii in Sumatra fiind in 1833, inainte de cel din 2004), perioada in care s-au produs seismele vrancene majore din 1802, 1829 si 1838. Totusi, spre deosebire de situatia de atunci, in prezent Turcia si Iranul nu au activitate puternica. Pana nu vad un cutremur de magnitudine peste 7,0 in estul Turciei (cel mai probabil la granita cu Siria, zona Ganzatep-Antioch) sau in nord-vestul Iranului (Tabriz), nu vor fi conditi pentru un cutremur mare in Vrancea. Nu sunt indicii ca va fi un cutremur semnnificativ in Romania in urmatorii 3-4 ani.
 
Salut,
Citesc de mult timp, nu prea scriu pentru ca nu am calificarea necesara si nu-mi sta in fire sa-mi dau cu parerea degeaba. Citeam acum topicul asta pentru ca odata cu cutremurul de sapt trecuta din Turcia mi-am adus aminte si eu de o legatura intre cutremurele de pe linia Asia de SE - Turcia - Vrancea. Iata deci conditia indeplinita (cutremur de peste 7 in E Turciei...) plus ceva miscare in Marea Neagra, daca nu ma insel. Mai e vreo conditie neindeplinita? :clapping:
 
cristihan link a spus:
Salut,
Citesc de mult timp, nu prea scriu pentru ca nu am calificarea necesara si nu-mi sta in fire sa-mi dau cu parerea degeaba. Citeam acum topicul asta pentru ca odata cu cutremurul de sapt trecuta din Turcia mi-am adus aminte si eu de o legatura intre cutremurele de pe linia Asia de SE - Turcia - Vrancea. Iata deci conditia indeplinita (cutremur de peste 7 in E Turciei...) plus ceva miscare in Marea Neagra, daca nu ma insel. Mai e vreo conditie neindeplinita? :clapping:

Ar fi ...
Cutremurul a fost de suprafata. O replica a fost de adancime, si a "influentat" Vrancea, dar cu magnitudine mai mica cu 2.
In concluzie, un cutremur la Turci influenteaza Vrancea doar daca este de adancime...
 
Problema nu e corect pusa. Toate seismele mari din estul Turciei sunt crustale. Dar tensiunile care stau la baza seismelor din acea zona sunt generate de miscarea spre nord a placii tectonice Arabe, care impinge in Anatolia si in subplacile vecine, inclusiv in microplaca Marii Negre. De fapt, cutremurele din estul Turciei sunt doar o consecinta a acestui proces geologic. Cutremurele vrancene sunt, de asemenea, o consecinta a acestui joc, a acestei dinamici a subplacilor din jurul Marii Negre. Asta e situatia, e o structura geologica, un mozaic de microplaci/subplaci care interactioneaza si care genereaza aceste seisme. Deci nu adancimea cutremurelor din estul Turciei este cheia, ci dinamica placilor/subplacilor si microplacilor care se tot imping, una pe alta...
 
Back
Sus