Sudul e inecat
Judetul Constanta a ajuns sub ape. Raul Ialomita arata precum Dunarea. In Ilfov sute de oameni au fost evacuati. Lacurile Capitalei au iesit din matca. Barajul de la Crevedia a fost strapuns de ape, cam acesta era bilantul sumbru al zilei de ieri.
Potrivit unei informari de ieri dupa-amiaza a Consiliului Judetean, in Costinesti s-au inregistrat deja trei morti. In Tuzla mai erau doua persoane disparute, al caror deces nu fusese confirmat oficial. ProTv anunta, la ora 19.00, sapte morti, numai la Costinesti.
In Costinesti accesul era blocat. Consiliul Judetean a anuntat ca aproximativ 10 case au fost distruse in totalitate, iar echipe cu barci au inceput operatiunile de salvare a localnicilor aflati in dificultate. La Tuzla, ieri dupa-amiaza, situatia era critica, cladiri si gospodarii erau inundate, iar apa era in crestere. La Pecineaga, podul care leaga localitatea de Vanatori era in pericol de inundare, pe langa locuinte care erau pline de apa. In Topraisar, strazile au fost inundate, iar reteaua electrica a fost avariata. In localitatea 23 August s-au inregistrat locuinte inundate, iar circulatia pe DN39 a fost intrerupta. In Comana, 10 locuinte au fost inundate, in 2 Mai - 5 locuinte, in Vama Veche - 4 locuinte. La Techirghiol, centrul orasului a fost inundat, la Adamclisi s-au inregistrat surpari de teren, iar la Casimcea au fost strazi inundate si stalpi cazuti.
Situatie dramatica in Costinesti
Seful Politiei din Costinesti, comisar sef Stefan Munteanu, a declarat, ieri dupa-amiaza, ca situatia in zona respectiva era dramatica avand in vedere ca majoritatea gospodariilor din localitate au fost inundate, informeaza Mediafax. El a spus ca a fost semnalat cazul unei batrane care s-a inecat in timp ce se afla pe faleza si ca echipele de interventie nu puteau ajunge la corpul femeii, care era impins spre mare. Politistii din localitate nu exclud posibilitatea ca si alte persoane sa fi fost luate prin surprindere de viitura puternica ce a lovit Costinestiul si sa-si fi pierdut viata. Autoritatile locale au intrat deja in alerta si au trimis in zona echipaje de pompieri, politisti, jandarmi si de la Comandamentul Operational Naval.
Copii izolati in gradinita
Un numar de 23 de copii si educatoarele de la o gradinita din localitate au fost nevoiti sa se refugieze in podul cladirii, miercuri la pranz, din cauza suvoaielor de apa de pe strada, care erau pe cale sa inunde cladirea. Ei s-au adapostit in podul gradinitei. In cele din urma, copiii au fost salvati de echipele de interventie. Copiii, cu varste cuprinse intre trei si sapte ani, au fost urcati in mai multe barci si transportati intr-o zona sigura. Pentru salvarea micutilor au fost mobilizati politisti de frontiera si militari de la Comandamentul Operational Naval.
Blocaje in trafic
Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, inspector principal Marian Tudose, a declarat ca cele mai mari probleme sunt in zona localitatilor Tuzla, 23 August si Costinesti, in ultima localitate apa depasind un metru inaltime. Zeci de masini au ramas blocate in trafic, iar agentii de circulatie i-au sfatuit pe cei care se indreapta spre zonele inundate sa se intoarca din drum si sa respecte indicatiile politistilor. La iesirea din municipiul Constanta, au fost plasate echipaje de Politie care au interzis conducatorilor auto sa se deplaseze spre sudul litoralului.
Inundatii pe litoral
Peste 20 de case, subsoluri de blocuri din municipiul Mangalia si mai multe hoteluri din statiunea Jupiter au fost inundate ieri dimineata de ploaie. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Constanta, col. Petre Trandafir, a declarat ca la Mangalia a mobilizat deja opt masini de lupta pentru evacuarea apei din casele si anexele gospodaresti inundate,dar capacitatea de actiune a fost depasita de solicitarile care au aparut in permanenta din statiunile turistice unde sistemul pluvial si de canalizare nu a facut fata averselor, apa provenita din precipitatii refuland si inundand aleile si parterul hotelurilor amplasate in zone mai joase, cum este cazul Complexului Tismana din Jupiter. Aici, mai multi turisti intarziati s-au trezit in ipostaza de sinistrati, peste noapte. Furtuna deosebit de puternica a provocat intreruperea energiei electrice in Constanta, la primele ore ale diminetii mai multe cartiere fiind complet lipsite de energie electrica dupa ce retelele de electricitate au fost avariate de coroanele arborilor, aflati pe aliniamentul liniilor de distributie.
Drumuri blocate de ape
Drumul European 85 era ieri blocat de apa, in comuna ialomiteana Movilita, iar traficul a fost deviat pe rute ocolitoare, o situatie similara fiind inregistrata pe unele sosele din judetele Constanta si Buzau. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a informat ca circulatia a fost deviata pe DN2A, spre Slobozia, fiind vorba de un ocol de aproximativ 20 de kilometri. O situatie dificila s-a inregistrat si pe ruta Constanta-Mangalia, in comuna 23 August, unde apa care a acoperit soseaua a avut pe alocuri un metru si jumatate. Traficul rutier in zona a fost intrerupt, ca si pe DN 1D, intre Buzau si Ploiesti, zona pasajului CFR Barbulesti.
Nivelul apelor raului Ialomita a fost, in unele portiuni, cu aproape un metru peste nivelul maxim, in timp ce nivelul apei din Prahova scade constant, fiind ieri cu aproape jumatate de metru mai mic decat miercuri. Intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), expertii au anuntat ca, in zonele Slobozia si Tandarei, apele Ialomitei sunt cu 90 de centimetri mai mari decat \"cota de pericol\" (indicele cu cel mai ridicat grad de pericol folosit in calcularea debitelor unui rau, mai mare decat cota de atentie si cota de inundatie, n. red.). Tot in Ialomita, la Cosereni, apele au fost cu 70 de centimetri mai mari decat cota de pericol. In schimb, pe raul Prahova, in zona Adancata, nivelurile scad. Pe de alta parte, in lacul de acumulare de la Dridu, pe raul Ialomita, lac golit anticipat pentru a prelua viitura si a proteja localitatile din aval, apa a depasit nivelul maxim admis, specialistii fiind nevoiti sa evacueze, ieri, mai multa apa decat miercuri noapte (600 de metri cubi de apa pe secunda, fata de 550 in cursul noptii).
34 de scoli inchise de ploi
Ploile abundente cazute in ultimele zile au determinat suspendarea cursurilor in 34 de unitati de invatamant (dintre care trei gradinite), din judetele Ialomita, Teleorman, Prahova, Dolj, Dambovita, Covasna, Arges, Ilfov si municipiul Bucuresti, se arata intr-un comunicat de ieri al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). Cursurile au fost intrerupte din cauza unor spatii de invatamant care au devenit improprii (Bucuresti, Ilfov, Dolj, Covasna), a unor drumuri impracticabile care au ingreunat transportul elevilor si al cadrelor didactice catre scoli (Ialomita, Teleorman, Prahova, Dambovita, Covasna, Arges) si pentru ca unele scoli au fost transformate in adaposturi pentru sinistrati (Prahova). Potrivit MEdC, pentru aceste unitati de invatamant autoritatile publice locale si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta au intervenit pentru evacuarea apelor si reinceperii activitatii scolare, iar Inspectoratele Scolare Judetene monitorizeaza, zilnic, activitatea si evalueaza efectele produse de precipitatiile cazute. In scolile unde cursurile au fost intrerupte se va realiza un grafic pentru recuperarea acestora, cu avizul inspectoratului scolar judetean. La nivel national, ploile cazute in ultimele zile au afectat, conform centralizarii realizate de MEdC, 201 unitati de invatamant din opt judete si municipiul Bucuresti. In aceste scoli, ca urmare a infiltrarii apei, a inundarii subsolului din cauza sistemului de canalizare, respectiv avarierii retelei de curent electric, au fost afectate atat spatiile de invatamant cat si curtea scolii sau anexele.
Cale ferata in pericol
Circulatia trenurilor pe magistrala CFR Bucuresti-Timisoara este pusa in pericol de aparitia, in zona municipiului Drobeta Turnu Severin, a unui crater sub linie, transmite Rompres. La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la CFR, care au efectuat, miercuri, un control la kilometrul feroviar 361+600, unde s-a depistat o scufundare, sub forma de palnie, a terasamentului. \"Fenomenul s-a produs ca urmare a unei scurgeri necontrolate de apa. Prin apropierea caii ferate se afla o conducta sub presiune, care este fisurata. Conducerea societatii care administreaza distribuirea apei in municipiul Drobeta Turnu Severin, invocand lipsa fondurilor banesti, ne-a raspuns ca nu poate interveni. Noi am transportat in zona trei vagoane de piatra si 80 de traverse, care au fost inghitite de apa. Daca nu se vor lua masuri, circulatia pe magistrala CFR care strabate partea sudica a judetului Mehedinti ar putea fi inchisa\", a declarat inspectorul cu protectia civila din cadrul Regionalei Craiova a CFR, Virgil Vasilica. \"Este nevoie ca autoritatile locale sa se implice in rezolvarea acestei probleme. Tergiversarea ei poate costa viata a mii de oameni si poate aduce pagube insemnate\", a mai spus Vasilica.
Porumbul si floarea soarelui, cele mai afectate
Inundatiile din ultima perioada au afectat peste 3500 ha de teren agricol, cele mai afectate culturi fiind porumbul si floarea soarelui unde se vor inregistra pierderi din punct de vedere al calitatii recoltei, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. Acesta a mai precizat ca ploile abundente si prelungite au intarziat cu cel putin doua saptamani lucrarile de insamantari din toamna acestui an. \"Am vorbit cu reprezentantii directiilor agricole de a asigura cat mai rapid samanta necesara si materialul saditor in vederea efectuarii lucrarilor agricole de toamna, in ferestrele in care vremea ne va permite\", a spus ministrul Flutur. Totodata, inundatiile au afectat si fondul forestier, existand la ora actuala foarte multe drumuri forestiere rupte.
Evacuati in Ilfov
In judetul Ilfov au fost evacuate temporar 120 de persoane din cauza inundatiilor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii judetului Ilfov, ploile abundente din aceasta saptamana au dus la inundarea a 2500 de gospodarii, fiind afectate peste 800 de case. Alte sase locuinte au fost distruse in totalitate. De asemenea, au fost inundate peste 10.122 ha de teren arabil. Pentru inlaturarea efectelor inundatiilor actioneaza in prezent Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, angajati de la gospodarirea apelor, Distrigaz si Electrica si mai multe utilaje de interventie.
Halda de la Aninoasa inghite case
Halda de steril minier din satul Slanic, comuna Aninoasa, judetul Arges, aflata de mai bine de un an in alunecare continua, a distrus prima gospodarie, a vaduvei Eugenia Raducu. Alte gospodarii din zona sunt amenintate de alunecarea haldei, care insumeaza mai multe milioane de metri cubi de steril, depozitati aici de exploatarea miniera Campulung, de-a lungul mai multor decenii. Pentru stoparea alunecarii, au fost alocate, numai in acest an, zeci de miliarde de lei. Au fost incepute si executate ample lucrari genistice de catre doua santiere, unul din Bucuresti si unul din Targoviste. Toate au fost zadarnice, inundatiile de vara si cele din aceasta luna accentuand alunecarea haldei.
Alerta pe lacurile din Bucuresti
Municipalitatea bucuresteana a intrat in alerta, ieri, in urma unei avertizari transmise de \"Apele Romane\", potrivit careia nivelul apei in salba de lacuri a Capitalei va depasi cotele de pericol si de aparare, din cauza precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele trei zile, informeaza Mediafax. Virgil Carstea, seful Administratiei Lacurilor din Primaria Capitalei, a declarat ca, potrivit avertizarii primite de la Administratia Nationala \"Apele Romane\", in urmatoarea perioada, debitele lacurilor bucurestene vor creste semnificativ, existand pericolul depasiri cotelor de atentie si de aparare. Cotele de pericol ale lacurilor Carol si Circului au fost depasite deja cu peste 30 cm si sunt in crestere.
Pana acum, mai mult de 150 de persoane din Bucuresti si din Ilfov au fost evacuate din cauza inundatiilor, iar cateva zeci de case sunt in pericol de prabusire.
Case inundate in Capitala
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, a declarat ca in jur de 70 de persoane din cartierul Giulesti - Sarbi ar putea fi evacuate din casele in care locuiesc, apa atingand peste jumatate de metru in interiorul imobilelor. \"E nenorocire aici (cartierul Giulesti-Sarbi - n.red). Peste 50 de case au fost inundate, pe sapte strazi. Nenorocirea este ca apa balteste pe o suprafata de peste cinci hectare si are o adancime de un metru\", a afirmat Poteras.
Edilul le-a recomadat persoanelor afectate de inundatii sa paraseasca zona si sa se adaposteasca in alte parti, pana la finalizarea interventiei autoritatilor. El a dat asigurari ca zona este pazita. In Sectorul 5, pe soseaua Alexandriei, in zona penitenciarului Rahova, apa a atins peste un metru. Ieri erau in jur de o suta de case inundate, in care apa a atins 50 cm adancime.
Viitura pe Ialomita
Centrul de Criza de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a fost informat ca s-au produs mai multe avarii (brese, ruperi si deversari) la iazurile piscicole de pe Valea Pasarea, Valea Mostistea, Valea Calnau, Valea Saulei si Valea Snagov, ca urmare a precipitatiilor cazute in ultimul interval si a evolutiei nivelurilor pe raul Ialomita si afluentii acestuia, se arata intr-un comunicat al MMGA. Ieri dupa-amiaza, raul Ialomita era in crestere la Cosereni. Viitura de pe raul Ialomita este atenuata in acumularea Dridu, functionarea acestei acumulari fiind gestionata astfel incat sa nu depaseasca debitul care sa produca pagube insemnate.
Ajutoare de la Guvern
Un numar de 85 de familii cu venituri reduse, ale caror case au fost distruse de incendiile, inundatiile si alunecarile de teren inregistrate din diferite judete, vor primi ajutoare financiare cuprinse intre 300 si 10.000 lei (3-100 milioane lei vechi), pentru refacerea locuintelor. Decizia a fost aprobata in sedinta de de ieri a Guvernului. Ajutoarele vor fi acordate diferentiat, in functie de rezultatele anchetelor sociale efectuate de directiile judetene de munca. Fondurile necesare - in suma totala de 232.950 lei (2,3 miliarde lei vechi) - vor fi asigurate din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Pe de alta parte, o suma de peste un milion de lei (zece miliarde lei vechi) din bugetul Festivalului si Concursului International \"George Enescu\" va fi donata persoanelor afectate de inundatii, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Raportul de joi
Raportul Ministerului Administratiei si Internelor arata ca, in ultimele doua zile, zeci de persoane au fost evacuate, drumuri si locuinte au fost inundate, in 240 de localitati dintr-un sfert din judetele tarii. Ploile de saptamana aceasta au afectat 240 de localitati, fiind distruse de ape 9 locuinte, altele 9370 fiind avariate, a anuntat, ieri, secretarul de stat in MAI Paul Victor Dobre, informeaza Mediafax. Din cauza apelor, 260 de persoane au fost evacuate, din care 138 numai din comuna Gherghita (Prahova). \"O situatie critica se inregistreaza in Ialomita, la confluenta raurilor Prahova cu Ialomita, pe raza localitatii Moldoveni. Aici apele au depasit cotele de pericol, fiind evacuate deja peste 70 de persoane\", a precizat secretarul de stat. Ploile din ultimele doua zile au ingreunat circulatia pe 13 drumuri nationale, 57 de drumuri judetene si 128 de drumuri comunale, cateva zeci de localitati fiind izolate dupa ce peste 200 de poduri si podete au fost luate de ape. In urma inundatiilor au murit peste 2500 de animale si pasari si au fost distruse 9530 ha de terenuri agricole si pasuni. Cinci localitati erau inca fara curent electric, iar in statiunea Slanic Prahova apa potabila este asigurata cu cisterne, dupa ce conductele de alimentare cu apa au fost distruse din cauza surparilor. O situatie speciala se inregistreaza si in apropierea Capitalei, in localitatile Pantelimon si Stefanesti, unde apa din lacurile de acumulare a depasit cota de atentie.
http://www.ziua.ro/display.php?id=185298&data=2005-09-23