• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Inundatii

Inunda?iile au provocat un mort ?i pagube
 
Dambovita: Drumuri blocate
Precipitatiile cazute in judetul Dambovita au afectat 31 de localitati, fiind inundate 106 case, 416 anexe gospodaresti si 976 hectare de teren arabil. Potrivit Inspectoratului judetean pentru Situatii de Urgenta, au fost afectate de pe urma precipitatiilor 13 kilometri de drumuri judetene si comunale si 25 de poduri si podete. La randul ei, Prefectura Dambovita anunta ca 280 de familii din comuna Pietrari au ramas izolate dupa ce podetul care facea legatura intre casele acestora si restul localitatii a fost luat de ape. Potrivit sursei citate, alte 300 de gospodarii din comuna Runcu pot ramane izolate in cazul in care podul care leaga localitatea Runcu de comuna Brebu va ceda. Totodata, statia meteo Targoviste a anuntat ca precipitatiile cazute in ultimele 36 de ore in municipiu au fost de 80 l/mp, iar in localitatile Raul Alb si Dealu Frumos, cantitatile de apa au depasit, in 30 de ore, 125 l/mp. Circulatia rutiera in zona localitatii Candesti a fost inchisa, dupa ce podul care face legatura intre aceasta localitate si Voinesti a fost afectat de apele Dambovitei. Din acelasi motiv, a fost inchisa circulatia rutiera pe drumul comunal 115, in zona localitatii Manesti. Din cauza precipitatiilor abundente, a fost intrerupta circulatia feroviara pe traseele Targoviste
 
Aoleu m-am ingrozit ce am vazut la TV. Drumul DN2 Buresti-Urziceni e blocat de ape; apa a inundat mai multe sate prin zona (Fierbinti, Movilita, etc).
Iar pe litoral Costinestiul e inundat. Drumul Constanta-Mangalia e si el inundat si chiar distrus in anumite zone. Din pacate nu am prins toata stirea despre Costinesti....am inteles ceva de genul ca lacul de la Costinesti s-a revarsat si acum se duce in Mare, practic nici nu mai exista plaja. A vazut cineva mai mult ?
 
da.am vazut eu.am pus stiri la pag de start.lacul siutghiol e unit cu marea pe o portiune.apa cade siroiaie si nu mai are unde sa se evacueze.satul scitul si costinesti sunt inundate.zona este blocata si nu se poate ajunge acolo.

apa e cam de 2 m in zona tuzla...si unii sunt blocati acolo.nu cred ca vrei sa vezi imagini..nu iti vine sa crezi...ai impresia ca e film...
 
Sudul e inecat

Judetul Constanta a ajuns sub ape. Raul Ialomita arata precum Dunarea. In Ilfov sute de oameni au fost evacuati. Lacurile Capitalei au iesit din matca. Barajul de la Crevedia a fost strapuns de ape, cam acesta era bilantul sumbru al zilei de ieri.

Potrivit unei informari de ieri dupa-amiaza a Consiliului Judetean, in Costinesti s-au inregistrat deja trei morti. In Tuzla mai erau doua persoane disparute, al caror deces nu fusese confirmat oficial. ProTv anunta, la ora 19.00, sapte morti, numai la Costinesti.

In Costinesti accesul era blocat. Consiliul Judetean a anuntat ca aproximativ 10 case au fost distruse in totalitate, iar echipe cu barci au inceput operatiunile de salvare a localnicilor aflati in dificultate. La Tuzla, ieri dupa-amiaza, situatia era critica, cladiri si gospodarii erau inundate, iar apa era in crestere. La Pecineaga, podul care leaga localitatea de Vanatori era in pericol de inundare, pe langa locuinte care erau pline de apa. In Topraisar, strazile au fost inundate, iar reteaua electrica a fost avariata. In localitatea 23 August s-au inregistrat locuinte inundate, iar circulatia pe DN39 a fost intrerupta. In Comana, 10 locuinte au fost inundate, in 2 Mai - 5 locuinte, in Vama Veche - 4 locuinte. La Techirghiol, centrul orasului a fost inundat, la Adamclisi s-au inregistrat surpari de teren, iar la Casimcea au fost strazi inundate si stalpi cazuti.

Situatie dramatica in Costinesti
Seful Politiei din Costinesti, comisar sef Stefan Munteanu, a declarat, ieri dupa-amiaza, ca situatia in zona respectiva era dramatica avand in vedere ca majoritatea gospodariilor din localitate au fost inundate, informeaza Mediafax. El a spus ca a fost semnalat cazul unei batrane care s-a inecat in timp ce se afla pe faleza si ca echipele de interventie nu puteau ajunge la corpul femeii, care era impins spre mare. Politistii din localitate nu exclud posibilitatea ca si alte persoane sa fi fost luate prin surprindere de viitura puternica ce a lovit Costinestiul si sa-si fi pierdut viata. Autoritatile locale au intrat deja in alerta si au trimis in zona echipaje de pompieri, politisti, jandarmi si de la Comandamentul Operational Naval.


Copii izolati in gradinita
Un numar de 23 de copii si educatoarele de la o gradinita din localitate au fost nevoiti sa se refugieze in podul cladirii, miercuri la pranz, din cauza suvoaielor de apa de pe strada, care erau pe cale sa inunde cladirea. Ei s-au adapostit in podul gradinitei. In cele din urma, copiii au fost salvati de echipele de interventie. Copiii, cu varste cuprinse intre trei si sapte ani, au fost urcati in mai multe barci si transportati intr-o zona sigura. Pentru salvarea micutilor au fost mobilizati politisti de frontiera si militari de la Comandamentul Operational Naval.


Blocaje in trafic
Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, inspector principal Marian Tudose, a declarat ca cele mai mari probleme sunt in zona localitatilor Tuzla, 23 August si Costinesti, in ultima localitate apa depasind un metru inaltime. Zeci de masini au ramas blocate in trafic, iar agentii de circulatie i-au sfatuit pe cei care se indreapta spre zonele inundate sa se intoarca din drum si sa respecte indicatiile politistilor. La iesirea din municipiul Constanta, au fost plasate echipaje de Politie care au interzis conducatorilor auto sa se deplaseze spre sudul litoralului.


Inundatii pe litoral
Peste 20 de case, subsoluri de blocuri din municipiul Mangalia si mai multe hoteluri din statiunea Jupiter au fost inundate ieri dimineata de ploaie. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Constanta, col. Petre Trandafir, a declarat ca la Mangalia a mobilizat deja opt masini de lupta pentru evacuarea apei din casele si anexele gospodaresti inundate,dar capacitatea de actiune a fost depasita de solicitarile care au aparut in permanenta din statiunile turistice unde sistemul pluvial si de canalizare nu a facut fata averselor, apa provenita din precipitatii refuland si inundand aleile si parterul hotelurilor amplasate in zone mai joase, cum este cazul Complexului Tismana din Jupiter. Aici, mai multi turisti intarziati s-au trezit in ipostaza de sinistrati, peste noapte. Furtuna deosebit de puternica a provocat intreruperea energiei electrice in Constanta, la primele ore ale diminetii mai multe cartiere fiind complet lipsite de energie electrica dupa ce retelele de electricitate au fost avariate de coroanele arborilor, aflati pe aliniamentul liniilor de distributie.


Drumuri blocate de ape
Drumul European 85 era ieri blocat de apa, in comuna ialomiteana Movilita, iar traficul a fost deviat pe rute ocolitoare, o situatie similara fiind inregistrata pe unele sosele din judetele Constanta si Buzau. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a informat ca circulatia a fost deviata pe DN2A, spre Slobozia, fiind vorba de un ocol de aproximativ 20 de kilometri. O situatie dificila s-a inregistrat si pe ruta Constanta-Mangalia, in comuna 23 August, unde apa care a acoperit soseaua a avut pe alocuri un metru si jumatate. Traficul rutier in zona a fost intrerupt, ca si pe DN 1D, intre Buzau si Ploiesti, zona pasajului CFR Barbulesti.

Nivelul apelor raului Ialomita a fost, in unele portiuni, cu aproape un metru peste nivelul maxim, in timp ce nivelul apei din Prahova scade constant, fiind ieri cu aproape jumatate de metru mai mic decat miercuri. Intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), expertii au anuntat ca, in zonele Slobozia si Tandarei, apele Ialomitei sunt cu 90 de centimetri mai mari decat \"cota de pericol\" (indicele cu cel mai ridicat grad de pericol folosit in calcularea debitelor unui rau, mai mare decat cota de atentie si cota de inundatie, n. red.). Tot in Ialomita, la Cosereni, apele au fost cu 70 de centimetri mai mari decat cota de pericol. In schimb, pe raul Prahova, in zona Adancata, nivelurile scad. Pe de alta parte, in lacul de acumulare de la Dridu, pe raul Ialomita, lac golit anticipat pentru a prelua viitura si a proteja localitatile din aval, apa a depasit nivelul maxim admis, specialistii fiind nevoiti sa evacueze, ieri, mai multa apa decat miercuri noapte (600 de metri cubi de apa pe secunda, fata de 550 in cursul noptii).


34 de scoli inchise de ploi
Ploile abundente cazute in ultimele zile au determinat suspendarea cursurilor in 34 de unitati de invatamant (dintre care trei gradinite), din judetele Ialomita, Teleorman, Prahova, Dolj, Dambovita, Covasna, Arges, Ilfov si municipiul Bucuresti, se arata intr-un comunicat de ieri al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). Cursurile au fost intrerupte din cauza unor spatii de invatamant care au devenit improprii (Bucuresti, Ilfov, Dolj, Covasna), a unor drumuri impracticabile care au ingreunat transportul elevilor si al cadrelor didactice catre scoli (Ialomita, Teleorman, Prahova, Dambovita, Covasna, Arges) si pentru ca unele scoli au fost transformate in adaposturi pentru sinistrati (Prahova). Potrivit MEdC, pentru aceste unitati de invatamant autoritatile publice locale si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta au intervenit pentru evacuarea apelor si reinceperii activitatii scolare, iar Inspectoratele Scolare Judetene monitorizeaza, zilnic, activitatea si evalueaza efectele produse de precipitatiile cazute. In scolile unde cursurile au fost intrerupte se va realiza un grafic pentru recuperarea acestora, cu avizul inspectoratului scolar judetean. La nivel national, ploile cazute in ultimele zile au afectat, conform centralizarii realizate de MEdC, 201 unitati de invatamant din opt judete si municipiul Bucuresti. In aceste scoli, ca urmare a infiltrarii apei, a inundarii subsolului din cauza sistemului de canalizare, respectiv avarierii retelei de curent electric, au fost afectate atat spatiile de invatamant cat si curtea scolii sau anexele.


Cale ferata in pericol
Circulatia trenurilor pe magistrala CFR Bucuresti-Timisoara este pusa in pericol de aparitia, in zona municipiului Drobeta Turnu Severin, a unui crater sub linie, transmite Rompres. La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la CFR, care au efectuat, miercuri, un control la kilometrul feroviar 361+600, unde s-a depistat o scufundare, sub forma de palnie, a terasamentului. \"Fenomenul s-a produs ca urmare a unei scurgeri necontrolate de apa. Prin apropierea caii ferate se afla o conducta sub presiune, care este fisurata. Conducerea societatii care administreaza distribuirea apei in municipiul Drobeta Turnu Severin, invocand lipsa fondurilor banesti, ne-a raspuns ca nu poate interveni. Noi am transportat in zona trei vagoane de piatra si 80 de traverse, care au fost inghitite de apa. Daca nu se vor lua masuri, circulatia pe magistrala CFR care strabate partea sudica a judetului Mehedinti ar putea fi inchisa\", a declarat inspectorul cu protectia civila din cadrul Regionalei Craiova a CFR, Virgil Vasilica. \"Este nevoie ca autoritatile locale sa se implice in rezolvarea acestei probleme. Tergiversarea ei poate costa viata a mii de oameni si poate aduce pagube insemnate\", a mai spus Vasilica.


Porumbul si floarea soarelui, cele mai afectate
Inundatiile din ultima perioada au afectat peste 3500 ha de teren agricol, cele mai afectate culturi fiind porumbul si floarea soarelui unde se vor inregistra pierderi din punct de vedere al calitatii recoltei, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. Acesta a mai precizat ca ploile abundente si prelungite au intarziat cu cel putin doua saptamani lucrarile de insamantari din toamna acestui an. \"Am vorbit cu reprezentantii directiilor agricole de a asigura cat mai rapid samanta necesara si materialul saditor in vederea efectuarii lucrarilor agricole de toamna, in ferestrele in care vremea ne va permite\", a spus ministrul Flutur. Totodata, inundatiile au afectat si fondul forestier, existand la ora actuala foarte multe drumuri forestiere rupte.


Evacuati in Ilfov
In judetul Ilfov au fost evacuate temporar 120 de persoane din cauza inundatiilor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii judetului Ilfov, ploile abundente din aceasta saptamana au dus la inundarea a 2500 de gospodarii, fiind afectate peste 800 de case. Alte sase locuinte au fost distruse in totalitate. De asemenea, au fost inundate peste 10.122 ha de teren arabil. Pentru inlaturarea efectelor inundatiilor actioneaza in prezent Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, angajati de la gospodarirea apelor, Distrigaz si Electrica si mai multe utilaje de interventie.


Halda de la Aninoasa inghite case
Halda de steril minier din satul Slanic, comuna Aninoasa, judetul Arges, aflata de mai bine de un an in alunecare continua, a distrus prima gospodarie, a vaduvei Eugenia Raducu. Alte gospodarii din zona sunt amenintate de alunecarea haldei, care insumeaza mai multe milioane de metri cubi de steril, depozitati aici de exploatarea miniera Campulung, de-a lungul mai multor decenii. Pentru stoparea alunecarii, au fost alocate, numai in acest an, zeci de miliarde de lei. Au fost incepute si executate ample lucrari genistice de catre doua santiere, unul din Bucuresti si unul din Targoviste. Toate au fost zadarnice, inundatiile de vara si cele din aceasta luna accentuand alunecarea haldei.


Alerta pe lacurile din Bucuresti
Municipalitatea bucuresteana a intrat in alerta, ieri, in urma unei avertizari transmise de \"Apele Romane\", potrivit careia nivelul apei in salba de lacuri a Capitalei va depasi cotele de pericol si de aparare, din cauza precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele trei zile, informeaza Mediafax. Virgil Carstea, seful Administratiei Lacurilor din Primaria Capitalei, a declarat ca, potrivit avertizarii primite de la Administratia Nationala \"Apele Romane\", in urmatoarea perioada, debitele lacurilor bucurestene vor creste semnificativ, existand pericolul depasiri cotelor de atentie si de aparare. Cotele de pericol ale lacurilor Carol si Circului au fost depasite deja cu peste 30 cm si sunt in crestere.

Pana acum, mai mult de 150 de persoane din Bucuresti si din Ilfov au fost evacuate din cauza inundatiilor, iar cateva zeci de case sunt in pericol de prabusire.


Case inundate in Capitala
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, a declarat ca in jur de 70 de persoane din cartierul Giulesti - Sarbi ar putea fi evacuate din casele in care locuiesc, apa atingand peste jumatate de metru in interiorul imobilelor. \"E nenorocire aici (cartierul Giulesti-Sarbi - n.red). Peste 50 de case au fost inundate, pe sapte strazi. Nenorocirea este ca apa balteste pe o suprafata de peste cinci hectare si are o adancime de un metru\", a afirmat Poteras.

Edilul le-a recomadat persoanelor afectate de inundatii sa paraseasca zona si sa se adaposteasca in alte parti, pana la finalizarea interventiei autoritatilor. El a dat asigurari ca zona este pazita. In Sectorul 5, pe soseaua Alexandriei, in zona penitenciarului Rahova, apa a atins peste un metru. Ieri erau in jur de o suta de case inundate, in care apa a atins 50 cm adancime.


Viitura pe Ialomita
Centrul de Criza de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a fost informat ca s-au produs mai multe avarii (brese, ruperi si deversari) la iazurile piscicole de pe Valea Pasarea, Valea Mostistea, Valea Calnau, Valea Saulei si Valea Snagov, ca urmare a precipitatiilor cazute in ultimul interval si a evolutiei nivelurilor pe raul Ialomita si afluentii acestuia, se arata intr-un comunicat al MMGA. Ieri dupa-amiaza, raul Ialomita era in crestere la Cosereni. Viitura de pe raul Ialomita este atenuata in acumularea Dridu, functionarea acestei acumulari fiind gestionata astfel incat sa nu depaseasca debitul care sa produca pagube insemnate.


Ajutoare de la Guvern
Un numar de 85 de familii cu venituri reduse, ale caror case au fost distruse de incendiile, inundatiile si alunecarile de teren inregistrate din diferite judete, vor primi ajutoare financiare cuprinse intre 300 si 10.000 lei (3-100 milioane lei vechi), pentru refacerea locuintelor. Decizia a fost aprobata in sedinta de de ieri a Guvernului. Ajutoarele vor fi acordate diferentiat, in functie de rezultatele anchetelor sociale efectuate de directiile judetene de munca. Fondurile necesare - in suma totala de 232.950 lei (2,3 miliarde lei vechi) - vor fi asigurate din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Pe de alta parte, o suma de peste un milion de lei (zece miliarde lei vechi) din bugetul Festivalului si Concursului International \"George Enescu\" va fi donata persoanelor afectate de inundatii, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.


Raportul de joi
Raportul Ministerului Administratiei si Internelor arata ca, in ultimele doua zile, zeci de persoane au fost evacuate, drumuri si locuinte au fost inundate, in 240 de localitati dintr-un sfert din judetele tarii. Ploile de saptamana aceasta au afectat 240 de localitati, fiind distruse de ape 9 locuinte, altele 9370 fiind avariate, a anuntat, ieri, secretarul de stat in MAI Paul Victor Dobre, informeaza Mediafax. Din cauza apelor, 260 de persoane au fost evacuate, din care 138 numai din comuna Gherghita (Prahova). \"O situatie critica se inregistreaza in Ialomita, la confluenta raurilor Prahova cu Ialomita, pe raza localitatii Moldoveni. Aici apele au depasit cotele de pericol, fiind evacuate deja peste 70 de persoane\", a precizat secretarul de stat. Ploile din ultimele doua zile au ingreunat circulatia pe 13 drumuri nationale, 57 de drumuri judetene si 128 de drumuri comunale, cateva zeci de localitati fiind izolate dupa ce peste 200 de poduri si podete au fost luate de ape. In urma inundatiilor au murit peste 2500 de animale si pasari si au fost distruse 9530 ha de terenuri agricole si pasuni. Cinci localitati erau inca fara curent electric, iar in statiunea Slanic Prahova apa potabila este asigurata cu cisterne, dupa ce conductele de alimentare cu apa au fost distruse din cauza surparilor. O situatie speciala se inregistreaza si in apropierea Capitalei, in localitatile Pantelimon si Stefanesti, unde apa din lacurile de acumulare a depasit cota de atentie.

http://www.ziua.ro/display.php?id=185298&data=2005-09-23
 
Cel mai grav afectat de inundatii in ultimele 24 de ore este judetul Constanta. In Costinesti si la Tuzla, 3 persoane si-au pierdut viata iar 6 sunt date disparute. Sute de gospodarii au fost distruse in intregime de furia apelor.

Plaja de la Costinesti a fost distrusa in proportie de 70% iar obeliscul a fost daramat. In unele locuri apa a atins 3 metri.

Oamenii din Costinesti sunt disperati. Ei au plecat joi noaptea de acasa si s-au refugiat la rude. Casele le-au fost distruse. Masini au fost luate pe sus de apele furioase.

Drumul care face legatura intre Mangalia si Constanta a fost deschis dupa mierul noptii de joi.
http://www.hotnews.ro/articol_32583-Situatie-grava-la-Constanta.htm

dom\' ministru Tariceanu a plecat din tara!e la o intalnire cu liberalii!!!!!!!!!!!!!!!grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
 
PODUL DE LA MIOVENI S-A RUPT ANUNTA REALITATEA TV


Moderator edit: Te rog nu mai tipa la noi, adica nu mai scrie cu majuscule.
 
Pai sunt controverse: unii zic ca s-a rupt, altii ca nu...nici nu mai sti ce sa crezi.
 
Dumnezeu a rupt baierele cerului peste Romania

Oamenii stau si asteapta la marginea drumului. Cu ochii inrositi de nesomn si de suparare. Se uita spre ulitele inundate unde casele plutesc pe apa. Casele lor. Noaptea au petrecut-o pe unde au putut. Pe la vecini ori rude ale caror case au mai ramas in picioare dupa viitura. Au mancat din mila altora si poarta haine de imprumut. Isi amintesc cu groaza de ziua de ieri. ,Pe la patru dup-amiaza, dupa ce a plouat toata ziua de nu se mai oprea, a venit apa pe ulita in jos din doua locuri\", povesteste Daniela. ,A venit cu pietre mari. Noi eram la mijloc\", adauga femeia de 35 de ani. ,Ia, uite, cum pluteste asfaltu\'\'. Baiatul Danielei arata cu degetul spre ulita. ,Au venit scafandrii de ne-au scos cu franghii din casa\", povesteste femeia. A lasat in casa tot ce avea, mobila, haine si acte. Daniela isi aminteste ca si anul trecut Tuzla a fost inundata de la ploi. ,Da n-a fost asa, sa balteasca apa doua zile\". O femeie plange in poarta casei. Faptul ca afara ploua in continuare nu-i da liniste. ,Eram in gradina. Culegeam niste nuci cand am auzit o bubuitura si deodata a venit o viitura\", povesteste ea. Din casa ei n-a mai ramas mai nimic. Oamenii din Tuzla spun ca de vina sunt autoritatiile pentru ca nu au ,aruncat apa adunata si de la localitatile vecine\" ,ca sa faca economie\". Tot localnicii spun ca inundatiile din ultimii ani au loc pentru ca a fost inaltata soseaua, iar casele au ramas intr-o groapa unde se aduna toata apa de la ploi. ,Primarul nostru, de fapt e ca si cum nici nu ar fi\", spun localnicii. ,Are 73 de ani, e bolnav, dar s-a incapatanat sa ajunga din nou primar. A doua oara\". Un excavator se chinuieste sa adune pietrele aduse de ape si imprastiate pe sosea. Pompierii veniti cu o singura pompa se plang ca apa este prea mica ca sa poata fi absorbita eficient. Un batran geme la balconul unei case mai rasarite. Nu poate iesi din casa pentru ca tot parterul e inundat. ,Nu a venit nimeni sa ne ajute\", spune batranul. Are saptezeci de ani. ,Am stat 21 de ani in Franta si am venit sa mor acasa. Dar nu inecat\", spune el. Am crezut ca s-a mai schimbat ceva. Scoate un banner, pe care scrie ,de vanzare\". Il atarna de balcon. Gradini distruse, animale moarte si porumb si grau adunat prin hambare bun de aruncat. Oamenilor le este frica sa intre in case. Peretii sunt crapati, iar acoperisul sta sa cada. Asteapta la marginea drumului sa vina cineva, cineva sa-i ajute. La Tuzla au murit joi doi oameni. A cazut casa peste ei.
Marea s-a unit cu lacul
Costinesti, marea e plina de namol si gunoaie. Satenii merg spre faleza sa vada ce n-au crezut vreodata ca se va intampla. Din obeliscul din statiune nu se mai vad decat niste placi albe ingropate in namol. Locul unde era debarcaderul il recunosti dupa prora unei barci scufundate in pamant. ,Puhoiu a distrus si barcile si hidrobicicletele, tot ce era la mal\". Apa care a venit cu putere rupand sinele de cale ferata a dezgolit tevile de scurgere a apei menajere, acoperite odata de asfalt. Acum totul se varsa direct in mare. ,Care-i apa, care-i lacu\' , care-i marea\", se minuneaza un barbat. Fasia de pamant, vreo treizeci de metri spun oamenii, care despartea ghiolul de mare, a fost mancata cu totul de viitura. Un localnic sta, se uita si nu-i vine sa-si creada ochilor. Batranii ziceau ca asa ar fi fost acum doua mii de ani, cand lacul de aici inca nu exista. Viitura a venit la Costinesti in trei valuri: la unu, la doua si apoi din nou la cinci. ,Era apa sus pana la streasina\", se vaieta o femeie. ,A luat porumbu\' sI lemnele pentru iarna sunt duse in mare\". Pe faleza, pe care acum cateva saptamani mai erau turisti acum e plina de carpete, sticle si bucati din peretii caselor. Hotelurile din statiune, acum cu lacatul la usa au ramas intregi. Patronii sunt optimisti ca statiunea va arata la vara ca noua, cand vin turistii. Ceva mai ingrijorati sunt agentii imobiliari. Un angajat al unei firme imobiliare dezlipeste de pe geamurile sediului afisele cu oferte de vanzare si cumparare de terenuri la malul marii. La morga Politiei din Costinesti se aduc cadavrele oamenilor inecati in satul Schitu de langa Costinesti. Namol si sange. Corpuri umflate de atata stat in apa. Apa care se mai scurge din hainele lor. Imagini de cosmar. Rude care isi plang mortii. Patru pana acum. Oamenii din sat cred ca sunt mai multi. Cine-i stie pe toti, poate sunt si turisti printre ei. Trei localnici sunt dati disparuti. Femeile aduna conserve, porumb si haine de prin namolul din curti. Barbatii strang pasarile moarte din mijlocul strazii. Copiii o ajuta la scoaterea apei din case.

Capitala, amenintata de propriile lacuri
Puhoaiele de ape revarsate saptamana aceasta au sporit debitele raurilor care alimenteaza salba de lacuri a Capitalei, de la 2 metri cubi pe secunda la 20, astfel ca nivelul multora dintre ele a crescut peste cota de atentie, amenintand sa inunde cartiere intregi, cum ar fi Straulesti, Colentina-Plumbuita, Baneasa, Primaverii sau Crangasi. Toata noaptea de ieri, sute de oameni au carat saci de nisip pe malul lacului Plumbuita. Oamenilor le e tare frica sa nu fie luati pe sus de ape: ,N-am inchis un ochi de doua zile, marturiseste Florica Ion. Am muncit pe rupte la dig. Aici sunt 80 de case in pericol. Daca vine Colentina peste noi ne ineaca. Sa speram ca n-o sa fie asa!\". Si nivelul apei din Lacul Morii a crescut cu un metru, iar unii locuitori ai cartierului Crangasi deja au intrat in panica: ,Eu stau chiar in apropiere, la etajul doi, in blocul din dreapta lacului, spune Ionut Petrescu. Daca se rupe barajul, vom fi maturati de tone de apa. O sa fie un fel de tsunami. Or sa dispara Crangasiul, Grantul si Giulestiul, va spun eu!\". Nervii locuitorilor din Giulesti-Sarbi sunt intinsi la maximum. Unii se plang ca au asteptat doua zile pana sa vina prima masina de pompieri ca sa le scoata apa din casa. Altii, poate mai gospodari, sar cu gura, acuzandu-i ca sunt puturosi: ,Da\' ce astepti, Maricico, sa vina pompieru\' ca sa-ti scoata apa din sufragerie? Tu, cu alde tac-tu, ce stati cu mainile in san ca neste domnisoare? Puneti osu\' la treaba, vreti sa vina Basescu sa va curete curtea?\". De aici pana la scandal e un pas, dar incepe sa ploua mai tare si oamenii se iau cu alte treburi pentru ca refuleaza haznalele. Mirosul devine insuportabil, ficatul se chirceste, iar stomacul ti se intoarce pe dos. In zona nu exista canalizare. Toate astea se petrec nu intr-un catun uitat de lume, ci chiar in Capitala Romaniei, pe Calea Giulesti. Intre timp, spre disperarea tuturor, s-a umflat si lacul Herastrau, fiind necesara deschiderea stavilarelor pentru a da drumul apei. A crescut debitul pe lacul Floreasca. Chiar inofensivul lac Cismigiu si-a iesit din minti si din matca, aliindu-se parca ploii vrajmase.

Copos a dus excavatoare in Arges
Drama locuitorilor comunei argesene Micesti nu a ramas fara ecou. George Copos a venit in ajutorul acestora intr-o dubla calitate: de vicepremier al guvernului si de senator de Arges. Demnitarul, insotit de primarul comunei si de presedintele consiliului judetean, a vizitat, ieri, sinistratii si, pe langa un ajutor financiar de 100 milioane lei vechi, a trimis in zona mai multe excavatoare, basculante si tractoare care vor ajuta satenii la indepartarea malului adus de paraul Miceasca prin casele si curtile lor. De asemenea, s-a inceput repararea drumului distrus pentru a se reface legatura cu cele 4 sate izolate in urma viiturilor produse luni si marti. ,Asa ar trebui sa actioneze toti parlamentarii, nu sa stea si sa asiste la certuri inutile si interminabile sub cupola parlamentului\", a spus George Copos.

Danut Culetu, prefectul Constantei:
In istoria Costinestiului n-au mai fost astfel de pagube

Inundatiile care au potopit sudul litoralului au lasat in urma familii indoliate, case distruse, localitati intregi devastate.
- Care sunt, domnule prefect, primele evaluari si, desigur, masurile ce se impun?
- La Costinesti sunt cele mai mari pagube inregistrate vreodata in istoria acestei statiuni. Calea ferata, pe o distanta de 3 km, este afectata si, probabil, pentru multe saptamani de aici incolo, drumul feroviar intre Constanta si Mangalia va fi intrerupt. Infrastructura, mai ales in zona plajelor, este aproape distrusa, ca sa nu mai spunem ca 20 de case sunt in intregime la pamant si vreo 50 grav avariate. In locul a 800 metri de drum se casca acum doar gropi pline de mizeria adusa de puhoaiele dezlantuite. Viitura a fost aici cumplita: au cazut cam 160-170 litri pe metru patrat. Ceea ce a facut ca dezastrul sa fie insa si mai teribil este faptul ca aici au murit oameni. Un bilant provizoriu arata ca este vorba de trei morti si doi disparuti. Sigur, incet, incet, incercam sa intram in normal. Dar este nevoie de un efort substantial. Va trebui ca, odata cu evaluarea pagubelor, sa solicitam si sprijin de la guvern pentru refacerea vietii si caselor oamenilor. Casele daramate de ape au fost, in general, ale unor tineri care locuiesc cu parintii in acest moment. Cum spuneam, noi vom face propuneri pentru refacerea lor cu sprijin guvernamental si sunt convins ca si in plan local se vor gasi oameni care sa sprijine acest efort umanitar. Am trimis aici si paine, si apa minerala, alimentarea cu apa fiind, de asemenea, grav afectata. Avem promisiuni ca, in scurt timp, sa se dea drumul la fantani. A fost rezolvata in schimb alimentarea cu energie electrica, desi au fost probleme mari cu stalpii si reteaua... Si la Tuzla este o situatie delicata.
Nivelul apei nu poate scadea, daca nu se va trece la deversare in Lacul Techirghiol. Pentru asta avem insa nevoie de aprobarea Ministerului Mediului, fiind vorba de o zona protejata si de posibila afectare a salinitatii acestui lac unic. Dar eu voi semna aceasta hartie, fiindca alta solutie nu exista. Cu orice pompa, oricat de mare, ar fi nevoie de cel putin 25 de zile pentru ca nivelul apei sa scada si de o luna de zile pentru ca cele 50 de familii afectate direct sa se poata intoarce la casele lor.
- La cat se ridica pagubele, la nivel de judet?
- In restul judetului exista situatii mult mai putin dramatice decat cele de la Costinesti si Tuzla. Acesta este si motivul pentru care noi ne concentram acum pe aceste doua localitati. Iar, la Costinesti, de pilda, pagubele nu pot fi evaluate in acest moment. Oricum, sunt de sute de milioane, daca nu cumva, chiar de 100 miliarde de lei. Si, cata vreme exista omenie, exista si speranta.

Sudul ravasit
Puhoaiele trimise de Dumnezeu peste capetele romanilor par a fi fara sfarsit. Ialomita si Dambovita au iesit din matca lor de rauri cuminti, navalind spre casele oamenilor. Alte doua firicele de apa de a caror existenta nu stiau decat satenii, Albita si Sarata, s-au involburat deodata si au rupt de lume comuna Barbulesti. Aici, peste 1.500 de oameni sunt surprinsi de ape in casele lor, iar aproximativ 400 au fost evacuati de autoritati si adapostiti in scoala din comuna. Politia si armata au carat cu patru barci pneumatice alimente si apa minerala pentru sufletele izolate de apa.
Stare de alerta in Ilfov
Autoritatile au instituit stare de alerta in 15 localitati din judetul Ilfov: Buftea, Chitila, Mogosoaia, Dragomiresti Vale, Ciorogarla, Domnesti, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Magurele, Daras, Jilava, 1 Decembrie, Copaceni si Vidra, a spus, ieri, la sediul guvernului, secretarul de stat Anghel Andreescu, dupa intrunirea Comitetului de urgenta. Situatia cea mai grava se inregistreaza in comunele Buftea si Mogosoaia, unde acumulaile de apa facute pe cursul raului Colentina tind sa se reverse. Andreescu a tinut sa precizeze ca, prin instituirea starii de alerta, fortele de ordine pot recurge la evacuari fortate ale celor care nu vor sa-si paraseasca gospodariile. ,Din nefericire, atunci cand am vrut sa luam oamenii din casele aflate in zonele periculoase unii s-au ascuns de noi. Am gasit persoane pitite si pe sub pat\", a mai spus secretarul de stat.
Saracii BucureStiului nu mai au nici o speranTa
Este bine stiut ca in sectorul 5 al Capitalei traiesc cei mai multi oameni nevoiasi. O mare parte dintre acestia locuiesc in perimetru cuprins intre Sos. Alexandriei si Sos. Magurele. Din cauza ploilor abundente, apa stransa pe camp a inundat o zona joasa a acestui cartier al saracilor. ,S-a ales praful de casa mea\", plange ca un copil nea Ion, un batran de 63 de ani, care sta pe strada Dragova. Vecinii sai il calmeaza cu greu. ,De trei zile suntem inundati si nimeni nu a venit sa ne intrebe ce facem. Pe Vanghelie nici nu l-am vazut la fata. E vai de mama noastra, nici apa de baut nu mai avem\", spune nea Stelica, un pensionar cu doar 1.350.000 de lei pe luna. In afara a peste 20 de case inundate din sectorul 5, o alta problema a Bucurestiului ar putea sa devina salba de lacuri care traverseza orasul. Cu toate acestea, directorul Apelor Romane, Madalin Mihailovic, tine sa ne linisteasca: ,Nu exista nici o problema pentru siguranta locuitorilor Capitalei. Sunt intr-adevar debite foarte mari, viteza apei este mare, dar oamenii nu trebuie sa fie speriati intrucat, in jurul Capitalei, sunt 15 lacuri prin care doar se tranziteaza apa\". Ploile din ultimele zile au inregistrat debite istorice in Capitala, a mai spus Mihailovici, in 72 de ore cazand peste 180 de litri/mp, in conditiile in care media precipitatiilor in septembrie este de 40 de litri/mp.
Prognoza este la fel de sumbra Si pentru astazi
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a informat autoritatile ca vor continua sa cada ploi insemnate cantitativ pana astazi, la ora 21. In Dobrogea si Muntenia (judetele Ialomita, Calarasi, Braila, Buzau, Prahova) va ploua abundent. Cantitatile de apa vor depasi local 40 l/mp si izolat 60 l/mp in intervale de 6-8 ore. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis, ieri, o avertizare meteorologica catre prefecturile judetelor Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Ialomita, Prahova si Tulcea, prin care se atrage atentia ca pot urma si avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate, cu anticipatie de pana la 3 ore.

Peste 40 de litri pe metru patrat, in sudul tarii
Pana in acesta seara vor continua sa cada ploi insemnate cantitativ, in Dobrogea si in estul si nordul Munteniei, in judetele Ialomita, Calarasi, Braila, Buzau si Prahova, avertizeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Cantitatile de apa vor depasi local 40 de litri pe metrul patrat si, izolat, 60 de litri pe metrul patrat in intervale de 6 pana la 8 ore.

Mii de pasari si 110 animale ucise, de ape in trei zile
In doar trei zile de inundatii (20-22 septembrie), apele au ucis 3.120 pasari, 62 porci, sapte bovine, un cal, 20 familii de albine si 52 ovine. Judetele afectate sunt Arges, Dambovita, Dolj si Ilfov. Pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate publica, autoritatile din zonele inundate au ars si ingropat animalele moarte, iar medicii veterinari au vaccinat animalele din zonele inundate.

Dambovita este in siguranta
Amenajarea complexa a raului Dambovita in Bucuresti a functionat in aceste zile la parametrii proiectati si in conditii de siguranta, afirma reprezentantii Administratiei Nationale ,Apele Romane\". Amenajarea raului este compusa din acumularea Lacul Morii si din caseta de colectare a apelor pluviale si menajere. Caseta de ape uzate a asigurat preluarea si tranzitarea acestor ape pana la Glina, fara a se produce incidente.

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&section_id=1&article_id=153785
 
citesc ziare..ma uit la tv..si ma intreb....oare nu realizam ce rai suntem?asteptam sa vina cineva sa ne faca diguri..asteptam sa ni se dea vile de lux chiar daca aveamcase dinchripici..asteptam de la altii ce noi nu vrem sa oferim...
ne uitam in gradina vecinului ca el are si eu nu...il judec pe cel de alaturi pt orice fleac..in loc sa pun umarul la munca stau pe sant si injur guvernul..in loc sa dau cu sapa sau sa matur strada injur presedintele...
ce imi pasa de ozon si incalzire globala daca eu imi umplu contul in banca?si ce daca vin uragane..tsunami...ploi diluviene...mie imi este bine ...si nu imi pasa de nimeni...
se pare ca asta este modul de a gandi in ziua de astazi.e universal valabil...
atata energie negativa trimitem in jur incat nu ma mir de ce se intampla...
Dumnezeu e de vina!
am ajuns sa il judecam si pe El...caci ne strica aranjamentele meschine...ne lasa fara case ...fara bunuri...
uitam ca nu trebuie sa ne facem valori aici ci in Cer...
ce mici suntem si ce orbi...ne dam super oameni dar nu invatam o data pt totdeauna ca suntem microscopici in fata naturii...
 
Tsunami romanesc


Plaja de la Costinesti arata ieri precum coastele indoneziene dupa valul devastator din 26 decembrie 2004
Doamne, Vino, Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni!
De ce se intampla nebunia asta? Cat mai tine teroarea apelor? Ce putem face? Ce grozavii ne mai asteapta? Sunt intrebari carora
 
cel de la apele romane spune acum ca lacul Buftea a fost intarit pe o parte din mal si apa este in scadere.situatia este sub control in salba de lacuri de langa Bucuresti.
adevarul este ca ploile de acum sunt ceva ce nu cred sa fi vazut cineva pana acum in Romania.au fost 270l pe metru patrat in Buc.
sunt de acord ca cerul s-a dezlantuit si toata lumea are probleme cu vremea dar se pare ca este este viitorul.eu cred ca va fi f greu sa refaca infrastructura in iarna..caci abia reusim sa mergem pe strazi dincauza zapezii si frigului.ceva trebuie facut insa.ce?cand?cum?
ar trebui sa lasam politica de o parte si sa trecem la munca voluntara.daca stam si ne uitam nu va veni nimerni sa refaca ceva si cei platiti pt asta nu vor putea face fata.
 
In ultimele sapt, datorita temperaturilor ridicate si precitatiilor crescute semnificativ s-au mai produs inundatii in tara, mai ales in zona de SV...
Nici iarna nu scapam de inundatii....De obicei inundatiile se produc primavara, cand se topesc zapezile, dar vad ca in iarna asta nu prea avem zapada, cel putin in sudul tarii.
 
Inundatii in Madeira
Dezastru si pe insula Madeira, din arhipelagul portughez al Azorelor. Cel putin 32 de oameni si-au pierdut viata si aproape 70 au fost raniti in urma inundatiilor si alunecarilor de teren, provocate de ploi torentiale. Mai multe sate sunt izolate, iar in capitala insulei zeci de locuinte si hoteluri au fost evacuate.
http://observator.antena1.ro/extern/Inundatii-in-Madeira_5082.html
 
Back
Sus