• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Linkuri utile

http://www.georisk.hu/
Informatii de la statiile seismice din Ungaria. Dupa cum vedeti in lista de cutremure, miercuri a avut loc un seism slab, de 3,4 grade pe scara Richter, in zona Maramuresului, spre Satu Mare.
 
Matrics, multumim pentru link!
 
Am gasit un link cu statiile seismice de la noi. sunt prescurtarile doar.USGS
 
Harta macroseismica a cutremurului vrancean din 30 mai 1990 (Ms=6,7). Harta include si distributia spatiala in teritoriu a valorilor acceleratiilor maxime. Bucurestiul apare aproape de izoseista pentru intensitate VII. Intensitatea maxima a cutremurului a fost de VIII, si este de remarcat faptul ca zona de intensitate maxima VIII apare decalata fata de epicentrul care s-a situat aproximativ la 45,9N 26,9E, deci la marginea de nord-nord est a Muntilor Vrancei.

http://www.infim.ro/rrp/2005_57_1/Fig_1_Enescu.pdf
 
In sfarsit, INFP a inceput sa puna buletine seismice zilnice. Buletinele inclus seisme foarte slabe din Romania, dar si teleseisme din alte tari. Unele date se mai reactualizeaza dupa 1-2 zile...:ack:
Linkul catre buletinele seismice zilnice este urmatorul:

http://www.infp.ro/bulletins/bulletins.php

Dati click pe un eveniment (orele sunt dupa timpul universal GMT) si vedeti informatii despre seismele listate. De exemplu, constatam ca in aceasta dimineata s-au produs 2 seisme slabe in zona Fagaras (cel mai puternic cu magnitudinea ML=2,1) si 1 microseism in zona Vrancea (de magnitudine ML=1,1); seismul din Vrancea a fost intermediar, subcrustal (h=125 km), in timp ce cutremurele fagarasene au fost superficiale (crustale), la adancimi foarte mici (h < 10 km).
 
Desi cred ca s-au mai facut aici referiri la tipurile de magnitudini, pun totusi uin link la un material care prezinta, pe scurt, principalele tipuri de magnitudini (MS, ML, mb si Mw), cu modul lor de calcul (la nivel de principiu, evident).

http://www.seismo.ethz.ch/redpuma/magnitudes.html

Asadar, magnitudinea moment Mw este un pic mai complicata ca mod de determinare. Teoretic, nu ar satura, adica nu ar prezenta fenomenul care apare la alte tipuri de magnitudine, anume acela de a nu mai exprima energia eliberata de toata zona de rupere, ci doar de o parte a acesteia. Magnitudinea mb satureaza pentru valori peste 6, iar magnitudinea MS pentru valori de la 8 in sus.
 
Acuma, n-o sa strambam din nas fiindca harta apare in 10-12 secunde in loc de 1-2 secunde ! :57::ack: Sa nu fim chiar carcotasi, totusi...:crybaby::hypocrite::crybaby::hypocrite: La urma urmei, cred ca trebuie sa-i multumim lui soso pentru acest lucru. Pana la urma, harta pe care o vedem (chiar si dupa 10-15 secunde, ce mare scofala...:harhar:) e actualizata automat. Una actualizabila manual era mai complicat, trebuia sa stea permanent cineva sa vada buletinele din ora in ora, si avem si alte lucruri de facut decat sa pandim Vrancioaia...:3::harhar:
 
Back
Sus