• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Linkuri utile

Adresa de unde se poate descarca arhiva continand catalogul de cutremure din Turcia:

http://www.mam.gov.tr/enstituler/ydbe/index.html

Deschideti arhiva Deprem_Katalog_v1_2.zip si documentul care contine catalogul de cutremure din Turcia acoperind perioada din 2100 i.H-2004 este fisierul .xls (Excel). Catalogul exista si in varianta pdf. Asadar, puteti alege intre:
web_catalog.pdf
si
web_catalog.xls.

Intr-adevar, in Turcia au fost multe cutremure mari, dar interesant este faptul ca in perioada 1796-1803 nu sunt consemnate evenimente majore, deosebit de puternice, in Turcia.
 
Buletinele mai vechi, care nu mai apar in pagina principala de Bulletins, pot fi accesate de aici:

http://www.infp.ro/bulletins/

Vedeti ca indexul de buletine contine 3 rubrici: A (determinarile Automate), M (determinarile Manuale) si linkul catre pagina principala care contine buletinele curente.
 
INFP a actualizat baza de date cu evenimente seismice din Romania, pe ani. Ce e drept, e folosita magnitudinea moment (Mw), care pentru seismele mici si moderate e mult mai imprecisa, se calculeaza cu mai multe erori (energia eliberata fiind mica, datele nu sunt tocmai suficiente). Mw e folosita, pe plan mondial, mai ales pentru seismele foarte mari (de peste 7-8 grade).
Linkul este urmatorul:

Baza de date cu seismele din Romania
Accesati Arhiva cu seisme
 
Traditia cercetarilor privind fizica pamântului a început prin astronomul Stefan Hepites (1851-1922), care a înfiintat prima statie de înregistrari seismice, unde a început observatiile sistematice în 1892. El este si autorul primei harti magnetice a teritoriului României. Pentru observatorii voluntari ai cutremurelor, Hepites a elaborat o serie de Instructiuni specifice. In 1893, Hepites a elaborat si un catalog al cutremurelor dintre 1838-1892, publicat în limbile româna si franceza.
Primele aparate de înregistrari seismice care au functionat la Bucuresti au fost un microseismoscop Guzzanti si un pendul Tacchini. Din 1904 Regatul României a aderat la Asociatia Internationala de Seismologie. In 1904, o statie de înregistrari seismice a fost instalata si la Timisoara.
Agir
 
Back
Sus