• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Marturii de la alte cutremure

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Aici puteti descrie experientele dumneavoastra pe care le-ati trait in timpul altor cutremure decat cele din 1986, 1977 sau 1940. Va rugam mentionati si data cutremurului despre care doriti sa povestiti. Nu este necesara inregistrarea pentru a publica mesaje. Apasati butonul Add Reply pentru a povesti experienta dvs.
 
Cutremurele din mai, iunie si decembrie 2005
Acestea au fost seisme vrancene moderate, cu magnitudini intre 5,2-5,6 grade pe scara Richter, produse la foarte mare adancime (145-150 km), dar resimtite si la Bucuresti.
Primul seism, cel din 14 mai 2005 (M=5,6) s-a produs intr-o sambata dimineata, pe la 5 fara 7 minute, cand lumea era in pat, in dulcele somn al diminetii de week-end...:crybaby::ack: Asadar, nici eu nu faceam exceptie, si dormeam dus. In aceste conditii, nu am simtit faza initiala a seismului (unda P), care de altfel ar fi trebuit sa fi fost slaba. Insa am fost trezit din somn de cateva miscari laterale ale patului, pe directia est-vest, nu prea ample, dar suficiente pentru a-mi da o senzatie neplacuta. Se auzea si un zgomt difuz, destul de neclar. Totul a tinut vreo cateva secunde, cel mult 5-7 secunde. Ne-am trezit, am stat vreo 10 minute pe hol cu ai mei si apoi ne-am reintors in dormitoare. Ulterior am aflat ca in dimineata aceleiasi zile, la cateva ore dupa socul de la 4:53, s-a mai produs un al doilea seism, mai slab, la ora 9:36 timp local (de magnitudine 4 si ceva).
Al doilea seism, din seara zilei de 18 mai 2005 (Ms=5,3-5,4), in jurul orei 18, m-a surprins la calculator, si am sesizat miscarea podelei, pe orizontala, dar fara un zgomot insotitor.
Pe 13 decembrie 2005 s-a produs al treilea cutremur din secventa (dupa ora 14, deci dupa-amiaza), avand magnitudinea 5,2-5,3. Eram la servici, la birou, si desi nu am simtit inceputul (unda P), am perceput destul de bine unda S, sub forma unei miscari de leganare, deci orizontala, insotita de data asta si de un zgomot difuz pricinuit probabil de deplasarea cladirii. Nu m-am speriat, fiindca nu aveam de ce. Astfel de cutremure sunt tipice pentru activitatea normala a zonei Vrancea, ele aparand de regula cu o frecventa anuala (o data sau de 2 ori sau chiar de 3 ori pe an, in medie).
 
Cutremurul din 27 septembrie 2004
Desi acest seism a precedat cu exact o luna cutremurul vrancean de magnitudine 6 din octombrie acelasi an, diferenta mare intre adancimile la care s-au produs cu greu ar justifica o corelare intre ele. Oricum, am simtit binisor si seismul de la sfarsitul lui septembrie 2004. Eram la servici, la mine in birou. Seismul s-a produs cam pe la 12 si un sfert si l-am simtit ca o miscare orizontala cu o usoara deplasare laterala a biroului, insotita de un zgomot vag. Miscarea (faza maxima a seismului) nu a tinut mai mult de 4 secunde, cred. In orice caz, l-am putut simti cei aflati in interiorul cladirii.
 
Cutremurele din martie, mai si iulie 2001
Din nou, o serie de 3 seisme moderate pe care le-am putut simti, fiind in interiorul cladirii, in conditii favorabile.
Seismul din 4 martie 2001 s-a produs intr-o duminica seara, pe la 6 fara 20. Eram in sufragerie si am simtit trepidatia timp de cateva secunde; geamurile de la biblioteca noastra modulara au \"cantat\" in mod caracteristic pe durata miscarii seismice.
Cutremurul din 24 mai 2001 a fost ceva mai puternic decat cel din martie, fiind resimtit destul de puternic in Basarabia la Chisinau, dar si in centrul Bulgariei. Era seara, pe la 9 fara 25 de minute, cand dupa o vaga senzatie de tresarire \"verticala\", brusc podeaua s-a deplasat de cateva ori, pe directia est-vest, geamurile bibliotecii au zdranganit \"cum trebuie\" si un tablou s-a deplasat, de fapt s-a inclinat de la pozitia sa dreapta. Miscarea (faza maxima) a durat vreo 6-7 secunde, asa, cu aproximatie.
Seismul din 20 iulie 2001 s-a produs dimineata, in jurul orei 8, si m-a prins pe scara. Ma pregateam sa plec la servici, dar inainte tocmai o duceam pe Lassie afara, asa ca am simtit trepidatia pe scara, dar numai pentru vreo 3-4 secunde. Parea a fi o miscare orizontala, de scurta durata. Nu i-am sesizat prea clar directia.
 
Seismele din 2002 si 2003 nu le-am simtit, din motive obiective...:ack::hypocrite: In 2002 eram in Olanda, iar seismul din 6 octombrie 2003 s-a produs dupa miezul noptii, la 00h38min si nu a fost suficient de puternic pentru a ma trezi din somn. :crybaby::hypocrite:
 
Cutremurul din 6 aprilie 2000
Seismul vrancean din aprilie 2000 a fost singurul pe care l-am simtit in acel an. Desi cu aproape o luna inainte tot in Vrancea mai avusese loc un alt seism, acesta nu a depasit magnitudinea 5,0 si nu la-m simtit, producandu-se noaptea putin dupa miezul noptii (8 spre 9 martie 2000). In schimb, seismul din 6 aprilie, produs putin dupa ora 3 (aproximativ in jurul orei 3 si 10 minute) a fost suficient de intens pentru a ma trezi din somn. De fapt, multa luma a fost sculata din somn de acest cutremur, a carui magnitudine a fost de circa 5,5 grade. M-am trezit din cauza miscarii laterale a patului, suficient de clara ca sa sesizez si directia, anume est-vest. Peretii faceau un zgomot ciudat. Totul a tinut vreo 5-6 secunde, cred (e dificil de estimat). In orice caz, seismul a fost unul de magnitudine medie care ne-a cam trezit din somn taman in perioada in care somnul e mai dulce, deci catre orele diminetii.
 
Cutremurul din 6 aprilie 2000 a fost unul dintre cele pe care le-am simtit destul de bine. Nu adormisem inca, statusem sa ma uit la televizor si eram la parter, intr-un bloc de 10 etaje. Nu am simtit nici un balans, doar o trepidatie puternica care a durat dupa opinia mea peste 10 secunde. Am auzit vasele din dulapul suspendat din bucatarie cum zornaiau si se loveau intre ele. In acea dimineata posturile de televiziune au intrat cu stiri mai devreme, in jurul orei 6 dimineata si au transmis informatii despre cutremurul care se simtise totusi destul de bine in Bucuresti.

Si un alt cutremur despre care insa nimeni nu a prea vorbit. In anul 1990, la sfarsitul verii / inceputul toamnei, nu mai stiu data exacta, era week-end, sambata sau duminica. Dupa amiaza (probabil ora 17 sau 18) in Bulgaria a avut loc un seism din cate tin eu minte de aproape 6 grade, care s-a simtit si la Bucuresti. Tin bine minte asta fiindca eram cu amintirea celui din mai proaspata in minte si m-am mirat cum de pot avea loc cutremure puternice atat de des.

Sorin, ma poti ajuta sa gasesc niste date despre cutremurul din Bulgaria de care am vorbit? Eu nu am reusit sa gasesc nimic.
 
Alex, din cate stiu, in vara lui \'90 nu a fost un cutremur deosebit in Bulgaria, in iulie a fost un seism de magnitudine 4-5 prin zona de granita, intre Giurgiu-Zimnicea, asa ceva, care s-a simtit si la Bucuresti, dar dimineata. In toamna lui \'90 au fost insa cateva cutremure in Vrancea, de magnitudine in jur de 5,0 pe scara Richter, la 70-80 km adancime, si care s-au simtit si pe la Bucuresti. Ultimul cutremur mai important in Bulgaria (Podisul Pre-balcanic, zona Tarnovo-Strajita) s-a produs in decembrie 1986, intr-o duminica, pe la 4 si un sfert dupa-amiaza, resimtit destul de puternic si la Bucuresti (magnitudinea a fost de 5,7 grade). De atunci nu a mai fost in Bulgaria nici un seism de peste 5-5,5 grade. Au fost, insa, seisme mai mici in zona de granita romano-bulgara, prin Lunca Dunarii, unele dintre ele fiind resimtite si la Bucuresti si in sudul Munteniei.
 
Eu tin destul de bine minte cutremurul din Bulgaria din decembrie 1986, spuneam ca s-a produs intr-o duminica dupa-amiaza, pe la 4 si un sfert, si l-am simtit destul de puternic si in Bucuresti, la noi. Suficient de intens cat sa faca sa zbarnaie geamurile si sa se miste niste tablouri pe pereti.
 
Da, seismul din aprilie 2000 s-a simtit destul de bine la Bucuresti, in toata Muntenia, Moldova, la Chisinau, dar si in nordul Bulgariei. Nu e de mirare, doar a avut magnitudinea 5,5, deci a fost un seism moderat din categoria celor care pot fi simtite de aproape toata lumea si care pot trezi din somn, ca in cazul meu.
 
Cutremurele din martie, aprilie si noiembrie 1999
In cursul anului 1999 am simtit 5 seisme vrancene. Desi am inteles ca si cutremurul din nord-vestul Turciei din 17 august s-ar fi simtit usor si la Bucuresti, eu nu l-am simtit, la ora la care s-a produs dormeam.
Dar sa revin la cutremurele pe care le-am simtit.
Primul cutremur pe care l-am putut simti s-a produs in seara zilei de 22 martie 1999, pe la 7 si 25 de minute daca nu ma insel, avand magnitudinea 4,7. Eram in sufragerie, stateam pe canapea si am sesizat o usoara vibratie a podelei, destul de vaga, insotita de un zgomot ca un sbarnait/clinchet usor la geamurile de la biblioteca. Biblioteca noastra e foarte sensibila, la cea mai mica vibratie scartaie si zdrangane geamurile.
Urmatorul cutremur vrancean a fost cel de la 28 aprilie 1999, care s-a produs la 12 fara 13 minute (11h47min), deci aproape de orele pranzului, si a avut magnitudinea 5,7. Venisem de la facultate, avand o pauza de circa 3 ore intre laboratorul de dimineata si un curs care urma sa inceapa dupa-amiaza la ora 1. Prin urmare, eram acasa, singur, mancasem si apoi incepusam sa ma pregatesc sa plec din nou la facultate. Eram in camera mea, si brusc am resimtit o miscare destul de puternica, pe directia est-vest, insotita de un huruit difuz. Cum nu mai simtisem demult un cutremur atat de intens, am avut un moment de confuzie. Miscarea a fost relativ scurta, dar destul de intensa, fiindca, din ceea ce s-a comunicat ulterior, la Galati au cazut portiuni de tencuiala din fatadele unor cladiri noi, iar studentii de la universitatea de acolo au fugit inspaimantati fiindca de pe cupola unui amfiteatru s-au desprins bucati care au cazut in sala. O vecina care urca scarile si ajunsese pe palierul meu a fost pe punctul de a fi lovita in cap de un ghiveci care s-a rasturnat de pe o policioara ! Evident, femeia s-a speriat teribil.
In seara zilei de 29 aprilie 1999, aproape de ora 10, am resimtit un alt cutremur, considerabil mai slab decat cel din ziua precedenta (la vremea aceea, cutremurul din 28 aprilie 1999 a fost considerat cel mai important de dupa seismele din 1990). Au zdranganit usor geamurile de la biblioteca, trepidatia podelei fiind destul de neclara, de vaga.
In luna noiembrie 1999 am mai simtit 2 cutremure. Primul s-a produs in seara zilei de 8 noiembrie 1999, aproape de 9 si jumatate, avand magnitudinea 4,9. Din nou, eram in sufragerie, stateam pe fotoliu si am simtit miscarea podelei timp de 3-4 secunde, miscare insotita de un zdranganit prelungit al geamurilor de la biblioteca. Al doilea cutremur s-a produs intr-o duminica daca nu ma insel, pe 14 noiembrie, in jurul orei 11 dimineata, si a fost ceva mai slab, dar am putut auzi binisor clinchetul geamurilor de la biblioteca din sufragerie.
Da, acestea au fost seismele anului 1999 pe care le-am simtit.
 
Alex, din cate stiu, in vara lui \'90 nu a fost un cutremur deosebit in Bulgaria, in iulie a fost un seism de magnitudine 4-5 prin zona de granita, intre Giurgiu-Zimnicea, asa ceva, care s-a simtit si la Bucuresti, dar dimineata. In toamna lui \'90 au fost insa cateva cutremure in Vrancea, de magnitudine in jur de 5,0 pe scara Richter, la 70-80 km adancime, si care s-au simtit si pe la Bucuresti. Ultimul cutremur mai important in Bulgaria (Podisul Pre-balcanic, zona Tarnovo-Strajita) s-a produs in decembrie 1986, intr-o duminica, pe la 4 si un sfert dupa-amiaza, resimtit destul de puternic si la Bucuresti (magnitudinea a fost de 5,7 grade). De atunci nu a mai fost in Bulgaria nici un seism de peste 5-5,5 grade. Au fost, insa, seisme mai mici in zona de granita romano-bulgara, prin Lunca Dunarii, unele dintre ele fiind resimtite si la Bucuresti si in sudul Munteniei.

Inseamna ca nu era in 90, ci in 1986, dupa cel de la noi din august.
 
Da, il stiu ca l-am simtit binisor, era intr-o duminica dupa-amiaza. La vremea respectiva, au fost mentionate (destul de discret) si pagube serioase produse in Bulgaria (nord si centru, in zona Podisului prebalcanic).
 
In ceea ce priveste perioada de dinainte de 1990, in afara de seismul vrancean din august 1986 si de cel produs in Bulgaria in decembrie 1986, mai tin minte cateva seisme usoare pe care le-am simtit in 1987, in martie, septembrie si octombrie 1987. Stiu ca unul dintre acestea, cel din octombrie 1987, s-a produs seara, cand eram toti adunati la sufragerie, si am auzit inconfundabilul zdranganit al geamurilor de la biblioteca. Au mai fost si alte cutremure, dar nu imi aduc aminte ceva despre ele, fie s-au produs noaptea, fie au avut loc in cursul zilei, cand eram pe afara, la joaca...:hypocrite: :biggrin: :harhar: :harhar:
 
Am mai povestit pe undeva despre cutremurul din 1999 din Turcia.
Eram pe un ferryboat care pleaca in jurul orei 18 din Pireu catre Heraklion, Creta(ajunge in jur de 5 dimineata).( Calculati voi distanta unde ma aflam in timpul seismului, daca va pricepeti.)
Dupa tot felul de peripetii si o zi obositoare m-am cocotat in pat(dormeam la etaj :hypocrite:). La un moment dat am cascat ochii buimaca deoarece am simtit o zmucitura foarte puternica. Senzatia a fost ca si cum mergi cu o masina si trage soferul brusc de volan catre stanga sau dreapta ca sa evite o coliziune, groapa, etc.
Altceva nu imi amintesc. Dimineata am intrebat pe toata lumea daca au simtit dar nimeni nu stia ce se intamplase. Abia cand am ajuns la hotel m-am uitat pe CNN si am vazut dezastrul.
 
Cutremurul din Bulgaria din muntii Rodope din toamna lui 1986, de vreo 6 grade si resimtit in Bucuresti numai pe orizontala f tare, fiindca era de suprafata. Eu l-am presimtit. Aveam niste stari depresive si senzatia clara ca trebuie sa ma ridic din pat. Mi-a trecut dupa.
 
Am avut un vis premonitiv care a prevazut cutremurul si tsunami din Indonezia din 2004. Mi-am dat seama dupa vreo 2 luni ce a insemnat. Bineinteles ca nu era vorba de un cosmar fiindca nu eram eu in cauza. Eram in pantaloni scurti, apa calda de o juma de metru care a crescut pina la etajul 7. Dupa care a inghetat pe bloc (gerul de -20 grade, si iarna de o luna destul de grea de la noi).
 
Am să vă povestesc de cutremurele zilnice. Eu şi Miruna suntem colege de clasă, suntem eleve. Locuim în Brăila. Miercuri, deşi stăm la etajul 3, amândouă am simţit vibraţii în podea. Chestia a avut loc toată ziua, timp de 6 ore, de la 8 la 14.
Astăzi a fost la fel.
Noi, stând câte unul în bancă, nu putem spune că a fost cutărică, plus că stăteam cu picioarele pe podea. Au fost destul de mici, dat fiind faptul că băncile nu se mişcau, şi doar noi le simţeam.
S-a mai întâmplat unul într-o luni dimineaţă, la ora 8 şi ceva, a dat un cutremur de l-au simţit toţi, chiar în mijlocul orei de religie.
Prima oară, miercurea (ieri adică), Miruna spuse că e posibil să fie una din clase, că fâţâie băncile, şi mă rog.
Explicaţia aceasta nu este plauzibilă, deoarece, orice clasă, cât de tâmpită ar fi, nu fâţâie băncile 6 ore.
E destul de nasol, pentru că îi spusesem deodată: „Vine unul mare acuma” şi aşa a fost, s-a simţit mai tare.
 
Cutremur Vrancea 8 iunie 2010 MD=4,8 intensitate la Bucuresti III pe scara Mercalli

Eram la calculator, intr-unul dintre dormitoarele de pe latura nordica. Stateam pe un scaun rotitor, dar am sesizat bine trepidatia, am perceput un fel de saltat usor, dar mi-a fost clar ca a fost cutremur, mi s-a parut ca aud un fel de zgomot difuz, vag. La sufragerie au zdranganit geamurile de la biblioteca, mama a simtit si miscarea orizontala, timp de circa 3 secunde, asa ceva.
 
Pe mine iarasi ma luat prin surprindere acest cutremur pe care din pacate nu l'am simtit. :clapping: Eram la bucatarie asezat pe un scaun, maica'mea era pe fotoliu la un metru de mine, vorbea la telefon, cand vad ca se ridica odata si zice : "cutremur" , iar eu de acolo: fugi de aici ca ti s'a parut. Parca am auzit doar un zgomot insa foarte slab, probabil scartaitul peretilor. Apoi m'am dus fuga la calculator care spre norocul meu dadusem drumul mai devreme la seismograma, era deja pornita si am reusit sa prind seismul live.
 
Back
Sus