• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Modelul geotectonic al zonei Vrancea

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
De la bun inceput trebuie spus ca Vrancea este considerata a fi drept un stadiu final al unei foste zone de subductie. Modelul ilustrat in figura pe care a pus-o Alex explica cele mai multe dintre caracteristicile seismelor vrancene; nu pe toate, evident, dar pe cele mai multe dintre ele.
De ce Vrancea nu mai poate fi considerata ca o zona tipica de subductie, asa cum este de pilda in Pacific (coasta de vest a Americii de Sud, de exemplu) ? Sunt mai multe argumente in acest sens.
Primul argument este de-a dreptul ochiometric, vorba lui EarthQuake..:harhar: Mai bine zis, sare in ochi. Cand privim o harta cu distributia seismicitatii la nivel global, vedem ca Vrancea apare ca un PUNCT IZOLAT, spre deosebire de ce se intampla pe coasta de vest a Americii de Sud, unde epicentrele apar distribuite sub forma unei lungi fasii sau centuri, pe sute si mii de kilometri. Deci din start rezulta ca procesele geodinamice care actioneaza in prezent in profunzimile zonei Vrancea sunt strict localizate si persistente intr-un areal geografic foarte restrans, foarte limitat.
In al doilea rand, in prezent in Romania nu mai exista vulcanism activ; activitatea vulcanica s-a stins de foarte multe milioane de ani, spre deosebire de ceea ce se intampla in zonele active de subductie, in care avem atat eruptii vulcanice cat si cutremure.
In al treilea rand, observand distributia pe verticala a hipocentrelor cutremurelor vrancene, remarcam faptul ca aceasta este aproximativ verticala, intr-o "coloana" destul de ingusta, fapt care nu se regaseste in zonele de subductie activa, in care hipocentrele sunt distribuite la suprafata de separare dintre placile aflate in subductie, si in lungul unui plan inclinat Wadati-Benioff, cu inclinare de 55-60 de grade fata de verticala !!! :ack: In Vrancea focarele sunt distribuite intr-un volum cvasi-vertical, destul de ingust.
In al patrulea rand, in zonele de subductie se produc cutremure puternice si in scoarta terestra, nu doar in manta, deci avem seismicitate intensa atat intre 10-60 km adancime, cat si intre 60-300,300-700 km adancime. In zona Vrancea, activitatea seismica cea mai intensa se manifesta aproximativ intre 70 si 180 km adancime, in timp ce in crusta terestra activitatea seismica este moderata ca numar de evenimente si ca energie eliberata. De asemenea, este straniu pentru o zona de subductie sa existe un segment aproape complet aseismic, intre 40-60 km adancime, aproximativ in zona discontinuitatii Mohorovici de separare intre crusta terestra si manta.
Practic, cutremurele majore vrancene iau nastere in interiorul unui fragment dintr-o veche placa tectonica aflata in subductie pana acum 10 milioane de ani. Fragmentul s-a desprins, se pare, total sau partial din vechea placa si, in prezent, pare a fi supus unor compresiuni, la mare adancime, din mai multe directii.
Alte argumente in favoarea acestui model sunt de ordin geologic, legate de tipurile de roci intalnite in lungul Carpatilor Orientali, al modului in care acestea sunt distribuite.
Un lucru este cert, totusi: a existat un proces de subductie si coliziune intre placi continentale; subductia a determinat la un moment dat eruptiile vulcanice de pe ramura vestica a Carpatilor Orientali. In prezent, subductia nu mai este activa la suprafata, placile s-au sudat partial, dar procesele geodinamice continua in adancime in zona Curburii Carpatilor, sub forma unor compresiuni care se exercita din diferite directii asupra unui bloc litosferic cvasivertical, bloc ce sufera si un proces lent de digerare in mantaua terestra (astenosfera), in conditii de temperatura si presiune extrem de ridicata. Se pare ca in procesele de acumulare a energiei si de generare a cutremurelor intervin totusi nu doar compresiuni (mecanice), ci si transformari fizico-chimice etc.
 
In figura atasata nu sunt reprezentate, pentru simplificare, si subplacile/microplacile dinspre sud. Ea arata pozitia presupusa a fragmentului litosferic in care ar fi generate cutremurele vrancene. Cerculetzele galbene reprezinta hipocentrele cutremurelor vrancene intermediare (de adancimi 60 km < h < 220 km).
 
In figura atasata nu sunt reprezentate, pentru simplificare, si subplacile/microplacile dinspre sud. Ea arata pozitia presupusa a fragmentului litosferic in care ar fi generate cutremurele vrancene. Cerculetzele galbene reprezinta hipocentrele cutremurelor vrancene intermediare (de adancimi 60 km < h < 220 km).
Foarte interesant modelul pe care ni-l prezinti.
Ca sa putem verifica puterea de predictie a modelului, trebuie sa cunoastem instrumentele cu care a fost elaborat.
Care ar fi acestea?
Eu pun aceasta intrebare ca sa ajungem la o concluzie de tip general.
 
La acest model teoretic s-a ajuns prin analiza inregistrarilor seismelor mici, prin studierea modului de propagare a undelor seismice generate de focarele vrancene, dar si prin interpretarea si incercarea de explicare a caracterului izolat si relativ restrans ca extensie spatiala a zonei seismogene vrancene. Faptul ca hipocentrele se grupeaza intr-o zona limitata, cvasiverticala ca orientare, este unul dintre argumente.
 
Cum poate fi dovedita existenta blocului litosferic subdus, desprins şi vertical, din punct de vedere geologic?
 
Evident ca nu se poate vedea ce e acolo jos. Totusi, propagarea undelor seismice care provin din focarele vrancene ar avea anumite caracteristici si decalaje care nu pot fi explicate decat daca se considera modelul unui bloc cvasivertical. Aceste decalaje nu ar putea fi explicate decat prin aceea ca undele traverseaza medii diferite, ca traverseaza mai multe discontinuitati care separe medii cu proprietati diferite. Cel putin asta sugereaza Enescu, dar si alti colaboratori ai dansului, in lucrarea sa de la editura Academiei (1985).
Practic, sunt mai mult argumente de ordin geofizic, legate de propagarea unelor seismice. Plus faptul ca hipocentrele sunt concentrate intr-o zona foarte ingusta, totusi.
 
Un alt aspect este acela ca hipocentrele nu apar localizate in lungul unui plan inclinat la 55-60 de grade (plan Benioff) ca la zonele de subductie activa din Pacific, ci sunt intr-un volum aproape vertical si limitat. Plus ca mai sus de 60 km adancime, in scoarta, activitatea e mult mai scazuta. Izolarea zonei seimogene (izolare dovedita prin localizarea hipocentrelor subcrustale) este considerata un argument pentru acest model.
 
La topicul consacrat regularitatilor activitatii seismice vrancene, m-am referit la ceea ce seismologii si geologii au desemnat sub numele de \"asperitate\".
In conformitate cu modelul geotectonic presupus al zonei Vrancea (acela al unui bloc litosferic \"scufundat\", comprimat din directii diferite)-si care model ar explica relativ satisfacator caracterul izolat, localizat, al epicentrelor seismelor adanci din Vrancea-, prin \"asperitate\" s-ar intelege o zona de minima rezistenta in interiorul blocului litosferic, o zona \"fisurata\" care, conform modelului prezentat de catre geofizicianul D. Enescu in lucrarea sa, ar corespunde unei vechi falii formate in timpul procesului de subductie din zona Carpatilor Orientali, cu milioane de ani in urma. In timpul procesului de coliziune-subductie, in partea \"scufundata\" a placii subduse, ar fi luat nastere fisuri, fracturi cu diferite pozitii. Aceste fisuri, falii vechi, ar reprezenta actualele asperitati ca zone de minima rezistenta in care ar tinde sa se concentreze tensiunile din adancurile zonei Vrancea. Conform teoriei lui Enescu, asperitatile care genereaza seismele vrancene puternice nu ar fi orientate chiar intamplator, ceea ce ar mai explica, in cadrul aceluiasi model geotectonic, si faptul ca toate seismele vrancene majore au acelasi tip de plan de falie, orientat NE-SV. In plus, aceste asperitati sunt sugerate si de tendintele de grupare ale seismelor vrancene minore catre anumite adancimi \"preferate\", care ar fi de circa 80 km, circa 95-100 km, circa 125 km, circa 133-136 km, si apoi 150+/-5 km. In jurul acestor adancimi s-au observat cele mai numeroase cutremure mici. Ele ar corespunde cu zonele de falii vechi formate in partea \"scufundata\" (\"indoita\") din vechea placa subdusa.
 
Back
Sus