• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Peak Oil, sau viata fara petrol...

CuTremuratul

Member
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
166
Scor reacție
0
Cred ca toata lumea a aflat ca barilul de petrol a depasit anul asta la un moment dat 100 dolari. Anul trecut petrolul s-a scumpit cu peste 50%. Exista o teorie \"peak oil\" care printre altele spune ca la un moment dat cererea de petrol va fi mai mare decat productia (si oferta) si asta de fapt pentru ca petrolul e cam pe terminate.

Exista inca discutii cand se va intampla acest lucru, insa semnele prevazute de ei deja se intampla: Pretul petrolului creste in mod constant si mult, pretul aurului creste, inflatia creste, criza in sistemul bancar (a se vedea criza creditelor din SUA), pretul alimentelor creste, etc.

Aceste lucruri deja se intampla.
Dinu Patriciu la The Money Channel a spus ca nu s-ar mira sa vada un baril de petrol la 150 dolari in 2008, si stie el ce spune ca doar este din sistem.

Pentru cei care au auzit prima data despre aceasta teorie sa caute pe google dupa peak oil si se vor lamuri.

Pentru cei care stiu ce este, astept o parere si mai ales solutii.

Cred ca sfarsitul petrolului sau cel putin cresterea pretului acestuia foarte mult, va provoca cel mai mare dezastru posibil al lumii (desigur in afara unui razboi mondial).

Si sper ca tema propusa (peak oil) nu este off topic, din moment ce am vazut mai jos un subiect legat de nu stiu ce atentat cu bomba.
 
Depinde de cat de repede creste pretul. Daca cresterea va fi relativ lenta, atunci va deveni rentabil sa cautam alte solutii, economia se va adapta si vom asista la o scadere a cererii. Daca cresterea va fi rapida si nu va fi timp pentru gasirea altor solutii, atunci va fi o criza ingrozitoare.
Din pacate societatea nu este suficient de prevazatoare, cei puternici care dicteaza gradul in care societatea este prevazatoare au interese pe termen scurt si mediu care de obicei le bat pe cele pe termen lung. De asemenea, cei puternici au solutii care le permit sa devina si mai puternici in caz de criza, nu sa o atenueze sau sa o evite. Crizele sunt elemente de dezechilibru care permit celor inteligenti si puternici sa se intareasca. Rezulta ca cei puternici ar putea avea chiar interesul sa declanseze sau sa intretina o criza pentru a castiga.
Exista zvonuri ca solutia la o eventuala criza exista deja dar este tinuta secreta pana la momentul potrivit. Personal nu cred pentru ca orice descoperire, orice realizare, chiar daca este tinuta secreta, exista probabilitatea redescoperirii independente.
Ramane de vazut.
 
Pretul petrolului, chiar daca creste rapid, nu va exploda. Sunt destui furnizori si destul de eterogeni, pentru a determina o explozie a pretului.
Acum, alternative exista. Cel putin pentru combustibili. Biodiesel, esteri, hidrogen, alti inlocuitori. Problema cu ei, pana acum, a fost ca nu s-au implementat pe scara larga pentru ca nu erau profitabile. Dar in momentul in care or sa devina rentabili, o sa se gaseasca si banii necesari pentru a le pune in piata pe scara larga.
Problema, din punctul meu de vedere, este petrochimia. Dar sunt convins ca si aici or sa fie gasite alternative.
Si acestea fiind spuse, intrebarea mea este \"ce facem ca sa profitam de starea de fapt?\". Chiar daca nu avem puterea trusturilor internationale, putem sa punem si noi ochii pe o faramita, sa profitam de pe urma crizei. In momentul de fata imi vin in cap investitiile in surse de energie electrica alternative (deja in US o companie energetica cumpara de la marele public energie electrica), investitiile in pamant arabil (culturile folosite pentru productia de biodiesel au nevoie de pamant), investitiile in paduri (din lemn se extrage nu-stiu-ce alcool utilizabil in motoarele actuale).
Totodata putem atenua pretul petrolului in cheltuielile zilnice. Ma gandesc aici la GPL (desi este legat de petrol, poate fi inlocuit extrem de usor de biogaz).
 
Peak Oil nu este o problema noua. Desi nu se fac valuri pe aceasta tema, guvernele lumii si oamenii de stiinta analizeaza de ani buni acest subiect.

Alternative exista, sunt multe alte surse de energie alternativa fiabile, numai ca toata informatia despre acestea este tinuta la secret. Daca s-ar face publice toate variantele alternative ar iesi un mare scandal, pe de o parte fiindca la ora actuala industria petroliera este sustinuta artificial (prin ascunderea descoperirii surselor alternative de energie) deoarece reprezinta o parte extraordinar de importanta a economiei fiecarei tari.

Cum ar fi daca maine s-ar arunca pe masa toate descoperirile referitoare la sursele alternative de energie? O parte dintre acestea mai ecologice si mai ieftine, nu ar insemna altceva decat prabusirea instantanee a industriei petroliere, ceea ce ar insemna un haos si un crash economic generalizat.

Sa ne uitam la exemplul monitoarelor de calculator. Pana anul acesta pretul monitoarelor LCD era prohibitiv. De anul acesta in fiecare magazin se gasesc monitoare LCD la pretul la care cumparam CRT-uri, iar cine vrea CRT are de ales doar intre 3-4 modele.

In paralel, pe piata televizoarelor cele cu tub catodic sunt in continuare in voga, iar cele LCD la niste preturi imense (desi nu sunt altceva decat monitoare LCD cu TV tuner incorporat, 2 difuzoare si o telecomanda). Ceea ce inseamna ca industria televizoarelor nu este pregatita sa renunte la tubul catodic (vechi de 100 de ani) in favoarea LCD-urilor.

Mai mult decat atat, LCD este o tehnologie care a atins maturitatea in 1972. Monitoarele LCD au intrat in magazine odata cu primul laptop. Si cu toate acestea, si-au pastrat pretul prohibitiv pana anul acesta. S-a schimbat ceva in ultimul an referitor la tehnologie? Nu. Doar ca abia anul trecut capii industriei monitoarelor au hotarat sa se debaraseze de CRT-uri.

Uitati-va la camerele video. Intre un model de Canon miniDV de acum 4 ani si unul de anul acesta cu specificatii asemanatoare nu este mare diferenta. Tehnologia este aceeasi, nu s-a schimbat absolut nimic. Si cu toate acestea, acum 4 ani camera costa 19 milioane, iar modelul de anul acesta poate fi cumparat la 7 milioane.

Industria este cea care hotaraste ce anume lanseaza pe piata. Iar sursele de energie alternativa sunt pregatite sa preia in orice moment monopolul petrolului. Numai ca aceasta trecere se va face treptat. Altfel industria se va prabusi, milioane de oameni vor ramane fara locuri de munca, miliarde de oameni nu vor mai putea sa-si foloseasca masinile. Deja lucrurile au inceput sa se miste: din ce in ce mai multe modele noi si prototipuri de masini folosesc sursa duala de combustibil: benzina (motorina) si curent electric. S-a ajuns la masini cu autonomie de 600 km pe baterie. Interesant, nu? Iar in prezent, 30% din combustibilul (motorina) folosit in Africa de Sud este sintetic (si... culmea! mai ieftin decat motorina originala) si poate fi folosit pe orice masina fara a fi nevoie de modificari aduse motorului.

Normal, o trecere de la o viata construita in jurul produselor industriei petroliere la una care sa se bazeze pe energie alternativa va aduce un stress in plus tuturor. Dar sub nici o forma nu cred ca se va produce un dezastru.
 
Si acum ca sa-i raspund direct lui Bogdan :hypocrite:

Acum, alternative exista. Cel putin pentru combustibili. Biodiesel, esteri, hidrogen, alti inlocuitori. Problema cu ei, pana acum, a fost ca nu s-au implementat pe scara larga pentru ca nu erau profitabile.

Te contrazic: sunt extrem de profitabile si nepoluante! Dar petrolul este o sursa mult prea mare de bani (tocmai prin costul exagerat) pentru a se renunta la el benevol (de catre industrie).

Si acestea fiind spuse, intrebarea mea este \\"ce facem ca sa profitam de starea de fapt?\\". Chiar daca nu avem puterea trusturilor internationale, putem sa punem si noi ochii pe o faramita, sa profitam de pe urma crizei.

Aici apare aceeasi problema care a fost si la VHS vs Beta sau acum la Blu-Ray vs HD DVD. Sunt multe proiecte fiabile de energie alternativa. Nu stim insa care va castiga \"razboiul\" si care se va impune. Daca am sti lucrul acesta... nici macar implicare nu ar fi necesara... doar cumpararea de actiuni la firma care va pune prima in miscare proiectul castigator.

Sunt foarte multe variabile care vor fi luate in calcul de industrie la alegerea celei mai bune variante. O tranzitie cat mai usoara, cu costuri cat mai mici, benefica pentru slienti, care sa pastreze locurile de munca... vor fi analizate multe aspecte la care noi nici nu ne gandim. Plus ca nu stim ce se afla ascuns in sertarul cu poriecte secrete de energie alternativa :biggrin:

In momentul de fata imi vin in cap investitiile in surse de energie electrica alternative (deja in US o companie energetica cumpara de la marele public energie electrica), investitiile in pamant arabil (culturile folosite pentru productia de biodiesel au nevoie de pamant), investitiile in paduri (din lemn se extrage nu-stiu-ce alcool utilizabil in motoarele actuale).

Nu numai o companie energetica cumpara curent produs de populatie. In afara de asta, cei care detin si folosesc surse de energie alternativa (eoliana, solara, etc) sunt scutiti de tot felul de taxe. Iar daca nu bate vantul sau e nor, compania de electricitate le ofera gratuit curent electric pana in momentul in care persoanele respective isi pot relua productia proprie de curent.

Totodata putem atenua pretul petrolului in cheltuielile zilnice. Ma gandesc aici la GPL (desi este legat de petrol, poate fi inlocuit extrem de usor de biogaz).

Inca odata spun: exista deja multe surse fiabile, ieftine si ecologice de energie alternativa. Sunt tinute la secret pentru a proteja cat se va mai putea industria petroliera. Astept cu nerabdare momentul in care societatea va fi fortata sa renunte la petrol, cred ca va fi cea mai frumoasa schimbare pe care a vazut-o lumea de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pana astazi.
 
Cred ca daca luam in considerare EAU cu Dubai, in cred ca raman fara petrol in mult mai putin timp decat ne putem imagina. practic ei vor sa isi reorienteze economia bazata pe petrol in economie bazata pe turism.

Petrolul nu inseamna numai combustibil. Daca ne uitam in jur petrol e aproape orice (plastic, vopsea, textile) asa ca pun si eu o intrebare de profan: pe astea cu ce le inlocuim? Ca nu pot fi inlocuite cu substante organice. Deocamdata, chiar in prezent multe culturi se bat pe pamant, pentru ca pamantul nu se poate intinde pentru a acoperi toate nevoile noastre.

Cu privire la evolutia tehnologiei si a pretului, am invatat in facultate ca evolueaza invers proportional sub forma unei curbe \"s\". Tehnologia noua, de regula inventata pentru industria de aparare, e transferata catre public pentru recuperarea cheltuielilor in momentul in care deja tehnologia respectiva e avansata cel putin cu 2-3 generatii. Pretul este mare tocmai pentru a fi asigurate sursele de finantare pentru cercetari ulterioare. Si intr-adevar sunt luate in calcul si costurile sociale.
 
Petrolul nu inseamna numai combustibil. Daca ne uitam in jur petrol e aproape orice (plastic, vopsea, textile) asa ca pun si eu o intrebare de profan: pe astea cu ce le inlocuim? Ca nu pot fi inlocuite cu substante organice.
Acid lactic (porumb) si fibre vegetale. Tehnologiile exista :hypocrite:
Si putem creste eficienta terenurilor arabile, sa nu mai spun ca avem pe planeta o groaza de deserturi. Dar inca nu e profitabil sa investesti in ele. Inca...

Bogdan
 
Pretul petrolului a ajuns la 108.87 US$ barilul, si e in crestere.
Previziunile pe un an indica 141.53 US$ barilul.
Treburile devin din ce in ce mai \"negre\".

Bogdan
 
Pai rusii au estimat anul trecut un pret maxim al barilului pe 2008 de 200 USD/baril. Oricum, cresterile astea vor ajunge obisnuite, poate chiar politica, pentru ca in revista NG spuneau ca singura modalitate de a convinge oamenii sa foloseasca resursele cu inteligenta, fara risipa este un pret prohibitiv al titeiului.
Stau si ma gandesc daca sa pun panouri solare pe bloc, dar ce te faci cu cutremurul, tine blocul si panourile alea? Poate daca dam caloriferele jos :hypocrite:
 
Petrol inseamna multe ... agricultura de zece ori mai ieftina (masini agricole- transport-ingrasaminte) , petrochimie - de la plastic pana la medicamente , transport de marfuri ieftin si rapid .
Pe scurt , fara petrol pamantul poate duce doar 1 mild de oameni . In curand (5-10 ani) procesul de reducere a numarului de oameni va incepe - bineinteles nici nu o sa bagam de seama - se va intampla prin Bangladesh, Africa si alte locuri sarace .
Recomand cateva filme :
How Cuba survived Peak oil
Crude
A Crude Awakening
 
Da si nu...parerea mea...
Totusi, stiinta a evoluat mult, si metode de a-l inlocui exista...
 
Ce ziceti de asta ???

Ierarhia marilor producatori de petrol, pe cale de a fi rasturnata

Al treilea zacamant de petrol ca marime din lume, descoperit in largul apelor braziliene


O descoperire care poate rasturna ierarhia marilor producatori de petrol ai lumii a fost anuntata aseara - in largul apelor braziliene a fost descoperit un zacamant urias de petrol, al treilea ca marime din cele cunoscute pana acum. Compania braziliana Petrobras, impreuna cu similara sa din Spania, Respol, si compania britanica BG Group, au dat de rezerve necunoscute insumand - potrivit Agentiei Nationale a Petrolului- circa 33 de miliarde de barili de petrol, cantitate suficienta pentru a acoperi integral necesarul rafinariilor americane timp de 6 ani.

Hotnews
 
Iepurila, nu stiu ce sa zic. Atata timp cat interesele economice sunt mari, inertia este mare. Chiar daca ar mai exista inca un Greenpeace nu cred ca ar face fata in a opri exploatarea petrolului brazilian. Tu de exemplu ai renunta la masina sau la hainele sintetice sau la medicamente sau la PC? Crezi ca aceia care consuma produse derivate din petrol isi pun problema ecologiei?

Opinia ta este una responsabila, dar pe lumea asta se pare ca nu se poarta asa ceva. \"Merge si asa\" nu este specific romanesc, ba chiar la nivel mondial cred ca se aplica \"merge si asa, noi sa fim bine, restul nu mai conteaza\". Si in restul nu conteaza includ si proprii copii.

In alta ordine de idei, eu cred ca s-a gasit petrol, dar nu in cantitatile declarate, ci mult mai putin. Imaginea/PR-ul este totul. Daca tu ai avea o fabrica de dischete, iar concurenta CD-urilor ar fi abia la inceput, ce ai face? Nu-i asa ca ai incepe sa iti lauzi dischetele, ca sunt cele mai bune si ca sunt cele mai raspandite pe pamant? Nu ai promova deloc parerile alarmiste de genul dischetele sunt in pragul mortii, pentru ca ti-ai autodistruge afacerea. Asa si cu petrolul. Daca as sti cu siguranta ca in 20 de ani se termina petrolul, eu mi-as face o casa \"verde\" de pe-acum.
 
Sorin, ma asteptam ca daca au anuntat asa rezerve de petrol sa influenteze pretul petrolului in jos. Insa azi au anuntat un nou record pe baril: 115 usd.
 
Poate ca, asa cum spuneai si tu, Aschiuta, in realitate noul zacamant trambitat nu este chiar atat de bogat...:hypocrite:
 
Oricum ar fi tot pica aiurea rau. Mult, putin, accesibil sau neaccesibil, SUA vrea sa isi asigure rezerva de petrol. Iar Iranul vrea sa vanda in profit. Din articolul asta, nu imi dau seama ce a fost mai intai: tensiunea intre cele 2 tari ca urmare a intentiei de renuntare la dolar sau intentia de renuntare la dolar care a generat tensiune intre cele 2 tari.
http://www.hotnews.ro/stiri-interna...egateasca-planuri-atac-impotriva-iranului.htm
Cred ca indiferent de dimensiunea/adancimea rezervei de petrol, accesarea acesteia nu satisface nevoia estimata.
 
Inteleg ca in urma majorarii pretului petrolului, cererea de petrol a Indiei a scazut cu 50%. Deci, se incearca un control prin preturi asupra consumului.

Rusii anunta si ei ca in 2-3 ani pretul gazelor naturale va ajunge la 200 dolari.

Iar mai nou Iranienii bat apropouri de 500 dolari pe baril in 5 ani sau mai repede daca sunt cumva invadati.

http://economie.hotnews.ro/stiri-en...an-petrolul-putea-ajunge-500-dolari-baril.htm
 
Back
Sus