• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pericol structural pentru bloc?!

Corect. Dar ideea e ca pe viitor sa nu se mai faca astfel de modificari fara aprobare. Se fac atatea modificari neautorizate, se taie pereti, stalpi...si vor vedea consecintele la primul cutremur de 7 grade, pe care nu cred ca il vom astepta pana in 2080, totusi.

S-au facut si or sa se faca in continuare si asta nu de mine ci de toti cei care considera ca apartamentele sunt niste bunuri personale cu care poti sa jonglezi cum vrei la amenajarile interioare. Romanul de rand e de multe ori needucat si slab informat. Un argument nefondat dar adevarat pentru cei care fac modificari neautorizate in apartamente este si pretul nejustificat de mare practicat de primarii si de inspectorii tehnici. Am citit intr-un ziar ca pentru unirea logiei cu camera adica spargerea peretelui dintre balcon si camera pentru a avea camera mai mare se percep comisioane de pana la 1.500 Euro ceea ce este abuziv dupa parerea mea. Daca mai vrei sa dai jos o debara sau doua cu pereti nestructurali, evident cred ca sari de 2.500 de Euro. Lumea cred eu ca de asta face la negru si fuge din cauza banilor nejustificat de multi care se cer pe astemenea lucrari si pe ingineri care de multe ori fac treaba de mantuiala. Ori dai banii astia ori te lasi de idei. Eu unul as alege varianta doi in situatia asta.
 
stii ce? ma gindesc si la o alta posibilitate a la romania... daca cineva da aprobare pe spaga? te incinta ca a darimat un perete important cu aprobare? mai conteaza aprobarea aia? si sa nu-mi spuneti ca nu sint cazuri din astea...

Te gandesti bine. Am citit despre asta pe internet si informatiile despre asa abunda. Se practica la scara larga.
 
Taie toti in prostie, stalpi, pereti, sa isi extinda camerele, sa faca nu stiu ce spatii, si se mira ca nu aveau voie. In aceste conditii, cei care procedeaza nu au nici un drept sa se planga de faptul ca le va pica blocul in cap la cutremur. Nu vreau sa fiu rau, sunt intr-o dilema, dar vreau sa spun ca nici voi nu ati procedat corect intai taind si pe urma cerand aprobare, dupa ce lucrul a fost consumat. Cate astfel de modificari s-au facut...si nu sunt cunoscute...offf ... :(( :green: :)
Se va vedea la primul cutremur de magnitudine 7. :worthy: Mama Natura ii arata ea omului cand acesta a gresit.

Ai dreptate dar retine ca eu am incercat din secunda 1 sa cer aprobare. Acum incerc sa repar. Imi e greu fiindca se cer foarte multi bani pentru asta si tata foarte greu scoate bani din buzunar. Acum astept sa aflu cum pot scapa de amenda si dupa sa trec la treaba. Noi suntem un caz fericit pot sa spun care a reusit sa incerce sa ceara totsui aprobare, asta nu se intampla foarte des.
Tata nu a intrat in pereti portanti sau stalpi ci doar acea traversa dintre balcon si logie. Am citit ca sever undeva aici pe forum spunea doar ca nu e recomandata aceasta manevra de daramare a acestui perete mai mult din considerente de izolare termica (e clar totusi ca o parere trebuie data cu proiectul in fata dar era o idee generala utila). Blocul e din prefabricate si nu a suferiti nici o avaria vizibila la cutremurele din 1977, 1986, 1990 chiar daca pe ici pe colo spatiul de la imbinari s-a mai largit dar foarte rar. Din cate stiu blocul din prefabricate se tine in general pe peretii exteriori ai prefabricatului si peretii interiori nu prezinta extrem de mare importanta ca in cazul altor tipuri de structuri (pe schema se vede ca marea majoritate e peretilor interiori sunt doar de compartimentare si chiar daca pot conta si ei la seism totusi nu sunt de rezistenta). Nu spun ca le stiu eu si fac cum vreau pt. ca nu e asa.
Observ prin oras acelasi tip de bloc care e ciuntit si spart la parter pentru spatii comerciale intr-un stil barbar. Blocul nu are stalpi si cred eu este foarte periculos sa spargi peretii exteriori de la parter fiindca pe ei se tine structura iar parterul conteaza mult la seisme. Sunt blocuri asemenea in oras cu 3-4 spatii comerciale la parter numai in cazul unei singure scari. Va dati seama ce pericol reprezinta ele chiar daca e foarte posibil sa fi avut aprobare pentru modificari, eu unul as refuza asemenenea afaceri la parterul blocului meu. Ca sa nu mentionez ca la exact acelasi tip de bloc din oras am vazut in doua, trei cazuri diferite aceeasi modificare facuta ca si la Figura 1 - unirea logiei cu camera. Nu stiu daca au aprobari sau nu pentru asa ceva si i-as intreba dar mai mult ca sigur nu as avea cu cine sa vorbesc chiar si daca totul ar fi facut legal ca la carte. Aceeasi modificare am vazut-o facuta si la blocuri asemanatoare ca structura dar pe caramida din oras iar aceste blocuri la parter au peste tot spart acest spatiu.
Poate ca se va vedea la urmatorul cutremur important. In cazul meu nu cred ca poate afecta structura serios mai ales ca am doar 2 etaje deasupra si ca voi obtine si parerile structuristilor despre modificare si sper eu toate aprobarile legale. Ei trebuie sa se pronunte si noi sa speculam. Nu vreau sa ma gandesc ce o sa pateasca tata daca Doamne fereste la urmatorul mare cutremur se demonstreaza ca blocul a suferit mai mult sau mai putin din cauza modificarilor facute de el ca sa nu spun daca se ajunge sa fie si mai rau. Doar asta il mai poate motiva sa plateasca acei bani grei pentru proiect si toate actele. Am inteles ca suma ar fi undeva la 2000 lei pentru ce am eu dar din surse neoficiale. Nu imi va fi usor nici de acum in colo iar in ultima instanta, daca suma sare de 1000 euro cum am inteles ca se poate intampla, ma voi multumi sa am toate aprobarile din partea proiectantului pentru modificare fara toate actele atat de scumpe de la primarie. Sper sa fie bine mai ales ca stiu ca nu a spart ca tampitul tata sau altcineva in bloc.
 
Laudabila intentia ta de a intra in legalitate insa, din cate stiu eu, n-ai cum scapa de amenda daca vrei 100% legal. Poate ma insel, insa ar fi bine sa te interesezi de legea 50/1991 (republicata cu modificari in M.Of. nr. 933/13 oct. 2004) si de normele de aplicare.

Am gasit mai jos o situatie asemanatoare cu a ta, poate te ajuta (cineva vrea sa isi autorizeze o modificare deja existenta):
http://www.avocatnet.ro/content/for...nt-fara-autorizatie-ce-se-poate-intampla.html
 
Cred ca stiu despre ce tip de bloc este vorba uitandu-ma la atasamentul tau. Seamana cu al meu, poate ca sunt acelasi tip. Cel mai bine ar fi sa sui cateva poze sa ma dumiresc fiindca daca e, te as putea ajuta si eu cu ceva informatii despre el cand le voi obtine fiindca intentionez asta.
 
Ma bucur ca am pe cineva din oras cu care sa pot discuta. Ideea ta e buna, am sa fac cateva poze si le pun pe site.
http://www.ieseanul.ro/saptamanal/caramida-prefabricate-sau-cadre-de-beton-2348871

La \"Blocuri din panouri prefabricate\" zice ca aproximativ toti peretii sunt din beton armat (la mine is chiar toti) si ca deci maximum o debara sau ceva minor poate fi darmat fiindca e considerat de rezistenta. Trebuie sa le zic celor de la ieseanul ca asa stiu eu ca se lucra pe atunci, nu exista BCA si alte materiale de umplutura ca azi si e pacat fiindca si cladirea ar fi fost mai usoara si peretii de rezistenta mult mai usor de indentificat.
Sincer sa fiu nu stiu daca sa iau de buna informatia fiindca contradictii sunt destule in articol. Tata nu a dat jos perete ci o bata din beton armat, un fel de traversa de pe planseu. Sub ce a dat jos tot beton armat e:) si atunci ma gandesc ca nu prea are rost sa ma gandesc ca ar fi putut influenta rezistenta mai ales ca eu consider fara sa fiu specialist, ca cladirea se tine pe peretii exteriori in mare masura fiind din panouri prefabricate fiindca la interior peretii sunt vizibil mai subtiri ca cei de exterior ( de exemplu ca cei care delimiteaza apartamentul ).
Oricum ar fi eu astept macar 2 pareri avizate ale unor proiectanti. Sper sa ma ajute si sever cu o perere sau inginerul pe care mi l-a recomandat.
 
Eu din desen nu inteleg ce tip de structura este anume. Intreaba la Iasi, daca de acolo esti, pe Dl Diaconu.
 
Eu din desen nu inteleg ce tip de structura este anume. Intreaba la Iasi, daca de acolo esti, pe Dl Diaconu.

Multumesc pentru raspuns sever. Astept inca raspunsul Dl. Diaconu daca nu va reusi sa imi raspunda ii voi mai trimite inca un mail.

Am sa pun pe site cateva poze care sa infatiseze aspectul blocului. Repet ca eu stiu ca acest bloc este din prefabricate si sigur din prefabricate doar ca nu stiu daca e din panouri mari desi imbinarile sunt rare fiindca e un pic crapat varul in dreptul lor si se pot observa deci locurile de imbinare. Informatia cu prefabricate vine de la administrator.

P.S. Sever, daca pun poze cu tipul de bloc vei fi sigur daca e prefabricat sau nu? Si eu as vrea sa fac rost de proiect dar nu stiu de unde.
 
\"sunt intr-o dilema\" , cam unde stai? in ce zona din tatarasi ca nu-mi dau seama. Bloc din 64\' din beton armat 4 etaje?
 
Probabil sunt blocurile de prin Ciurchi sau dintre Dispecer si Ciurchi, la strada, dar pe partea dinspre Ciric.
 
[attachment=3444:200907/post_1128_1247055425_696ddcc06bfd5bb8ecaf3fc4a9d19ca9.attach]Cine poate sa-si dea cu parerea despre urmatoarea situatie: in schita este o vedere din sectiune a impartirii apartamentului meu fata de restul apartamentelor de deasupra si anume din schita se vede ca deasupra sufrageriei mele se afla dormitorul si baia vecinului de deasupra despartinte printr-un perete din placi de bca.Exista un dezechilibru intre parter si restul etajelor? fortele care apasa fara ca la parter sa existe acel zid care este subtire dar poate ca are importanta.Mentionez ca nu am facut nici o modificare ,apartamentul asa este facut de constructor iar blocul este P+4 din placi prefabricate ,construit in 1983
 
Este imposibil sa fi fost construit asa original, maia ales la un bloc prefabricat ! Dar daca este parter, uneori jos este o garsoniera sau un apartament mai mic, langa casa scarii, iar sus este alta impartire.
Daca vecinul si-a mutat baia deasupra altui spatiu, fara autorizatie, este clar o incalcare a legii.
Dar in fapt nu riscati decat niste inundatii de la tevile lui sau cine mai stie daca acest vecin nu si-a facut un imens jacuzzi, sauna cu stanci etc, rezervor de apa cu cascade etc.
Trebuie analizat atent la fata locului, cu concursul vecinului, daca nu vrea trebuie sa faci actiune legala, daca si in functie de deranjul pricinuit.
ISC poate fi sesizat numai pe o anumita baza tehnica si/sau legala, dar trebuie sa fii sigur ca asa este situatia acolo si ca nu este din proiect. Numai un perete despartitor nu pune probleme, dar daca a crapat cumva placa de planseu si se vede la parter este alta chestie, poate fi un motiv, macar sa stii ce si cum sa repari ce se vede.
 
Apartamentul meu este singur pe palier si am vedere fata,lateral si spate iar linga mine este uscatoria.Deasupra mea asa sunt favcute impartirile ,toti aubaia acolo de la etajul 1 pana la 4,crapaturi in planseu nu sunt ,eu ma refeream la faptul ca fiind acea impartire de la et1 pana la 4 iar la mine la parter lipseste acel perete ce pericol exista?
 
[attachment=3446:200907/post_1128_1247061283_abfbc6e9e6c1371824974675710411be.attach]Revin cu desenul complet!
 
Greu sa ma prind din aceste informatii...Dar un perete despartitor este inclus in general in incarcarile de calcul la planseele din acea vreme.
 


NO COMENT


[attachment=4692:200908/post_1636_1249884405_0a146795978becae939ae0dcb4716bc8.attach][attachment=4691:200908/post_1636_1249884392_3579a9d46c81a8f0bff54b0f0611910f.attach]

 
Ce sunt portiunile marcate cu rosu? par un fel de camesuiri. Sunt cumva portiuni de consolidare?
In privinta tevilor de la centralele de apartament, unele sunt amplasate chiar aiuritor...
 
Ce sunt portiunile marcate cu rosu? par un fel de camesuiri. Sunt cumva portiuni de consolidare?
In privinta tevilor de la centralele de apartament, unele sunt amplasate chiar aiuritor...


Da sunt asa zisele \"consolidari\"...? Eu astea le consider carpaceli.
Initial tinta au fost \"camasuirile\", dar cand m-am uitat pe monitor, au inceput sa-mi apara cosurile de la centrale m-a cutremurat. Un bloc de capitala europeana sa arate ca o organizare de santier ...
Eu am o zicala sa-i zic asa. \" Efectul dalta grinda si ciocanu\' \"
Ca aici, la fosta Casata!
[attachment=4757:200908/post_1636_1249975442_8d16150213ebf5a48d46a9f11a96acde.attach][attachment=4758:200908/post_1636_1249975461_17ef20f0efcb21501aa05bc5b7e6794c.attach]
 
Ca aici, la fosta Casata!
nefiind de specialitate, ma uit si nu inteleg care-s problemele pe care tu le vezi. zi-mi-le si mie :harhar:
 
\'USGSistul\' pid=\'26302\' dateline=\'1249975495\' a spus:
Ca aici, la fosta Casata!
nefiind de specialitate, ma uit si nu inteleg care-s problemele pe care tu le vezi. zi-mi-le si mie :harhar:


[attachment=4767:200908/post_1636_1249985850_2b17e748e374660029842e01e088e6a2.attach][attachment=4768:200908/post_1636_1249985861_a721b9ee5ec26bb8d259490cefe034d5.attach][attachment=4769:200908/post_1636_1249985870_161d237d4a1f065cfc483cb8af64a649.attach]
[attachment=4770:200908/post_1636_1249985879_109f8525c0d03fc6d01fda1f60a44dbe.attach][attachment=4771:200908/post_1636_1249985890_2e7b65fc6bcd3f55aae2e9f92f36ddca.attach][attachment=4772:200908/post_1636_1249985900_05f514cb63e5a13f451cb2dd21b893b7.attach]


Efectul dalta, grinda si ciocanu\'

 
Back
Sus