• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pregatirea familiei in caz de cutremur; ce trebuie facut in caz de cutremur

eu recunosc ca nu :sad:
nu asa cum ar trebui. dar stiu ce am de facut si de ce sa ma feresc. am vazut duminica un reportaj pe discovery si mi-am dat seama ca pierdusem din vedere faptul ca daca sint in metrou e posibil ca zidurile sa se fisureze si dimbovita sa navaleasca in tuneluri, asa ca ar fi bine sa ies de acolo cit mai repede. oare cum??? ma mai gindesc :32:

stai calma...s-au gandit cei care au facut metroul...sigur...sa nu incerci sa iesi de-acolo cat mai repede...nu cred ca vrei sa orbecai prin tuneluri cu apa si curent electric - plus ca betonul armat fisureaza la partea intinsa...care in cazul ala este spre tunel (apa din rau exercita compresiune)...pana sa dea navala dambovita, vezi sa te feresti din calea puhoiului care va incerca sa navaleasca din tren:(
 
daca ma prinde acasa, acolo o sa-mi plantez barbatul; eu am de gind sa filmez de pe geam, daca m-or tine nervii

stai langa barbat:) geamul tau se poate sparge si tu poti sa plonjezi prin golul ala in no time (vorbesc aici de un cutremur mare)...nici balconul nu e o alegere fericita (don\'t ask!) - din poza ta aia pare o grinda asa ca, dc nu e acel cutremur maxim pentru care lumea face calcule de colaps, esti destul de in siguranta sub ea...
 
s-ar putea sa fi fost un experiment pt zona la vremea aia, pt ca pina atunci se construisera blocuri din prefabricate.

Si la un cutremur de peste 7 nu cred ca e posibil sa se prabuseasca vreun bloc P+4 in Brasov!
 
Foarte interesante şi de bun simţ regulile ce AR TREBUI respectate în caz de cutremur (în timpul şi după acesta). Necazul e altul. Judecând după profilul actual al românului middle şi low end ( :32: ), sunt convins că, cel puţin regulile necesare a fi respectate după cutremur, ar fi serios încălcate:
- Maşini pe străzi ar fi, ca la nuntă, asta apropo de necesitatea eliberării căilor de acces pentru Salvare şi Pompieri,
- La \'77 Ceauşescu i-a împuşcat pe profanatori şi pe hoţi, acum cine i-ar struni? Va fi haos, fără îndoială, din acest punct de vedere. Ăi de-şi câştigă existenţa prin canale şi gunoaie, ar fi primii la jefuit. Şi nu numai. Cred că ar fi şi surprize la acest capitol. :sad:
- Tare m-aş mira să renască sentimentul apartenenţei la o comunitate, complet inexistent acum; fiecare face să-i fie lui bine, chiar credeţi în minuni, că v-ar ajuta cineva? Lol, sper să mă-nşel, dar nu cred.

Evident, presupunerile au fost făcute pentru ceva serios, cu ruine şi victime. Pesimism? Hmm, realism, mai degrabă.
 
Si la un cutremur de peste 7 nu cred ca e posibil sa se prabuseasca vreun bloc P+4 in Brasov!

nici eu nu cred, desi zduduiala o sa fie ca la balamuc. dar fac comparatie cu ce mi-a spus cineva din bucuresti, ca la cutr din 25 apr abia se tinea in picioare, iar la mine era o leganare placuta. si ma gindesc ca nu va fi chiar asa de rau.
 
nici eu nu cred, desi zduduiala o sa fie ca la balamuc. dar fac comparatie cu ce mi-a spus cineva din bucuresti, ca la cutr din 25 apr abia se tinea in picioare, iar la mine era o leganare placuta. si ma gindesc ca nu va fi chiar asa de rau.

... dar trebuie să recunosc că percepţia subiectivă depinde foarte mult de starea în care te prinde inculpatul. Au fost cutremure mai mici, pe care le-am simţit \\"mai acut\\", să zic aşa, cu implicaţii emoţionale mai mari. De la o vreme (după zgâlţul din 1986), după ce m-am mai documentat şi informat, având între timp şi privilegiul să lucrez în domeniul construcţiilor (deşi nu-s de specialitate), am realizat că locuinţele bine construite nu se sfarmă nici la 7.2-7.4 Richter (vechi). Instinctul de conservare a fost educat, între timp, şi acum pot spune că îl temperez destul de uşor în astfel de cazuri.

Ce spuneam pe alt topic: percepţia subiectivă depinde foarte mult de starea persoanei ce o face. E irelevant să te iei după asta, dacă n-ai la dispoziţie determinări ştiinţifice ale valorilor ce ţin de dinamica cutremurului în zonele analizate. E drept că faţă de Buc. Bv. e mai ferit. Întotdeauna a fost influenţat cu I-II grade (Mercalli) mai puţin. dar, uite, să susţin argumentul de mai sus: colegii mei de serviciu, unul aproape nu l-a simţit, celuilalt i s-a părut că-i va cade tavanul în cap. Stăm cam la aceleaşi etaje (3-4), blocurile sunt monoliţi, terenul în Brăila n-are variaţia celui din Buc. (Brăila e sus pe o colină din rocă). Deci...
 
da, ai dreptate, dar cel despre care spuneam e un om cerebral, care stie despre cutremure mai multe ca mine, stie ce are de facut si stie sa aprecieze. aici e vb de sol.
 
nu este importanta si pozitia cladirii fara de directia undei de soc?

Si inca cateva intrebari, poate ma puteti lamuri:
- unda de soc are mereu directia dinspre Vrancea, sau mai poate suferi devieri?
- daca vorbim de un bloc cu lungime mult mai mare decat latimea, daca unda vine pe directia lungimii, cladirea fiind mai rigida, va intra in rezonanta mai greu si va fi mai putin afectata decat daca unda vine perpendicular pe lungime?
- sau unda S afecteaza blocul exact invers decat am descris mai sus, oscilatia fiind perpendiculara pe directia de propagare?
 
Desigur ca este relativ importanta pozitia cladirii fara de directia undei de soc, de fapt nu unda asa individuala ci raspunsul dinamic al stratelor adanci pe care sta cladirea. Dar asta in linii mari, nu poate fi exacerbat nici asa nici asa, fara mari sperante ca ajuta mult...

Ca orientare generala, miscarea pare sa fie directionata NE-SV dar in linii mari miscarea este spatiala si oarecum haotica, noi insa o inregistram pe 2 directii la aparate, orientate eventual pe puncte cardinale, descompunerea vectoriala ca asa se misca bobinele sau pendulii.... cutremurul insa nu stie... Uneori cutremurele de Vrancea au directivitatea diferita, chiar perpendiculara pe cea clasic acceptata... Si cladirile bloc sunt in multe cazuri orientate cu latura lunga paralela cu sudul pentru insorire, cand se poate alege. Cladirea va selecta si prelua miscarea pe axele sale, dar si ceva spatial ca torsiune.

Daca o cladire preia, din motive de coincidenta a orientarii, mai puternic componenta pe longitudinala sa, ca sa fie avantajos ar trebui sa fie si structura sa mai rezistenta pe acea directie decat pe transversal. Nu intotdeauna este chiar asa, pe longitudinal pot fi ferestre mari, deci slabire, iar pe transversal pereti transversali plini, deci rezistenta si se schimba raspunsul...
 
nu este importanta si pozitia cladirii fara de directia undei de soc?

Si inca cateva intrebari, poate ma puteti lamuri:
- unda de soc are mereu directia dinspre Vrancea, sau mai poate suferi devieri?
- daca vorbim de un bloc cu lungime mult mai mare decat latimea, daca unda vine pe directia lungimii, cladirea fiind mai rigida, va intra in rezonanta mai greu si va fi mai putin afectata decat daca unda vine perpendicular pe lungime?
- sau unda S afecteaza blocul exact invers decat am descris mai sus, oscilatia fiind perpendiculara pe directia de propagare?

Pot apărea chiar şi reflexii. Undele seismice se comportă exact ca undele elastice (chiar sunt). Pot apărea şi interferenţe, probabil. Unda primară se percepe vertical, cealaltă (secundara), orizontal şi e periculoasă pentru clădiri, fiindcă foarfecă.
Şi aşezarea blocului e importantă, normal. Într-un fel se comportă un acelaşi bloc când unda vine perpendicular pe el (pe lăţime), altfel dacă ar veni paralel, adică pe lungimea blocului.
Eu vad mai avantajos pentru mai mulţi locatari cazul al doilea.
Scuze pentru desen, unda am trasat-o manual. :sad:
 
Atentie, cladirile nu sunt blocuri de piatra masive, sunt goale in interior si au o structura mai mult sau mai putin clara, dar aceea conteaza ca sa preia oscilatiile 3D prin conlucrare intre componentele structurale si uneori nestructurale, tot 3D.
 
Sunt convins că aveţi dreptate. :sad: Ştiu că sunteţi din domeniu, mai mult, chiar o somitate şi îmi face plăcere să \"dialoghez\" cu dv.
Desigur că ar trebui studiat pe caz concret, adică pe fiecare caz de bloc în parte. Sunt structuri de n configuraţii şi ar trebui tratate individual şi holistic. Probabil că, pe viitor, arhitecţii, proiectanţii, ar trebui să ţină seama şi de aceste implicaţii, fiindcă mă îndoiesc că au făcut-o până acum, dând blocurilor (şi altor edificii) orientarea cea mai avantajoasă.
Eu, mai sus, doar expuneam o părere proprie, mai mult intuitivă, bazată şi izvorâtă (cred) din ceea ce mi-aş fi dorit eu pentru locuinţa proprie, cunoscând structura blocului în care locuiesc şi ţinând seama că el e aşezat ca în cazul 1 (şi mi-aş fi dorit 2). :32:
 
daca tineti sa va stapaniti tot soiul de curiozitati vis-a-vis de conformarea cladirilor amplasate in zone seismice puteti \'baga\' oricand un ochi in P100-06 - desi mare parte din el va suna a limba straina, daca cititi pana pe la capitolul 4 cred ca intelegeti suficient ca sa va faceti o idee.
but don\'t worry - blocurile se conformeaza, analizeaza si dimensioneaza considerand toate directiile si sensurile (dezavantajoase) ale actiunii seismice. arhitectii sunt mult prea ocupati cu pozitionarea casei in functie de un milion de criterii (urbanism, cot-uri, put-uri, forma teren, soare, strazi, vecini si alte nebunii) ca sa mai poata lua in calcul directia undelor seismice...
cat despre blocul mai mult lung decat lat, el va fi la fel de...rezistent (desi termenul e impropriu) in fata actiunii seismice indiferent daca ea actioneaza pe directia lunga sau scurta. dpdv seismic este intr-adevar avantajoasa o forma cat mai \'patratoasa\' dar daca ea nu exista, sistemul structural se va conforma astfel incat comportamentul sa fie asemeni cazului \'patratos\' - filosofia este ceva mai profunda decat am enuntat eu aici dar...in mare...
 
erata:

acel \"va suna a limba straina\" pe care l-am spus mai sus inseamna \"urmeaza a suna\"...imi cer scuze daca am dat senzatia gresita:)
 
\'anda\' pid=\'21106\' dateline=\'1240990742\' a spus:
nici eu nu cred, desi zduduiala o sa fie ca la balamuc. dar fac comparatie cu ce mi-a spus cineva din bucuresti, ca la cutr din 25 apr abia se tinea in picioare, iar la mine era o leganare placuta. si ma gindesc ca nu va fi chiar asa de rau.

... dar trebuie să recunosc că percepţia subiectivă depinde foarte mult de starea în care te prinde inculpatul. Au fost cutremure mai mici, pe care le-am simţit \\"mai acut\\", să zic aşa, cu implicaţii emoţionale mai mari. De la o vreme (după zgâlţul din 1986), după ce m-am mai documentat şi informat, având între timp şi privilegiul să lucrez în domeniul construcţiilor (deşi nu-s de specialitate), am realizat că locuinţele bine construite nu se sfarmă nici la 7.2-7.4 Richter (vechi). Instinctul de conservare a fost educat, între timp, şi acum pot spune că îl temperez destul de uşor în astfel de cazuri.

Ce spuneam pe alt topic: percepţia subiectivă depinde foarte mult de starea persoanei ce o face. E irelevant să te iei după asta, dacă n-ai la dispoziţie determinări ştiinţifice ale valorilor ce ţin de dinamica cutremurului în zonele analizate. E drept că faţă de Buc. Bv. e mai ferit. Întotdeauna a fost influenţat cu I-II grade (Mercalli) mai puţin. dar, uite, să susţin argumentul de mai sus: colegii mei de serviciu, unul aproape nu l-a simţit, celuilalt i s-a părut că-i va cade tavanul în cap. Stăm cam la aceleaşi etaje (3-4), blocurile sunt monoliţi, terenul în Brăila n-are variaţia celui din Buc. (Brăila e sus pe o colină din rocă). Deci...


intru totul de acord - pe mine ultima zgaltaiala m-a prins stand pe canapea in fata televizorului langa un amic...care m-a intrebat ce am patit cand am sarit panicata (i always say \'it could be the one!\') - mi s-a parut ciudat ca eu am simtit toata zgaltaiala si el...nimic - desi stateam fix in acelasi loc si in aceeasi pozitie:)...ce este iarasi interesant este diferenta intre intensitatea cu care ca am simtit miscarea sambata, aflandu-ma la parterul unui P + 10, fata de cutremurul din octombrie 2004, cand m-a prins la parterul unui P + 2, desi de fiecare data mi-am dat seama de la inceput ce si cum si am fost constienta - stiu cum si din ce cauza dar este interesant sa faci diferenta pe pielea ta:)
 
rolord23 ce te astepti sa faca fiica ta daca ii suna pagerul? gindeste-te ca poate fi la scoala, pe drum, la aniversarea unui prieten, la cumparaturi sau doarme. ai o varianta pt fiecare?
pe de alta parte, trimite-i lui Alexanderson un PM si intreaba-l ce experiente are cu avertizorul. o sa rizi cu lacrimi, dar ce o sa-ti povesteasca el te poate ajuta sa-ti faci o strategie despre cum sa reactioneze fetita ta. pt ca au fost multe alarme false, chiar si cind nu a fost cutremur, chiar si de doua ori in aceeasi noapte.
 
Doresc sa pregatesc cumva fata in privinta modului de a reactiona in situatii limita
ph34r.gif
Am inspectat scoala, v-am intrebat si pe voi cum sta treaba cu bancile din Triunghiul vietii, vreau sa-i spun unde sa se ascunda si ce are de facut Nu bag mana in foc ca va face asa, dar macar o idee sa prinda si sa faca asa
cool.gif
E mica, dar as dori sa o pregatesc in aceasta privinta Mie nu mi-au spus parintii ce si cum sa fac, am prins pe parcurs, apoi am gasit varianta optima pentru mine: lesinam Acum, se pare ca ma blochez si nu pot reactiona cum trebuie Si in aceasta privinta am inceput un soi de autoeducare Si nu vreau sa faca si fata asa Si pentru aceasta pregatire, sa stii ca am inscris-o in trupa Cercetasilor Romaniei, in ideea sa invete cum sa se descurce in natura, sa invete un anume mod de viata, vreau sa fie puternica si descurcareata nu o lesinata
In privinta programului ei si al meu, daca nu este la scoala este sigur cu mine
clapping.gif

Sunt poate posesiva cu puii mei
rolleyes.gif

Anderson, da-mi un sfat sincer cu pagerul
47.gif
si inca unul privitor la modul de a reactiona eu / fata / oricine la un hutza-hutza
72.gif
 
e foarte buna ideea cu cercetasii. n-ar strica sa gasesti si tu ceva de genul ala, pt adulti. cred ca ti-ar folosi si tie, vorbesc serios. sa lesini nu e o solutie. ma bucur ca lucrezi la asta. gandeste-te ca lesinata nnu ai putea fi de folos nimanui si poate ca vei gasi puteri sa rezisti.
 
Brosurile pentru elevi sunt pe pagina intai a site-ului la articole. Sunt scrise in corelatie cu cele mai bune concepte internationale, verificate de experienta la seisme reale. Pe masura ce creste varsta, adica si clasa, sunt explicatii mai detaliate si corelate cu situatia din Romania. In fiecare casa sau scoala trebuie cunoscute care sunt elementele de constructie care sunt intr-adevar rezistente, fie acele tocuri de usa,grinzi sau mese. Intrebati un inginer de specialitate sa vina sa vada casa. Daca este vorba de o gradinita de copii, eductoarele trebuie sa asigure atat protectia copiilor cat si cea proprie.
Despre "triunghi", sunt explicatii la brosurile pentru clasele mari si pe site la articole.
Despre pager, acesta poate fi un instrument de pregatire a reactiei, daca se cunosc posibilitatile si limitele recomandate ale raspunsului rational la seism. Atentie, acel interval de 26...30 de secunde este asteptat doar la distante comparabile cu Bucurestiul , in localitati mai apropiate de Vrancea intervalul este mai scurt.
Este tot la articole un extras din cartea mea din 2005 despre evacuare.
 
Back
Sus