• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Previziuni sumbre pt urmatorii 50 de ani - incalzirea globala

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Esential


Previziuni sumbre pentru urmatorii 50 de ani
Ne asteapta o glaciatiune de cel putin 100 de ani

Zapada si gheata de 800 de metri grosime si o clima mai aspra decat in Siberia. Glaciatiune de cel putin 100 de ani si un razboi continuu pentru supravietuire. Foamete, evacuari masive si o amenintare de 10 ori mai periculoasa decat terorismul. Acestea sunt previziunile cercetatorilor pentru Terra in urmatorii 50 de ani.

Protocolul de la Kyoto pe tema schimbarii climatice, cel mai constrangator acord pe tema mediului incheiat pana in prezent, a intrat in vigoare miercuri, la ora 05:00 GMT (07:00, ora Romaniei).

Acesta a fost adoptat la 11 decembrie 1997 si obliga tarile industrializate sa isi reduca pana in 2012 emisiile a sase gaze cu efect de sera: CO2 (dioxid de carbon), CH4 (metan), N20 (protoxid de azot), precum si trei gaze pe baza de floruri (HFC, PFC, SF6), care provoaca modificari importante ale climei.

Aceste masuri trebuie sa conduca la diminuarea utilizarii energiilor fosile, produse prin arderea de carbuni, petrol si gaze, care reprezinta 80% din emisiile care provoaca incalzirea atmosferei. Toate bune si frumoase, insa Statele Unite au respins Protocolul in 2001.

Aceasta mare putere mondiala, care ar fi trebuit sa-si reduca emisiile cu 7%, estimeaza o crestere a acestora cu 35% pana in 2012, ceea ce explica decizia ei de a nu ratifica acordul de la Kyoto.

Astfel, deoarece SUA produc 40% din cantitatea de gaze cu efect de sera eliberate in atmosfera de tarile industriale si 21% din emisiile mondiale, acordul va avea o eficacitate diminuata din cauza refuzului lor, care a fost urmat de cel al Australiei.

SCHIMBARI. Atmosfera si oceanul, inexorabil legate una de alta in crearea climei, au suferit modificari dramatice in ultima perioada si continua sa se schimbe rapid. Din pacate, aceste lucruri ne spun doar jumatate din ceea ce se intampla in realitate.

William Curry, director al Institutului de Studii ale Schimbarilor de Clima si cercetator stiintific in geologie si geofizica, studiaza rolul oceanului in modificarea climei.

Bazandu-se pe inregistrari geologice, el a demonstrat ca istoria pe termen lung a Pamantului este punctata de numeroase schimbari de clima, produse cu o rapiditate de cativa zeci de ani, care cauzeaza impacturi cu o durata de la sute de ani pana la un mileniu. \"Aceste schimbari nu sunt omogene, asa ca unele regiuni se incalzesc in timp ce altele se racesc, devin aride sau umede.

Ele sunt direct proportionale cu modificarile circulatiei oceanice, in mod particular cele ale curentilor subpolari nord-atlantici, care au devenit extrem de desalinizati, in vreme ce zonele tropicale ale oceanelor au devenit exagerat de sarate\", a declarat Curry, care a mai lucrat la catedra de Studii Oceanografice si in cadrul proiectelor Fundatiei Nationale de stiinta si in NOAA

(Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei).

DESALINIZARE. Oceanul contine 97% din apa planetei si joaca un rol important in ciclul hidrologic al pamantului, care reprezinta traseul apei pe Terra. In regiunile calde tropicale, apa se evapora din oceane, crescand tot mai mult concentratia de sare.

Sub forma de vapori, ea este apoi transportata de atmosfera spre latitudini mai mari, de unde cade sub forma de ploaie si zapada inapoi in oceane, diluand astfel concentratia de sare. Cercetatorii au observat ca, in numai 40 de ani, zonele tropicale si subtropicale ale Oceanului Atlantic au devenit exagerat de sarate, cu o intensificare a fenomenului in ultimii 10 ani.

O echipa multinationala de cercetatori a anuntat, la o zi de la intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto, constatarea unor schimbari rapide in temperatura si salinitatea apelor de adancime din apropierea Antarcticii.

Steve Rintul, coordonatorul echipei, a declarat ca in urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca apele de adancime din apropiere de Antarctica sunt mai reci si mai sarate decat in urma cu 10 ani. Amploarea si rapiditatea schimbarilor i-au surprins pe cercetatori, care au explicat ca fenomenul poate avea ca origine reducerea vitezei curentilor, a precizat el.

\"Curentii oceanici exercita o influenta puternica asupra climei. De aceea este important sa intelegem ce se intampla si de ce se intampla atat de repede\", a precizat Rintul. Incalzirea globala la care asistam neputinciosi intensifica procesul de evaporare, adaugand tot mai multa apa dulce in zonele nordice si lasand tropicele tot mai sarate.

Astfel, apele adanci devin tot mai putin sarate in zone critice nord-atlantice, unde cele sarate si dense se scufunda. Prin urmare, daca sectiunea nord-atlantica devine prea dulce, apele ei raman la suprafata si curentul isi incetineste viteza, cauzand disruptii climaterice. \"Gheata din Antarctica
 
Poate ca sunt off-topic, dar oricum se leaga oarecum de incalzirea globala a climei. Vara care tocmai a trecut a fost destul de racoroasa (ma refer in RO, ...la Bucuresti). Am auzit zvonuri cum ca vara care se apropie va fi extrem de calduroasa, poate cea mai calduroasa din istorie. Din cate stiu eu cea mai calduroasa a fost cea din \'98 (ce m-am chinuit atunci, ma pregateam pt admiterea la facultate). Ideea e ca as vrea ca vara asta sa imi iau un aparat de aer conditionat de apartament. Voi ce ati auzit, e adevarat ca va fi o vara foarte calduroasa ? Merita sa fac investitia in AC, mai ales ca si anul asta e unul foarte greu pt mine, ma pregatesc pt examenul de rezidentiat...:)
 
hmmmmmmmmm...e bun si nu e A/C.racesti f usor si nu ai aer curat.costa curentul.la urma urmei nu cred ca mori de cald cateva zile.stai la racoare si bei bere rece:p.eventual iti cumperi un evantai;)....si o cadana:p
 
Dodo, eu sufar foarte rau de caldura, nu suport caldura. Suport caldura mult mai greu decat majoritatea celor pe care ii cunsoc. Uite, tin minte ca in vara din 2002 am avut o perioada de vreo 3 sapt (sf iunie-inceputul iulie) in care apropae ca am fost nedormit din cauza caldurii. Efectiv nu stiu daca reuseam sa dorm mai mult de 3-4 ore pe zi, in contextul in care eu am nevoie de f mult somn (chiar si 12 ore pe zi e cateodata prea putin pt mine).
Si mai e o treaba. AC vreau sa il pun la min ein camera. Eu cand dorm sau cnad invat nu suport sa stau cu usa deschisa la camera, vreau sa fiu izolat de restul casei. Daca mai adaug faptul ca la mine pan ala ora 14 bate soarele, deci iti dai seama cam cat de cald se face la mine in camera.
 
da...atunci fa investitia..dar ai grija la factura..../
 
Dodo, eu sufar foarte rau de caldura, nu suport caldura. Suport caldura mult mai greu decat majoritatea celor pe care ii cunsoc. Uite, tin minte ca in vara din 2002 am avut o perioada de vreo 3 sapt (sf iunie-inceputul iulie) in care apropae ca am fost nedormit din cauza caldurii. Efectiv nu stiu daca reuseam sa dorm mai mult de 3-4 ore pe zi, in contextul in care eu am nevoie de f mult somn (chiar si 12 ore pe zi e cateodata prea putin pt mine).
Si mai e o treaba. AC vreau sa il pun la min ein camera. Eu cand dorm sau cnad invat nu suport sa stau cu usa deschisa la camera, vreau sa fiu izolat de restul casei. Daca mai adaug faptul ca la mine pan ala ora 14 bate soarele, deci iti dai seama cam cat de cald se face la mine in camera.

Ca poate mai este o varianta... cu banii pe care i-ai da pe aer conditionat oare nu reusesti sa stai perioada aceea foarte calduroasa undeva la munte ? Sincer sa fiu as face un astfel de schimb...
 
Refritor la incalzirea globala, niste cercetatori au descoperit cauzele dezastrului de pe pamant de acum 250 de milioane de ani cand 90% din speciile marine si 70% din animalele si plantele de pe uscat au murit.

Pana acum se spunea ca aceasta calamitate a fost urmarea unui impact cu un meteorit (cauzele disparitiei dinozaurilor) sau a unor cutremure foarte puternice si a unor modificari ai polilor magnetici ai pamantului. Acum insa a aparut o noua teorie conform careia acel dezastru avea drept cauze incalzirea globala a pamantului din cauza activitatii vulcanice din acea perioada. Se presupune ca cea mai activa zona vulcanica se afla pe locul Siberiei de astazi si ca activitatea acesteia a creeat incalzirea pamantului din acea perioada. Oamenii de stiinta cred ca in cazul acestui dezastru cauza a fost lipsa de oxigen datorata incalzirii globale pe o perioada lunga de timp combinata cu scaderea nivelului apei oceanelor.

Deci se pare ca asta urmeaza si pentru noi in viitorul apropiat.

In ianuarie 2004 David King, seful echipei stiintifice a primului ministru al Angliei l-a avertizat pe Blair de iminenta unui dezastru la nivel planetar cerandu-i sa anunte public ceea ce urmeaza sa se intample. Blair nu a facut publice aceste informatii asa ca David King a publicat aceste informatii in American Science Journal. El spune ca \"in viziunea mea, schimbarile climatice sunt cea mai grava problema cu care ne confruntam, chiar mai serioasa decat amenintarea terorismului.\"

Pe 9 februarie 2004 Andrew Marshall seful departamentului Office of Net Assessment din Pentagon a publicat in revista Fortune rezultatul unei cercetari care arata cel mai cumplit scenariu posibil in cazul schimbarilor climatice. In articolul sau Marshall cum este afectata planeta de topirea ghetarilor.

Se pare ca filmul The day after tomorrow a fost inspirat tocmai din articolul publicat de Pentagon in revista Fortune.

Principalul curent maritim vinde din sud, de la ecuator si strabate oceanul la suprafata pana in nord unde apa calda adusa de acest curent fereste America de nord, nordul Europei si vestul Europei de inghet. Acest curent in plus determina toate caracteristicile climei asa cum le cunoastem in prezent. Apoi acest curent se raceste si se intoarce inapoi spre ecuator pe fundul oceanului, unde iar se incalzeste si se reintoarce spre nord. Motorul acestui curent se gaseste in Nord, unde apa acestui curent se raceste si coboara la fundul oceanului. In acest moment, cand ghetarii de la poli se topesc si apa proaspata se revarsa in ocean, salinitatea oceanului scade, iar curentul acesta maritim este incetinit, lucru care deja se intampla de cativa ani. Viteza curentului scade, caldura nu mai este adusa in regiunea atlanticului de nord, iar schimbarile climatice incep sa aiba loc.

Mai multe rapoarte ale vaselor care strabat regiunea polului Nord confirma faptul ca gheata de acolo s-a topit in mare parte, ramanand doar cateva zone acoperite de gheata. Pentagonul a publicat in revista Fortune 2 fotografii ale polului nord, una din 1970 si una din 2003 care arata ca peste 40% din polul nord s-a topit in 33 ani. Problema este ca viteza de topire s-a marit in ultimii doi ani.

In articolul respectiv Pentagonul spune ca acest curent maritim atat de important se va opri complet in aproximativ 3-5 ani (calculat din octombrie 2003 cand a fost facut studiul).

Schimbari climatice in ultimii ani:

- martie 2004 - un uragan puternic loveste coasta braziliana. este primul uragan care se desfasoara in america de sud
- mai 2004 - au loc tornade in Seattle, pentru prima oara in istorie
- iarna 2003-2004 din Canada a fost cea mai rece din istorie
- iulie 2004 - are loc o furtuna devastatoare in Argentina
- iulie 2004 - se anunta public faptul ca apa oceanelor a devenit acida, lucru care va distruge coralii si viata marina

cititi si aici:

http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0409/feature1/index.html

In 2004 revista Nature publica rezultatele unui studiu desfasurat la nivel planetar care comcluziona ca pana in 2005 incalzirea globala va duce la disparitia a 1 milion de specii de animale si plante, ceea ce inseamna un sfert din animalele si plantele de pe intreg pamantul. Studiul a fost efectuat in Europa, Australia, America centrala si de sud si in Africa de sud si releva faptul ca speciile care traiesc in zonele muntoase au sanse mai mari de supravietuire fata de cele din Brazilia, Mexic si Australia.

Fata de Africa de sud si Brazilia, speciile din Europa au sanse mai mari de supravietuire, dar in cazul in care schimbarile climatice vor avea loc asa cum sunt asteptate, un sfert din pasarile existente vor muri.

Doi oameni de stiinta, J. Alan Pounds si Robert Puschendorf care din 1980 urmaresc si studiaza disparitia anumitor specii de animale din muntii din Costa Rica considera ca autorii studiului au fost optimisti, acestia neluand in calcul faptul ca incalzirea globala interactioneaza si cu alti factori cum ar fi modificarile de teren, invazia diferitelor specii in cautarea unui climat acceptabil si acumularea de dioxid de carbon, care vor afecta interactiunile normale ecologice.

Aici pot fi gasite informatii referitoare la efectele schimbarilor climatice asupra Europei in ultimii ani: http://www.climatehotmap.org/euroruss.html

In ianuarie 2005 BBC publica un articol http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/oxfordshire/4218441.stm care atrage atentia asupra efectelor incalzirii globale. Pana in 2026 trebuie sa ne asteptam ca temperatura de la pol sa creasca de 3 ori mai mult decat este in prezent ceea ceba duce la disparitia ursilor polari. Disparitia ghetii va duce de asemenea la incalzire prin faptul ca in prezent gheata reflecta inapoi in spatiu razele solare, efect ce nu va mai avea loc in viitor, ducand la o incalzire mult mai rapida a pamantului.

Sper ca gasiti folositor mesajul meu, mi-a luat 3 ore sa scriu toate astea :)
 
acum am citit tot ce a scris si Dodo in msajul ei de acum cateva zile si am vazut ca multe din informatiile peste care am dat eu pe internet sunt asemanatoare, deci se confirma.... din pacate...
 
Este adevarat ca efectele vor fi mai putin dezastruoase in Europa decat pe celelalte continente?
 
posibil sa fie nasol in europa si mai bine la ecuator..dar vom trai si vom vedea!
 
GENEVA, 15 decembrie (OMM)
 
:rolleyes:oare peste 10 ani ii vom vedea pe africani calare pe sanie si noi stam cu burta la soare sub palmieri?:biggrin:
sa ne cumparam repede costume de baie...:)
 
Ce rost are sa dam bani pe costumele de baie....ai vazut doar ca africanii nu folosesc acest obiect vestimentar...:)

Oricum faza ca noi o sa stam sub palimeri e cam adevarata...macar sub aia de la Mamaia,dar ca in Africa o sa fie frig, nu prea cred, din contra o sa se incalzeasca si mai tare. Desi am auzit ca e posibil sa fim la inceput de era glaciara.....
 
:ack:a nins in tari in care ninge f rar...asa ca o sa ninga si in africa!:)
 
De nins in Africa a nins, dar eu ma refeream la zonele din centrul Africii (si nu vb de Mtii Kenya sau Kilimanjaro unde sunt zapezi permanente). Tin minte ca acu vreo 5-10 ani in Africa de Sud a nins cam cum a fost in Bucuresti acu\' vreo luna.
 
dodo nu e expert in meteo..asta e domeniul lui syl..ca e moderator:p
 
Acum cateva zile a nins in nordul Arabiei Saudite, lucru f neobisnuit pt aceasta zona, care e o zona calda, in plus e una din cele mai aride zone de pe glob.
 
Nu stiam.Cert este ca vremea e departe de lectiile de la scoala.
Aveam 4 anotimpuri, clima temperata..acum avem oo clima \"temperamentala\" care se schimba de azi pe maine.
 
In RO cel putin nu mai avem de cativa ani 4 anotimpuri. Avem 2 anotimpuri de baza (si alea date peste cap) si inca 2 de legatura (primavara si toamna sunt scurte, trecerea se face destul de brusc de la iarna la vara si invers).
 
Back
Sus