• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Primul salut

un nou seism in bulgaria ML=3,7 LA 79 KM!!.se pare ca presiunea gen de bl. african e mai mare decat ar trebui si nu e pt. prima oara ; sa nu uitam seismele din spania,italia,etc din lunile trecute.oricum e bine ca bl. african nu poate gen seisme mari.si sa nu uitam ca in martie activ. seismica in vrancea e mai intensa deci sa nu ne mire un seism de 5-5,5
in cazul in care se va produce.sa vd daca nu cumva h afisata de emsc e gresita:whistling:.Ce parere aveti sorinsov,earthquake?
 
Andy, mai pot fi si erori de localizare. Mai ales ca datele postate sunt bazate pe determinare de tip \"automat\" in cazul cutremurului din Bulgaria, ceea ce inseamna ca s-au folosit doar informatii preliminare, fara a fi revizuite. Pe de alta parte, andy, am mai vazut cutremure aparent neobisnuit de adanci in Bulgaria, chiar la 200 km adancime, deci niste mici miscari in interiorul microplacii moesice. Nu ar fi o premiera. Evident, se spune: \"de regula\", cutremurele din peninsula balcanica sunt superficiale...dar acest \"de regula\" nu exclude cateva exceptii total nesemnificative. Oricum, pe noi nu ce fce subplaca Moesica ne intereseaza prea mult...:harhar::harhar::unsure:
 
Moama ce le are Shosholinatus Cutremurologus ..... este bine informat si documentat privind cutremurele.....

Dar asa cum se cere.......

SALUTARE NATZIUNE SI BINE V\'AM GASIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
se misca toate pe langa noi....inclusiv hindu kush impinge...incet dar sigur.
 
Va salut si pe aceasta cale. Daca credeati ca scapati de mine, v-ati inselat. Dar credeti-ma ca vreau sa fiu informat si daca nu o sa aflu informatii utile de la niste specialisti ca voi atunci de la cine?
 
Salutare max...:sad::unsure::wink: In primul rand, nimeni de aici nu e seismolog. Eu sunt absolvent de Politehnica Bucuresti, Automatica si Calculatoare, de exemplu, asa ca nu am vreo pregatire seismologica...:whistling::hypocrite::unsure:
Dar, ce e drept, ne intereseaza subiectul. Care, trebuie sa recunoastem, e destul de incitant.
Cum spuneam, vei gasi o multime de topicuri si asteptam sa comentezi, sa intrebi, sa participi la discutii. Eventual sa le mai animi, ca e cam liniste in ultima vreme, la fel ca in adancurile babei Vrancioaia....:wink::harhar:
 
Sorin, formatia mea tehnica imi permite sa spun ca voi gasi aici subiecte incitante, in meseria mea( constructor de cai ferate la suprafata si in subteran) a trebuit sa tin cont de elementele posibile supuse unui seism, asa ca, vrand, nevrand m-am izbit de ele.
 
Bine ai venit, fluturas gingas...:wink::whistling::hypocrite::unsure::sad: Dana, o multime de topicuri de asteapta sa le vezi...:wink::wink::unsure:
 
Am sa le deschid pe fiecare in parte si am sa iau din fiecare ,cu siguranta ,multe informatii utile.Merci
 
Salutare DG...:whistling:
Pai, avand in vedere ca locuiesti in zona Buzaului, deci destul de aproape de Vrancioaia, ai ce ne spune...:sad: Cum spuneam, sunt o multime de topicuri, teoretice si practice, unele si cu niste poze atasata...:unsure: Lumea dezbate o problema, la urma urmei, cat se poate de serioasa, fiindca nu e de gluma...:unsure::unsure:
 
DG vezi sa ne povestesti si tu amintiri de la seisme. Este un topic special cu povesti traite.
Ideea este sa nu pui povestea in alta parte ca sa fie continuitate.In felul asta putem compara usor perceptia fiecaruia, informatii, etc.
 
DG vezi sa ne povestesti si tu amintiri de la seisme. Este un topic special cu povesti traite.
Ideea este sa nu pui povestea in alta parte ca sa fie continuitate.In felul asta putem compara usor perceptia fiecaruia, informatii, etc.
Asa voi face dar mai dati-mi putin timp, am atatea de povestit!
 
Sal All!!!

Sunt nou pe acest forum, si sunt destul de pasionat de cutremure,atat ca mod de producere, cat si ca efecte ulterioare producerii unui seism.

Am tot citit in sit-ul vostru, si am considerat ca aici este locul de unde sa incep sa intru efectiv in forum.

Daca gresesc, rog admin sa mute postul acolo unde-si are el locul.

Va doresc un weekend placut, si fara probleme!
 
Salutare Bogdan, bine ai venit si sper sa gasesti aici raspunsuri si explicatii cat mai pertinente la ceea ce ai vrea sa stii...:whistling::hypocrite:
Dupa cum ai vazut, topicurile sunt variate, unele cu caracter explicativ-descriptiv (eventual cu figuri atasate), altele cu caracter de discutii libere, comentarii, dezbateri, opinii mai mult sau mai putin convergente, pareri pro si contra, tot tacamul...:wink::wink:
Ce e drept, in ultima vreme ritmul postarilor aici a mai scazut, data fiind si saracina de cutremure din Vrancea, saracie cronicizata...:unsure: Partea proasta e ca, pe termen lung, Bogdan, aceasta saracie nu e un semn tocmai bun. La un moment dat tot va rabufni Vrancioaia, nu trebuie sa ne facem iluzii ca scapam nezguduiti, mai tare sau mai putin violent. :wink: Important e totusi sa cunoastem niste reguli minimale de comportament, sa stim ce se poate si ce nu se poate intampla in timpul si dupa un cutremur, avand in vedere si caracteristicile esentiale ale seismelor vrancene (de interes pentru cea mai mare parte a teritoriului Romaniei, ba chiar si pentru vecinii nostri de la sud si de la est :sad:).
In orice caz,Bogdan, asteptam cat mai multe mesaje de la tine. Intreaba, comenteaza, da-ti cu parerea...:smile: Nu suntem seismologi, ci doar niste oameni interesati foarte mult de subiect, si cred ca este nevoie ca oamenii sa cunoasca mai mult despre acest fenomen, fiindca, pana la urma, ne temem mai mult de ce nu cunoastem, nu-i asa ? :unsure: Spor la parcurs topicuri, Bogdan...:wink:
 
Partea proasta e ca, pe termen lung, Bogdan, aceasta saracie nu e un semn tocmai bun. La un moment dat tot va rabufni Vrancioaia, nu trebuie sa ne facem iluzii ca scapam nezguduiti, mai tare sau mai putin violent.

Multumesc ptr primire, sorinsov, si sunt ferm convins ca dupa atata \'\'somn\'\' ,vrancioaia , ne v-a zgaltai asa de tare incat ne vom aduce aminde cu siguranta de seismul din 4martie 1977, si abia atunci vom constientiza, poate, pericolul care ne paste la orice minut.
Suntem o natiune de oameni delasatori, dovada si pregatirea \'igsu\' , care se vrea a fi la nivelul asteptat, dar in eventualitatea unei catastrofe, va fi depasit, ca de obicei \'\'vor fi luati prin surprindere\'\'.
Pana atunci, asa cum ai spus si tu, cred ca educatia este cea mai buna in astfel de situatii, dar cine s-o faca?
Vom trai si vom vedea!
 
Bogdan, totusi nu mai suntem la nivelul din 1977 si chiar 1986. Avem totusi posibilitati de informare si de a disemina informatii, avem si netul la dispozitie, putem vedea de exemplu cand incep sa apara cutremure mari la est-sud-est de Marea Neagra, din triunghiul Iran-Turcia-Caucaz pana departe in Hindu-Kush-Pamir, zone in care influenta placii asiatice genereaza cutremurele mari. Si cand apar cutremure mari pe acolo, cam in 1-2 ani vine si la noi ceva. In 1977 lumea nu prea stia ce e aia cutremur, doar varstnicii isi aminteau de cutremurul din 1940. Acum, de bine de rau suntem mai \"experimentati\", am fost doar scuturati de mai multe ori (1977,1986, 1990 2 cutremure, 2004), lasand la o parte si cutremurele moderate (de magnitudine in jur de 5), mult mai numeroase. Apropos, eu am 30 de ani si merg pe 31, in 1977 aveam 6 luni si o zi, dar de la celelalte cutremure am ceva amintiri.
:whistling::hypocrite:
 
E clar ca activitatea in vrancea si asa redusa se concentreaza in etajul litosferic superior:whistling:sub 130-135 km nu mai exista seisme nici macar de 2-3 gr .Va dati si voi seama ce tensiuni se acumuleaza in etajul inferior.sorine acefpt fapt coroborat si cu acalmia care cuprinde cam toate etajele inca din apr 2006(la seismele mari din secolul asta acalmia cuprindea doar etajul unde se producea seismul dupa cum se stie)ma face sa cred ca seismul cel mare ar putea fi chiar mai mare de 7,5(oricum va fi mai puternic ca in 77).probl.e ca nu stim cand tensiunea acumulata va atinge pct. critic si de cata presiune e nevoie dispre E pt a genera acest seism major
 
Intr-adevar, o perioada ca asta e una in care stressul creste continuu, rata eliberarii energiei fiind mult diminuata. Probabil ca totusi nu degeaba Marmureanu a spus, in 3 randuri, incepand din toamna lui 2006, ca viitorul cutremur important, atunci cand va veni, are sanse mari sa fie mai puternic decat cel din 1977. Dumnealui vorbea de un cutremur ca in 1940. :whistling::unsure: In orice caz, as zice ca vom puitea banui ca se apropie ceva, cu 1-2 ani inainte, dupa ce se produc cutremure mai mari undeva pe \"centura\" Turcia-Iran-Caucaz-Hindu Kush-Pamir. Deocamdata, vedem ca in lungul acestei \"centuri\" apar grupuri-grupuletze de cutremure mici, \"manunchiuri\" (estul Turciei, si in Iran s-au cam indesit, mai ales in sudul si centrul Iranului, sau in zona Hindu Kush-Pamir). La un moment dat or sa apara si cutremure mai mari (nu neaparat in toate \"punctele\", dar esential e sa apara cutremure mari undeva in aceasta \"centura\"). Altceva mi se pare interesant. Ca si pe plan mondial nu au mai fost cutremure majore (magnitudine peste 7) din aprilie. Statistic, in fiecare an se produc in medie 15-18 cutremure majore (M > 7,0). Deci ar trebui ca in a doua jumatate a anului sa apara o anumita \"aglomerare\" de cutremure mari, in primul rand in Centura Pacifica, dar nu numai.
 
Back
Sus