• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Prognoza meteo

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Miile de turistii aflati in vacanta la lacul Sfanta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei avand la indemana o metoda empirica, dar exacta, oferita de muntele vulcanic in craterul caruia s-a format un lac unic pe continent, transmite Mediafax.
Distractie sau nu pentru vizitatori, cert este ca toata lumea, indemnata chiar de custodele rezervatiei naturale, isi \"baga\" nasul in gaurile muntelui pentru a afla daca vremea este buna de plaja sau de stat in casa.Ziua

Am vazut si eu la tv stirea. Ce facem? Ne bagam nasul sa aflam cu va fi vremea sau asteptam INMH?:biggrin:
 
Am vazut si eu la tv stirea. Ce facem? Ne bagam nasul sa aflam cu va fi vremea sau asteptam INMH?:biggrin:


Ratsuska Dodo e tot timpul cu ciocul in pamant...:biggrin::harhar::harhar: Baga cioculetzul si ne da buletinul meteo...:harhar::harhar::harhar:
 
Sorine, hai te rog eu, nu mai posta off-topic in topicurile serioase, ia-te de Dodoleata in \"Chat on-line\"...
 
Ok, promit sa nu mai deviez. Vedeti ca v-am postat ceva interesant, o posibila explicatie a cutremurelor de la New Madrid, Mississippi, din SUA, 1811-1812. A fost o serie de cutremure foarte ciudate, si extrem de puternice, care s-au simtit intr-o mare parte a Americii de Nord, pe o arie mult mai larga decat a cutremurului din 1906 de la San Francisco !!!
Revenind la prognoza meteo, e intr-adevar interesant ce se spune acolo...Totusi nu stiu in ce masura fenomenul e si confirmat in realitate, deci de evolutia starii vremii. N-am mai fost la Sf. Ana d emult timp. Care ati fost pe acolo in ultimii ani ?
 
Eu am vazut stirea la tv si erau mai multi localnici care spuneau ca asa este.
 
„Cand se deplaseaza spre nord curentii-jet (faza pozitiva a oscilatiei nord-atlantice), vanturile de vest se intensifica, aduc pe continent aerul cald de deasupra oceanului. Astfel, iernile devin mai blande si uscate pentru ca precipitatiile se restrang in nordul continentului”, explica climatologul Roxana Bojariu, de la ANM. In faza negativa a oscilatiei nord-atlantice, curentii-jet se indreapta spre sudul continentului, iar puterea vanturilor de vest este diminuata. Efectele: iarna aspra, cu temperaturi scazute si precipitatii abundente in sudul continentului, mai ales in bazinul mediteraneean si Peninsula Iberica.

Incalzirea globala, suspectul de serviciu. Pe de alta parte, meteorologii spun ca exista o legatura intre fazele oscilatiei nord-atlantice si modificarea ariei de manifestare a curentilor-jet, pe de o parte, si iernile blande din ultimii ani, pe de alta parte. In ultimele trei decenii, „bariera” jet streamurilor s-a deplasat cu aproximativ 100 de kilometri spre nord, fapt demonstrat si de statistici, care arata o tendinta de crestere a frecventei fazei pozitive a oscilatiei nord-atlantice.

EvZilei
 
Pe partiile austriece e zapada artificiala, iar italienii au anulat Cupa Mondiala la schi feminin pentru ca nu au concurentele pe ce sa schieze. La Moscova au inflorit narcisele din fata Kremlinului, iar copacii au deja muguri. Nu a nins nici macar la Cercul Polar, unde temperaturile ajung in decembrie la -30 de grade. In Danemarca au aparut fluturii, iar germanii care sufera de astm se plang ca e prea mult polen in atmosfera. Si Romania a scapat de ger, cel putin pana acum.
Libertatea
 
Dupa studii ceva mai recente,se pare ca activitatea ciclonica extratropicala depinte de curenti jet-stream.adica mai pe intelesul tuturor acolo unde acei curenti au densitatea si viteza max. corespunde la sol cu formarea unui ciclon.zilele astea singura zona ciclogenetica e cea islandeza care se stie ca are o activitate crescuta in semestrul rece.datorita devierii spre n a curentilor jet aceasta activitate este deviata corespunzator in timp ce, cea mai mare parte a europei(inclusiv romania)se afla intr-o zona de presiune rel. ridicata si intr-o circulatie w-e ceea ce explica vremea neobisnuit de calda si lipsita de precipitatii.daca vreti sa aflati mai multe puteti sa ma intrebati.meteorologia e domeniul meu forte:biggrin:
 
andy, cand mai ai timp mai pune o prognoza/doua, cine stie poae s-o indura si iarna asta sa bucure si copii din Campia Romana:tongue:
 
Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa iar sute de case au fost distruse în urma mai multor tornade şi furtuni foarte puternice care s-au abătut astăzi asupra centrului statului american Florida. Anunţul a fost făcut de televiziunea CNN.

Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric din cauza rafalelor puternice de vânt care au distrus liniile de înaltă tensiune. Realitatea
 
O puternică tornadă a făcut prăpăd în noaptea de vineri spre sămbătă, în orăşelul Greensburg din statul american, Kansas. Potrivit ultimului bilanţ transmis de autorităţi cel puţin nouă persoane au murit, iar alte şaizeci au fost rănite, în timpul furtunii.

Televiziunile locale au anunţat că tornada a distrus mai mult de trei sferturi din clădirile din oraş. Vântul a suflat cu peste 250 de kilometri la oră.
realitatea
 
Furtuni puternice în Germania şi Cehia. Rafale de vânt cu viteza de 120 de kilometri pe oră au afectat mai multe regiuni din cele două ţări. Zeci de copaci au fost rupţi sau scoşi din rădăcini, circulaţia perturbată iar sute de locuinţe au rămas fără electricitate.

În landul Bavaria din Germania, patru persoane au fost rănite în accidente de circulaţie provocate de furtună. Întreruperi de electricitate au fost înregistrate în Saxonia, Saxonia Superioară şi în Brandebourg.

La Berlin, unde a căzut grindină ieri după-amiază, pompierii au intervenit de circa 30 de ori pentru a ridica trunchiurile copacilor căzuţi pe şosele.
Realitatea

se schimbea vremea vizibil...
 
În India, doar în ultimele 10 zile, aproape 130 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza caniculei. Temperatura media de pe coasta statului Andhra Pradesh a ajuns la 45 de grade Celsius, dar au fost şi zone în care termometrele au indicat 50 de grade Celsius.
realitatea

O furtună violentă, care a durat doar 10 minute, a doborât la pământ mai mulţi copaci în Miercurea Ciuc şi a lăsat fără curent electric numeroase localităţi din judeţ.

Tunetele şi fulgerele au brăzdat cerul minute în şir, iar vântul a suflat cu peste 75 de kilometri pe oră. Un brad smuls din rădăcini, a căzut peste o conductă de gaz.
realitatea
 
Vestul şi sudul Rusiei se sufocă. Zona a fost lovită de un val de căldură neobişnuit pentru această perioadă. La Moscova, mercurul din termometre a urcat peste 32 de grade la umbră. Meteorologii ruşi au anunţat că luni, 28 mai, a fost cea mai fierbinte zi de mai din ultimii 120 de ani.
realitatea



Aproximativ 400 de turişti au rămas izolaţi ieri la 3.000 de metri altitudine în Alpi. În doar câteva ore, stratul de zăpadă a atins 70 de centimentri. Din cauza ninsorii abundente alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă şi singura cale de acces către zona afectată a fost blocată.
realitatea
 
Taifunul Gonu ameninţă regatul Oman


În ultimele zile, ciclonul tropical foarte activ din Marea Arabiei - denumit de meteorologi Gonu - s-a intensificat foarte tare.

Viteza vântului a ajuns la 220 de km/h, iar rafalele din ce în ce mai dese depăşesc 260 de km/h. Ciclonul se încadrează în categoria 4 pe scala Saffir-Simpson de măsurare a intensităţii uraganelor.

realitatea

Locuitorii mai multor oraşe de coastă din Emiratele Arabe Unite s-au refugiat din calea ciclonului Gonu, care a măturat, zilele trecute, ţărmurile Omanului şi se îndreaptă spre Iran. Gonu a adus ploi abundente care au inundat străzi şi au distrus case.

Autorităţile din Dubai se pregătesc şi ele de evacuări masive în zonele de coastă.
realitatea
 
Ne asteapta o saptamana de canicula!

Meterologii avertizeaza ca toata saptamana temperaturile vor fi deosebit de ridicate. Marti temperatura va depasi 35 de grade, iar joi si vineri se vor inregistra peste 36-37 grade, in sudul tarii, potrivit INMH. Valorile sunt cu 8-10 grade mai mari fata de temperaturile normale pentru aceasta perioada.

Hotnews
 
Dupa furtunile de saptamana trecuta, urmeaza o perioada caniculara, efectele caldurii facandu-se simtite deja. Duminica seara, furtunile au mai facut o victima - un salvamar a murit lovit de fulger, la Mamaia. Imediat, temperaturile inalte au inceput sa faca prapad printre romani.

Temperaturile din urmatoarele zile, in Romania, vor fi peste valorile specifice acestei perioade a anului, urmand ca in anumite zone acestea sa depaseasca 35 de grade Celsius, a informat Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), precizeaza Mediafax. Potrivit ANM, urmatoarele patru zile vor fi calduroase in cea mai mare parte a tarii, iar in unele zone, in special cele din Lunca Dunarii temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius. De asemenea, pe arii restranse, in zonele de munte, vor putea avea loc averse insotite de descarcari electrice.

Ziua
 
COD ROSU: doua luni de foc

Pentru aceasta vara sunt anuntate calduri sufocante, incendii puternice si seceta. Inca de maine, temperaturile urca la 38 de grade Celsius.

Meteorologii pregatesc o avertizare cu „Cod rosu” pentru toata tara. Prognozele pentru urmatoarele luni anunta ca Romania va fi stapanita de canicula: pana la sfarsitul lui august am putea avea parte de temperaturi maxime care sa depaseasca cu mult media ultimilor ani, dar si de seceta si incendii puternice.

De altfel, avertizarea cu „Cod galben”, transmisa ieri de meteorologi pentru urmatoarele zile, s-ar putea transforma, inca din acest weekend, intr-una cu „Cod portocaliu”. Pe de alta parte, specialistii de la Apele Romane sustin ca seceta s-a instalat deja in intreaga tara, iar in lunile iulie si august vor seca raurile. „Daca va fi nevoie, vom merge pana la rationalizarea apei”, a punctat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de interne, Cristian David.

Evenimentul Zilei
 
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica au precizat ca autorizarile strandurilor se fac pe baza unor declaratii pe propria raspundere ale celor care le administreaza si ca acestea nu se autorizeaza in fiecare an, ci la infiintare. Specialistii epidemiologi atrag atentia populatiei ca apa din strandurile nedezinfectate poate provoca boli grave. Una dintre acestea este tricofitia, o parazitare a firului de par care conduce la caderea definitiva a parului. Totodata, daca apa nu e indeajuns clorinata, cei care se scalda se pot imbolnavi de conjunctivite bacteriene si de dermatite. Daca oamenii inghit chiar si o gura de apa dintr-un strand, ei se pot imbolnavi de dereglari diareice acute. O hiperclorinare a apei poate provoca arsuri ale corneei, iar temperaturile neadecvate pot produce pneumonii.
Gardianul
 
Back
Sus