• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Prognoza meteo

Din ce vad pe modele se pare ca nu ne va afecta , gerul va tine pina simbata apoi se va incalzi un pic pina pe la -2-3 grade simbata duminica apoi revine in forta , dupa care inepind dupa data 8-9 februarie sa se icalzeasaca , cu temperaturi pozitive diurne , ajungind pe data de 14 -15 februaria la 12 grade
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 31 ianuarie-2 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

31 ianuarie 2014


sto_eur_1h_12.gif


Ne aflam sub influenta anticiclonului rus. Prin urmare, este foarte frig. Activitatile ciclonice sunt departe de zona noastra.

1 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Cam aceeasi situatie. Este de asteptat sa mai creasca putin temperatura, dar nu semnificativ. De asemenea, eventualele ninsori vor fi slabe, mai degraba niste fulguieli ocazionale.

2 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


O formatiune ciclonica se afla la sud de zona noastra, in regiunea mediteraneana. Ar fi posibile ceva ninsori, dar oricum slabe cantitativ, nu se compara cu cele din perioada 24-26 ianuarie sau cu cea din 29 ianuarie.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 1- 3 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

1 februarie 2014

Vezi atașament 3

sto_eur_1h_12.gif


Activitatile ciclonice semnificative sunt departe de Romania. Influenta anticiclonului ruso-siberian este dominanta. Totusi, sunt posibile ninsori slabe din cauza patrunderii unui aer mai umed dinspre Marea Neagra. Nu e vorba de ceva semnificativ, mai degraba doar fulguieli ocazionale; totusi vor mai creste usor temperaturile, cu cateva grade.

2 februarie 2014


(Uups, nu am fost atent, trebuia sa atasez pozele nu sa le pun ca link, fiindca se actualizeaza automat; asta e acum. :D)

Vezi atașament 4

sto_eur_1h_36.gif


Braul anticiclonului rus este in continuare in zona noastra. Nu se asteapta schimbari majore.

3 februarie 2014

Vezi atașament 5

sto_eur_1h_60.gif


Acelasi anticiclon ramane dominant in zona noastra. Nu se apropie formatiuni ciclonice care sa aduca precipitatii sau alte schimbari semnificative.

P.S.: Am pus si linkurile la pozele stocate in arhiva, in baza de date, nu la cele afisate direct pe prima pagina, ca alea se schimba zilnic. Asa, se poate urmari evolutia in functie de prognozele pe 72 de ore. Am facut rectificarile si la postarile mai vechi.
 

Atașamente

  • 1feb.gif
    1feb.gif
    88,9 KB · Vizualizări: 1
  • 2feb.gif
    2feb.gif
    87,6 KB · Vizualizări: 1
  • 3feb.gif
    3feb.gif
    86,3 KB · Vizualizări: 2
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 2-4 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

2 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Situatia campurilor barice la nivel european este relativ stationara. Se observa ca inca suntem influentati semnificativ de anticiclonul ruso-siberian. Acest camp de presiune ridicata a impiedicat avansul spre noi al celui de-al 3-lea ciclon mediteranean, in caz contrar am fi avut un al 3-lea viscol, la fel ca in iarna 1995-1996. In vest sunt 2 formatiuni: depresiunea islandeza si o prelungire a anticiclonului azoric. Cele 2 elemente vor ajunge, probabil, sa influenteze partial si zona noastra, dar mai trebuie timp pentru asta. Temperaturile mai cresc putin astazi, dar nu suficient pentru a determina topirea stratului consistent de zapada din sudul si estul tarii. In vestul tarii, zapada s-a cam topit, acolo se manifesta mai bine advectia de aer mai caldut dinspre vestul Europei.


3 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


O zona depresionara aflata mult la sud de Romania ar mai putea determina, in partea de sud a tarii, ninsori slabe cantitativ. Temperaturile nu vor prezenta variatii foarte mari, este de asteptat ca in zonele joase, daca se formeaza ceata cu depunere de chiciura, sa ramana destul de frig.


4 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Campul de presiune ridicata al anticiclonului rus ramane activ, ceea ce implica stationaritatea vremii in regiunea Romaniei, adica absenta unor fenomene meteorologice mai evidente, cu exceptia eventual a cetii cu depunere de chiciura in zonele joase. Influenta discreta a unui mic nucleu ciclonic plasat mult la sud de Romania poate conduce la ninsori slabe in sud-est, mai degraba fulguieli ocazionale.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 3-5 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

3 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Depresiunea islandeza se dezvolta foarte bine undeva in vest, si este unul dintre factorii decisivi care va ajunge sa influenteze starea vremii si in Romania, pe un termen mai lung insa. Inca mai este destul de rece la noi din cauza anticiclonului rus.


4 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Deocamdata situatia este oarecum stationara in zona noastra, desi in partea atlantica activitatea ciclonica este importanta. In Romania sunt posibile inversiuni termice intre campie si zona de munte.


5 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Depresiunea islandeza incearca sa forteze lucrurile, desi cred ca abia peste vreo saptamana se va sesiza o schimbare mai evidenta in zona noastra, cel putin sub aspect termic.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 4-6 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

4 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Anticiclonul ruso-siberian incepe treptat sa slabeasca in zona noastra, din cauza dezvoltarii vastei arii depresionare in regiunea atlantica. Aerul rece mai persista in special in zonele joase din Muntenia si Moldova, producandu-se fenomenul de inversiune termica.


5 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Depresiunea islandeza incepe, usor-usor, sa se extinda peste Europa si, cel mai probabil, va ajunge intr-un final sa determine starea vremii inclusiv in Romania. Asta inseamna un transport de aer oceanic, mai caldut dar si mai umed, ceea ce peste ceva timp se va traduce prin ceturi, burnite si ploi slabe. Deocamdata probabil vor mai persista inversiunile termice intre munte si campie.

6 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Anticiclonul rus tinde sa se retraga spre est, sud-est. Dovada fiind si vremea foarte rece din nordul Iranului, de exemplu. Un nucleu ciclonic de origine mediteraneana actioneaza inca in regiunea balcanica, sa vedem cum va mai evolua.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 5-7 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

5 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Tendinta de extindere peste Europa a depresiunii Islandeze conduce treptat la slabirea anticiclonului ruso-siberian care ne-a influentat pana acum. Totusi, pentru inceput, acest proces va conduce la fenomenul de inversiuni termice intre zonele de munte si cele de campie. La campie se formeaza ceata, asociata adesea cu depunere de chiciura. E oarecam ca in decembrie, singura deosebire fiind ca acum avem si zapada inca destul de multa.


6 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Activitatea ciclonica din Atlantic este importanta. Apare si o zona depresionara de origine mediteraneana, care va stimula un transport de aer mai caldut dinspre sud-vest, pe fondul slabirii anticiclonului ruso-siberian. In continuare este de asteptat sa fie ceata cu depunere de chiciura in zonele joase, in timp ce in zonele de munte si in vestul tarii vremea se va incalzi simtitor.


7 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Este evident ca anticiclonul ruso-siberian se retrage din ce in ce mai mult spre est, in timp ce circulatia aerului este orientata mai degraba din sector vestic, din cauza influentei depresiunii islandeze, care devine dominanta, la fel ca in decembrie.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 6-8 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

6 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Activitatea ciclonica intensa din Atlantic determina un transport de aer caldut si umed dinspre vest spre est. Anticiclonul rus se restrage dreptat, este deja izolat acolo in est. O formatiune ciclonica din Mediterana poate aduce ceva umezeala in zona noastra. Totusi, persista fenomenele de inversiune termica, tipica in astfel de contexte. Ramane aer rece in zonele joase dar se incalzeste mai mult la inaltime.

slv_eur_1h_12.gif



7 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Circulatia aerului devine predominant din sector vestic, din cauza ciclonilor din Atlantic. Oricum, vremea are inca un aspect foarte asemanator celui din decembrie anul trecut, cu deosebirea ca acum avem ceva zapada.

slv_eur_1h_36.gif



8 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Depresiunea islandeza isi extinde influenta in Europa, in timp ce campul de presiune ridicata ramana izolat undeva in sud-est. In continuare e mai cald in zonele inalte, aerul race mai ramane cantonat in zonele de campie.

slv_eur_1h_60.gif
 
Furtuni puternice in vestul, nord-vestul Europei.Iata efectul activitatii ciclonice intensificate in Atlantic, pornind de la depresiunea islandeza.
 
Si vine primavara cum spuneam , de saptamina viitoare se incalzeste , spre sfirsitul lunii modelele spun ca vor fi si 20 de grade .
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 7-9 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

7 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Circulatia aerului la nivel european este orientata predominant din sector vestic, din cauza activitatii ciclonice intense din Oceanul Atlantic. Asta inseamna ca e un transport de aer caldut si umed. In Romania, deocamdata e mai cald la inaltime, in zonele de munte, la campie persista ceata cu depunere de chiciura, la fel ca in decembrie. Se mentine inca ceva mai rece in zona de campie din sud.

slv_eur_1h_12.gif



8 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Depresiunea islandeza este "dirijorul" pentru cea mai mare parte a Europei. Si se va mentine probabil cam toata luna. Din punct de vedere termic, tot zona joasa din sudul tarii ramane ceva mai rece.

slv_eur_1h_36.gif



9 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Situatie relativ stationara. Ciclonii din Atlantic sunt in mare "forma". Din punct de vedere termic, observam o incalzire usoara si in sudul tarii. Undeva in vestul Europei, in Germania, mai e o mica masa de aer rece, ramane de vazut ce va face, dar nu e prea semnificativa.


slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 8-10 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

8 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


La nivel european, influenta depresiunii islandeze este intr-adevar semnificativa, blocand circulatia aerului dinspre est, nord-est. Acest context explica si furtunile din nord-vestul Europei. Mereu se intampla asa, mai ales la trecerea de la iarna la primavara. Din punct de vedere termic, mai ramane ceva aer rece peste unele zone din Europa Centrala dar si peste sudul si estul Romaniei, unde este posibil sa mai persiste cearta cu depunere de chiciura; tinem cont ca mai exista inca si un strat destul de consistent de zapada.

slv_eur_1h_12.gif



9 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Situatia este destul de stabila. Influenta activitatii ciclonice din Atlantic determina si temperaturile peste media lunara in vestul tarii si in zonel de munte. E acel transport de aer mai caldut pe fond de circulatie din sector vestic. Observam ca incepe sa se incalzeazca si in acele zone ale tarii unde pana acum a fost mai rece, adica se mai disipa ceata si rasare soarele. :D Undeva in zona Germaniei mai persista o masa de aer ceva mai rece, dar este izolata.

slv_eur_1h_36.gif



10 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


O situatie foarte interesanta. Mai multe nuclee ciclonice domina contextul sinoptic la nivel european. Centrele barice de presiune scazuta sunt pozitionate in nord, in vest, dar si la est de Romania, undeva in zona Basarabiei si la nord de Marea Neagra. Este clar ca anticiclonul ruso-siberian s-a dus, bine de tot. Cele 3 formatiuni ciclonice vor influenta starea vremii in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Incalzirea vremii este evidenta in aproape toata tara.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 9-11 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

9 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Activitate ciclonica intensa in vest, zona Atlantica, cu impact la nivel continental, generand un transport de aer dinspre ocean spre continent, deci o circulatie predominant vestica inclusiv in zona noastra. Rezultatul evident este incalzirea vremii. Mai rece este spre Germania si nordul Italiei, dar nu e prea relevant.

slv_eur_1h_12.gif



10 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Numai cicloni in Europa: un centru ciclonic in regiunea nordica-pensinsula Scandinava, un nucleu ciclonic peste vestul Europei si o mica formatiune barica de presiune scazuta la nord-vest de Marea Neagra, deasupra Basarabiei. Presiune scazuta in cam toata Europa. Sunt favorizate astfel diverse perturbatii frontale care pot aduce, in conditiile incalzirii vremii, ceva ploi.

slv_eur_1h_36.gif



11 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Pare a veni spre noi un ciclon dinspre Mediterana. Deoarece nu mai exista interactiune cu anticiclonul ruso-siberian, ne putem astepta la ceva ploi si burnite, sa vedem unde.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 10-12 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

10 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Doi centri ciclonici de origine atlantica actioneaza in vestul si nord-vestul Europei. Circulatia aerului este din sector vestic, favorizand un aflux de aer caldut si umed dinspre ocean. A plouat si in Bucuresti azi-noapte, a fost prima noapte cu minima pozitiva sau la limita inghetului, oricum. Incalzirea este evidenta.

slv_eur_1h_12.gif



11 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Un nucleu ciclonic pare a se apropia de regiunea noastra. Sunt asteptate ploi si burnite, ramane de vazut cat de insemnate cantitativ vor fi ploile. Continua procesul de incalzire si in partea de sud a tarii, nu doar in vest si la munte ca saptamana trecuta.

slv_eur_1h_36.gif



12 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


O formatiune ciclonica ne afecteaza. Spre partea central-vestica a Europei, undeva in Germania, exista si o zona de maxim barometric; tot acolo se mai mentine si aer mai rece. In rest, incalzire. Depresiunea islandeza e foarte activa.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 11-13 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

11 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Doua formatiuni ciclonice afecteaza Europa, una in partea de nord-vest, cealalta in sud. Intre ele s-a strecurat si o arie de presiune inalta, care acopera oarecum zona mai rece din Germania. In Romania este cald, chiar anormal de cald pentru perioada asta, in special in partea de vest, sud-vest a tarii. Totusi, in Muntenia noaptea se formeaza polei, azi-dimineata era sa si cad de 2 ori, prima data era sa vin in bot, a doua oara era sa pic pe spate :42::42::unsure:. Noroc ca in ambele cazuri m-am echilibrat repede si am reusit sa imi pastrez pozitia verticala, adica pozitia umana naturala. :D

slv_eur_1h_12.gif



12 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Un centru baric de presiune joasa se apropie de zona noastra, sa vedem daca va ploua, pe unde si cat de semnificativ. As prefera ca, macar daca tot e cald, sa fie vreme buna, cu soare, nu vreau ploaie, cahhh. :ack::ack::102: Se incazeste in continuare in partea de sud a tarii.

slv_eur_1h_36.gif



13 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Ne aflam, evident, intr-o zona de presiune scazuta. Sa speram totusi ca nu vom avea instabilitate, macar sa ramana frumos, chiar daca e cald. Anormal de cald pentru a doua decada din februarie. Observam ca aerul foarte rece (zonele marcate cu albastru) s-au indepartat bine de tot, masa de aer rece s-a retras undeva departe in nord-est. Vorba cantecului: UNDEVAAAA, DEPARTE.... :D

slv_eur_1h_60.gif
 
Cel putin pina pe 24 februarie pe zona bucuresti se prognozeaza temperaturi pozitive si fara precipitatii pina pe 19
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 12-14 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

12 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


La nivel european, domina zonele de presiune scazuta, precum si o circulatie a aerului dinspre sud-vest asa. Asta inseamna o vreme calda, cu temperaturi semnificativ peste mediile lunii, pana aproape de 20 de grade in partea de vest a tarii. Si in sud este foarte cald totusi.

slv_eur_1h_12.gif



13 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Activitatea ciclonica din Atlantic ramane intensa, si influenteaza starea vremii in cea mai mare parte a Europei. Iata ca luna februarie nu prea mai e luna de iarna, cu exceptia primelor zile. In Romania, in continuare destul de cald pentru perioada asta.

slv_eur_1h_36.gif



14 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


In Europa central-vestica apare o mica zona de presiune mai ridicata, dar asta nu prea schimba mare lucru, Romania ramane sub dominatia unei mase de aer cald.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 13-15 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

13 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Activitatea ciclonica din nord-vest, din zona Islandei, este foarte intensa, ceea ce are efect la scara intregului continent. E o circulatie masiva din sector vestic, ceea ce explica si vremea anormal de calda pentru aceasta perioada. O variatie termica negativa de vreo 2-3 grade nu schimba, oricum, aceasta caracteristica generala a vremii in Romania.

slv_eur_1h_12.gif



14 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Presiunea atmoferica este in crestere in Europa centrala, dar asta nu schimba semnificativ aspectul vremii la noi. Dimpotriva, inseamna chiar stabilitate. In continuare ramane destul de cald, desi temperaturile nu ar mai ajunge chiar la 20 de grade in vestul tarii.

slv_eur_1h_36.gif



15 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Suntem chiar pe un centru baric de presiune ridicata, ceea ce induce un caracter stabil al vremii, fara precipitatii care sa fie aduse de diferite fronturi atmosferice. Vremea ramane calda pentru aceasta perioada, desi temperaturile mai scad cu cateva grade, fara sa ajunga inca la normalul pentru mijlocul lunii februarie. E doar ceva mai "racoare", atat. "Racorirea" este insa nesemnificativa, zapada, cat a mai ramas din ea, tot se topeste in ritm accelerat.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 14-16 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

14 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


In partea central-sudica a Europei se dezvolta un camp de presiune mai ridicata, ceea ce confera un caracter mai stabil al vremii, impiedicand avansul spre est al perturbatiilor frontale asociate formatiunilor ciclonice de origine atlantica. Oricum, vremea ramane anormal de calda in Romania, exceptand partea de nord-est unde este "ceva mai racoare".

slv_eur_1h_12.gif



15 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Romania se afla exact in zona de maxim barometric, ceea ce inseamna vreme frumoasa. Si, de asemenea, din punct de vedere termic, va fi foarte cald. Depresiunea islandeza actioneaza puternic pe partea de vest, nord-vest a Europei.

slv_eur_1h_36.gif



16 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


O noua formatiune ciclonica se contureaza in zona mediteraneana. Totusi, circulatia aerului este astfel orientata incat vine doar aer cald dinspre vest in zona noastra.

slv_eur_1h_60.gif
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 15-17 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

15 februarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Activitatea ciclonica este importanta in nord-vestul Europei, ceea ce explica furtunile din Marea Britanie. Romania se afla in schimb intr-un camp de presiune ridicata, ceea ce arata stabilitate atmosferica. In plus, este cald, anormal de cald pentru mijlocul lunii februarie. Zapada s-a topit aproape complet si la Bucuresti.

slv_eur_1h_12.gif



16 februarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Circulatia aerului in zona noastra ramane tot din sector vestic (datorita depresiunii islandeze) si sud-vestic (datorita unui camp ciclonic mediteranean), ceea ce va mentine un transport sustinut de aer cald spre zona noastra. Deci, vreme de primavara.

slv_eur_1h_36.gif



17 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Avem campuri ciclonice in vestul si nordul Europei. Peste Europa centrala e iar o zona de maxim barometric. Vremea se mentine stabila si calda in zona noastra. Tendinta este chiar de incalzire fata de ce am avut pana acum, deci vreme de sfarsit de martie sau chiar inceput de aprilie.

slv_eur_1h_60.gif
 
Back
Sus