Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada
21-23 decembrie 2015.
Sursa:
http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html
21 decembrie 2015
Presiune ridicata in zona noastra. Circulatie predominant vestica, ceea ce mentine un transport de aer cald. Temperaturi anormal de ridicate fata de mediile perioadei.
22 decembrie 2015
Acelasi camp anticiclonic, rezultat din extensia anticiclonului azoric, mentine presiunea ridicata la noi. Vreme foarte calda pentru aceasta perioada. De fapt, nu stiu daca mai e cazul sa numim "anormala" aceasta situatie, e greu de crezut ca vor mai reveni, cel putin cu aceeasi frecventa, iernile bogate in zapada din anii '80. Unora dintre meteorologi nu le convine sa recunoasca faptul ca lucrurile nu mai sunt chiar asa cum le-au invatat ei in facultate. Asta e, avem un amestec de primavara cu toamna, cred ca deja ne-am obisnuit cu acest lucru. Poate si o ninsoare slaba in ianuarie, ca in anii trecuti.
23 decembrie 2015
Cam la fel: presiune ridicata si temperaturi ridicate. In anii '80, asteptam cu nerabdare vacantele de iarna sa pot iesi cu saniuta la derdelus. Aveam zapezi care persistau macar cateva saptamani bune. Acum nici vorba de asa ceva. Si cand le spui unor domni/doamne meteorologi asa ceva, te iau la trei pazeste ca cica nu pricepi nimic din fizica atmosferei. Asa o fi, dar chiar ramolit nu sunt sa nu mai stiu cum erau iernile in anii '80.