Dodo si Sorin,
Din intrebarile puse constat ca intr-adevar este necesara o informare de baza a tuturor celor ce locuiesc in Romania privind cutremurele. Spre a intelege corect chestia cu microzonarea trebuie citit ce e in carte, cel putin.
Ca locuitor, chiar daca te-ai nascut intr-o zona care nu a resimtit recent nimic, nu se stie niciodata cand ajungi sa fii expus la o zguduire. De aceea am reluat elaborarea manualelor despre cutremur pentru elevi, MTCT-INCERC-CNRRS, cu ajutorul unor experti japonezi, in curs de implementare, care sunt alceva decat cele despre care a iesit un mic scandal recent.
In cazul institutiilor, firmelor etc. exista responsabilitati legale, dar totul depinde puternic de acel minim de educatie al persoanelor, inca din scoala. La INCERC am pregatit de asemenea un fel de manuale, de ex. pentru spatii aglomerate, dar nu exista un mecanism de implementare.
In caz de cutremur, in cladiri, dotari si spatii publice cu mari aglomerari de persoane, dupa senzatia de spaima si surpriza, oamenii au un comportament pasiv, simtindu-se blocati emotional, persoanele cu experienta au o atitudine activa, protejandu-se.
Hotararea persoanelor de a parasi in timpul cutremurului cladirea si eventuala panica este influentata atat de efectele directe (oscilatii) cat si de impresiile subiective si senzatiile fiziologice. Persoanele trebuie sa se astepte la anumite miscari ale elementelor mentionate si sa le faca fata, reactionand rational, cu calm, protejandu-si viata si activitatea, individual sau in grup.
Directorii, managerii, patronii si salariatii trebuie sa cunoasca anticipat ce este recomandabil sa se faca si ce anume este bine, analizand hazardurile (pericolele) din interiorul si din exteriorul cladirilor proprii precum si mediul natural sau construit invecinat.
Pentru a combate panica, un numar de persoane special desemnate vor fi instruite si vor prelua aceste informatii de baza precum si altele mai detaliate cu privire la specificul concret al cladirii, echipamentelor si produselor institutiei, societatii comerciale, particularitatile zonei/cartierului.
Prezenta intr-o colectivitate in cazul unui cutremur duce la o modificare de comportament fie prin unele efecte de influentare in lant (panica), fie prin subordonarea colectivitatii unor lideri de moment. In functie de natura indemnurilor acestor lideri, colectivitatea se va comporta cel putin in prima faza de urgenta in mod variabil, de la haotic pana la solidar si eficient.
In institutii sau societati comerciale, liderii trebuie sa fie in mod natural managerii, directorii, sefii de servicii si ture, cu un sprijin direct al personalul tehnico-administrativ sau auxiliar, dupa caz, in cadrul unei ierarhii bine cunoscute pentru evitarea haosului.
In caz de seism, aceste persoane vor actiona ca lideri coordonand reactia colectiva, ajutand pe cei cu probleme in cunostinta de cauza, potrivit unui plan cunoscut de toti si repetat periodic.
In cladirile cu aglomerari mari de persoane, aceste atributii trebuie atent corelate cu masurile altor firme si cu reglementarile generale de prevenire si stingere a incendiilor.
Reactia si comportarea de grup depinde de unele efecte in lant, cum ar fi panica produsa de unele persoane prea emotive fara experienta, grupul poate intra sub autoritatea unui lider de moment care il va orienta bine sau gresit.
In functie de experienta si indemnurile liderului, grupul se poate comporta in faza critica a oscilatiilor seismice de la haotic pana la solidar si eficient. Dupa un interval de timp, prin contactul intre persoane sau grupuri isi pot face efectul negativ si unele zvonuri.
Sever