• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Protectia la cutremur

Sever

New member
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
295
Scor reacție
0
Cu privire la validitatea recomandarilor de protectie la seism, asa cum au fost vehiculate de acel domn din SUA, am cautat sa argumentez tehnic ce poate fi realist si adevarat si ce nu in cartea MANAGEMENTUL RISCULUI SEISMIC: specific, perceptie si comunicare, autor Emil-Sever Georgescu
 
Da, am cartea. Am citit-o cu nesatz :35: De altfel, am mai mentionat-o in alt topic pe forum, si vad ca Dodo inca nu a facut rost de ea. :ack: :harhar:
Iar in ceea ce il priveste pe acel tip din america, drept sa spun, mi se pare cam intr-o ureche :36: Ca s-o spun pe sleau ! Dar, fireste, lumea e mare si oricine poate spune orice...
In ce ma priveste, indiferent cand o fi sa fie (poate anul asta, poate peste 2 ani, etc,etc), cred ca mai important e sa stiu ce am de facut in situatia respectiva, sa nu fac prostii, sa incerc sa imi pastrez calmul. Panica poate face mai rau decat cutremurul. La urma urmei, totusi un seism sa zicem de 6,9 nu e grav. In 1986 nu a picat nimic ! Dar scenele de panica colectiva pot avea urmari nebanuite...
 
M-a mirat o chestie.
Vorbeam cu cineva si persoana se gandea ce face daca o prinde un seism la servici.
Evident ca nu stia unde sa se adaposteasca si nici nu stia ce este un seism deoarece nu era din Bucuresti.
Cam peste tot exista lifturi asta in caz ca nu stii unde sunt stalpii de rezistenta sau grinzile.
Eu m-as \"posta\" langa un lift si acolo stau pana se termina totul.
 
Dodo! Pana la urma ai facut rost de carte ? O s agasesti multe raspunsuri in ea...Pe bune ca e interesanta si merita.
 
Nu am avut timp sa umblu dupa carte dar o sa caut.
Nu te infoia ca ai citit-o numai tu:ack:
Ce trateaza exact?
 
Eu nu ma infoi, draga Dodo...:harhar::17::36::ack::32: Dupa cum vezi si din titlu, abordeaza in mod realist, pragmatic, problema riscului seismic. Interesante mi s-au parut si referirile la aspecte privind microzonarea seismica a Capitalei. Stim ca se spun multe lucruri, cutare zona e mai cumva si alta mai altfel, etc. Poti gasi si ceva despre cutremurele din Romania, fiind trecute in revista cateva exemple mai importante (seismele din 1802, 1838, 1940, 1977). Si despre magnitudini (spun \"magnitudini\" fiindca stim ca exista mai multe variante, la noi se prefera MS, ML, iar pt cutremurele mici MD...Mw pt alea mai mari). De fapt, cred ca Sever a punctat foarte explicit aceste lucruri, fiindca adesea se fac confuzii.
 
Are si harta Bucurestiului?
Ar fi interesant de stiut care sunt zonele mai \"zguduite\" din cauza solului.
Mda, trebuie sa fac rost de ea repede.
 
Chestia cu microzonarea Capitalei e abordata intr-o maniera, de asemenea, pragmatica. Dar, draga Dodo, daca iti dau eu mura in cioc totul, nu mai are farmec...:ack::harhar:
 
Am auzit ca exista o harta foarte veche despre zonele din Bucuresti si cum reactioneaza solul la undele seismice.
Foarte urat din partea ta ca nu imi povestesti si mie pana cumpar cartea.
:ack:
 
Dodo si Sorin,

Din intrebarile puse constat ca intr-adevar este necesara o informare de baza a tuturor celor ce locuiesc in Romania privind cutremurele. Spre a intelege corect chestia cu microzonarea trebuie citit ce e in carte, cel putin.
Ca locuitor, chiar daca te-ai nascut intr-o zona care nu a resimtit recent nimic, nu se stie niciodata cand ajungi sa fii expus la o zguduire. De aceea am reluat elaborarea manualelor despre cutremur pentru elevi, MTCT-INCERC-CNRRS, cu ajutorul unor experti japonezi, in curs de implementare, care sunt alceva decat cele despre care a iesit un mic scandal recent.
In cazul institutiilor, firmelor etc. exista responsabilitati legale, dar totul depinde puternic de acel minim de educatie al persoanelor, inca din scoala. La INCERC am pregatit de asemenea un fel de manuale, de ex. pentru spatii aglomerate, dar nu exista un mecanism de implementare.

In caz de cutremur, in cladiri, dotari si spatii publice cu mari aglomerari de persoane, dupa senzatia de spaima si surpriza, oamenii au un comportament pasiv, simtindu-se blocati emotional, persoanele cu experienta au o atitudine activa, protejandu-se.
Hotararea persoanelor de a parasi in timpul cutremurului cladirea si eventuala panica este influentata atat de efectele directe (oscilatii) cat si de impresiile subiective si senzatiile fiziologice. Persoanele trebuie sa se astepte la anumite miscari ale elementelor mentionate si sa le faca fata, reactionand rational, cu calm, protejandu-si viata si activitatea, individual sau in grup.
Directorii, managerii, patronii si salariatii trebuie sa cunoasca anticipat ce este recomandabil sa se faca si ce anume este bine, analizand hazardurile (pericolele) din interiorul si din exteriorul cladirilor proprii precum si mediul natural sau construit invecinat.
Pentru a combate panica, un numar de persoane special desemnate vor fi instruite si vor prelua aceste informatii de baza precum si altele mai detaliate cu privire la specificul concret al cladirii, echipamentelor si produselor institutiei, societatii comerciale, particularitatile zonei/cartierului.
Prezenta intr-o colectivitate in cazul unui cutremur duce la o modificare de comportament fie prin unele efecte de influentare in lant (panica), fie prin subordonarea colectivitatii unor lideri de moment. In functie de natura indemnurilor acestor lideri, colectivitatea se va comporta cel putin in prima faza de urgenta in mod variabil, de la haotic pana la solidar si eficient.
In institutii sau societati comerciale, liderii trebuie sa fie in mod natural managerii, directorii, sefii de servicii si ture, cu un sprijin direct al personalul tehnico-administrativ sau auxiliar, dupa caz, in cadrul unei ierarhii bine cunoscute pentru evitarea haosului.
In caz de seism, aceste persoane vor actiona ca lideri coordonand reactia colectiva, ajutand pe cei cu probleme in cunostinta de cauza, potrivit unui plan cunoscut de toti si repetat periodic.
In cladirile cu aglomerari mari de persoane, aceste atributii trebuie atent corelate cu masurile altor firme si cu reglementarile generale de prevenire si stingere a incendiilor.
Reactia si comportarea de grup depinde de unele efecte in lant, cum ar fi panica produsa de unele persoane prea emotive fara experienta, grupul poate intra sub autoritatea unui lider de moment care il va orienta bine sau gresit.
In functie de experienta si indemnurile liderului, grupul se poate comporta in faza critica a oscilatiilor seismice de la haotic pana la solidar si eficient. Dupa un interval de timp, prin contactul intre persoane sau grupuri isi pot face efectul negativ si unele zvonuri.

Sever
 
Cata dreptate ai Sever!!!
Problema este ca eu m-am nascut in Bucuresti si am trait cateva seisme serioase.
Daca vom lua la bani marunti actualii locuitori din Capitalei vom observa ca foarte multi habar nu au ce este un seism, deoarece sunt din alte zone ale tarii sau sunt prea tineri ca sa stie exact ce se intampla in timpul unui cutremur.
Lideri? Manageri?
Hai sa fim seriosi: ei vor fugi primii!!!
In \'90 am vazut persoane educate si mature care alergau pe scari desi stiau ca este periculos.
Multi tipa ca din gura de sarpe ca si cum i-ar ajuta la ceva.
Eu cred ca jongland cu ideea de seism si cu sentimentele ce le poti avea intr-o asemenea situatie te poti educa.
Daca iti bagi in cap ca nu trebuie sa fugi pe scari, ca trebuie sa opresti gazele, sa protejezi un copil, etc cu timpul te educi sa reactionezi asa.
Cui ii pasa insa?
Cativa nebuni interesati de asa ceva vor stii ce sa faca dar cam atat.
Eu cred ca in caz de seism major in Bucuresti va fi haos total!
 
Tot in \'90 cel putin jumatate din oameni tremurau de frica si nu aveau curajul sa intre in cladire sa isi ia acte, haine, etc.
Stateau si comentau aiurea iar altii au inceput sa alerge haotic catre casa.
Sincer nu stiu daca te nasti cu \"sange\" rece sau il capeti pe parcurs.
Multumesc lui Dumnezeu dar pana acum m-am comportat matur in timpul seismelor dar nu stiu cum voi reactiona in viitor.
Ce-i drept am avut si de unde sa invat caci cel mai bun exemplu il vezi in familie.
 
Luni voi primi si eu cartea :biggrin: Sa nu va mai laudati ca voi cititi si Dodo nu:harhar:.
Sa vedem ce scrie acolo si sa va critic:harhar:
 
cum fac sa gasesc si eu cartea asta? mentionez ca locuiesc ceva mai departe de bucuresti - a se citi~ 2500km.
 
cum fac sa gasesc si eu cartea asta? mentionez ca locuiesc ceva mai departe de bucuresti - a se citi~ 2500km.

Eu o s-o cumpar, pentru mine...mai pot lua un exemplar si pentru tine....cand il am si pe al doilea iti scriu (poate saptamana viitoare)...si-mi dai adresa pe e-mail...posta este ok?, daca este un cost extravagant iti zic (cred ca taxele postale o sa fie ceva mai scumpe...dar vorbim):ack:
 
Ai găsit-o tu pe stoc de curând? Pentru că de două ori am încercat s-o comand anul acesta, ea figurând pe stoc de fiecare dată şi nesimţiţii de fapt n-o aveau şi nici nu se deranjau s-o scoată de acolo.
 
Tocmai ma pregateam sa o comand. M-am gandit sa postez link-ul sa fie mai usor de accesat. Am vazut ca mai e si pe price.ro
 
Incercati direct la
Editura LIBRA - str. Avram Iancu 6, sect 2 , 731041 - Bucuresti, tel 315.05.34, fax.313.40.97, email [email protected]
 
La Compania de Librării Bucureşti mai sunt disponibile două exemplare, pe al treilea taman ce l-am luat eu.

Site www.clb.ro. Nu merge link direct la carte, daţi click pe Cărţi şi apoi căutaţi după autor.

Livrarea se face prin poştă sau pentru cei din Bucureşti de la o librărie ce ţine de această companie la alegerea clientului.
 
Back
Sus