• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

rezistenta bloc cadre beton

gelu78

New member
Înscris
25 Feb 2011
Mesaje
4
Scor reacție
0
Salut! Va citesc forumul de mult timp si a venit si randul meu sa apelez la voi pentru un sfat in legatura cu achizitionarea unui apartament. Doresc sa achizitionez un apartament dintr-un bloc construit in 1987, pe cadre de beton cu BCA. Blocul are 10 etaje, cu magazine la parter. Imi place f mult apartamentul, este si aproape de metrou, parc, centre comerciale, dar nu stiu din punct de vedere al rezistentei la cutremure cum este. Sunt chiar atat de fragile aceste blocuri? Au auzit mai multe pareri despre rezistenta lor foarte scazuta. Se comporta bine stalpii si grinzile la o miscare mai ampla? Am mai observat ca in spatele blocului nu este alee pe langa ziduri (30% din bloc, restul are, s-a distrus cu timpul, asociatia o va reface anul acesta) . Credeti ca poate influenta in vreun fel rezistenta fundatiei acest aspect? Nu ma pricep deloc la constructii de aceea am apelat la voi, pentru un raspuns mai documentat si avizat. Multumesc
 
Avand in vedere anul executiei, eu cred ca s-a luat in considerate si problema rezistentei la cutremur. Oricum, daca nu s-au facut modificari neautorizate la structura, nu ar trebui sa fie probleme. Nu cred ca la un seism de 7 grade vor fi distrugeri ale unor astfel de blocuri, daca ele au fost executate conform standardelor antiseismice si daca nu s-au taiat orbeste stalpi, care incotro.
 
Multumesc pentru raspuns Geox. Sunt cam nehotarat. Imi place apartamentul f mult dar mi-e si foarte frica de cutremur. Modificari pria apartamente s-au mai facut dar la peretii de bca.Am vb cu administratorul. E normal ca toti peretii despartitori sa fie de bca? chiar si cei dintre ap si exteriori, dar bca gros, de 30 cm?
 
gelu, un bloc pe structura de cadre, relativ nou si facut dupa standarde, nu va pica la un cutremur de peste 7. asa ca nu-ti mai face griji inutile. dar te-ai gindit ca e posibil ca un cutremur sa nu te prinda in apartament, ci naiba stie pe unde?
 
Eu ma gandesc sa arunci o privire prin acele magazine, sa vezi daca nu cumva s-a gandit cineva sa faca showroom din tot parterul ala. Daca nu e cazul de asa ceva, eu (fara sa am habar de domeniul constructiilor, insa) cred ca e o alegere buna.
 
[quote author=arkan link=topic=1167.msg41185#msg41185 date=1299849919]
Eu ma gandesc sa arunci o privire prin acele magazine, sa vezi daca nu cumva s-a gandit cineva sa faca showroom din tot parterul ala. Daca nu e cazul de asa ceva, eu (fara sa am habar de domeniul constructiilor, insa) cred ca e o alegere buna.
 
Scuze ca abia acum vad si scriu. Structura in cadre construita dupa 1977 este sigura! Daca intre timp v-ati mutat acolo, sa nu aveti nici o grija, in caz de seism peste 7 grade / Richter! Sunt posibile avarii neinsemnate (fisuri, crapaturi in peretii despartitori - dar care nu afecteaza structura de rezistenta).
Numai de bine s-auzim!
 
Buna! Vin si eu cu o intrebare, chiar doua, de necunoscator in ale constructiilor / rezistentei materialelor. Locuiesc de cativa ani la etajul 6, intrun bloc construit ”la bulevard” cu putin inainte de 1977, fara magazine la parter. Peretii sunt in majoritate din beton armat (doar la baie si la bucatarie cate un perete din BCA). Fisuri importante nu sunt vizibile pe nicaieri, dar nu imi dau seama ce structura de rezistenta are blocul. Grinzi nu sunt la vedere; in apartamentul alor mei (care are exact aceeasi configuratie, dar in alt bloc) grinzile se vedeau clar, deci presupun ca e alta structura, poate din placi de beton - cum am auzit ca i se spune, dar nu stiu daca e corect. In acest caz unde ar trebui sa ma adapostesc?
Problema e ca, pe fatada care da in bulevard, tencuiala e cazuta, armatura din fier e expusa (ruginita), iar aspectul este de ”friabil”, in special la etajele superioare. Intre timp s-a dat in folosinta un nou tronson de metrou care trece aproape pe sub bloc. Noaptea, cand circula utilajele mai grele pe motorina, trepideaza casa. In plus, vecinii inconstienti gauresc in fiecare zi cate ceva in pereti - nu am cunostinta in cate apartamente s-au daramat pereti, si ce alte modificari s-au facut, ba mai mult, chiar in apartamentul meu fusese daramat un perete din BCA de catre fostii proprietari, care m-au asigurat la cumparare ca asta nu influenteaza cu nimic rezistenta cladirii. Blocul este foarte elastic, trepideaza din orice. Sunt momente cand stau pe podea si simt ca si cum s-ar scufunda cu un milimetru. E posibil asa ceva?!? Oare sunt eu paranoica? Poate fi terenul atat de instabil sub bloc? Nu am avut senzatiile astea inainte sa se deschida tronsonul de metrou.
Intrebarea ar fi care sunt pasii, sau cum se poate face o expertiza care imi spuna si mie cat de riscant e sa locuiesc aici. Nu de alta, dar am trei copii mici, sunt singura cu ei, si imi dau seama ca in cazul unui cutremur mare sunt complet neajutorata.
 
Cele mai rezistente sunt blocurile din anii 80. Cel putin asa am auzit. Trebuie sa fie construite din cadre de beton, iar peretii sa fie tot fier beton. Eu locuiesc in sectorul 1. Am aflat ca pe Turda ar fi astfel de blocuri.
 
Back
Sus