Buna! Vin si eu cu o intrebare, chiar doua, de necunoscator in ale constructiilor / rezistentei materialelor. Locuiesc de cativa ani la etajul 6, intrun bloc construit ”la bulevard” cu putin inainte de 1977, fara magazine la parter. Peretii sunt in majoritate din beton armat (doar la baie si la bucatarie cate un perete din BCA). Fisuri importante nu sunt vizibile pe nicaieri, dar nu imi dau seama ce structura de rezistenta are blocul. Grinzi nu sunt la vedere; in apartamentul alor mei (care are exact aceeasi configuratie, dar in alt bloc) grinzile se vedeau clar, deci presupun ca e alta structura, poate din placi de beton - cum am auzit ca i se spune, dar nu stiu daca e corect. In acest caz unde ar trebui sa ma adapostesc?
Problema e ca, pe fatada care da in bulevard, tencuiala e cazuta, armatura din fier e expusa (ruginita), iar aspectul este de ”friabil”, in special la etajele superioare. Intre timp s-a dat in folosinta un nou tronson de metrou care trece aproape pe sub bloc. Noaptea, cand circula utilajele mai grele pe motorina, trepideaza casa. In plus, vecinii inconstienti gauresc in fiecare zi cate ceva in pereti - nu am cunostinta in cate apartamente s-au daramat pereti, si ce alte modificari s-au facut, ba mai mult, chiar in apartamentul meu fusese daramat un perete din BCA de catre fostii proprietari, care m-au asigurat la cumparare ca asta nu influenteaza cu nimic rezistenta cladirii. Blocul este foarte elastic, trepideaza din orice. Sunt momente cand stau pe podea si simt ca si cum s-ar scufunda cu un milimetru. E posibil asa ceva?!? Oare sunt eu paranoica? Poate fi terenul atat de instabil sub bloc? Nu am avut senzatiile astea inainte sa se deschida tronsonul de metrou.
Intrebarea ar fi care sunt pasii, sau cum se poate face o expertiza care imi spuna si mie cat de riscant e sa locuiesc aici. Nu de alta, dar am trei copii mici, sunt singura cu ei, si imi dau seama ca in cazul unui cutremur mare sunt complet neajutorata.