• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

rezonanta???

Înscris
22 Feb 2008
Mesaje
1
Scor reacție
0
Buna....As vrea sa aflu daca o cladire are perioada de vibratie(in primul mod de vibratie) T=0.9s si terenul are TC=0.7s, atunci cladirea intra in rezonanta? sau cladirea are direct T=0.9s si nu are cum sa intre in rezonanta cu vibratia terenului cu T=0.7s....
 
Din cate stiu, rezonanta apare cand perioada de vibratie a cladirii e foarte apropiata de perioada miscarii terenului. Dar mai mult iti poate spune tjkl...:hypocrite: :unsure:
In orice caz, o cladire cu perioada 0,4 secunde nu ar avea cine stie ce sansa sa intre in rezonanta la o miscare a terenului cu perioada de 1,5 secunde. tjkl, ma insel ? :unsure:
 
In principiu o cladire cu o perioada mica nu are cum sa intre in rezonanta cu o miscare a terenului cu o perioada mare, decat daca cutremurul dureaza foarte mult.In aceasta situatie cladirea se avariaza treptat, perioada ei crescand.Cu fiecare ciclu perioada va creste, dar e nevoie de multe cicluri pentru a ajunge la rezonanta.Problema e ca s-ar putea sa nu reziste strucura la atatea cicluri si sa cedeze.
Perioada de colt Tc nu e aceeasi pentru orice cutremur intr-o anumita locatie.
Nu intotdeauna contributia primului mod de vibratie in raspunsul structurii este cea mai importanta.Si modul 2 si modul 3 (cel putin) de vibratie trebuie luate in considerare.
 
Apropos de rezonanta, gasesc greu de inteles ca desi este considerat un fenomen atat de periculos totusi nu multe cladiri cad la seism major din cauza fenomenului de rezonanta. La seismele din 40 si 77 nu stiu daca s-a putut determina precis cate structuri au cedat astfel dar raportat la numarul structurilor din ariile din tara afectate de cele doua seisme, mi se pare ca vasta majoritate a lor nu au sfarsit prin colaps total sau partial din cauza rezonantei. Asadar banuiesc ca ea poate afecta cladirile doar in anumite conditii speciale. Poate deci probabilitatea ca fenomenul sa afecteze multe structuri la un seism vrancean major atat incat ele sa cada este destul de mica. Intuiesc corect?
Cine stie sa raspunda sa o faca:)
 
Chiar daca perioada proprie de vibratie a cladirii este apropiata de cea a terenului (sa zicem Tcladire=1s, Tteren=1s) , cladirile nu sunt perfect elastice si apare fenomenul de amortizare.Fenomenul de amortizare apare mai ales la cladirile noi, proiectate corect.Astfel armatura din stalpi, grinzi, baza peretilor intra in curgere (sufera deformatii dincolo de limita elastica) in anumite zone denumite "articulatii plastice", astfel se disipa energia indusa de cutremur si cladirea desi a intrat in rezonanta amplitudinile ei nu cresc si nu ajunge la colaps.
Normativul seismic P100 nu specifica vreo conditie privind perioada fundamentala la care sa fie proiectate cladirile noi, fiindca nu se cunoaste cu exactitate perioada de oscilatie a terenului, ea difera foarte mult in functie de cutremur(adancimea de focar) si de amplasament.Avand in vedere ca in Bucuresti perioada de oscilatie a terenului variaza intre 0.7s si 1s, este de preferat constructia unei cladiri mai rigide(cu pereti) cu o perioada de vibratie pana in 7s, pentru a se evita producerea fenomenului de rezonanta.Astfel, cladirile rigide, cu pereti, cu raportul intre inaltime si baza cat mai mic, prezinta degradari minime in cazul unui cutremur.

Paron, corectez, perioada de vibratie a terenului in Bucuresti variaza intre 0.7-1.6s, iar a constructiei trebuie sa fie mai mica decat 0.7s.
 
Back
Sus