• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Romania, 100% asa cum este

Cel mai corect ar fi ca drept de vot sa aiba doar cetatenii romani cu domiciliul stabil in Romania. Adica romanii din Romania, si cei care muncesc temporar in strainatate, sau cei aflati temporar din diverse motive in strainatate (turisti, oameni de afaceri, cei in calatorii si vizite, etc.).

Insa cei care au plecat definitiv din Romania, care nu au de gand sa se mai intoarca in Romania n-ar trebui sa aiba dreptul sa voteze. Pentru ca ei pot vota cu un partid care de exemplu sustine cota unica ori din contra impozitarea progresiva... N-ar trebui sa aiba ei dreptul sa hotarasca pentru altii cum sa fie impozitati, iar ei sa nu fie afectati de efectele votului lor!

Caz concret: O familie plecata acum 25 ani din Romania, pe vremea lui Ceausescu, au cetatenie canadiana, au casa lor, muncesc pe acolo, au copii, si totusi decid ei cum sa traiasca romanii in Romania!
 
Mie imi suna sinistru sloganul \"ei n-au mancat salam cu soia\". Nu am amintiri prea placute. Si oricum, unii s-au dus sa lucreze, sa castige bani cu care sa isi ajute familiile din tare. Cine nu a renuntat la cetatenia romana are si drept de vot, conform Constitutiei.
 
Mie imi suna sinistru sloganul \\"ei n-au mancat salam cu soia\\". Nu am amintiri prea placute.

Nu vorbesc doar de cei care au plecat pe vremea comunistilor. Vorbesc de un principiu, si asta ii include si pe cei care acum se stabilesc in strainatate.


Si oricum, unii s-au dus sa lucreze, sa castige bani cu care sa isi ajute familiile din tare.

Daca ai citit tot ce am scris ai fi vazut ca am spus clar ca nu am nimic cu romanii care au plecat sa munceasca temporar in strainatate, e normal sa aiba dreptul de a vota.


Cine nu a renuntat la cetatenia romana are si drept de vot, conform Constitutiei.

Constitutia reflecta vointa majoritatii oamenilor nu e o lege divina care e batuta in cuie.


GeoX, tie ti-ar conveni ca primarul si administratia locala din localitatea ta sa fie votata de toti cetatenii romani?

De ce primarul din localitatea x se voteaza doar de locuitorii ei?

In plus principiul asumarii efectelor votului mi se pare de bun simt. Un om care e stabilit definitiv in alta tara decide pentru noi dar respectivul e afectat foarte putin de efectul votului lui.

Imagineaza-ti o corabie care abia mai pluteste, iar cineva de pe uscat decide cum sa fie condusa acea corabie, fara sa aiba informatii detaliate a situatiei. Cu ce drept decide acela asupra vietii sau mortii acelora? Daca corabia se duce la fund respectivul e pe uscat si-i pasa prea putin... Daca greseste atunci o face pe pielea altora...

Si repet intrebarea:

De ce primarul din localitatea x se voteaza doar de locuitorii ei?
 
Nu e chiar acelasi lucru localitatea cu tara.
Eu cred ca cine nu a renuntat sau nu a pierdut pe alte cai cetatenia romana trebuie sa aiba si drept de vot in Romania , mi se pare normal. Asa pot si eu sa cer ca tiganii sa nu aiba drept de vot, sau sa se prevada drept de vot numai pentru cetatenii cu studii superioare sau cu un anumit nivel al veniturilor. De ce sa imi hotarasca soarta toti analfabetii si incultii, poftim ?
Eu merg pe ideea ca cel care vrea sa o rupa pentru totdeauna cu tara, sa nu mai revina niciodata in Romania, da, el va renunta si la cetatenie.
Insa nu e corect sa se interzica unor cetateni romani sa voteze, numai pentru ca au ales ca pentru un anumit numar de ani sa locuiasca in strainatate.
 
Dar intreb si eu: Parlamentul si presedintele trebuie sa ii reprezinte numai pe romanii cu domiciliul stabil in Romania ? Cei care traiesc in afara trebuie exclusi de la dreptul de vot ? Pai pe acest considerent, putem merge si pana la a elimina dreptul de vot pentru tigani, analfabeti si alte categorii...
 
Daca tot discutam despre cine ar trebui si cine nu ar trebui sa aiba drept sa voteze, ma intreb si eu: de ce persoanele analfabete sau cele inculte ar trebui sa aiba drept de vot, poftim ? De ce sa decida pentru mine o becatza din piatza ? Sa nu aiba drept de vot decatm persoanele cu studii superioare....:D :D
 
Constitutia reflecta vointa majoritatii oamenilor nu e o lege divina care e batuta in cuie.

De ce primarul din localitatea x se voteaza doar de locuitorii ei?

Pentru ca in Romania asa este legea, o lege care reflecta vointa majoritatii oamenilor, asa cum bine spuneai.

In alte tari se practica votul cetatenilor non rezidenti (chiar si pentru persoane cu alta cetatenie! - dar care au resedinta in tara respectiva) chiar si pentru alegeri municipale dupa cum se poate vedea aici

Este o lipsa a Romaniei problema care o ridici tu cu persoanele cu drept de vot pentru primar. Pentru ca democratia (puterea poporului) presupune libertate si egalitate iar restrangerea drepturilor (fara un motiv de natura penala) contravine acestor principii ale democratiei.
Deci problema e ca in Romania sunt drepturi (in ceea ce priveste votul) mult mai restranse ca in alte tari democratice dupa cum se vede in exemplul de mai sus).

Intr-adevar, pentru cetatenii care se \"rup\" practic de tara de origine se pune problema morala de a avea in continuare drept de vot in acea tara. De exemplu un cetatean Canadian stabilit de mai mult de 5 ani inafara Canadei isi pierde dreptul de vot la alegerile din Canada si sunt destule tari care practica acest sistem.
 
Am fost la un cabinet medical particular acum vreo 7 zile.... Aveam programare la doctor la 18:00, dar am ajuns mai devreme, in jur de 17:30 pentru ca nu stiam prea bine nici zone (implicit, traficul) si nici cum este \"treaba\" la Doc. Oricum, am butonat telefonul pe net si jocuri, sa treaca stresul!
O tipa cu sotul erau programati la 17:30 si asteptau....
Pe la 17:50, apare o \"dama trecuta bine\" cu fata (~19 ani), cu flori si tot tacamu\' pentru asistenta sefa....
A intrat prima....... iar noi ne uitam ca prostii!!!!

Am trait sa vad si pe asta: sa dai spaga sa intri la un cabinet particular peste rand....



Bucuresti, Romania, 2009, EU. O perspectiva interesanta.

Luptam sau emigram? Ce alegem? Cum procedam?
 
acum citeva luni, cabinet cu plata din spital orasenesc. eu cu tata primii pt o ecografie. doctorita intirzie 1h45 min. pina sa apara ea au venit vreo 12 internati din spital. vine doamna, cu fundul in sus. apar urgent asistente cu mamici, fete sau cunostinte. intra aia primii. apare o prietena, cu o crunta criza de rinichi. ies pilele, si incepe sa ia din internati. protestez, doar am platit si nu putin. replica:ei sint bolnavi. tata era sanatos si statea de placere la coada de 3 ore jumate...dupa 5 min apare viceprimarul care evident ca intra peste rind. vazind ca n-am sanse, i-am cedat locul prietenei cu problema la rinichi, l-am pus pe tata in masina si l-am dus in alta parte unde pe aceiasi bani am fost tratati normal. prietena mea a intrat dupa alte doua ore si ceva de asteptare. deci as fi stat la coada 6 ore, in conditiile in care eram prima...aproape o zi de munca...
din pacate si la cabinetele private s-au infiltrat obiceiurile balcanice...
 
Am patit altceva: La o radiografie dentara, eram al doilea. Am asteptat medicul, a venit, si pana sa invite oamenii la radiografii, a venit un grup de detinuti (vreo 10) care \"normal\" au intrat in fata. Am asteptat o ora in plus... de parca puscariasii ar avea alta treaba decat sa astepte sa treaca timpul...

Inteleg ca exista riscul evadarii, si cu cat asteptarea e mai mica cu atat riscul e mai mic, dar totusi politistii puteau vorbi cu medicul si sa stabileasca o zi si o ora incat oamenii obisnuiti (liberi) sa fie afectati cat mai putin.
 
cum e posibil sa fii anuntat de luni ca vor fi ninsori si miercuri sa ai drumurile blocate?
 
Problema cu dezapezirea drumurilor e dezongarnizarea totala la firmele care se ocupa cu asta. Cand zapada deja masoara 10 - 15 cm degeaba porneste lucrarile cu un singur vehicol pe drum, nu face nimica. Luand in calcul si viscolul uneori, e imposibil sa faca fata. In fiecare iarna se mira autoritatile ca vezi doamne, ninge. Se mira de parca asta e prima zapada din viata lor. Din moment ce s-a dat avertizarea masinile trebuie sa fie pe drumuri. Dupa ce se depune un strat de 50 - 60 cm degeaba se plang ca nu sunt in stare sa curete drumurile. Acuma 3 ani, o ninsoare "mica", 3 cm de strat de zapada a blocat tot orasul Tg Mures. E de neacceptat. Iar materialul care face warza asfaltul (care daca e facut cum trebuie, rezista), lasand niste cratere de-ti rupi masina in doua....sunt multe de spus, dar asta e.
 
Acum depinde cum se pune problema: in Sibiu, Politia a amendat firma privata care se ocupa de deszapezire, pentru ca nu si-a facut treaba si au existat blocaje. Intrebarea mea e: in cate orase Politia, ADP-ul sau alte institutii de stat (degeaba) au luat asemenea masuri?
In Iasi, pe langa craterele ramase dupa deszapezire (parca au dat cu dinamita, nu cu sare sau/si nisip), mai sunt si o gramada de suruburi mari, acolo unde erau montate "spinari de magar" (stiti voi, benzile alea care te obliga sa franezi) - care au fost rupte de lamele plugurilor.
 
am plecat ieri din Bucuresti spre Brasov cu intercity de ora 13. cit credeti ca am facut pina in brasov? 4 ore pt 166km! 4oreeeeeeeeee!!! si am platit cu 15 lei mai mult pt un bilet cu reducere decit la acceleratul (privat) care ma adusese in 3 ore.
in concluzie, platesti aproape 50 de lei ca sa parcurgi 166km in 4 ore. sa nu te apuce dracii?
imi aduc aminte ca pe vremea cind eram studenta, faceam cu personalul care oprea in toate statiile, cam 4 ore. oare ce nu e in regula cu CFR-ul?
 
Asta este infrastructura , din ce in ce mai rau , daca nu are cine sa intretina liniile , mai simplu baga restrictii de viteza decit sa bage niste bani in reparatii .
Pina nu se investeste masiv in reparatea liniilor degeaba si vorbesc de investitii nu de comisioane si de bani inghititi aiurea de diverse firme.

Din cite stiu undeva prin zona Busteni se circula pe 1 fir prin februarie , pentru "lucrari de modernizare" , poate linie de mare viteza , dar cine stie cit o sa dureze si citi bani se cheltuie aiurea
 
ma uitam la o stire:
Trenul de mare viteză Beijing-Shanghai străbate 1.318 km în mai puţin de 5 ore
trenul rapid nr 827 face de la bucuresti la brasov 4h. adica, merge in medie cu 41 km/h
mai e ceva de comentat?
 
Back
Sus