• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sa ne construim propriul avertizor seismic. Conditii, posibilitati, variante...

Salut cristi, detectorul pare foarte interesant... ar fi grozav sa am schema ca sa ma apuc de treaba in vacanta de iarna.
 
danezia link a spus:
Salut cristi, detectorul pare foarte interesant... ar fi grozav sa am schema ca sa ma apuc de treaba in vacanta de iarna.

nu pot sa ti trimit MP lasa mi o adresa de e mail unde sa ti trimit schema, numai bine
 
au disparut schemele o sa le repostez,pina atunci iata minidetectorul in faza de testare
.atasat unui apelator ca aici
este exact sistemul la care se gandesc autoritatile sa l implementeze. mentionez ca apelatorul e facut pt sistem de alarma efractie,il pot face simplu sa apeleze mai repede. va astept cu idei,pareri...
 
Deoarece sunt pasionat de fenomenele seismice, anul trecut am realizat un senzor de cutremur ce poate avea functii multiple.
In esenta e un sesizor de unda P care poate functiona ca simplu avertizor ori poate fi folosit la inregistrarea vibratiilor Pamantului pe banda magnetica (analogic) sau digital cu ajutorul unui PC plus un program specializat.
Anul trecut am facut numeroase experimente cu un sistem de inregistrare pe banda magnetica rezultatele fiind multumitoare dar am abandonat temporar datorita activitatii extrem de scazute in zona Vrancea, posibilitatea producerii unui cutremur important fiind minima la acea vreme. Dupa seismele recente, m-am hotarat sa finalizez sistemul.
Intrucat nu este un forum de electronica nu voi intra in detalii specifice ci voi prezenta doar "piesa principala", adica traductorul electro-mecanic.
Este un fel de "geo-microfon" care poate capta orice miscare/vibratie a Pamantului ce contine si o componenta verticala. Am folosit un difuzor cu membrana cauciucata pe margine, care poate oscila cu mai multa usurinta pe frecvente foarte joase - infrasunete. Membrana este fixata de planul de masa (carcasa metalica a aparatului, care preia vibratiile Pamantului, cu ajutorul unei tije metalice).
Difuzorul propriu-zis are o articulatie pe una din laturi iar pe latura opusa se sprijina pe doua arcuri, astfel el se poate misca cu totul in plan vertical, in timp ce membrana este fixa (solidara cu carcasa aparatului). Difuzorului i-am marit artificial greutatea prin lipirea unui surub cu piulita, asa cum se vede in poza, cu cat greutatea sa este mai mare cu atat sistemul poate oscila cu usurinta pe frecvente foarte joase, specifice vibratiilor Pamantului.
In esenta am obtinut un microfon soecializat in redarea frecventelor foarte joase (cativa Hz sau zeci de Hz), doar ca membrana sa, un loc sa preia vibratiile aerului ca orice microfon obisnuit, preia vibratiile Pamantului, transformandu-le in semnal electric.
Semnalul este amplificat de un preamplificator optimizat pentru amplificarea unor astfel de frecvente. El ridica nivelul semnalului la cateva sute de mV, pe mica impedanta. De aici totul este simplu pentru orice electronist, se poate comanda orice, o sonerie, ori poate fi inregistrat, vizualizat pe osciloscop, etc-etc. Lucrarea continua ...
 

Atașamente

  • 131031_193924.jpg
    131031_193924.jpg
    48,5 KB · Vizualizări: 35
  • 131031_194032.jpg
    131031_194032.jpg
    48,4 KB · Vizualizări: 25
  • 131031_194326.jpg
    131031_194326.jpg
    53,1 KB · Vizualizări: 26
  • 131031_194752.jpg
    131031_194752.jpg
    50,3 KB · Vizualizări: 27
felicitari,de maine ma apuc si eu de un nou proiect in care voi incerca sa elimin toate eventualele alarme false care ar putea apare.evident va voi tine la curent. astept cu interes si continuarea colegului Florin,cu care,dealtfel,sunt coleg si pe un alt forum, de electronica.
 
Mersi pentru schema, Cristi. In curand ma apuc si eu de treaba. E ok daca postez poze tot pe thread-ul tau?
_________________________
Editare de catre Admin: SE INTERZIC RECLAMELE.
Avand in vedere antecedentele de pe alt forum, al doilea avertisment nu va mai exista inainte de penalizare.
 
Back
Sus