Deoarece sunt pasionat de fenomenele seismice, anul trecut am realizat un senzor de cutremur ce poate avea functii multiple.
In esenta e un sesizor de unda P care poate functiona ca simplu avertizor ori poate fi folosit la inregistrarea vibratiilor Pamantului pe banda magnetica (analogic) sau digital cu ajutorul unui PC plus un program specializat.
Anul trecut am facut numeroase experimente cu un sistem de inregistrare pe banda magnetica rezultatele fiind multumitoare dar am abandonat temporar datorita activitatii extrem de scazute in zona Vrancea, posibilitatea producerii unui cutremur important fiind minima la acea vreme. Dupa seismele recente, m-am hotarat sa finalizez sistemul.
Intrucat nu este un forum de electronica nu voi intra in detalii specifice ci voi prezenta doar "piesa principala", adica traductorul electro-mecanic.
Este un fel de "geo-microfon" care poate capta orice miscare/vibratie a Pamantului ce contine si o componenta verticala. Am folosit un difuzor cu membrana cauciucata pe margine, care poate oscila cu mai multa usurinta pe frecvente foarte joase - infrasunete. Membrana este fixata de planul de masa (carcasa metalica a aparatului, care preia vibratiile Pamantului, cu ajutorul unei tije metalice).
Difuzorul propriu-zis are o articulatie pe una din laturi iar pe latura opusa se sprijina pe doua arcuri, astfel el se poate misca cu totul in plan vertical, in timp ce membrana este fixa (solidara cu carcasa aparatului). Difuzorului i-am marit artificial greutatea prin lipirea unui surub cu piulita, asa cum se vede in poza, cu cat greutatea sa este mai mare cu atat sistemul poate oscila cu usurinta pe frecvente foarte joase, specifice vibratiilor Pamantului.
In esenta am obtinut un microfon soecializat in redarea frecventelor foarte joase (cativa Hz sau zeci de Hz), doar ca membrana sa, un loc sa preia vibratiile aerului ca orice microfon obisnuit, preia vibratiile Pamantului, transformandu-le in semnal electric.
Semnalul este amplificat de un preamplificator optimizat pentru amplificarea unor astfel de frecvente. El ridica nivelul semnalului la cateva sute de mV, pe mica impedanta. De aici totul este simplu pentru orice electronist, se poate comanda orice, o sonerie, ori poate fi inregistrat, vizualizat pe osciloscop, etc-etc. Lucrarea continua ...