• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Scenarii de cutremur

Foarte bine ai pus problema, neolars ! :D Ca sa fiu un pic cinic, vin si eu cu afirmatia: pentru Vrancea, un cutremur de magnitudine 7,0 la 133 km adancine este normal. :98: Ceva absolut normal ! :26: =)) :98: Intr-adecar, formularea "e normal pentru Vrancea" tinde sa devina un fel de "placa hodorogita", care se tot repeta, indiferent de manifestarile seismice mai intense sau mai slabe ale Vrancei. :98: Ar fi cazul sa nu cadem in aceasta capcana, devine un fel de limba de lemn...
 
Ce ti-e si cu reporteii astia , :D (25) auzi zeci de cutremure iti baga frica in oase
 
mey ppl daca ie sa suferim de scenarita hai sa ne imaginam =))...
iluminatzii (adiq ashtia cu fotonii pentru conetabili shi poietzi shi juni sub 20 ani ca schoala ie in vraishte in ultimu deceniu), deci da cu gura cu avertismentele cu piutoaarele alea alea de pune reporterii pe sarma ca ashtia trage ca musca la rrr.....ups! adiq la reverberatia sunetului de gorneta alarmista shi deci T(on)TZI :98: urla shi urla ca ie roiu de cotremor pi noi ca albinele alea nesatule din USA.
noi ca romanu ca shtie romanu povestea cu ciobanu shi urlatu cu lupu ne punem pe urechea bleaga shi ne luam cu mosh nicu , gerila :D, poate sf JON ca sa fim trendy shi nu boring shi deci nu luam in zeama galagia lu ashtia....da firar sa fie can poveste apare :26:
cine? iel cotremoru, zgaltzu....aia cu statu shi calamitatea in vraishte.....poate un grup alea alea de "initziatzi" :98:
eh? nu suna holiudian??? :26:
mey, deci shi vine mey ala marele shi neashteptatu ca asha ie in viatza nu aduce ceasu ce aduce zgaltzu in seconde :D
deci, recapitulez:
marmurica ie rece shi inofensiva asha cum ie de la aparitzie...: "nika pan la 2024"???!!!??? me rog sau alta data in za fiutchar ca nu mai facui update....iluminatzii (ca care va sa zica comersantzii din materia asta) ie in vraishte, dupe ei shi sticla ca nah atrage fluturu roman, pashnic shi nativ ca oaia in cuget shi simtzireca daia le avem cu ciobanu mioritic, restu carele mai ie da cu bobu ca la cartzi nu scrie nika sa poci a calcula....deci...
ce scenariu sa abordam? :3:
io ash zice ca mai dureaza ceva zile ping=pongu asta declanshat pe cca 15 oct.....sus around 10...20km la adancime cca 100 shi tz km (chiar a urmarit cineva ce forma de palnie este intre evenimentele ashtia din ultimele zile??? 3d obvious) shi apoi tre sa fie o rupere mai mare, sic :D
chiar ie nevoie.
la o stricta evaluare grafica de la 1500 primavara incoa pentru perioada evenimentelor majore de la intrarea in zona de influentza a placii asiatice se poate observaca in clasa 6...7 dupe cca 300 ani de evolutzie tip electrocardiograma sportiv (adiq ceas in ritm repetitiv) ca iar am intrat in vraishte aritmica :D aaaaaaaaaa shi neah...dupe aritmie sincer numa infarctu mai are cuvant :98:.
shi iar sincer dupe grafic ie pe vine :D tomnai cand nimeni nu mai crede ciobanu...
mey deci ie tru ca pamantu nu shtie statistica da neah...nici nu o facem..numai ocservam, shi videm ca fraeru de darwin o regula....ie asha de rau?
 
Pornind de la ipotezele formulate in legatura cu urmatorul cutremur puternic din Vrancea, la topicul Urmatorul cutremur vrancean (ipoteze), sa vedem ce scenarii se pot face si ce putem face, in functie de caracteristicile acestor tipuri de cutremure.
 
Deci scenariile pe care le avem in vedere sunt cele de cutremur pe timp de zi sau de noapte, eveniment care ne poate surprinde in diferite locatii, ipostaze, situatii.
Avem in vedere urmatoarele tipuri de cutremure importante (MGR=6,7+ si intensitate maxima de cel putin VIII grade pe scara Mercalli):



Scenariul A1) cutremur in Muntii Vrancei MGR=6,7-7,0 adancime 140-160 km , pe timp de zi sau pe timp de noapte
Scenariul A2) cutremur in Muntii Vrancei MGR=7,1-7,7 adancime 140-160 km, pe timp de zi sau pe timp de noapte

Scenariul B1) cutremur in Muntii Vrancei MGR=6,7-7,0 adancime 80-110 km, pe timp de zi sau pe timp de noapte
Scenariul B2) cutremur in Muntii Vrancei MGR=7,1-7,3 adancime 80-110 km, pe timp de zi sau pe timp de noapte

Scenariul C1) cutremur in Muntii Buzaului MGR=6,7-7,0 adancime 120-140 km, pe timp de zi sau pe timp de noapte.
Scenariul C2) cutremur in Muntii Buzaului MGR=7,1-7,4 adancime 120-140 km, pe timp de zi sau pe timp de noapte



Dintre toate, scenariul B2 este cel mai putin probabil, dar l-am trecut doar pentru a avea o lista exhaustiva. Este improbabil sa prindem un cutremur major de tip 4 martie 1977.
 
In Muntii Vrancei, un cutremur adanc la peste 140 de km ar fi posibil doar mai spre centru, pe langa Nereju, deoarece zona din nord-est de langa epicentrul din 1940 pare sa nu mai fie activa. Chiar si la vest de Nereju nu mai apar cutremure atat de adanci. Sunt mai mult in intervalul 120-140 de km.
 
Dupa gradul de probabilitate, scenariul cel mai potrivit pentru urmatorul cutremur vrancean este A1, sa zicem la egalitate cu C1. Nu ar fi exclusa o situatie mai putin fericita, in care sa avem parte de A2 sau C2, deci acestea le-as pozitiona pe locul 2 in ordinea probabilitatii.
Indraznesc sa spun ca scenariile B1 si B2 sunt total excluse din calcul, poate dupa 25 ... 40 de ani de la producerea cutremurului de tip A1,C1,A2 sau C2.
Referitor la ora producerii, desigur e greu de dat un pronostic, dar inclin sa cred ca urmatorul major va fi seara ori noaptea spre dimineata, daca judecam dupa statistici. Da, cred in statistici, ele spun multe despre comportamentul zonei Vrancea, am ajuns la concluzia ca principala noastra zona seismica - cu care ne mandrim :d - desi are un comportament uneori ciudat, in general este (aproximativ) predictibila. Adica are tendinta clara de ciclicitate, desigur nu o ciclicitate exacta, matematica, ci una aproximativa, care spune multe.
 
Pai da, A1, dar unde? Pentru ca nu prea mai are unde sa vina, decat poate acolo, putin la vest de Nereju sau tot in ramura de langa Vintileasca - la granita dintre Vrancea si Buzau. Pietrele Insirate cred ca sunt deja in Buzau. Apoi chiar si in Muntii Buzaului nu ar fi exclus ceva la 140-150 de km.
 
Oricum, trebuie sa avem in vedere fie un cutremur foarte adanc (140-160 km), fie unul ceva mai sus (120-140 km), si sa vedem cam se s-ar putea intampla, cum am reactiona si ce am face, in functie de timp si locatia in care ne surprinde. Avem in vedere si atitudinea celor din jur, si efectele asupra obiectelor, mediului, eventualele replic. Desi trebuie spus ca in cazul cutremurelor vrancene, replicile sunt mult mai mici decat socul principal, la o diferenta de magnitudine cam de 2 grade sau mai mare. Si de regula replica mai mare nu apare in primele minute dupa socul principal (primele replici sunt de regula foarte slabe, imperceptibile chiar si in Vrancea-Buzau). Iata cateva exemplu:

1940 replica maxima pe 11 noiembrie la ora locala 8h34min ML=5,5 adacime 150 km
1977 replica maxima pe 5 martie la ora locala 2h00min ML=4,9 adancime 109 km
1986 replica maxima pe 2 septembrie la ora locala 5h00min ML=5,0 adancime 143 km
 
Da, la zona aceea de la vest de Nereju m-am gandit cand am spus A1, am considerat-o ca fiind in m-tii Vrancei. In ce priveste zona in care s-a produs cutremurul din 1940 (mai la N-E), stiu ca este inactiva de prin 1960, se presupune ca s-ar fi dislocat o bucata mare de acolo si n-ar mai fi posibile cutremure majore. S-ar putea, totusi, sa fie vorba de o lacuna seismica temporara apoi sa avem o reactivare brusca? Desi pare atipic ca la adancimi de 140 ... 160 km sa avem lacune seismice (teoretic sunt temperaturi inalte, roca semi-vascoasa, alunecoasa, etc) exista posibilitatea ca "materialul" de acolo sa aiba alte proprietati ori formele/suprafetele blocurilor aflate in contact sa fie de asa natura incat sa blocheze temporar activitatea, dand impresia falsa ca nu mai are ce sa se rupa acolo?

Referitor la scenarii posibile, se stie ca orice cutremur mai mare de 7 afecteaza serios Bucurestiul in starea sa actuala, chiar si cele de adancimi mari care au acceleratii mai lente si bat preponderent spre Moldova. Un 6.8 ... 7 ar putea fi de asemenea periculos pentru anumite cladiri din zonele centrale. Daca se produce la o ora nefericita (ca in 1940, 1990-cel de noapte- sau chiar 6 oct 2013) situatia ar fi extrem de neplacuta, sigur ca totul depinde de magnitudine, intensitatea cu care se simte in diferite zone si starea cladirilor din locurile respective.
 
Daca voi la A2 sugerati ca se poate produce un 7.7 Richter la peste 140km adancime (sa o ia spre Moldova) atunci sper sa fiu printre norocosii supravietuitori din Iasi, estimez ca minim 60-70% din blocuri vor cadea: Copou, Tatarasi, Podu Ros, Cantemir, Alexandru, de Centru ce sa mai zic... mai scapa cateva blocuri mai noi prin Nicolina, Alexandru si Pacurari. Mai rau e ca ramanem si fara autoritati: spitalele abia sunt varuite pe jumatate: Sf Spiridon, Parhon, Urgente, astea cad si la un VIII Mercalli, statiile de pompieri si politie sunt mai vechi decat normele seismice. Podurile peste raul Bahlui iar sunt o mare problema. Cei cu case pe toate dealurile care si asa aluneca se vor muta brusc in centru.
Ar fi un fel de apocalipsa locala, iti iei rucsacul in spate, cauti prin moloz ceva provizii si pleci din zona. Si sa iesi cu masina din oras cred ca ar fi o mare problema.
 
Florin102 a spus:
S-ar putea, totusi, sa fie vorba de o lacuna seismica temporara apoi sa avem o reactivare brusca? Desi pare atipic ca la adancimi de 140 ... 160 km sa avem lacune seismice (teoretic sunt temperaturi inalte, roca semi-vascoasa, alunecoasa, etc) exista posibilitatea ca "materialul" de acolo sa aiba alte proprietati ori formele/suprafetele blocurilor aflate in contact sa fie de asa natura incat sa blocheze temporar activitatea, dand impresia falsa ca nu mai are ce sa se rupa acolo?

In Vrancea vorbim de o veche zona de subductie care a ramas prinsa de crusta si s-a rotit pana aproape de planul vertical. Pur si simplu blocul subdus se desprinde de crusta si produce cutremure. Faptul ca dupa un cutremur puternic - cum a fost cel din 1940 - la adancime mai mare, pe la 140 de km, zona devine inactiva confirma modelul respectiv. Cutremurele produse la adancimi de +140 de km sunt grupate in anumite clustere. E logic ca o astfel de zona rupta de un cutremur mare sa devina inactiva. Practic acolo blocul s-a desprins de crusta.
 
N-o sa poata spune nimeni exact peste cat timp vom avea parte de "next big one", dl. Marmureanu a zis ca "urmatorul va fi de tip 1940 sau 1802" si s-a referit la tipul de cutremur, adica foarte adanc si in nici un caz nu a garantat o magnitudine anume, asa cum deja incearca unii panicarzi sa interpreteze. Cum aud de 1802 ... gata! 7.7 garantat :109:
Daca abordam problema analizand statisticile, cutremurul poate veni oricand (parere personala), la noapte ori peste 1 an, doi, pentru ca statisticile arata clar faptul ca seismele de tip 1802 si 1940 se repeta destul de regulat la 70 ... 73 de ani, dar nu toate sunt catastrofale, adica un cutremur de 7.4 ... 7.7 vine in medie la 140 de ani si nu e cazul acum. Sigur ca statistica trebuie coroborata si cu factorii externi, conjunctura in care se afla mecanismul tectonic din alte parti ce influenteaza Vrancea.
Intr-adevar, cele mai multe cutremure se petrec noaptea - tot statistic vorbind - in special cele din ultimul secol, dar nu pot sa-ti spun de ce - poate cineva mai avizat - pentru ca treaba cu influenta Lunii nu ma convinge deloc.
 
Florin102: sunt perioade cand luna 'se vede' cel mai bine ziua. De unde ai scos-o pe asta cu noapte=luna? Sau invers.
 
Am auzit unele teorii despre care tocmai am spus ca nu ma conving deloc, fara nici un fundament logic, ca sa nu spun direct ca sunt niste prostii, cu Luna cu noaptea cu fazele lunii ori diverse variante puerile, la asta ma refeream. Cert este ca in general se produc mai multe cutremure noaptea decat ziua, nu stiu daca exista o legatura sau nu (personal nu o vad), si daca cineva mai avizat are vreo teorie credibila sa o spuna. Cam asta era ideea.
 
Florin102 a spus:
Am auzit unele teorii despre care tocmai am spus ca nu ma conving deloc, fara nici un fundament logic, ca sa nu spun direct ca sunt niste prostii, cu Luna cu noaptea cu fazele lunii ori diverse variante puerile, la asta ma refeream. Cert este ca in general se produc mai multe cutremure noaptea decat ziua, nu stiu daca exista o legatura sau nu (personal nu o vad), si daca cineva mai avizat are vreo teorie credibila sa o spuna. Cam asta era ideea.

Mareele tectonice au o anumita importanta in declansarea cutremurelor vrancene. Este cat se poate de logic. Crusta se ridica si tinde sa ridice si blocul subdus din manta. Cum acesta este bine "ancorat" in astenosfera legaturile cu crusta incep sa se rupa la adaugarea unor tensiuni suplimentare.

Interesant este ca se produc cutremutre si pe Luna, cele adanci fiind datorate - probabil - mareelor.

Nasa Science:

"There are at least four different kinds of moonquakes: (1) deep moonquakes about 700 km below the surface, probably caused by tides; (2) vibrations from the impact of meteorites; (3) thermal quakes caused by the expansion of the frigid crust when first illuminated by the morning sun after two weeks of deep-freeze lunar night; and (4) shallow moonquakes only 20 or 30 kilometers below the surface. "

Sunt destule exemple de cutremure puternice care s-au produs ziua. Spre exemplu cutremurul din 1802 s-a produs ziua la luna noua. Apoi in 1868 au fost doua cutremure:

1868/11/13 - ziua la luna noua
1868/11/27 - noaptea la luna plina

Sunt studii cum ar fi cele ale lui Zugravescu care arata influenta mareelor tectonice in declansarea cutremurelor vrancene. Chiar mai mult sunt alte studii care arata ca anumite tipuri de maree tectonice influenteaza mai mult anumite intervale de adancimi.

Mai sunt si alte influente ale Lunii, cum ar fi precesia perigeului sau regresia nodurilor.
 
A fost interesant cind a fost eclipsa de soare parca in 2001 , imediat seara a fost un cutremur , nu mare dar a fost , si asta cu maxima mareica chiar se leaga , chiar ar fi interesant de facut un grafic intre pozitiile de maree maxima si cutremure de 5 grade plus
 
Back
Sus